18.01.2011: La Caras Severin, bate vantul prin procedurile de achizitii publice

Doua parcuri eoliene construite cu “dedicatie” sunt pe cale sa rasara pe platourile inalte ale comunei Domasnea, judetul Caras Severin. Gratie puterii de convingere a primarului, consilierii locali au votat inchirierea pentru 25 de ani, fara licitatie, a vaste suprafete de teren apartinand localitatii. Desi au existat mai multi investitori interesati, primarul a ales firma cu oferta paguboasa pentru comuna. SC Vaslui Windpower, infiintata in urma cu cateva luni, are ca actionar pe Lucian Zlate, despre care presa a relatat ca este un apropiat al presedintelui Consiliului judetean, Sorin Frunzaverde.

In octombrie 2010, primarul comunei Domasnea, Petru Lorint (PDL), propunea spre aprobare Consiliului local o hotarare care avea ca obiect „propunerea de dezlipire a unor suprafete de teren-domeniul public al comunei Domasnea, pentru scoaterea la concesionare, prin licitatie, in vederea realizarii unui parc eolian pe raza comunei Domasnea”. Hotararea a fost aprobata cu majoritatea voturilor consilierilor, insa, potrivit alesului local Tudor Milulescu, primarul Lorint nu a mai organizat o licitatie, impartind terenul firmei SC Vaslui Windpower SRL. Pentru a scapa de „corvoada” licitatiei publice, edilul a incheiat cu aceasta societate contracte de asociere in participatiune.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, societatea a fost infiintata in 2010, neavand publicate datele de bilant pentru 2009. Firma Vaslui Windpower are sediul intr-un apartament din… Sectorul 5 Bucuresti. Actionarii sunt trei romani, Lucian Zlate, Valentin Puiu Grecu, Marian Burcus, o firma din Spania si alti doi cetateni spanioli.

Multe oferte, mari interese

Tudor Milulescu a declarat pentru romaniacurata.ro ca adoptarea proiectului HCL privind asocierea in participatiune cu SC Vaslui Windpower SRL s-a facut „cu incalcarea mai multor prevederi legale si cu lezarea interesului comunitatii de a obtine cele mai avantajoase conditii in urma atribuirii suprafetelor de teren pentru realizarea unui parc eolian”. El sustine ca au fost transmise mai multe scrisori de intentie privind realizarea unui parc eolian de catre mai multe societati comerciale, incepand cu anul 2009, insa primarul nu a fost de acord cu o dezbatere publica pe acest subiect si a refuzat sa se intalneasca cu reprezentantii ofertantilor.

”… aceasta alegere a fost facuta in conditii mult mai dezavantajoase decit cele oferite de o alta societate interesata, care oferea 3,5% din energia produsa, dar nu mai putin de 2.750 de euro pentru fiecare turbina eoliana instalata, in timp ce societatea aleasa de primarul comunei Domasnea ofera 3% din energia produsa, dar nu mai mult de 2.500 euro/eoliana“ , se arata in memoriul consilierului trimis pe adresa de contact a www.romaniacurata.ro.

De cealalta parte, primarul Lorint sustine ca a primit o singura oferta si ca nu avea de unde sa aleaga alti dezvoltatori. „Este o minciuna ce spune acest consilier. Veniti si verificati hotararea Consiliului local. Opt din noua alesi locali au votat in favoarea proiectului. Nu au existat mai multe oferte“, a declarata pentru romaniacurata.ro, primarul comunei Domasnea, Petru Lorint.

Beneficii immediate

Spusele primarului sunt infirmate de o scrisoare de intentie a unei firme de profil din Timisoara care ofera, intr-adevar, mai multe beneficii comunei, in sensul ca asezarea beneficia de 3,5% din energia produsa, dar nu mai putin de 2.750 euro/turbina pentru fiecare an de functionare.

Consilierul Milulescu mai sustine ca lucrarile au fost demarate cu mai multe zile inaintea sedintei de consiliu in care a fost aprobat contractul de asociere pentru realizarea parcului eolian, de unde rezulta ca la sedinta s-a indeplinit doar o formalitate. Mai mult, Milulescu a trimis un memoriu catre Institutia Prefectului, ramas fara efect, deoarece respectiva petitie a fost retransmisa catre Consiliul local cu recomandarea de reanalizare a hotarârii adoptate, recomandare care a fost ignorata.

Alt parc eolian, aceleasi probleme

In noiembrie 2010, primarul Petru Lorint a convocat o noua sedinta de Consiliu local in care a prezentat, un al doilea proiect de construire a unui parc eolian. Fara dezbatere publica, fara studiu de oportunitate si fara niciun proces de selectie, primarul a propus la vot asocierea in participatiune cu firma SC Deco Renovables SRL. Totul in baza unei scrisori de intentie primita pe adresa Primariei doar cu doua zile inainte. Majoritatea consilierilor locali a hotarat sa aprobe o hotarare care arata ca „dupa darea in folosinta a parcului eolian (terenul aferent amplasarii aerogeneratoarelor, drumuri de acces si terenul aferent instalatiilor de descarcare) comuna Domasnea va primi un beneficiu de 2.500 euro, pentru fiecare aerogenerator montat pe terenul proprietatea com. Domasnea, suma ce se va plati anual”.

Potrivit datelor financiare, Deco Renovables este o firma din Mehedinti cu sediul social expirat si are ca actionari alte doua firme: South Renewable Energy SRL din Mehedinti si SC Construcciones Deco SA din Spania.

Concluzia consilierului ales din partea PNTCD, Milulescu, este aceea ca in ambele contracte de asociere in participatiune pentru realizarea celor doua parcuri eoliene, pentru atribuirea suprafetelor de teren necesare se vor achita sume fixe, deci nu este o participare reala la beneficii, asa cum presupune o asociere in participatiune.

In numele fiului, cu ajutorul lui Isvoranu

Dealtfel, primarul Petru Lorint a mai incercat sa dea lovitura vietii sale in afacerile cu energie in urma cu doi ani. In sedinta de consiliu din 04.11.2008 s-a supus spre aprobare proiectul de hotarare initiat de primarul com. Domasnea, privind aprobarea inchirierii pentru 25 de ani a unei suprafete de teren firmei SC Domasnea Energy Wind SRL. Sapte din cei noua consilieri locali au votat propunerea primarului, fara a se organiza o licitatie.

Potrivit datelor oficiale obtinute de consilierul local Tudor Milulescu (care s-a opus proiectului), SC Domasnea Energy Wind SRL apartine lui Lorint Petru-Cristi, fiul primarului comunei Domasnea, Lorint Petru, cu o cota de participare la beneficii de 30%, si lui Constantin Isvoranu, cu o cota de participare la beneficii de 70%. Asocierea in firma a fiului primarului nu a fost adusa la cunostinta Consiliului local.

Isvoranu avea la data sesizarii o lucrare in curs cu Primaria Domasnea, mai exact constructia unui drum forestier finantat din fonduri SAPARD, drum care urma sa faciliteze mult construirea parcului eolian. La data respectiva a fost sesizata Prefectura Caras Severin, institutie care a solicitat revocarea hotararii Consiliului local.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *