Romania Curată

Vino cu noi în Turul Implicării Civice!

După Roșia Montană, București, Timișoara și Iași, Turul Marilor Tunuri ajunge la Cluj-Napoca, unde va avea loc o ediție specială, dedicată implicării civice anticorupție. Turul este programat sâmbătă, 6 februarie, de Ziua Roșiei Montane, ghid fiind coordonatorul editorial al României Curate, Mihai Goțiu. Plecarea în tur va avea loc la ora 11.00, din parcul din spatele Teatrului Național. Participarea este gratuită, însă pe bază de înscriere, prin completarea acestui formular (aici).

***

Știi care a fost primul parc din centrul Clujului salvat de la distrugere, în urmă cu peste 20 de ani? Ai idee de ce peste 20.000 de studenți clujeni (din aproximativ 30.000 câți erau atunci în oraș) au ieșit în stradă în toamna lui 1995, inaugurând traseul de protest Piața Unirii – Cinema Victoria – Prefectură – Sora – Primărie – CCS? Știi de ce și când au avut loc Hunoriada, ocuparea de la Conti sau lansarea în Piața Unirii a ghidului nesupunerii civice? Vrei să afli cum s-au născut, la Cluj, în urmă cu peste 10 ani, afișele MindBomb cu mesajele ”Șpaga ucide!” și ”Corupție zilnic!” ori primele campanii civice pentru recâștigarea spațiului public al orașului?

couptiespaga mindbomb 2004 strada 1

Știai că pe soclul statuii lui Avram Iancu au existat, desenate în mozaic, stele de mare, delfini și căluți de mare? Știi cine a plantat ”dinții de balaur” pe Eroilor sau unde se află monumentele denumite Alba ca Zăpada și cei șapte pitici, Ghilotina, Cubul, La Popice, Monumentul McDonalds și ce legătură au toate acestea cu spiritul civic al Clujului?

fraierilor gotiu coperta 3dCu ocazia zilei Roșiei Montane, pe 6.02.2016, România Curată vă invită la Turul Implicării Civice Clujene, avându-l ca ghid pe Mihai Goțiu, jurnalistul care urmărește mișcările civice încă de la începutul anilor 90, în unele dintre acestea fiind implicat direct. Cu această ocazie va fi prezentată în avanpremieră și cartea Fraierilor!, apărută la Editura Tact, a cărei temă sunt tocmai mișcările civice și sociale care au schimbat Clujul în ultimele două decenii – cum au apărut, ce le-a favorizat, cum au ajuns să fie un model și să influențeze mișcările civice la nivel național, dar și european.

Plecarea în Turul Implicării Civice va avea loc sâmbătă, de la ora 11.00, din parcul din spatele Teatrului Național. Deplasarea se va face CU ATOCARUL, pe traseu fiind programate mai multe opriri surpriză (timp total estimat al turului – 2 ore).

Participarea la tur este gratuită, dar în limita locurilor disponibile în autocar, motiv pentru care vă rugăm să vă înscrieți completând acest formular (click aici). Cei înscriși au prioritate (în ordinea înscrierii).

IMPORTANT: Prin tragere la sorți, participanții la Turul Implicării Civice vor avea șansa că câștige câte un exemplar din cărțile Afacerea Roșia Montană, respectiv Fraierilor!, de Mihai Goțiu. De asemenea, cele două titluri vor putea fi achiziționate cu o reducere de 25%.

Invită-ți prietenii de pe Facebook să participe la Tur (click aici)

***

Avanpremieră foto despre ce vom povesti pe traseu:

Cluj, Piața Unirii, 1990

Cluj, Piața Unirii, 1990

greva studenti 1

Cluj, Casa de Cultură a Studenților, 1995, grevă studențească/ foto: Csaba Vizauer

Cluj, Casa de Cultură a Studenților, 1995, grevă studențească/ foto: Csaba Vizauer

Cluj, la începutul anilor 2000, Piața Unirii devenise o... pășune, unde creștea nestingherită floarea soarelui/ foto: Nicu Cherciu

Cluj, la începutul anilor 2000, Piața Unirii devenise o… pășune, unde creștea nestingherită floarea soarelui/ foto: Nicu Cherciu

MindBomb pentru Piața Unirii, 2005. Începutul bătăliei pentru spațiul public al orașului

MindBomb pentru Piața Unirii, 2005. Începutul bătăliei pentru spațiul public al orașului

panouri scrise

Cluj, Conti, noiembrie 2011. ”Revoluția începe la Roșia Montană”. Majoritatea au ignorat avertismentul

Cluj, Conti, noiembrie 2011. ”Revoluția începe la Roșia Montană”. Majoritatea au ignorat avertismentul

protest rm

cluj-26 Laszlo Marko

Organizator: România Curată, Parteneri: Colectiv A, Campania Salvați Roșia Montană, Editura Tact, Extra Art


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *