Călin Dejeu

Zsolt Torok a fost decorat de președinte

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare post-mortem a alpinistului Zsolt Torok. Apreciem gestul președintelui, dar am fi preferat ca Zsolt Torok să fie băgat în seamă mai ales de alte autorități, cele de mediu, iar acest lucru să se întâmple cât era în viață.

Căci Torok Zsolt a fost unul dintre extrem de puținii sportivi români care au militat pentru protecția naturii. El chiar s-a implicat pentru salvarea pădurilor virgine și a parcurilor naționale.


foto: Minerva Vincze / Agent Green

O coincidență cinică ne amestecă acum tristețea cu mânie. Căci chiar în ziua în care se presupune că marele alpinist a căzut, 14 august, autoritățile corupte de mediu au lansat un atac concertat asupra unui parc național, Parcul Național Defileul Jiului. APM Gorj și ANPM au reluat în forță, simultan, abuzurile în serviciu pentru încălcarea deciziei definitive a Curții de Apel București și a unui cumul de legi.

Este probabil o reacție a autorităților corupte la respingerea de către președinte a legii cu dedicație pentru distrugerea Defileului Jiului.

Moartea lui Torok Zsolt este o tragedie multiplă. Nu a murit doar un mare om și un mare alpinist. A murit și un român care milita, care se implica pentru protejarea naturii. Și suntem atât de puțini în această țară care luptam pentru natură! Infinit mai puțini decât este normal pentru o țară europeană, infinit prea puțini față de cât este nevoie de implicare, având în vedere patrimoniul natural al Românie și gradul de denaturare a instituțiilor de mediu. Nu l-am cunoscut pe Zsolt, dar l-au cunoscut prieteni de-ai mei. Eu nu am mai parcurs un traseu de cățărare de aproape 20 de ani. Așa că nu-mi permit să analizez modul cum s-a întâmplat accidentul, dacă, obișnuit cu înălțimile lumii, a subestimat cumva Făgărașul. Eu vreau să subliniez o altă perspectivă a tragediei.

Anul trecut un experimentat ghid de rafting a murit pe Jiu, Arthur Manea. E adevărat că Jiul avea dublul debitului mediu, dar Arthur era și el experimentat, iar turiștii cu care era în barcă nu au pățit nimic. Accidente i se pot întâmpla oricui, chiar și în condiții mult mai „benigne”.

Zsolt milita și pentru salvarea parcurilor naționale. Arthur milita pentru salvarea Parcului Național Defileul Jiului, a esenței acestui parc atât de spectaculos, râul Jiu. Se poate spune că Jiul l-a răpus, într-o îmbrățișare prea strânsă, prea lungă, o eroare fatală. Dar Arthur și-a dorit enorm ca Jiul să curgă în continuare pe albia lui, nu în tunelurile hidrocentralelor ilegale. Și la fel ar fi gândit și dacă ar fi știut că Jiul îl va răpune (își închipuie cineva că Zsolt ar vrea ca Negoiu să fie dinamitat?). În schimb cei cărora Jiul nu le-a făcut nimic se dau de ceasul morții ca să ne ucidă ultimul râu mare de munte.

Torok Zsolt a murit în Făgăraș, munții cu venele tăiate de mafia MHC. Și cu pădurile sub un asediu continuu al mafiei lemnului. Dar mai este speranță și pentru Făgăraș. Vara aceasta Ovidiu Mihuț a reușit să oprească asaltul mafiei lemnului asupra paradisului natural din zona superioară a Văii Topologului.

Deci chiar sub Negoiu, lângă care a avut loc tragicul accident al lui Zsolt.

Torok Zsolt nu mai poate să lupte pentru natură. Rămânem tot mai puțini, iar autoritățile ”de mediu” sunt tot mai organizate, tot mai virulente anti-natură. Cei pe care-i întreb de ce nu se implică îmi răspund că este o lupta fără sorți de izbândă, că cetățenii sunt prea mici ca să facă față rețelei corupților ”de mediu”. Atunci cum se face că Râul Alb, Nera, Bistra, Someșul Rece etc. încă mai curg pe albiile lor? Că pe Râul Alb mai avem încă pădure virgină, chiar introdusă în Catalog?

Alții răspund că nu au timp. Eu am un serviciu cu normă întreagă, și în plus o grămadă de probleme personale, culminând cu faptul că un infractor îmi terorizează familia, de peste un an și jumătate, infractor care este deja evident că este protejat de polițiști și procurori. Și totuși reușesc să rup timp pentru natură.

Eu cred că cel mai bun mod de a cinsti memoria lui Zsolt este să lăsăm scuzele, temerile, comoditatea și să ne implicăm pentru păduri, pentru parcurile naționale, pentru natură în general. Haideți să salvăm ceva, cat mai avem ce, cât mai putem! ”În cele din urmă, societatea noastră va fi definită nu doar prin ceea ce creăm ci prin ceea ce refuzăm să distrugem.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Zsolt Torok a fost decorat de președinte

  1. JK

    Poate ați băgat de seamă, dar președintele tace masiv în probleme de mediu, multe expuse chiar aici. O fi având consilieri slabi sau le-a tăiat cineva conexiunea la Internet. În ședințele CSAT cred că se discută pe îndelete despre starea vremii, starea fotbalului, precum și despre pădure ca motiv literar, ca concept psihanalitic și obiect fisosofic. Realitatea va fi abordată, logic și simetric, post-mortem, din ceruri.
    Dumnezeu să-l odihnească pe Zsolt Torok!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *