Romania Curată

WEBINAR V (VIDEO): Cum putem participa la luarea deciziilor legislative

Alianta pentru o Romanie Curata si Initiativa pentru Integritate in Serviciul Public din Republica Moldova au organizat marti, 12 ianuarie, un prim webinar pe tema aplicării  Legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica din România, respectiv a Legii 239/2008 din Republica Moldova.

In cursul webinarului, invitatul special al acestei editii, dna Corina Dragomirescu, vicepreședinta Academiei de Advocacy, a raspuns la întrebările celor interesați de legea 52. Între acestea:  Ce trebuie sa facem si cand putem actiona pentru a interveni activ in procesul decizional pentru proiecte de legi care afecteaza viata cotidiana? Care sunt avantajele utilizarii Legii 52/2003 modificata si republicata in 3 decembrie 2013, privind transparenta decizionala a administratiei publice. Care sunt autoritatile publice ce se regasesc sub incidenta L52/2003? Cum putem sa verificam daca propunerea noastra a fost luata in considerare? Ce obligatii are autoritatea publica daca nu ia in considerare propunerea de modificare a unui act normativ. Raspuns la aceleasi intrebari au primit si utilizatorii Legii 239/2008 din R Moldova.

Uramariti mai jos inregistrarea webinarului:

 

Legile dedicate transparentei decizionale sunt mai putin cunoscute si aplicate, atat in Romania cat si in Republica Moldova, dar acestea fac parte din pachetul de legi, de care dispune societatea civila din Romania, cu ajutorul carora simpli cetateni pot contribui la imbunatatirea cadrului legislativ.

În cea de-a doua parte a webinarului pe tema legilor transparenței decizionale, miercuri, 13 ianuarie, de la ora 10.00, vom dezbate in continuare problemele ridicate de cititori. Între acestea: Cum ne pregatim pentru a fi luate in considerare propunerile de modificare ale unui act normativ pe care intentionam sa le initiem, in procesul de consultare publica? Cum si cand putem solicita autoritatii publice, o dezbatere publica astfel incat aceasta sa conteze? La ce sa ne asteptam din partea autoritatii publice si ce trebuie sa facem noi? Cum urmarim rezultatele acesteia? Ce parghii avem daca autoritatea publica nu va organiza dezbaterea publica solicitata? Ce parghii avem daca autoritatea publica nu respecta prevederile L52/2003 si L239/2008? Putem sa organizam noi o dezbatere publica? Daca da, cand? Ce vom face cu rezultatele obtinute?

Veti dialoga cu doi avocati: Ana Demșorean, din partea Societatii Academice din Romania (promotorul proiectului Romania Curata, Bucuresti) si Tatiana Puiu, din partea Asociatiei Presei Independente (Moldova Curata, Chisinau), dar și cu invitatul special al acestei ediții,  dna Corina Dragomirescu, vicepresedinte, Academia de Advocacy, initiatoarea Coalitiei 52.

Va invitam sa completati formularul ce va asigura posibilitatea de a pune intrebari in avans: http://goo.gl/forms/MuVAXkAzQ9

Veti putea pune intrebari si live, in timpul webinarului, folosind sectiunea comentarii de pe site-ul Romaniacurata.ro.

Nota: cu exceptia intrebarilor dvs., datele transmise raman confidentiale, inclusiv numele daca se exprima o asemenea optiune.

Pentru detalii suplimentare privind modalitatile de participare la webinarii ne puteți contacta la contact@romaniacurata.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “WEBINAR V (VIDEO): Cum putem participa la luarea deciziilor legislative

 1. alex

  Iesim in strada si nu plecam pana nu schimbam tot sistemul din radacina iar actualii decidenti locali sau nationali bagati la puscarie, altfel vorbim pentru „victorii” mici si nesemnificative.

  Reply
 2. oleg brega

  Nu sunt de acord cu moderarea de pe situl Dvs, suntem tratați cu presumția relei intenții, exprimarea noastră trece prin filtrul moderării. Dacă așa ne trateasă un ong, ce să cerem de la structurile publice, de stat?

  Reply
 3. Romania Curata

  Accesul la inregistrare este posibil dupa incheierea webinarului, la fel ca si in cazul precedentelor webinarii:
  http://www.romaniacurata.ro/nicusor-dan-la-webinarul-podul-cum-comunica-primariile-cu-cetatenii/
  http://www.romaniacurata.ro/webinar-live-pe-romaniacurata-ro-marti-25-august-ora-10-30-inscrie-te-aici/
  http://www.romaniacurata.ro/cum-tratam-refuzul-autoritatilor-de-a-raspunde-cererilor-de-informatii-de-interes-public-webinar-live-marti-22-iulie-ora-11/
  http://www.romaniacurata.ro/cum-infrangem-indiferenta-institutiilor-publice-fata-de-solicitarile-cetatenilor-webinar-live-marti-ora-11/

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *