Romania Curată

VESTEA BUNĂ: Ce ordonanță de urgență anunță Guvernul Cioloș, care te va scăpa de alergătura inutilă pe la ghișee după tot felul de documente și adeverințe

Adeverințele de cazier judiciar se vor solicita doar între instituții (nu și de la persoane), iar copiile după buletin se vor putea trimite și prin e-mail, fără să te mai deplasezi la vreun ghișeu, sunt două dintre măsurile pe care premierul Dacian Cioloș le-a anunțat luni, într-un interviu la Radio România, că vor fi incluse într-o ordonanță de urgență care va fi adoptată astăzi de Guvern.

„Chiar mâine (astăzi – n. RC), în ședința de guvern, avem pe ordinea de zi un proiect de ordonanță de urgență care va veni cu un pachet consistent de simplificare, de debirocratizare, de reducere a acestei birocrații.”, a spus Dacian Cioloș, ieri, la Radio România.

”În primul rând, cazierul judiciar se va solicita doar între instituții, deci circa 2,5 milioane de drumuri la Poliție pentru a ridica un cazier judiciar vor fi eliminate, pentru că instituțiile care vor avea nevoie de cazier judiciar vor putea să solicite direct la Poliție, fără să ceară cetățeanului să treacă de la un ghișeu la altul și să ia o hârtie să o ducă la alt ghișeu. Apoi, copiile după buletin care trebuiau depuse la diferite dosare vor putea fi solicitate și trimise electronic, prin e-mail, prin scanare, fără să mai fie nevoie de acele documente și hârtii deplasate la o instituție sau alta. Se vor elimina copiile legalizate pentru furnizarea serviciilor publice, instituțiile care vor cere astfel de copii după anumite documente vor putea să le legalizeze conform cu originalul pe loc. La ridicarea buletinului și a pașaportului, cetățenii vor plăti o singură taxă și într-un singur loc, nu vor mai trebui să plătească diferite taxe la diferite instituții. Și celebrele adeverințe de venit pentru înscrierea la șomaj vor fi eliminate”, a explicat premierul Dacian Cioloș.

Premierul a precizat că proiectul se bazează pe propuneri făcute de cetățeni: „Acum cinci luni am lansat acest proiect, care a fost foarte eficient încă din start, în sensul că am avut foarte multe idei și propuneri (…). Am făcut o sinteză a acestor idei și propuneri și, în ultimele luni, am lucrat în a identifica modalități legislative și juridice de aplicare a acestor idei”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *