Instantele judecatoresti au luat astazi cateva decizii ce cu greu pot fi explicate, culminand cu eliberarea din inchisoare a lui Sile Camataru, unul dintre interlopii notorii ai Capitalei.
Astfel, mai intai, Tribunalul Bucuresti a hotarat eliberarea din detentie a interopului Sile Camataru pentru buna purtare. El avea de ispasit 13 ani inchisoare, din care a facut doar sapte, pentru infractiuni cu violenta: proxenetism, sechestrare de persoane, santaj, inselaciune, camatarie, incasari de taxe de protectie.
Culmea este ca saptamana trecuta procurorii au descoperit ca Sile Camataru coordona din penitenciar, folosind un telefon mobil (lucru interzis), o grupare condusa de fiul sau, care se ocupa tot cu proxenetismul si camataria. Ciudat este ca aceasta informatie nu a ajuns insa si la Tribunalul Bucuresti, desi pe numele lui Sile Camataru a fost deschis un dosar penal. Practic, nici Parchetul General, nici Parchetul Capitalei si nici Autoritatea Nationala a Penitenciarelor nu s-au obosit sa ii anunte pe judecatori.
Seful ANP, Ioan Bala, recunoaste senin ca Sile Camataru a savarsit mai multe abateri in penitenciar, inclusiv folosirea telefonului mobil in celula, insa a avut apoi un comportament bun, astfel incat el a fost iertat. Mai mult, el spune ca intre cererea de eliberare conditionata si noul dosar deschis pe numele lui Sile pentru camatarie nu exista nicio legatura, desi ambele se leaga de comportamentul lui din inchisoare.
O alta decizie controversata a fost data tot de Tribunalul Bucuresti. Primarul din Voluntari, Florentin Pandele, a fost achitat pentru infractiunea de fals intelectual, desi DNA avea probe solide ca acesta ar fi eliberat pe 25 septembrie 2007 o autorizatie falsa unei firme pentru construirea ansamblului rezidential ATHOS. Pentru a nu fi acuzati penal, Florentin Pandele, arhitectul sef (Cristian Iosif Moscu) si secretarul general al primariei (Carmen Nicoleta Serban) au asteptat ca autorizatia sa ajunga la constructor si apoi au anulat in aceeasi zi documentul. Insa ei nu au facut nimic sa stopeze lucrarile, astfel incat ansambul rezidential a fost construit, chiar daca era ilegal.
In sfarsit, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a achitat defintiv pe fostul ministru al muncii Paul Pacuraru si pe afaceristul Dan Ilie Morega. Membru in AGA la Rovinari, Turceni si SNLO, Morega i-a promis, in 2007, lui Pacuraru ca ii va da mai multe contracte, dar nu direct, ci fiului fostului ministru, in schimbul numirii la ITM Gorj a unei persoane apropiate afaceristului.
Orice condamnat din lumea civilizata pentru infractiuni cu violenta: proxenetism, sechestrare de persoane, santaj, inselaciune, camatarie, incasari de taxe de protectie nu poate face parte din categoria persoanelor carora sa li se mai acorde circumstante atenuante , dar bonusuri sau favoruri de libertate nicivorba. Daca analizam finalitatea judiciara a dosarelor penale evidentiate in acest articol in care dupa atatia ani de chipzuinta juridica s-a decis achitarea si o corelam cu ceea ce se petrece in Romania de 22 de ani putem concluziona ca s-a DEZVOLTAT INCREDIBIL DE MULT RETELELE MAFIOTE SAU INFRACTIONALE care actioneaza FEROCE impotriva constituirii unui Sistem Politic Progresisit si a celui Judiciar performant.Cei care vedeti si simtiti riscurile nu fiti pasiv strigati in orice imprejurare “ALO ROMANIA TREZESTE-TE” consecintele vor fi dezastroase pentru natia romana.
Eu chiar nu inteleg de ce se intampla lucrurile astea pe la noi. Daca ala e un interlop dovedit, prins ca facea afaceri necurate prin inchisoare, de ce naiba a fost eliberat? Ar trebui ca voi de la romaniacurata sa faceti o sesizare pe la CSM si ministerul justitiei.
Ne trebuie legi mai dure! E trist ce se intampla.
Un prim pas ar fi introducerea CAUTIUNII. Magistratii seplinbg ca nu au bani, Ministerul de Justitie nu are bani s aintretina Tribunale si grefieri… In schimb, procesele dureaza ani de zile, ajungind aproape toate,din recurs in recurs, la ICCJ. In final, chiar daca e gasit vinovat cineva (si asta se intimpla extrem de ra!), i se da sa plateasca o suma simbolica drept “cheltuieli de judecata” (Mihailescu va plati2000lei!) PLat9ind ccautiune, ca in State, nu mai e nevoie sa se judece arestarea lui “preventiva”. Cum toti cei ce ajung sa se judece pt cercetarea sub arest sunt bogati, au de unde plati. Si atunci Tribunalele si-ar face banii necesari. Procedeeul ar trebui sa fie ca in State: Judecatorul decide cautiunea fara martori, numai pe baza declaratiei procurorului, nefiind nevoie de complet d ejudecata, recurs, bani cheltuiti, bani pierduti… Intreb si eu: cine a platit toate cheltuielile facute de Catalin Voicu in anul pe care l-a petrecut in arest? Si, daca va fi dovedit “nevinovat” si va da Statul in judecata, cine va plati? Pina la coada, ce fel de responsabilitate au magistratii romani?
Oricum, chiar daca o sa scandalizez multa lume, eu felicit din toata inima Olanda pentur ca blocheaza drumul Romaniei spre Spatiul Schengen! Daca vom intra – si daca va dispare si Supravegherea pe Justitie, adio reforma in Justitia romaneasca. Ne vvor trebui nu 20 de ani, cum credea Brucan, ci vreo 100 ca sa mai facem ceva.