Mihai Goțiu

VICTORIE ISTORICĂ, în Justiție, PENTRU ROȘIA MONTANĂ!

Curtea de Apel Ploiești a anulat DEFINITIV, certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic, din Roșia Montană, emis în favoarea companiei miniere

Acesta e finalul ultimului proces purtat de avocații societății civile din România împotriva abuzurilor și actelor ilegale eliberate de-a lungul timpului, de instituții ale statutului, în favoarea RMGC (subsidiara autohtonă a Gabriel Resources, compania care intenționa să cianureze și să dinamiteze apele, pădurile, munții și patrimoniul cultural al localității).

Certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru Cârnic a fost eliberat, în vara anului 2011, de Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Alba, cu largul gir al ministrului Culturii de atunci, actualul președinte al UDMR și vice-prim-ministru, Kelemen Hunor. Scopul acestuia era de a înlocui primul certificat care fusese deja anulat de Justiție. Acest abuz a dus la primele proteste în serie pentru Roșia Montană, desfășurate sub titulatura generică de ”Hunoriada”, în iulie 2011, în mai multe localități din România – Cluj-Napoca, București, Alba-Iulia, Sibiu, Baia Mare, Iași etc., care le-au anunțat și pregătit pe cele din toamna anului 2013.

Procesul a fost amânat și strămutat de mai multe ori, pentru a-i demobiliza pe avocații societății civile, dar decizia Curții de Apel Ploiești, de azi, e definitivă și statuează clar: ”Dispune anularea actului administrativ Certificat de descărcare de sarcină arheologică nr.9/14.07.2011. (…) Irevocabilă. Pronunțată în ședință publică, azi, 16.02.2022”.

Astfel, se dovedește, pentru cine mai avea vreun dubiu, că întregul proiect așa-zis minier, de extragere a aurului de la Roșia Montană, s-a bazat pe un lung șir de abuzuri și ilegalități (cu peste 40 de procese câștigate, în total, de societatea civilă), comise de reprezentanți ai instituțiilor publice din România, de la nivel local până la nivel guvernamental. Iar pretențiile companiei Gabriel Resources, în arbitrajul de la Washington, se bazează exact pe aceste acte eliberate ilegal de guvernanții din acea perioadă (unii dintre ei și acum la Guvernare). Asta pentru a fi clar cine e responsabil pentru eventuale despăgubiri pe care statul român ar ajunge să le plătească la arbitraj (deși, dacă România își apără corect șansele și nu alege să-i acopere pe toți cei care au semnat respectivele acte ilegale, și acel litigiu ar trebui câștigat).

Îi felicit pe toți avocații care, vreme de două decenii, au dus greul în Justiție pentru Roșia Montană – Marius Harosa, Ștefania Simion, Andreea Szabo, Dumitru Dobrev și încă mulți alții din jurul lor. Fără victoriile lor, lupta pentru salvarea Roșiei Montane ar fi fost greu spre imposibil de dus. Și felicitări (încă o dată), tuturor, celor care v-ați implicat, într-un fel sau altul, în această cauză. Datorită vouă, apele, munții, pădurile, patrimoniul cultural și, mai ales, oamenii din Roșia Montană care au crezut în drepturile lor și au luptat pentru ele, sunt tot acolo și vă așteaptă, cu drag!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “VICTORIE ISTORICĂ, în Justiție, PENTRU ROȘIA MONTANĂ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *