Romania Curată

Verdict oficial: Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea de doctorat. Anul trecut, o altă comisie ne spusese exact contrariul

UPDATE. Gabriel Oprea a anunțat pe Facebook că va contesta decizia CNATDU în instanță, motivul fiind acela că, în elaborarea tezei de doctorat, a respectat toate normele academice și legale în vigoare la momentul respectiv.

Lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea este un plagiat. Așa au decis astăzi membrii Consiliului general al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), care au propus ministrului Educației retragerea tilului de doctor fostul vicepremier. Decizia survine după ce comisia de experți a aceluiași organism analizase teza lui Oprea numită ”Procedura plângerii prealabile” și a emis tot un verdict de plagiat.

În 2015, jurnalista Emilia Șercan a publicat pe Hotnews un articol în care arăta cum calupuri întregi de text din lucrarea fostului vicepremier fuseseră preluate ”ad litteram” din lucrările altor autori și că teza în sine nu era altceva decât ”un mix de paragrafe amalgamate, fără a conține o introducere sau concluzii proprii”. (Citește aici dezvăluirile Emiliei Șercan).

Culmea este că, pe 8 iulie 2015, Comisia de Etică din subordinea Ministerului Educației a concluzionat că lucrarea lui Oprea nu este un plagiat. Detalii aici.

Lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, „Procedura plângerii prealabile”, a fost susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu.

Investigația despre plagiatul lui Oprea a fost urmată apoi și de alte dezvăluiri referitoare la lucrări ale mai multor persoane publice, coordonate tot de fostul vicepremier. Printre aceștia se numără Neculai Onțanu, Bogdan Licu (fostul procuror general interimar), Adela Popescu, fosta secretară a lui Gabriel Oprea şi Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea.

În urma acestor dezvăluiri, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” a anunțat că Oprea nu mai are voie să coordoneze doctorate la instituția respectivă.

Pe 8 iulie, România Curată a publicat un articol care arată că nouă dintre cei care au fost făcuți doctori de către Oprea au renunțat la titluri. Este vorba despre fostul ministru de interne Radu Stroe, fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară, procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu, Daniel Moldoveanu, fostul şef al Comisiei parlamentare de control al SIE Romeo Raicu, fostul ministru al Economiei în Guvernul Ponta Mihail Tudose, fostul primar al Sectorului 2 din București Neculai Onţanu, fosta secretară a ex-ministrului de interne Gabriel Oprea Adela Loredana Popescu, nepoata lui Gabriel Oprea și fosta avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu. Citește aici articolul.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Verdict oficial: Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea de doctorat. Anul trecut, o altă comisie ne spusese exact contrariul

 1. Camelian Propinatiu

  E ca si cu pedepsirea doar a celor 2 Ceausesti.
  Pentru propria imagine de ţară ar trebui sa investim în Infrastructura Intelectuala mai mult decât Budapesta, iar ca sa ne apropiem de monarhiile culte, dotarea Bibliotecii Nationale tb sa fie ca la Londra, la Berlin sau la Paris, sa se poata SCRIE carti in ea, fara constrângerea la plagiat ca n-ai din ce scoate citatele!

  Reply
 2. gushpi

  nu plagiatul e marea buba, ci uciderea politaiului motociclist, urmata de incendirea #Colectiv (organizata ca musamalizare a uciderii…) (cum va place paranoia?)

  Reply
 3. EMIGRANTUL

  Vedeti doctori adevarati
  http://adevarul.ro/locale/constanta/destinul-fabulos-yvette-cauchois-savanta-franceza-venit-moara-romania-iubit-viata-doi-fizicieni-romani-remarcabili-1_5797852f5ab6550cb8388b2f/index.html?utm_source=newsletter&utm_campaign=Cum+a+ajuns+Rom%C3%A2nia+s%C4%83+le+v%C3%A2nd%C4%83+benzin%C4%83+arabilor+%2F+Sf%C3%A2ntul+Pantelimon%3A+Ce+blesteme+sunt+aruncate+asupra+celor+care+lucreaz%C4%83+azi+%2F+Harta+facturilor+la+%C3%AEntre%C8%9Binere&utm_content=Newsletter-369280-20160727&utm_medium=email

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *