Romania Curată

WEBINAR III (VIDEO) – Cum se implica tinerii in obtinerea informatiilor de interes public

Cum se implica tinerii in obtinerea informatiilor de interes public? Stiu ei sa foloseasca Legea 544/2001? Cum trateaza autoritatile locale, centrale ori scoala intrebarile tinerilor, cum inteleg sa raspunda si cum trebuie tinerii sa procedeze atunci cand se confrunta cu un refuz categoric.

Alianta pentru o Romanie Curata si Initiativa pentru Integritate in Serviciul Public din Republica Moldova au organizat marți, 25 august, cel de-al treilea webinar din seria celor 10 astfel de sesiuni de pregatire. Au răspuns intrebarilor publicului doi avocati: Ana Demșorean, din partea Societatii Academice din Romania (promotorul proiectului Romania Curata, Bucuresti) si Tatiana Puiu, din partea Asociatiei Presei Independente (Moldova Curata, Chisinau). Avocatul din Romania l-a avut alaturi pe Alexandru Bajdechi, student in anul II la Facultatea de Drept si fost presedinte al Asociatiei Elevilor din Constanta.

Puteti vedea mai sus inregistrarea webinarului.

Tema generala: Cum se implica tinerii in obtinerea informatiilor de interes public? Stiu ei sa foloseasca Legea 544/2001? Cum trateaza autoritatile locale, centrale ori scoala intrebarile tinerilor, cum inteleg sa raspunda si cum trebuie tinerii sa procedeze atunci cand se confrunta cu un refuz categoric.

Cei doi avocati au analizat in direct exemplele oferite de dumneavoastra, dar si pe cele rezultate din experienta ONG-urilor, atat din Romania cat si din Republica Moldova (care au astfel ocazia sa faca si schimb de experienta), si au dat sfaturi despre cum putem actiona pentru a primi raspunsul dorit la cererile de informatii de interes public.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “WEBINAR III (VIDEO) – Cum se implica tinerii in obtinerea informatiilor de interes public

 1. gabriel

  Așa tare m aș implică și eu , și multe mai sînt de așternut pe hîrtie dar asta necesită timp și nervi , nu mai spun de bani . un exemplu : la țăranii din Flămînzi care au luptat în al doilea război mondial li s-au dat în jurul la 1100 ha de pămînt , s au dat titluri de proprietate pînă acum doar la 350ha , restul aranjamente , îl exploatează , nemți , italieni ori romani . umblă oamenii degeaba , unii dintre ei au decedat iar copii au umblat cu jalbă în
  proțap destul , te saturi . același lucru cu iazul de
  la Dracșani care a fost a obștiei , și l au însușit cei
  care trag sforile , asta este România zilelor noastre . încercați dumnevoastră să faceți ceva
  dar șansele sînt foarte slabe , prea multe lichele conduc această țară , puțini sînt cei cu simțul dreptății .

  Reply
  • Solidaritate pentru Romania

   Gabriel….Nu te mai plinge. Aduna un grup d eoameni seriosi in jurul tau sau chiar tu insuti fi model pt ceilalti si incepe sa te zbati pt drepturile comunitatii si implicita ale tale. Poate vei pierde timo si-ti vei atrage critici dar nimic nu se compara cu satisfactia de a schimba ceva concret pt comunitate si implicit pt tine.

   La treaba, ca e multa..

   Reply
 2. Adrian

  „Tinerii” poate vor informatii de interes… personal. In ce mod acestea se inscriu in/circumscriu unui interes public, ar fi util sa le arate „batranii”.

  Aici poate aveti timp sa discutati si (aberanta) notiune (pseudo-)juridica de „persoana interesata”, notiune care poate bloca multe din solicitarile de informatii de interes public.

  Drept exemplu concret (desi eu nu mai sunt tanar) mi-ar placea (totusi) sa analizati modul de (non-)functionare al sitului Internet al ANPM (si APM judetene).

  Reply
  • Adrian

   Sau mmediu.ro care pune marginal (doar) la sectiunea comunicare anuntul important privind

   http://limite.biodiversity.ro/

   si nu pune acest anunt (si) la sectiunea transparenta.

   Tocmai putem observa acum ca o prima sesiune de trimiteri/primiri de propuneri/observatii s-a incheiat, asa ca e firesc sa ne punem intrebarea daca aceasta sesiune a fost cu dedicatie pentru „ciuntirea” unor zone in care se „implementeaza” anumite proiecte , a se vedea recentul desant hunedorean in capitala.

   Reply
 3. sofia covaci

  Autoritatile publice locale in marea lor majoritate refuza sau tergiverseaza raspunsurile ; pe site-uri nu sunt afisate informatiile publice, hotararile de consiliu, achizitiile publice s.a. Grav este insa ca trecand peste procedura prealabila daca se ajunge la un litigiu pe contenciosul administrativ atunci la Tribunal vei primi primul termen peste luni si luni de zile, desi acestea-s litigii care presupun „celeritate” !!!!!!!!!!!! In final autoritatilr publice prefera sa taca, sa-ti raspunda daca si ce vor s.a.m.d. Ca aceasta reprezinta forma cea mai evidenta de abuz in serviciu nu incape indoiala, dar este deja o alta poveste! Una peste alta problema trebuie privita in ansamblu si nu individual.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *