Sorin Paveliu

Ziua Z

O parte a sistemului sanitar stă să dea în clocot. Nu este absolut nicio surpriză. Cel puţin pentru cei din interiorul sistemului. În urmă cu puţin timp (ora 17, joi) CASMB (Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti) anunţa medicii din Bucureşti că se pot duce până la ora 24 să semneze prelungirea contractelor.

Cum nu este de asteptat ca medicii să se încoloneze şi să rupă uşa CASMB în această noapte (de joi spre vineri – nota RC), în mod evident, sistemul informatic nu-i va recunoaşte – deci încă o zi, cel puţin una, de „economii“.

Totuşi, ceva s-a schimbat faţă de anii precedenţi. Până acum, medicii erau nevoiţi să furnizeze servicii iar, între timp, erau chemaţi să-şi pună semnătura retroactiv pe contractele de furnizare de servicii. Culmea, acum tocmai mult hulitul sistem informatic a ridicat la fileu mingea celor care s-au săturat. Fără semnătura lor şi fără validarea existenţei acesteia în sistem – pur şi simplu nu vor putea accesa serverul!

Nicio problemă, oricum nu doreau să semneze!

Aşa că Guvernul, din cauza incompetentei crase şi atitudinii sfidătoare a decidenţilor, s-a trezit în braţe cu o bombă al cărei fitil fusese aprins de multă vreme!

Problema nu este, aşa cum ar putea crede unii, o bătălie pentru bani, o grevă spontană pentru salarii şi venituri mai mari.

Este pur şi simplu o bătălie pentru demnitate.

De mulţi ani CNAS şi Casele judeţene au impus o relaţie de dictat medicilor din ambulator şi medicilor de familie. Regulile au fost stabilite în birouri, negocierile au fost întotdeauna mimate şi s-au terminat prin aprobarea de către Guvern a termenilor dictaţi de CNAS. Iar medicii nu au avut de ales, au semnat contractele de furnizare de servicii, ce altceva ar fi putut face?!

În timp însă nemulţumirile legate de umilinţele la care au fost supuşi s-au acumulat.

Medicii s-au săturat să fie minţiţi în faţă că Sistemul Informatic funcţionează, când aveau în faţa ochilor exact contrariul. Medicii s-au săturat să li se taie din prestaţiile legal efectuate pentru că sistemul informatic nu le-a „validat”. Medicii s-au săturat să facă zeci de drumuri inutile la sediile caselor de asigurări, pentru că „asta trebuie”, în loc să-şi vadă de consultaţii sau de timpul lor liber.

Unii s-au blazat pur şi simplu văzând că serverele casei oamenilor în uniformă pur şi simplu nu-i mai recunoaşte asiguraţii! Au trecut săptămâni, însă fiind disciplinaţi din cale afară, nimeni nu protestează. Totuşi, unii medici vor rămâne fără salarii deşi speră ca cineva, cumva, cândva, se va învrednici să găsească o soluţie.

După ce o mare parte din medici s-au înregistrat ca PFA – au aflat cu vădită neplăcere că Ministerul de Finanţe, fără a fi atenţionat de Ministerul Sănătăţii şi de CNAS – le-a tăiat brusc din venituri, făcându-i principala categorie afectată de modificarea regimului fiscalităţii, fără că Ministrul Anca Paliu Dragu să ştie de acest aspect (aşa cum a demonstrat-o la dezbaterea postfactum privind Codul Fiscal, când afirma cu o dureroasă candoare că medicii de familie sunt salariaţi).

După ce au primit în comodat cabinetele, mulţi medici au aflat că nivelul sumelor lunare datorate primăriei a crescut exponenţial, nu în urma unei analize, ci pur şi simplu că ”aşa s-a decis”! Acum, află pe la colţuri că urmează să mai plătească o taxă, pe clădire – pe care autorităţile se feresc s-a anunţe, de frică! Ea însă va fi încasata retroactiv iar nemulţumirile vor fi inutile!

Alţii se minunează când văd că trebuie să plătească din veniturile lor sume aberante pentru… nimic. O dată la 2 ani trebuie să plătească 1000 de lei pentru acreditare deşi pentru această verificare, făcută mai nou din birou nu primesc absolut nimic, dosarele fiind analizate de partenerul lor contractual – CASMB. Halal parteneriat!

Poate cea mai frustrantă dintre măsurile care dovedesc o profundă nepăsare faţă de medicii şi asistentele din ambulator şi din cabinetele de medicină de familie este faptul că autorităţile au conceput să facă o discriminare aberantă între cei menţionaţi şi personalul medical din spitale. Aceştia, împreună şi cu personalul TESA, inclusiv infirmieri, portari etc. au beneficiat de o majorare de salariu de 25% în timp ce restul personalului din sistem a fost trecut practic pe roşu. Finanţarea pentru această majorare nu a provenit de la bugetul de stat, ci reprezintă efectul direct al creşterii salariului minim şi implicit a fondului asigurărilor sociale de sănătate. Numai că banii au fost repartizaţi numai la spitale şi chiar mai mult, nivelul finanţării de la bugetul de stat a scăzut. În acest timp veniturile restului personalului medical a fost îngheţat!

Se naşte o întrebare: de ce? Nimeni nu oferă un răspuns pertinent. Preşedintele CNAS este demisionar şi aşteaptă liniştit decizia de eliberare din funcţie, ministrul sănătăţii, după ce a excelat printr-o vădită inabilitate de comunicare, nu se dezminte şi taci şi el deşi ar trebui să baleieze între televiziuni pentru a nu lăsa mâine populaţia să se încaiere cu medicii!

Iată şi o altă întrebare: până când? Cei care protestează consideră că a sosit Ziua Z.

Eu cred că de voie, de nevoie, această situaţie conflictuală va trece. Premierul Cioloş trebuie să demonstreze însă că este cu adevărat şeful Guvernului şi să intervină în locul absenţilor săi subordonaţi. Preşedintele Iohannis, ghinion, din nou absent, are oportunitatea de a-şi pune în practică promisiunile legate de sistemul sanitar. Împreună sau separat, cei doi decidenţi au ocazia de a porni o dezbatere amplă pe tema sistemului sanitar, pentru a înlătura multiplele disfuncţionalităţi care, alături de subfinanţare, conduc la o vădită nemulţumire a pacienţilor şi a personalului medical. Cert este însă că aşa nu se mai poate!

Compromisurile din întreg sistemul sanitar stau să iasă precum puroiul din bube! Este la mâna decidenţilor dacă acest puroi ne va izbi în faţă pe toţi sau dacă tensiunea se va elibera controlat printr-o intervenţie chirurgicală de precizie. Oricine poate fi general de operetă, în timp de pace. Acum însă avem nevoie de soldaţi adevăraţi!

PS. Am precizat la început că doar o parte a personalului medical este nemulţumită. Perturbările majore şi distorsiunile create în timp fac că unii dintre medici să realizeze deja, oficial sau neoficial, venituri care pot fi apreciate drept decente dacă nu chiar mari. Aceştia nu au cum să se manifeste, din jena sau poate pentru că pur şi simplu le convine situaţia creată, fără a le păsa că unii dintre colegi au ajuns la limita răbdării. Medicii nu fac parte dintr-o tagmă unită, individualismul este o regulă în această profesie. Pacienţii aflaţi în suferinţă însă nu ştiu să facă diferenţa între medicii mulţumiţi şi cei nemulţumiţi.

articol publicat și pe blogurile Adevărul.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ziua Z

 1. Michaella

  Ati efectuat o radiografie de o calitate excelenta! Sper sa existe tratament si sa fie aplicat in regim de urgenta

  Reply
 2. cri

  CAUZA-CAUZELOR problemelor din sistemul saniar este MONOPOLUL Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Atat medicii si spialele, at si pacientii, nu au decat o SINGURA OPTIUNE: CNAS.
  Din pozitia de MONOPOL pe care o are, CNAS se comporta arogant, dispretuitor si discretionar atat cu medcii cat si cu „asiguratii”.
  Problema are doar doua solutii:
  1. DESFIINTAREA CNAS; in Marea Britanie nu exista o Casa Nationala de Asigurari de Sanatate; TOTI cetatenii britanici au acces la reteaua publica de sanatate, in baza unui simpluact de identitate care sa ateste calitatea de cetatean britanic; britanicii doritori de asistenta medicala privata platesc asigurari la firme private.
  2. DESFIINTAREA MONOPOLULUI CNAS prin infiintarea prin lege a mai multor Case de Asigurari de Sanatate cu acoperire nationala; astfel, atat medicii si unitatile sanitare, cat si pacientii vor avea mai multe optiuni iar competitia intre 3-4 Case de Asigurari va asigura imbunatatirea calitatii si a finantarii serviciilor medicale.
  Cat timp corpul medical si pacientii nu vor pricepe aceste lucru simple, protestele lor vor fi inutile.

  +

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *