Romania Curată

Viorel Hrebenciuc a recunoscut acuzațiile în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri: Regret că l-am implicat pe fiul meu în acestă problemă

Viorel Hrebenciuc, unul dintre cei mai influenți membri de partid pe care i-a avut PSD, a recunoscut în fața judecătorilor cum a pus umărul la retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de pădure. Audiat și el, fiul fostului parlamentar, Andrei, a recunoscut la rândul lui implicarea în această afacere ce ar fi prejudiciat statul roman, prin Romsilva, cu peste 300 de milioane de euro.

Ambii au cerut să fie judecați prin procedura simplificată pentru a scurta procesul și, mai ales, pentru a beneficia de o reducere cu o treime a pedepselor. Instanța le-a respins însă cererile, dar a precizat că va ține cont la pronunțarea sentinței de faptul că au recunoscut acuzațiile.

Primul care a vorbit judecătorilor a fost Andrei Hrebenciuc. “Regret decizia prin care l-am sprijinit pe tatăl meu. Regret că am provocat suferinţă mamei şi soţiei mele. Acesta a fost un accident în viaţa mea. Sunt lector universitar şi am fost invitat la Stanford University unde am cunoscut laureaţi ai premiului Nobel. Îmi asum consecinţele faptelor mele și nu vreau să fiu considerat o victimă a tatălui meu. Îmi asum consecinţele. Recunosc că am fost complice la infracţiunea de trafic de influenţă prin punerea la dispoziţie a firmei. Asta era şi o metodă de spălare de bani”, a spus acesta în sala de judecată.

Viorel Hrebenciuc recunoaște și regretă că și-a băgat fiul în afacere

Fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, a recunoscut și el acuzaţiile și a dat mai multe detalii despre întâlnirile dintre el cu fostul deputat PSD Ioan Adam şi cu prinţul Gheorghe Paltin Sturdza, cel căruia s-au retrocedat illegal cele 43.000 de hectare de pădure.

“Domnul Paltin mi-a spus că are dificultăţi în punerea în executare a hotărârii judecătoreşti privind punerea în posesie. Reclama abuzuri ale Direcției Silvice din Bacău . Faţă de familia Sturdza am un respect deosebit. În anul 2002 am suferit un infarct. De operatia mea s a ocupat domnul Dimitrescu Sturdza care mi-a facilitat întâlnirea cu un mare chirurg francez. Îi datorez viaţa!”, a spus Viorel Hrebenciuc.  “Nu am pretins nimic şi nici nu mi-a promis bani, bunuri sau foloase. Era prima întâlnire şi nici nu ne cunoşteam. La data menţionată nu cunoşteam nimic despre tratativele dintre Dan Bengescu, Paltin Sturdza şi Ioan Adam. Nu am asistat la negocierile privind actele de vânzare-cumpărare”, a declarat acesta judecătorilor.

Fostul deputat a povestit și cum l-a băgat în afacere și pe fiul său. “I-am spus ca m-am întâlnit cu domnul Bengescu care era în criză cu promisiunea de vânzare-cumpărare. Domnul Bengescu mi-a solicitat ajutorul pentru a interveni pe lângă funcţionarii din judeţul Bacău pentru a urgenta punerea în posesie. Mi-a propus să fiu parte în actul adiţional care urma să se semneze. Am fost de acord. Și l-am rugat pe fiul meu să-mi dea o firmă. Fiul meu a fost extrem de reticent. Eu am insistat, şi din nefericire, Andrei a cedat și a fost de acord. Regret faptul că l-am implicat pe fiul meu în acestă problemă. Nespus de mult”, a mai zis Viorel Hrebeciuc.

Ce acuză DNA

Procurorii anticorupție i-au trimis în judecată pe fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane. Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Adam, Sturdza şi Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. Dosarul reclamă retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor sentințe ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi folosit firma off-shore a familiei Hrebenciuc pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubit în acest caz este statul roman, prin Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Viorel Hrebenciuc a recunoscut acuzațiile în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri: Regret că l-am implicat pe fiul meu în acestă problemă

  1. alex

    pai intreb si eu ca Prisacariu: tata socru ilie sirbu unde e in dosarul asta ca nu-l vad si e piesa centrala din retrocedarile de paduri?!

    Reply
  2. marcks

    “Regret decizia prin care l-am sprijinit pe tatăl meu. Regret că am provocat suferinţă mamei şi soţiei mele”. Dar nu regreta faptele in sine.Pentru el nu e problema ca a inselat statul si pe alti parteneri de afaceri,PROBLEMA E CA SUFERA SOTIA,MAMA sau altii din jurul lor.Oricind li se vor ivi ocazii vor face la fe dar mai prevazatori nemaifind alt ponta sa candideze la presedintie si care sa-i amnisitieze.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *