Marian Petru

1 Mai după gratii, pentru primarul Iașului, Gheorghe Nichita, și pentru șefii propriului serviciu de informații din Poliție

Primarul Iașului, Gheorghe Nichita, dar și Liviu Mihai Hliboceanu (șeful Poliției Locale Iași) și Ștefan Avîrvarei (șef serviciu în cadrul aceleiași instituții) au fost reținuți vineri pentru 24 de ore după ce au fost aduși la București, pentru audieri.
Direcția Națională Anticorupție a dispus măsura reținerii celor trei pentru mai multe fapte. Pe numele edilului sunt consemnate mai multe infracțiuni. Potrivit comunicatului DNA, acestea sunt:
– instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale)
– instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic,
– instigare la infracţiunea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice
.
 
Pentru șeful Poliției Locale Iași, Liviu Mihai Hliboceanu sunt consemnate infracțiunile:
– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (3 acte materiale),
– abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit
. 
Șeful serviciului în cadrul Poliției Locale Iași, Ștefan Avîrvarei  este reținut pentru săvârșirea infracțiunilor de: 
– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, 
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– acces ilegal la un sistem informatic,
– operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
 
În același comunicat se precizează că, în perioada ianuarie-aprilie 2015, Nichita Gheorghe, abuzând de funcţia deţinută, respectiv primar al Municipiului Iaşi, i-a determinat ăn mod repetate pe cei doi funcţionari publici în cadrul Poliției Locale Iași, dar și pe alte persoane din cadrul instituției pe care o conducea, să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obținute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

În aceeași perioadă, primarul i-a determinat pe ceilalți doi să efectueze personal sau prin alți angajați ai Poliției Locale Iași, ”a unor activități de supraveghere a unei persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale instituției din care făceau parte și pentru a obține un folos nepatrimonial necuvenit”.

Procurorii mai menționează că activitățile de supraveghere, despre care primarul Nichita era ținut la curent în timp real, continuau și atunci când acesta era plecat din localitate.
 

Mai mult, Ștefan Avîrvarei, determinat de Nichita, în aprilie 2015, a achiziționat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic și a deținut această aplicație pe care a pus-o ulterior la dispoziția acestuia din urmă, în același scop. Această aplicație de tip “spy”, a fost instalată din dispoziția inculpatului Nichita Gheorghe pe un telefon. Același Avîrvarei a accesat, fără drept, sistemul informatic aparținând persoanei supravegheate, în scopul de a obține date informatice referitoare la locaţia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicaţii Skype, WhatsApp.

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *