Adrian Popescu

Victorie a bicicliştilor împotriva abuzurilor autorităților. Marian Ivan: ”Jandarmeria este folosită ca o unealtă pentru a descuraja protestele”

După aproape un an de procese cu Jandarmeria, Marian Ivan, liderul Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), a reuşit să anuleze în instanţă amenda de 5.000 de lei, pe care a primit-o în 2014 pentru „vina” de a fi organizat un marş al bicicliştilor. Un judecător de la Tribunalul Bucureşti a anulat în această săptămână procesul verbal prin care Marian Ivan a fost amendat, magistratul stabilind că nu există nicio lege care să-l oblige pe un protestatar să anunţe Jandarmeria cu 48 de ore înainte că are de gând să organizeze o adunare publică, de vreme ce a notificat Primăria.

Acţiunile Jandarmeriei – o încercare de descurajare a protestelor

Marian Ivan a fost reprezentat în instanţă de avocata Nicoleta Popescu de la APADOR-CH. Aceasta susţine că Jandarmeria foloseşte amenzile pentru a descuraja organizarea de mitinguri şi îi îndeamnă pe cetăţeni să apeleze la justiţie, deoarece au mari şanse să câştige. „În instanţă s-a considerat că amenda dată nu era justificată. Jandarmeria amendează în general pentru participarea la o manifestare publică. Avem foarte multe plângeri de acest fel. Aş putea să spun că acţiunile Jandarmeriei sunt la limita dintre legalitate şi împiedicarea dreptului de a participa la o manifestare publică. Din ce am întâlnit eu, cam 80% din amenzile date de Jandarmerie sunt anulate de către instanţe”, a declarat Nicoleta Popescu pentru România Curată.

Şi Marian Ivan este de părere că Jandarmeria este o unealtă pentru a descuraja protestele cetăţenilor. „Deseori, Jandarmeria e folosită ca o unealtă împotriva cetăţenilor pentru a-i descuraja să protesteze. În repetate rânduri, la Comisia pentru Adunări Publice din Primărie, mi s-a spus că nu vom avea probleme cu adunările publice organizate de noi, dacă declaram că nu sunt proteste. Am refuzat tot timpul aceste oferte otrăvite, iar pentru asta am fost „pedepsit”, până acum, cu o sancţiune de 5.000 de lei şi un dosar penal. Iată că sancţiunea a fost anulată de Judecătorie, iar Tribunalul a confirmat corectitudinea hotărârii. În lipsa refuzului administraţiei de a dialoga pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor, vom continua protestele, după calendarul anunţat. Urmatorul protest #oraspentruoameni este pe 23 aprilie 2016″, a declarat Marian Ivan, pe site-ul APADOR-CH.

Istoria procesului

Liderul OPTAR a organizat până acum 12 acţiuni ale bicicliştilor în Capitală, însă toate au fost declarate la Primărie, în conformitate cu Legea 60/1991. În comisia de profil a municipalităţii, din care face parte şi un reprezentant al Jandarmeriei, au fost discutate întotdeauna notificările acestor adunări.

În cazul protestului organizat pe 10 mai 2014, pentru care Marian Ivan a fost sancţionat contravenţional, acţiunea bicicliştilor a fost anunţată la Primăria Generală încă din luna ianuarie 2014. Marian Ivan susţine că a fost contactat de un reprezentant al Jandarmeriei, cu mai multe zile înainte de desfăşurarea efectivă a adunării din 10 mai, fiind întrebat dacă protestul va mai avea loc. El a confirmat şi totul părea că se va desfăşura normal. Astfel, Marian Ivan a colaborat cu jandarmii veniţi la locul desfăşurării protestului şi chiar a fost de acord cu schimbarea traseului, pentru a nu se intersecta cu un alt eveniment.

Ulterior, a avut surpriza să fie amendat cu 5.000 de lei, însă amenda nu a fost dată pe loc, ci a venit prin poştă, iar motivul invocat de autorităţi a fost că el nu ar fi anunţat Jandarmeria cu 48 de ore înainte de organizarea protestului.
A contestat în instanţă această contravenţie, având câştig de cauză atât la Judecătorie, cât şi la Tribunalul Bucureşti.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Victorie a bicicliştilor împotriva abuzurilor autorităților. Marian Ivan: ”Jandarmeria este folosită ca o unealtă pentru a descuraja protestele”

 1. geo

  Un alt mod de descurajare inventat de tov.
  Oprescu e închirierea continuă a pieței Constituției pt tot felul de activități deși sunt spații care stau degeaba!

  Reply
 2. alex

  puterea de a da amenzi pentru proteste trebuie de URGENTA sa-i fie luata Jandarmeriei, aceasta grupare ce aduce cu o organizatie de tip mafiot-securist folosita de decidentii politici ce roiesc in jurul ciolanului guvernamental.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *