Romania Curată

Victorie a societății civile la Cluj: lucrările de pe malul Someșului au fost oprite. Boc vrea referendum. VIDEO

Peste 200 de persoane s-au adunat joi, 29 octombrie, la ora 17:00, să protesteze împotriva betonării malului Someşului, porțiunea de pe Splaiul Independenței.  Protestul a durat aproximativ o oră, timp în care, manifestanții au fost „vizitați” de primarul Emil Boc care se arată dispus să organizeze chiar și un referendum local pentru ca locuitorii orașului să fie cei care vor decide ce anume se va face pe această porțiune.

„Chiar înainte să plec de la primărie am dat ordin să fie oprite lucrările. Vom reface doar trama stradală şi trotuarul care exista, iar malul Someşului va fi adus la situaţia iniţială. După ce vom avea studiul de mobilitate vom organiza o dezbatere publică având toate soluţiile pe masă, inclusiv pe cele de promenadă şi de creare a unei piste de biciclete. Este chiar posibil să organizăm un referendum local”, a afirmat Boc.

În momentul în care edilul a început să explice ce se va întâmpla de acum înainte, câțiva manifestanți au strigat: „Jos Boc!”, „Nu distrugeţi Someşul”, „Nu ne mai minţiţi”, oprindu-l de câteva ori din discurs pe primar.

„Nu este grabă să găsim o soluție, am această constrângere privind fondurile europene, sper să găsim înțelegerea necesară ca în schimbul realizării benzii de circulație să compensăm altfel indicatorii din proiect”, a mai spus acesta.

12200434_1071483172875666_787327691_n

Manifestanții i-au reproșat edilului că proiectul nu are toate avizele de la mediu și că această zonă este protejată. Totodată i-au adus în vedere faptul că rădăcinile copacilor de pe mal au fost grav afectate din cauza lucrărilor, cerându-i să ia măsuri.

„Proiectul se oprește și vreau să fie clar pentru toată lumea: acest proiect are toate avizele legale pentru că altfel nu putea să fie în vigoare și implementat”, a spus Boc.

În aceeași zi, cinci reprezentanţi ai societăţii civile au avut o scurtă discuţie cu Emil Boc, în cadrul căreia edilul nu părea pregătit să accepte toate solicitările puse pe masă. Potrivit afirmaţiilor lui Szakats Istvan, preşedintele Fundaţiei AltArt, prezent la întâlnire, primarul a subliniat că a trimis-o pe Ştefania Ferencz, directorul general al municipalitatii, la Ministerul Fondurilor Europene, pentru a găsi o posibilitate legală de prelungire a proiectului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Victorie a societății civile la Cluj: lucrările de pe malul Someșului au fost oprite. Boc vrea referendum. VIDEO

 1. Erzsebet Hollandus

  Nu ma pricep grozav la bani, dar cred ca ar trebui sa fie PUBLIC CE SUMA ALOCA EUROPA in aceasta problema( si altele ar trebui sa fie publice) DESPRE CE VORBIM ?
  E o suma derizorie sau veva ce permite gandire c

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Erzsebet Holandus: contractul e undeva pe la 12 mil. euro (din care aproximativ 10. mil. euro finanțare europeană), dacă am reținut corect răspunsurile de la dezbateri; doar că porțiunea vizată pe Splaiul Independenței e undeva sub 2% din suprafața vizată pt. modernizare (ca valoare în contract procentul ar putea fi mai mare, că nu e totuna să torni un strat de asfalt pe o stradă sau să sapi maluri și să faci consolidări etc. – de aici e posibil să fie și opoziția firmei de construcții, că partea aia de 1,2 km era zona în care bagi camioane de pietriș și balast pe care nimeni nu le poate număra și verifica câte au fost, de fapt, în mod real)

   Reply
 2. Adrian

  Daca tot organizeaza referendum, poate e mai bine odata cu alegerile locale.

  Propun ca la referendum sa fie avute in vedere intrebari dupa modelele:

  a)Sunteti de acord sa betonam cu firma A, care ia beton de la firma A_1, care ia ciment de la firma A_2 care ia balast de la firma A_3 care ia balast pe de-a moaca direct din Somes?

  b)Sunteti de acord sa betonam cu firma B, care ia beton de la firma B_1, care ia ciment de la firma B_2 care ia balast de la firma B_3 care ia balast pe de-a moaca direct din Somes?


  z)Sunteti de acord sa betonam cu firma Z, care ia beton de la firma Z_1, care ia ciment de la firma Z_2 care ia balast de la firma Z_3 care ia balast pe de-a moaca direct din Somes?

  si variantele de raspuns Da.

  Reply
 3. Io

  De ce trebe referendum, sa voteze toti prostii si cocalarii, care e multi dar ignoranti? Sa voteze arhitectii si peisagistii, asta trebuie, sa decida specialistii, nu prostimea…

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Io: ”proștii și cocalarii” sunt cetățeni cu drepturi depline; ignoranța lor vine în mare parte din lipsă de educație, dar o lipsă de educație de care este vinovat, în primul rând, sistemul educațional din România (exceptând facultățile de profil, incluzând aici și sociologia, nu știu să mai existe alte locuri în care să se discute problemele de urbanism, modul în care acestea influențează calitatea locuirii și a vieții; în condițiile astea, rolul arhitecților, peisagiștilor, sociologilor e să se implice, să explice; din fericire, în cazul Clujului acest lucru se întâmplă și presa, așa cum e ea la ora actuală, a reflectat și ea această dezbatere, mai există și o societate civilă activă care se implică – așadar, cel puțin în cazul Clujului, sunteme pe drumul cel bun

   Reply
   • Adrian

    Și la turism cred că se pot organiza excursii tematice ca parte a practicii studențești. Mai vedem Roma antică, fără betoane (și nu totul s-a realizat cu sclavi, ci și cu bani cheltuiți cum se cuvine), Franța feudală, sau stilul Brâncovenesc

    Reply
   • Ernest

    Degeaba au drepturi cei care nu stiu ce să facă cu ele.
    Drepturile implică și responsabilitate fața de decizia luată și asta la rândul ei implică o înțelegere asupea problemei față de care iei decizii. Drepturile ar trebui câștigate nu date pe moca.
    Din cauza asta merge lumea din lac în puț, că toți proștii vor drepturi pe degeaba.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Ernest: cele mai multe drepturi civile au fost câștigate în ultimele secole; dacă fiecare generație ar trebui să ducă toate luptele generațiilor anterioare, toți dictatorii ar sări în sus de fericire; cât despre împărțirea cetățenilor între ”deștepți” și ”proști” este, pur și simplu, o prostie; dacă cei care se consideră deștepți nu sunt în stare să-i convingă pe ăia proști de adevărul pe care îl exprimă, atunci s-ar putea să nu fie chiar așa deștepți; și cine decide cine sunt deștepții și cine sunt proștii?

     Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *