Romania Curată

Webinar VI (VIDEO) Cum inițiem procesul de consultare publică

Alianța pentru o Românie Curata (ARC) si Initiativa pentru Integritate in Serviciul Public din Republica Moldova au organizat  miercuri, 13 ianuarie, partea doua a webinarului dedicat aplicarii prevederilor Legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica din Romania, respectiv a Legii 239/2008 din Republica Moldova.

Urmăriți aici înregistrarea video a webinarului:

Cititorii Romania Curata au pus întrebări la care au raspuns invitatul special dna Corina Dragomirescu, vicepresedinte, Academia de Advocacy, initiatoarea Coalitiei 52.cu doi avocati si avocatul Tatiana Puiu, din partea Asociatiei Presei Independente (Moldova Curata, Chisinau).

Temele in discutie au fost, intre altele:

 • Cum ne pregatim pentru a fi luate in considerare propunerile de modificare ale unui act normativ pe care intentionam sa le initiem, in procesul de consultare publica.
 • Cum si cand putem solicita autoritatii publice, o dezbatere publica astfel incat aceasta sa conteze.
 • La ce sa ne asteptam din partea autoritatii publice si ce trebuie sa facem noi.
 • Cum urmarim rezultatele acesteia.
 • Ce parghii avem daca autoritatea publica nu va organiza dezbaterea publica solicitata.
 • Ce parghii avem daca autoritatea publica nu respecta prevederile L52/2003 si L239/2008.
 • Putem sa organizam noi o dezbatere publica? Daca da, cand? Ce vom face cu rezultatele obtinute?

Cititorii nostri au putut pune întrebări invitaților prin intermediul unui formular completat înaintea webinarului, dar și în direct, folosind sectiunea comentarii de pe site-ul Romaniacurata.ro.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Webinar VI (VIDEO) Cum inițiem procesul de consultare publică

 1. Dadiana Chiran

  Referitor la transparenta decizionala in Ro si Md, ati putea va rog sa ma lamuriti in legatura cu principiile sau guideline-urile (precizate de legislatie !!!) care sunt luate in considerare in momentul in care se adopta o ordonanta de urgenta (O.U.G). Mai cu seama, in constitutie (art 108 si 115) se precizeaza acele „situatii extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată” (o sintagma extrem de vaga care poate insemna orice). Aceste urgente au la baza niste principii, situatii anume (cum ar fi de exp calamitate naturala, cutremur, posibil dereglaj social, etc. ).?? ? Este reglementat acest „extraordinar” printr-un minim de norme sau legi aparte ?
  Marea majoritate a tarilor europene au parghii similare cu „odonanta de urgenta” din legislatia romana (i.e royal decree UK, decretto.legge Ital., etc.) Aveti cunostinta daca acestea sunt mai bine definite ?
  Multumesc!

  Reply
 2. Ionel

  Problema este ca cetatenii din Moldova si Romania nu cunosc legislatia privind informatiile publice si transparentei. Aici cred ca este adevaratul obstacol, care impiedica o dezbatrere vie, reala pe tema problemelor din societate. Ce se poate face sa stimulam opinia publica sa fie mai implicata?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *