Romania Curată

Victorie a societăţii civile în Capitală. Autorizaţie de construire pe spațiul verde, în Floreasca, anulată de instanţă

Tribunalul Municipiului București a admis săptămâna aceasta cererea proprietarilor din Str. Rahmaninov nr. 35 și a Asociației de Proprietari din Str. Ghiță Pădureanu nr. 2, asociaţi în „Grupul de iniţiativă Cartierul Floreasca„, care s-au opus construirii unui imobil de patru etaje chiar în faţa blocurilor lor. După aproape trei ani de proces, instanţa a găsit că planul urbanistic de detaliu (PUD) este nelegal, a anulat autorizaţia şi a obligat Primăria Sectorului 2 la cheltuieli de judecată. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

„Așteptăm ca după această soluție a Tribunalului Municipiului București și Parchetul Sectorului 2, precum si D.N.A. (sesizate deja) să-și facă datoria și să atragă răspunderea penală a celor vinovați de aceste ilegalități, certificate astăzi și de Tribunalul Municipiului București”, spun într-un comunicat de presă reprezentanţii Grupului Floreasca. Aceştia consideră că, pe parcursul procesului, autoritățile locale – Primăria Sectorului 2, Poliția Locală Sector 2, Inspectoratul de Stat în Construcții – nu au sprijinit deloc comunitatea; din contră, nu au făcut decât să protejeze interesul dezvoltatorului în detrimentul locuitorilor din zonă.

Iată comunicatul trimis de Grupul Floreasca:

„În primăvara anului 2013, un spațiu verde (spaţiu aferent locuinţelor de tip condominiu) de aproximativ 285 mp, situat între 3 blocuri în zona Floreasca (Str. Ghiță Pădureanu și Str. Rahmaninov) a fost îngrădit de către o persoană privată cu influență asupra conducerii Primăriei Sectorului 2. Acesta cumpărase un lot retrocedat în condiții dubioase de către Primăria București și obținuse cu mare ușurință de la Primăria Sectorului 2 o autorizație de construire pentru un bloc de patru etaje.

Vecinii au asistat cu consternare la distrugerea spațiului verde, numărând printre altele tăierea unor copaci protejați și apoi ridicarea unui gard de beton în fața geamurilor lor (la o distanță mai mică de un un metru). Ulterior a fost edificată și o parte dintr-o construcție de patru etaje ce a lipsit întreaga fațadă a celor două blocuri învecinate de lumină. Deși au fost sesizate toate autoritățile competente (Poliție, Inspectoratul de Stat în Construcții, Primărie, Garda de Mediu), acestea au protejat investitorul, ignorând solicitările vecinilor.

Un grup de oameni, vecini din blocurile localizate pe Str. Rahmaninov și Ghiță Pădureanu, lezați de comportamentul autorităților, de pierderea spațiului verde, a luminii și a confortului minim, precum și de ilegalitățile flagrante existente în documentațiile autorizate de Primăria Sectorului 2, au început demersurile legale împotriva autorității locale și a dezvoltatorului ce dorea să edifice un bloc de 4 etaje.

Pe parcursul procesului, autoritățile locale – Primăria Sectorului 2, Poliția Locală Sector 2, Inspectoratul de Stat în Construcții – nu au sprijinit deloc comunitatea; din contră, nu au făcut decât să protejeze interesul dezvoltatorului în detrimentul interesului general și al locuitorilor învecinați neadministrând nicio amendă (!), susținând până în pânzele albe că totul este legal și încercând zădărnicirea procesului prin transmiterea trunchiată a documentelor de urbanism, fabricarea unor probe la limita legalității, totul pentru a permite construirea între blocuri a unui imobil de patru etaje – structură care deja a privat de lumină și spațiu verde locuitorii din zonă.

După mai bine de trei ani de la demararea acțiunii în instanță, în data de 9 decembrie, Tribunalul Municipiului București a admis cererea proprietarilor din Str. Rahmaninov nr. 35 și a Asociației de Proprietari din Str. Ghiță Pădureanu nr. 2 și a constatat:

Nelegalitatea planului urbanistic de detaliu (PUD) aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Sector 2 privind imobilul din Str. Ghiță Pădureanu nr. 2, prin care se aprobă edificarea unui imobil de 4 etaje;
A anulat autorizaţia de construire nr. 675/82/P/19 decembrie 2012 emisă de Primarul Sectorului 2 Bucureşti pentru o clădire de 4 etaje, ce a început să se edifice pe spațiul verde dintre blocurile localizate pe Str. Ghiță Pădureanu și Rahmaninov;
A obligat Primăria Sector 2 și proprietarul la plata cheltuielilor de judecată.

Soluția este cu drept de recurs.

Anterior, în 30.04.2013, Tribunalul Municipiului București suspendase autorizația de construire constatând indicii serioase de nelegalitate a autorizației. Deși soluția de suspendare era executorie, dezvoltatorul a construit nestingherit aproape 3 etaje fără sa fie deranjat de către autoritățile competente (Inspectoratul de Stat în Construcții, Politia Locală), distrugând spațiul verde, privând de lumină și confort cele 2 blocuri învecinate.

Sentința dată de Tribunalul Municipiului București este o victorie importantă împotriva practicilor autorităților locale din zona Floreasca și o confirmare a faptului ca Justiția nu se lasă intimidată de dezvoltatorii imobiliari cu resurse consistente, cenzurând ilegalitățile autorităților locale.

Aceasta victorie se datorează unor oameni inimoși care au avut curajul să spună că “așa nu se mai poate” și care au crezut până la capăt că pot să demonstreze ilegalitățile autorităților locale. Este și un mesaj pentru toți cei care se confruntă cu acest tip de desconsiderare din partea autorităților – uniți, cu răbdare și perseverentă, se poate câștiga. Autoritățile trebuie să învețe să asculte de interesul general al cetățenilor, NU de interesul particular al unor persoane cu influență financiară.

Așteptăm ca după această soluție a Tribunalului Municipiului București și Parchetul Sectorului 2, precum si D.N.A. (sesizate deja) să-și facă datoria și să atragă răspunderea penală a celor vinovați de aceste ilegalități, certificate astăzi și de Tribunalul Municipiului București.

Ca o consecință a cazului Ghiță Pădureanu, începând de anul trecut s-au pus bazele, la nivelul cartierului Floreasca, unei inițiative civice – Grupul de Inițiativă Civică Floreasca, ce dorește sa stopeze fenomenul de distrugere a spațiilor verzi dintre blocuri”.

IMG_3125 IMG_2665


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Victorie a societăţii civile în Capitală. Autorizaţie de construire pe spațiul verde, în Floreasca, anulată de instanţă

 1. flesh

  Mă bucur pentru voi. Stați călare pe ei până înfundă pușcăria și pe primărie ca să demoleze clădirea ilegală! Spațiul verde trebuie refăcut și armonia redată localnicilor.

  Reply
 2. Boengiu

  Felicitari GICF , ati dovedit inca odata ca atunci cand vrea cetateanul, poate desfiinta ce altii inca mai cred, ,,ca merge si asa”. Nu mai merge oricum sa acceptam sa ni se incalce drepturile de catre coruptii societatii, cat timp platim taxe si impozite statului, ca sa fim protejati. Jos coruptia si spagarii din romania. Felicitari justitiabililor!

  Reply
 3. Moisi Petruta

  Felicitari va transmitem de aici din Galati. Astfel, prind curaj si alte forme de organizare comunitara, iar alesii nostrii sa ia aminte, „asa nu se mai poate’.
  Succes tuturor,
  prof. Petruta Moisi, presedinte Centrul de Consultanta Ecologica Galati

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *