Romania Curată

WEBINAR live pe romaniacurata.ro, marti, 30 iunie, ora 11.00. Inscrie-te aici!

WEBINAR live pe romaniacurata.ro, marti, 30 iunie, ora 11.00. Inscrie-te aici!

Vino sa inveti cum sa iei statul la intrebari si ce poti face daca vreo institutie ignora intrebarea ta sau iti raspunde in doi peri, punandu-te pe drumuri!

Alianta pentru o Romanie Curata si Initiativa pentru Integritate in Serviciul Public din Republica Moldova va invita sa luați parte la primul webinar din seria celor 10 astfel de sesiuni de pregatire ce vor avea loc de acum inainte cu o cadenta lunara. Data acestei intalniri online cu orice persoana interesata si cu organizatii preocupate de transparenta accesului la informatia de interes public de pe ambele maluri ale Prutului este marti, 30 iunie, ora 11.00. Veti dialoga cu doi avocati: unul din partea Societatii Academice din Romania (promotorul proiectului Romania Curata, Bucuresti) si altul din partea Asociatiei Presei Independente (Moldova Curata, Chisinau).

Tema nr. 1:
De ce unele autoritati refuza in mod explicit sa raspunda solicitarilor venite in baza Legii nr. 544/2001 si Legii 982/2000 din Republica Moldova (privind liberul acces la informatii de interes public) motivand ca ele nu sunt obligate sa raspunda si incalcand astfel prevederile legale? Cum putem face pentru a trece de refuzul initial si a ajunge totusi la raspunsul dorit? Care sunt pasii procedurali pentru a invinge indiferenta institutiilor publice fata de solicitarile cetatenilor?
Cei doi avocati vor raspunde la intrebari, analizand inclusiv cazurile expuse de cetateni din Romania si Republica Moldova care au astfel ocazia sa faca si schimb de experienta.

Precizare:
Temele celor 10 webinarii vor fi diferite, iar ele se vor referi atat la Legea 544/2001 din Romania, respectiv 982/2000 din Republica Moldova, cat si la Legea 52/2003 din Romania, respectiv 239/2008 din Republica Moldova. Temele vor fi anuntate de fiecare data din timp, pentru ca participantii sa se poata inscrie si transmite intrebarile lor. Avocatii vor avea astfel ragazul necesar sa analizeze cazurile expuse si sa pregateasca raspunsurile adecvate fiecaruia in parte, iar din raspunsuri vom avea de invatat cu totii.
Va invitam sa completati acest formular, ce asigura accesul la primul webinar:
http://goo.gl/forms/ZPX5WRIZeA
Nota: cu exceptia intrebarilor, datele transmise raman confidentiale, inclusiv numele daca se exprima o asemenea optiune.

Despre webinarii
• Participarea la webinar este gratuita. Se pot inscrie atat cetateni cat si reprezentanti ai organizatiilor interesate sa se instruiasca in aplicarea prevederilor Legii 544/2001 si Legii 982/2000.
• Pentru participare este nevoie de un calculator conectat la internet, dotat cu boxe sau difuzoare functionale. Nu este nevoie de camera web si microfon.
• Fiecare webinar dureaza cel mult 1,5 ore. Pe parcursul sau, participantii pot cere clarificari la intrebarile transmise ori pot formula alte intrebari in scris, prin modulul de comentarii accesibil sectiunii de livestream pe platforma romaniacurata.ro. Fiecare avocat va raspunde la intrebari referindu-se la legislatia tarii respective.
• Fiecare webinar poate gazdui oricati participanti doresc sa se instruiasca. Din partea organizatiilor, se pot inscrie oricati participanti doresc.

Pentru detalii suplimentare ne puteți contacta la radu.busneag@sar.org.ro

AVOCATII CU CARE VETI DIALOGA

ana_demsoreanDr. ANA DEMȘOREAN este lector universitar și avocat membru al Baroului București. Pe lângă studiile doctorale, ea are o diplomă în economie și, de asemenea, un master în dreptul internațional al afacerilor la Université de Paris I Panthéon-Sorbonne. De aproximativ 10 ani este titularul cabinetului de avocatură, timp în care a avut o vastă experiență cu diverse probleme juridice implicând atât reprezentarea clienților în fața instanțelor judecătorești sau arbitrale, cât și acordarea de consultanță în materie juridică. În ceea ce privește activitatea didactică și universitară, ea a colaborat cu diverse publicații conduse de către Universitatea Stanford și Freedom House inc., este co-autor al cărții „International Actors, Democratization and the Rule of Law” publicată de Routledge și autor al diverselor publicații în domeniu.

 

Tatiana PuiuTATIANA PUIU este avocat și membru al Asociaţiei Obşteşti ”Juriștii pentru Drepturile Omului”. În prezent, coordonează proiectul „Baza de date a judecătorilor www.magistrat.md”, care prezintă profilurile și monitorizează integritatea judecătorilor din Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Drept și a obținut diploma de magistru în Drept la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. Ulterior, în 2009-2010, a fost bursieră în cadrul Programului „Lane Kirkland” al Fundației Polono-Americane pentru Libertate la Universitatea Jagiellonă din Krakovia, Polonia, unde a studiat domeniul executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a efectuat un stagiu profesional la Fundaţia Helsinki pentru Drepturile Omului din Polonia.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “WEBINAR live pe romaniacurata.ro, marti, 30 iunie, ora 11.00. Inscrie-te aici!

 1. ionita ion

  Ma inscriu. Doresc sa particip la aceste intalniri de clarificare in legatura cu institutie ignora intrebarea pe care le-o trimiti spre rezolvare.
  1. Doresc sa ma documentez in legatura cu Legea Nr.165 din 16.05.2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România
  ACT EMIS DE: Parlamentul Romaniei
  ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 278 din 17 mai 2013

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *