Romania Curată

Ziua Reformelor Guvernului Cioloș. Vezi de câte drumuri inutile au scăpat românii, ce pățesc ”savanții pușcăriilor”, scutiri de impozit pentru cercetători, reduceri de TVA în agricultură, suspendarea creșterii prețului gazelor naturale

Guvernul a adoptat în ședința de ieri (marți) un pachet de măsuri destinate simplificării procedurilor și reducerii eforturilor cetățenilor de procurare a unor documente, precum și consolidării procesului de digitalizare la nivelul administrației publice centrale. Potrivit comunicatului Guvernului, cea mai mare parte a măsurilor adoptate au fost propuse de cetățeni prin intermediul platformei de consultare ”maisimplu.gov.ro”.

Scurt-circuitarea birocrației nu a fost singura măsură reformatoare luată de Guvernul Cioloș ieri. Tot prin ordonanțe de urgență s-a mai decis:

 • Savanții pușcăriilor vor beneficia de o reducere a executării pedepsei de maxim 20 de zile, indiferent câte lucrări științifice vor elabora. Astfel, în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate de către o persoană condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de numărul acestora, se consideră maximum 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite.
 • Persoanele fizice care apelează la darea în plată nu vor plăti impozit pentru transferul de proprietate;
 • Facilități fiscale pentru domeniul cercetării-dezvoltării: persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică vor fi scutite de la plata impozitului pentru aceste venituri.
 • Facilități fiscale pentru domeniul agriculturii: aplicarea de la 1 august 2016 a unei cote reduse de TVA de la 20 la 9% pentru livrarea celor mai importante produse utilizate pentru producția agricolă, respectiv: îngrășăminte, pesticide, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și pentru prestările de servicii specifice de tipul celor utilizate în sectorul agricol, cum sunt: arat, semănat, prășit, ierbicidat, recoltat, fertilizat, greblat, balotat etc.
 • Suspendarea liberalizării prețului la gaze naturale pentru consumatorii casnici: prețul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici rămâne neschimbat, până la 31 martie 2017;
 • Acordarea alocației pentru susținerea familiei, de care beneficiază familiile cu venituri reduse care au copii în întreținere, nu va mai fi condiționată de plata impozitelor și taxelor locale pentru bunurile pe care le dețin în proprietate.

***

Citește și:

Alina Mungiu-Pippidi: Ultima oportunitate pentru Klaus Iohannis

Mihai Goțiu: Când vine Bostan și dă cu copita în șiștarul reformei lui Cioloș. Sau cum îți poate tăia cineva tot entuziasmul

***

În privința simplificării birocrației, măsurile adoptate prin ordonanță de urgență de Guvernul Cioloș sunt următoarele:

 • ”Instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale au obligaţia de a publica, din oficiu, informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, atât pe website-ul propriu, cât şi pe punctul de contact unic electronic www.edirect.e-guvernare.ro, în varianta actualizată şi într-un format tehnic care să permită descărcarea şi editarea lor în scopul completării pe calculator de către beneficiar.
 • Instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale vor accepta și copia electronică după Cartea de Identitate, prin furnizarea unei adrese de poștă electronică, atât pe pagina proprie de internet, cât și pe punctul de contact unic electronic. În termen de 30 de zile instituțiile publice au obligația să anunțe adresa de email unde se vor putea transmite; În cazul copiilor legalizate solicitate de către instituții în furnizarea serviciilor publice, acestea vor fi înlocuite cu verificarea de către funcționar, la ghișeu, a conformității cu originalul.
 • Datele cu caracter personal necesare pentru furnizarea unui serviciu public, care sunt colectate, deținute sau gestionate de o altă autoritate sau instituție publică se iau direct de la respectiva autoritate sau instituție dacă acest lucru a fost solicitat expres de către beneficiarul serviciului public sau dacă există consimțământul expres al acestuia.
 • Instituțiile publice și organele administrației publice centrale sunt obligate să specifice pe formularele proprii durata de completare a fiecăruia și motivul colectării informației.
 • Va fi scutită de plata taxei extrajudiciare de timbru eliberarea cărții de identitate, eliberarea și prelungirea valabilității actelor de identitate pentru cetățenii străini și a cazierului judiciar. Această măsură a fost luată având în vedere că plata acestei taxe de valoare mică presupune deplasări la Poștă și la Poliție. La ridicarea cărții de identitate și a pașaportului cetățenii vor plăti o singură taxă, într-un singur loc. Taxele extrajudiciare de timbru rămase în vigoare se vor plăti prin mijloace electronice, ordin de plată sau numerar, cu excepţia taxei pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor dobândite în baza legii 18/1991, pentru taxele de până la 50.000 lei.
 • Autorităţile şi instituţiile publice, altele decât cele din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, vor putea obține certificatul de cazier judiciar în mod direct de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), scutind cetăţeanul de obţinerea acestuia, caz în care taxa de eliberare şi taxa extrajudiciară de timbru vor fi eliminate. Astfel, orice altă instituţie publică, cu excepţia celor prevăzute deja în lege, va solicita electronic unităţilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, în baza consimţământului scris al solicitantului, copie de pe cazierul judiciar al persoanei pentru care se efectuează verificări specifice. Unităţile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne vor furniza electronic copiile solicitate într-un termen de 24 de ore de la primirea solicitării, iar persoana pentru care se efectuează verificări specifice este scutită de plata serviciului.
 • În vederea simplificării plății taxelor pentru pașaport, au fost comasate cele două taxe astfel încât acestea se vor putea achita într-un cont unic, facilitându-se astfel și plata lor online.
 • O altă măsură are în vedere obligativitatea instituțiilor publice să ofere metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, a amenzilor contravenţionale şi a taxelor şi impozitelor, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul sistemelor electronice de plată, fie prin intermediul altor sisteme de plată.
 • În cazul plății amenzii rutiere, dificultatea semnalată de un număr semnificativ de cetățeni este reprezentată de obligativitatea de a transmite dovada plății amenzii la unitatea de poliție. În sensul eliminării acestei proceduri, actul normativ introduce posibilitatea transmiterii dovezii de plată şi prin poştă electronică, respectiv eliminarea acestei obligativităţi atunci când plata se realizează prin mijloace electronice. Astfel, art. 28 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor va fi completat în consecință, facilitând plata prin Sistemul Național Electronic de Plată şi a altor mijloace electronice de plată.
 • De asemenea, pentru a reduce riscurile de corupţie în obţinerea permisului auto şi având în vedere cazurile mediatizate care au scos la iveală riscuri la adresa siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, se va implementa un sistem de monitorizare şi verificare a desfășurării examenului pentru obţinerea permiselor auto. Proba teoretică se înregistrează video, iar cea practică audio și video.
 • În cazul procedurii de înmatriculare auto, se introduce posibilitatea plăţii întrun cont unic a tarifelor aferente confecţionării şi valorificării plăcilor cu numere de înmatriculare permanentă, de probă, temporare şi provizorii, atribuirii unui număr de înmatriculare preferenţial, păstrării combinaţiei numărului de înmatriculare, precum şi contravaloarea certificatelor de înmatriculare, a autorizaţiilor provizorii şi a permiselor de

Prin Memorandumul care însoțește Ordonanța de simplificare au fost introduse principiile necesare acestor simplificări în rândul instituțiilor publice. O prevedere importantă din Memorandum este aceea că se pot plăti online amenzi de circulație prin Ghiseul.ro”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

***

Citește și:

Alina Mungiu-Pippidi: Ultima oportunitate pentru Klaus Iohannis

Mihai Goțiu: Când vine Bostan și dă cu copita în șiștarul reformei lui Cioloș. Sau cum îți poate tăia cineva tot entuziasmul


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Ziua Reformelor Guvernului Cioloș. Vezi de câte drumuri inutile au scăpat românii, ce pățesc ”savanții pușcăriilor”, scutiri de impozit pentru cercetători, reduceri de TVA în agricultură, suspendarea creșterii prețului gazelor naturale

 1. NC

  „O prevedere importantă din Memorandum este aceea că se pot plăti online amenzi de circulație prin Ghiseul.ro”
  Acestea se puteau plati si pana acum online dar cei de la administratiile financiare locale nu le inregistreaza, asa ca la ei figureaza in continuare ca neachitate si procedura de anulare a lor este foarte greoaie (nu se face nici macar la ghiseul de plata a taxelor si impozitelor locale ci prin audienta la seful serviciului).

  Reply
 2. Gică Umilescu

  După 27 de ani țara se îndreaptă spre normalitate, NU mulțumită lui Ponta, Tăriceanu, Zgonea, Blaga, Dragnea, Gorghiu, parlamentarilor sau altor zei CI UNUI GUVERN DE TEHNOCRAȚI, conduși de domnul Cioloș!
  Felicitări domnului Cioloș, precum și a echipei sale, care și-au asumat un rol ingrat și aparent fantezist!
  Domnule Cioloș, dați-le peste bot politicienilor români de tot rahatul, ultimile scursuri comunistoide, aflați la ani lumină de concepțiile și valorile europene!

  Reply
  • Alec

   GUVERNUL CIOLOS,FACE CEL MAI MULT BINE ROMANILOR.TREBUIE SA-I INFORMAM ,CORECT PE ROMANI.PROPAGANDA COMUNISTA ,CAUTA SA MINTA ,PE ROMANI.GUVERNUL CIOLOS,ESTE FORMAT DIN PROFESIONISTI,CARE VREA SA DUCA TARA LA NORMALITATE. FELICITARI DOMNULE CIOLOS.

   Reply
 3. Manuela-Sanda Visoiu

  Domnule Gontiu , e drept ca Marius Bostan se exprima cam bolovanos , dar …haideti sa nu fim populisti si sa recunoastem ca, in ceea ce priveste invatamantul , nu mai putem vorbi de calitate decat pe alocuri…In conditiile in care , la examenele de definitivat in invatamant sau la concursuri de ocupare a posturilor libere in invatamant se iau note intre2 si 5.Iar despre gratuitate sa nu mai vorbim , ca ea este numai pe hartie. Deci , povestea cu suta care e prea mare nu se sustine , caci parintilor , scoala le cere cu mult mai mult. Apropo de calitate…..l-ati auzit vorbind pe liderul sindical Marius Nicoara , invatamant preuniversitar…?Cu stima , dar nu de acord , Manuela Visoiu , profesoara.

  Reply
 4. petru

  Sint destul de dezamagit deoarece aveam alte asteptari:
  – abrogarea formularului 088
  – abrogarea evaluarii pentru sediile sociale din apartamente care inseamna o taxa de circa 900 de lei exact din buzunarul celei mai afectate clase de intreprinzatori cei mici
  – abrogarea maririi impozitelor la PFA
  – abrogarea certificatului termic pentru vinzare sau inchiriere de imobile care deasemeni este doar o alta taxa pentru un act total inutil
  – abrogarea a cel putin uneia dintre cele trei taxe de drum percepute prin vigneta, taxa in pretul combustibilului si taxa de drum
  – abrogarea maririi taxelor si impozitelor pe cladiri, terenuri si masini de catre autoritatile locale care in majoritate absoluta sint niste grupari puse pe jaf
  – abrogarea impozitului pe cota indiviza de teren de sub cladiri ce poate fi catalogat ca o hotie caci alt termen nu
  exista
  – crearea unui organism antimonopol real ce astazi nu exista, actualele directii gen anre sau consiliul concurentei fiind in realitate niste angajati ai monopolurilor sau diferitelor grupari de interese profund antinationale
  – schimbarea politicii ANAF si indreptarea atentiei asupra marii evaziuni fiscale facute de marile corporatii care au avut si au in continuare protectie totala din partea institutiilor statului

  Exista si citeva lucruri bune dar minore fata de problemele grave care exista.

  Nu ma pot pronunta fata de tva-ul in domeniul agricol, dupa experienta negativa de la alimente sint mai mult decit circumspect.

  Legea darii in plata – este inexacta afirmatia ca se renunta la impozitare, li s-a explicat ca aceasta impozitare pe care tot ei au impus-o in sprijinul bancilor este ilegala si pot raspunde inclusiv penal pentru asta, deci este bine ca nu au insistat cu ea.

  La administratiile fiscale nu se mai cer copii legalizate de peste doi ani de zile si se aplica metoda mentionata aici, deci nu prea stiu ce au facut in privinta acestui lucru.

  Sincer, un exercitiu de imagine cu mult mai bun in acest moment pentru Ciolos este demiterea urgenta a ministrilor: Bostan, Apud Toba, Costescu, Curaj. Decizia demiterii lui Cadariu a fost foarte buna si trebuie continuata.

  Reply
 5. Radu Negrut

  Majoritatea prevederilor sunt din acte normative în vigoare . Deci nu e mare scofală . Problema e că peste 3-4 săptămîni , nimeni nu va mai lua în serios povestea asta . Așa că mai domol cu bucuria .
  Exemplu : taxele și impozitele de orice fel se pot plăti cu cardul în baza OUG 193/2002 , dată de guvernul Năstase . A verificat cineva cum se aplică ??? Poate Moș Gerilă că tot s-a pensionat . Vă rog insistent să verificați peste 3 luni dacă vreo primărie de sector din București o aplică . Să nu vă pocnească surprizele peste ochi .
  Totul depinde de primar . În Oradea , din 2004 se poate plăti în primărie cu cardul și din 2010 online . Efectul : stai cel mult 10 minute la coadă . Sunt convins că marii primari Mazăre , Vanghelie , Pinalti sau Pendiuc consideră așa ceva ca o anomalie . Bineînțeles nu cu asta trebuie să se ocupe primăria : cu încasarea taxelor ci cu vanghelioane , telegondole , simfonia lalelelor , etc …

  Reply
 6. platitor de taxe

  Acordarea alocației pentru susținerea familiei, de care beneficiază familiile cu venituri reduse care au copii în întreținere, nu va mai fi condiționată de plata impozitelor și taxelor locale pentru bunurile pe care le dețin în proprietate…….iar traiesc bine tyganyyy…..bv …..dati legi doar sa incurajati lenea si statul acasa in vederea asteptarii de alocatii si mila….pe cei cu ajutor socila de ce nui angajati gratis la primarie..ex. spatii verzi…..se aude dl. prim…….

  Reply
 7. Radu

  In sfarsit un pas inainte. Pare putin, insa se creaza un mediu propice pentru alte reforme de impact mai substantial

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *