Alex Costache

Barocamera inutilă de la Floreasca a finanțat studiile în străinătate ale nepoatei lui Oprescu

Detalii revoltătoare ies la iveală din dosarul barocamerei nefuncţionale de la unitatea pentru mari arşi de la Floreasca. Spitalul a dat de 7 ori mai mult pe barocamera importată din Germania, se arată în dosarul DNA trimis pe masa judecătorilor. În acest caz, şeful clinicii de chirurgie plastică, profesorul doctor Ioan Lascăr şi fostul manager de la Floreasca, Alexandru Macovei, au fost trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu.

Au fost deferiţi Justiţiei şi firma Gemedica şi reprezentantul ei, Aurel Galea. Prejudiciul de peste 8 milioane de lei din dosar este considerat folos necuvenit al acestei firme. Procurorii mai spun ca Galea a finanțat în perioada respectivă cheltuielile de școlarizare la Geneva şi Londra ale nepoatei lui Sorin Oprescu, Raluca.

De șapte ori mai scumpă

Procurorii arată în dosar că preţul barocamerei a fost umflat prin intermediari. Unul dintre aceştia este Aurel Galea de la firma Gemedica. Potrivit documentelor din dosarul DNA, barocamera a fost importată din Germania cu 500.000 de lei de către distribuitorul GrandPharma. Acesta a vândut-o mai departe cu peste 1,6 milioane de lei către Gemedica. Firma lui Aurel Galea a vândut-o Spitalului Floreasca cu 3.400.000 de lei. Adică, de 7 ori mai scump.

Cine e Aurel Galea

Este partener de afaceri cu Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei şi cu fratele acestuia, Gelu Oprescu. Împreună au clinica Academica din Bucuresti.

„Inculpatul Galea Aurel Cătălin şi numitul Oprescu Mircea Sorin controlează împreună un grup de firme afiliate, fie prin intermediul membrilor de familie, fie prin intermediul unor societăţi de tip offshore – pe care le reprezintă în relaţiile cu terţii.

Inculpatul Galea Aurel Cătălin – asociat şi administrator al societăţilor Gemedica SRL şi Three Farm SRL, a înfiinţat împreună cu fraţii Oprescu Sorin Mircea şi Oprescu Dorin Gelu firma Medical Pestige SRL.

Societatea Medical Prestige este administratorul Anais Medical Center SRL şi împreună administrează Centrul Medical Academica (Clinica Academica Pitar Moş şi Clinica Academica Aviatorilor).

De-a lungul timpului, structura participaţiilor la capitalul social al acestor societăţi s-a schimbat (în sensul că asociaţii şi-au cedat între ei părţile sociale, au introdus în societăţi alţi membri de familie, respectiv Galea Gizella – mama lui Galea Aurel Cătălin şi Oprescu Mircea Sorin – fiul lui Oprescu Sorin Mircea), dar în mod constant aceste societăţi au fost deţinute, controlate şi administrate prin membrii celor două familii. În acest sens, SC Medical Prestige SRL a fost înfiinţată la data de 20.08.2007 de Oprescu Sorin Mircea (cotă de participare 50%), Galea Aurel Cătălin (cotă de participare 25%) şi Oprescu Gelu Dorin (cotă de participare 25%). În data de 08.11.2007, în societate a fost cooptat şi fiul lui Oprescu Sorin Mircea, astfel că după cesionare fiecare dintre cei patru asociaţi deţinea câte 25% din părţile sociale ale societăţii, iar administratorul acesteia devenea Oprescu Mircea Sorin (fiul). La data de 25.03.2008, Galea Aurel Cătălin iese din societate, părţile sociale deţinute de acesta sunt preluate de mama sa, Galea Gizella, iar la data de 05.02.2013 Oprescu Sorin Mircea (tatăl) iese din societate, iar părţile sociale deţinute de acesta sunt preluate de fratele său – Oprescu Dorin Gelu, iar structura societăţii devine:

–  Oprescu Dorin Gelu – 50% din capitalul social;

–  Galea Gizella – 25% din capitalul social

–  Oprescu Mircea Sorin – 25% din capitalul social ?i de asemenea administrator al Medical Prestige SRL.

Structura societăţii şi administrarea au rămas aceleaşi din anul 2013 până în prezent”, arată procurorii în dosar.

Lascăr a lucrat la Clinica Academica a lui Oprescu şi Galea

De altfel, notează procurorii, profesorul Lascăr a lucrat la clinica Academica.

„Din documentele prezentate de către Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, nu s-a identificat maniera cum au fost definite specificaţiile tehnice ale echipamentelor medicale, respectiv modul de elaborare a caietului de sarcini, inculpatul Lascăr Ioan întocmind practic caietul de sarcini pentru a favoriza operatorul economic Gemedica S.R.L. în procedura de licitaţie.

Inculpatul a procedat în acest sens datorită relaţiei profesionale pe care a avut-o de-a lungul timpului cu Centrul Medical Academica, a cărui activitate este administrată de SC Medical Prestige SRL şi de SC Anais Medical Center SRL, aceste două societăţii fiind afiliate şi coordonate de inculpatul Galea Aurel Cătălin, administratorul Gemedica S.R.L., şi de persoane apropiate acestuia”, se arată în dosar.

Galea i-a plătit nepoatei lui Oprescu taxele de şcolarizare la Londra şi Geneva 

În plus, arată procurorii, inculpatul Aurel Galea, acuzat de un prejudiciu de peste 8 milioane de lei în dosarul barocamerei de la Floreasca, i-ar fi achitat cheltuilelile de şcolarizare la Geneva şi Londra nepoatei lui Sorin Oprescu, Raluca.

Raluca Oprescu şi tatăl ei, Gelu Oprescu, fratele fostului primar general, Sorin Oprescu

„Relaţia apropiată dintre persoanele menţionate rezultă şi din împrejurarea că, în anul  2010 şi în anul 2014, persoana juridică Laramed CO Delaware – SUA (unul din principalii furnizori ai inculpatei Gemedica S.R.L.), administrată tot de inculpatul Galea Aurel Cătălin, a achitat suma totală de 34.244,94 euro către College Du Leman – Geneva, Elveţia – şi către University of Westminster – London, Marea Britanie -, reprezentând taxe de şcolarizare pentru numita Oprescu Raluca, fiica numitului Oprescu Dorin Gelu şi nepoata numitului Oprescu Sorin Mircea”, se arată în dosarul DNA.

Nefuncţională, dar inaugurată

În plus, barocamera nu a funcţionat vreodată – arată procurorii DNA – întrucât nu a putut fi racordată la sistemul de gaze şi oxigenare al spitalului. Iată ce le-a declarat un martor procurorilor.

„Camera hiperbară nu a fost racordată la reţeaua de gaze şi la instalaţia de oxigenare ale spitalului nici până în prezent (…) La începutul anului 2016, Lascăr Ioan mi-a cerut să mut camera în altă locaţie. Eu i-am spus acestuia că aceasta nu poate fi pusă în funcţiune în altă locaţie din cauza specificaţiilor tehnice ale producătorului”, a declarat unul dintre martori la DNA.

Cu toate că nici azi nu e funcţională, barocamera de la Floreasca a fost inaugurată în 2015 de ministrul Sănătăţii de atunci, Nicu Banicoiu şi de şeful clinicii de chirurgie plastică, profesorul doctor Ioan Lascăr.

Destinată tratamentelor anti-aging?

Scandalul barocamerei de la Floreasca a izbucnit după tragedia de la Colectiv când s-a aflat că nu poate fi folosită la mai nimic. În octombrie anul trecut, fostul ministru al Sănătăţii, tehnocratul Vlad Voiculescu, făcea o declaraţie şocantă despre barocamera de la Floreasca cumparată în 2013.

„Barocamera de la unitatea de arşi din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca nu poate fi folosită pentru tratamentul marilor arşi. Nu cred că a fost acesta cu adevărat niciodată scopul. Barocamera poate fi folosită înţeleg pentru tratamentele anti-aging sau alte lucruri. Barocamera este la Spitalul Floreasca, în apropiere secţiei de mari arşi. Încercăm să eliberăm spaţiul în acest moment şi să o mutăm într-un loc unde nu ne încurcă. Barocamera a costat mulţi bani, nu a fost folosită niciodată, nu trebuie să ne încurce să dezvoltăm secţia respectivă şi noi asta intenţionăm: să dezvoltăm secţia de mari arşi de la Spitalul Floreasca”, declara Vlad Voiculescu.

Procesul va începe la Tribunalul Bucureşti
.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Barocamera inutilă de la Floreasca a finanțat studiile în străinătate ale nepoatei lui Oprescu

 1. Adrian

  În general un nepot e predispus neputinței.

  Așa că e o victimă.

  Statul trebuie în cadrul aceluiași proces să-i acorde daune pentru lipsa de folosință a propriei vieți.

  Reply
 2. Cosmin

  Cate altele vedem in povestea asta, pe langa condamnari la moarte in mod indirect? Proceduri de achizitii nefunctionale? Tineri din acelasi cerc murdar, care se intorc in tara super educati, gata sa preia fraiele tarii, in posturi cheie, tinute calde pentru ei? In timp ce ceilalti sunt condamnati la saracie si mediocritate, intr-un sistem educational de stat incoerent…Ce sanse de schimbare are tara asta astfel?
  Prea trist…

  Reply
  • 3g

   Puțini dintre ei se întorc super-educați. Se întorc super-îndiplomați. Și dacă fac acolo studii mediocre, cu o oarece stăpânire a limbii engleze și cu proptelele din familie, avansează ca rachetele pe lângă cei rămași (acasă, săraci, neînregimentați politic).
   Schimbarea va veni când li se va plăti cu aceeași monedă: moartea. Din nefericire pentru cei care mor încet din cauza lor, pedeapsa va surveni încet, foarte încet. Foarte trist.

   Ce-i frumos pentru istorie e că Sorin Oprescu și Gelu Oprescu sunt fii de general de securitate. Nu știu dacă scrie cineva cartea neagră (care s-ar putea numi simplu cronică) a Securității de după 1989, însă pe măsură ce trece timpul, vedem ce porcărie a fost, ce rău mai face încă și ce duhoare lasă oamenii ei peste tot. Unii au depus jurământ de credință României (e drept, și conducătorului suprem), dar se dovedesc, până la urmă, fără nici un Dumnezeu, fără nici o lege. (Unii au depus și jurământul lui Hipocrat și tot jupoaie bolnavii de puținul pe care-l au. De fapt, majoritatea celor care au jurat să-i îngrijească, ca să fim sinceri.)

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *