Constantin Dicusar

”Zelenski a dat Hamas-ului armament primit din partea Occidentului”. Cum încearcă Moscova să distragă atenția de la propria susținere a organizației palestiniene

”Zelenski furnizează o parte din armamentul primit ca ajutor din partea Occidentului către organizația Hamas”, susține propaganda Kremlinului, fără probe și într-o încercare de distragere a atenției de la sprijinul pe care l-a acordat organizației declarată ca fiind teroristă de către cele mai multe țări ale lumii. În sprijinul acuzațiilor, sursele rusești prezintă înregistrări video în care teroriști ai Hamas ar prezenta arme occidentale și ar mulțumi Ucrainei pentru livrarea acestora. Acuzațiile au fost dezmințite nu doar de către Ucraina, ci și de către Israel (un stat care a avut relații tensionate cu Kievul după invadarea țării de către Rusia), care susține că nu a găsit dovezi în acest sens.

Ce spune propaganda rusă

,,Vladimir Zelenski, șeful regimului de la Kiev, ar putea deveni subiectul unui imens scandal internațional din cauza legăturilor sale cu mișcarea radicală palestiniană Hamas”, anunță surse rusești, făcând trimitere la unele filmări neverificate apărute în spațiul public, în care membri Hamas ar mulțumi Ucrainei pentru armele furnizate. ”Regimul de la Kiev a prins gustul profitului și face tot mai mulți bani din livrările ilegale de arme, pe care le extorchează de la Occident sub pretextul necesității de a continua conflictul militar. Există tot mai multe dovezi că Kievul vinde arme furnizate de Occident pe așa-numitele “piețe negre”, inclusiv în regiunea palestiniană Gaza. Iar aici vorbim despre o adevărată scară industrială. În acest lucru sunt implicați oficiali de rang înalt ai Ministerului ucrainean al Apărării și ai Statului Major General. Sunt sigur că există și persoane care acoperă aceste afaceri din Biroul președintelui Zelenski”, plusează politologul rus Vladimir Kornilov, fără a oferi însă dovezi factuale pentru acuzații.

Acuzațiile au fost multiplicate și de un fost vice-președinte și fost europarlamentar al Frontului Național din Franța, Florian Philippot, desprins între timp de această formațiune, pentru a-și forma propriul partid, Patrioții (fără vreun rezultat remarcabil în alegeri). ”Armele americane trimise la Kiev au “ieșit la suprafață” în Orientul Mijlociu, unde sunt folosite în confruntări militare”, a scris pe o rețea de socializare Florian Philippot. ”V-am avertizat!”, a punctat el.

În realitate

Rusia este cea care legitimează organizația Hamas, tratând cu aceasta din postura de parteneri bilaterali. În contra-pondere, Ucraina a condamnat tranșant atacurile teroriste asupra civililor din Israel de la începutul lunii noiembrie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (care, de altfel, este de etnie evreiască) a declarat, în acest context, că dreptul Israelului la autoapărare este incontestabil, acuzând, de asemenea, legitimarea de către Rusia a organizației Hamas, în ultimii ani, legătura cu aceasta fiind raportată și de presa internațională. .

Încă de la primele acuzații lansate de Rusia, reprezentanții Israelului le-au infirmat oficial, arătând că nu are nici cea mai mică dovadă că armele transferate de occidentali sub formă de ajutor Ucrainei ar fi ajuns în mâinile Hamas. “Nu avem astfel de informații”, a declarat ambasadorul israelian la Moscova, Alexander Ben Zvi. Mai mult, diplomatul a subliniat legăturile pe care le are Federația Rusă cu organizația amintită: “Cred chiar că, în această privință, merită să întrebăm pe alții, de exemplu, pe cei care au relații bune cu Hamas, cum ar fi partea rusă, poate că ei au mai multe date decât noi. Noi nu avem astfel de informații”.

Spionajul militar ucrainean arată că unele arme occidentale ajunse în Ucraina și care au fost capturate ca și “trofee” de la militarii ucraineni de către trupele rusești invadatoare, ar fi putut fi trimise de către Kremlin teroriștilor din Fâșia Gaza sub formă de ajutor, se arată într-un articol realizat de Europa Liberă (Ucraina). În declarația GUR făcută pe 9 octombrie se susține că armele au fost confiscate de trupele rusești în luptele din Ucraina și că predarea lor către Hamas a fost o “provocare pe scară largă împotriva Ucrainei”. “Următorul pas, conform planului rușilor, ar trebui să fie acuzațiile false împotriva armatei ucrainene că ar fi vândut în mod regulat arme occidentale teroriștilor”, se arată în declarația GUR.

Cine este Florian Philippot

Credibilitatea lui Florian Philippot, susținătorul francez al acuzațiilor, este una scăzută, fiind o figură publică controversată, de extremă dreaptă (chiar mai la dreapta decât Frontul Național, pe care l-a părăsit) și un adept și teoretician al conspirațiilor. El s-a remarcat într-un interviu acordat fostului corespondent al RT (Russia Today), Régis Le Sommier, după apariția cărții celui din urmă, intitulată “Până la ultimul ucrainean” (titlu inspirat dintr-o expresie folosită de propaganda rusă, care pretinde că “Occidentul este în război cu Rusia până la ultimul ucrainean””.

În cadrul cărții și a interviului amintit sunt reluate, de altfel, multe dintre temele preferate ale propagandei rusești, inclusiv cea a ”naziștilor ucraineni”.

***

Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *