Romania Curată

Veniți să dați lumină! Mitropolia Iași cere 100.000 de lei de la Primărie pentru a-și plăti facturile la curent. În 2014, profitul Mitropoliei a fost de 1,5 milioane de euro!

 

Consiliul Local Iași a aprobat în ședința de joi, 29 octombrie, solicitarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de a racorda Catedrala Mitropolitană, toate clădirile din Centrul eparhial Iași, cât și tot spațiul interior al incintei centrului la rețeaua de alimentare cu energie electrică a iluminatului publicul din municipiul Iași. Cererea a fost înaintată de către Mitropolie pe 2 septembrie, iar aleșii au decis aproape în unanimitate aprobarea acesteia în ședința de joi. În documentația depusă de către mitropolie figura și un referat de specialitate în care se analizau costurile necesare lucrărilor și cheltuiala pe care ar trebui să o suporte municipalitatea.

În documentul respectiv se precizează faptul că lucrările de „Valorificare Turistică a Ansamblului Metropolitan“ au fost demarate în 2007, iar că pentru a se pune în valoare acest „obiectiv important al Municipiului Iași“, a fost realizată o rețea de iluminat arhitectural aferentă clădirilor din incinta Centrului eparhial și una de iluminat exterior. Puterea instalată a celor două rețele aferente Centrului Eparhial este de 57 de kilowați, iar putearea absorbită tot de 57 kilowați.

„Racordarea celor două rețele la rețeaua de iluminat public a municipiului Iași presupune un consum suplimentar de energie electrică a cărei contravaloare ar trebui să fie achitată din bugetul local. Cantitatea de energie electrică estimată a fi consumată de rețeaua de iluminat arhitectural și rețeaua de iluminat exterior, într-un an, este de 208.050,0 Kwh“, au precizat reprezentanții Mitropoliei în cererea înaintată Primăriei.

În ceea ce privește costurile pentru bugetul local, Mitropolia estimează că acestea vor fi de aproximativ 100.000 de lei pe an, 8.370 lunar. În documentul citat se mai precizează și faptul că executarea instalației de racordare la iluminatul public a municipiului Iași, cât și întreținerea, menținerea rețelelor și orice altă lucrare de mentenanță rămân în sarcina Centrului eparhial Iași.

„Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a refăcut sistemul de iluminare a incintei ansamblului mitropolitan şi a solicitat racordarea la sistemul de iluminat public, asemenea altor monumente cu valoare istorica şi culturală din Iaşi”, a declarat preotul Gheorghe Mihăilă, reprezentant al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Proiectul de modernizare al Catedralei mitropolitane și a întregii zone care împrejoară Mitropolia și Centrul Eparhial se estimează că va fi încheiat anul viitor.

Profit de 1, 5 milioane de euro în 2014

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) a avut în anul fiscal 2014 venituri totale de 53,6 milioane lei, potrivit bilanţului depus în acest an la ANAF. Cea mai importantă unitate administrativ bisericească din subordinea BOR a raportat cheltuieli de 46,6 milioane lei, rezultând un excedent de 7 milioane lei.

Reprezentanţii MMB au prevăzut venituri de doar 51,7 milioane lei, iar excedentul real a fost cu 1,7 milioane lei mai mare decât cel anticipat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Veniți să dați lumină! Mitropolia Iași cere 100.000 de lei de la Primărie pentru a-și plăti facturile la curent. În 2014, profitul Mitropoliei a fost de 1,5 milioane de euro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *