Lucian Davidescu

Vaccinarea cu forța este o crimă!

Atenție, acest text este în favoarea vaccinării – deci genul ăla care să scoată din sărite ambele tabere de extremiști! Consider că *obligativitatea dură* a vaccinării ar avea rezultate pe dos față de cele scontate, deci face mai mult rău decât bine.

În primul rând, un disclosure personal, necesar pentru astfel de subiecte sensibile. Ambii mei copii sunt vaccinați la zi și cu schema completă.

La primul copil am ridicat o sprânceană când am auzit de veccinurile polivalente, gen 6 în 1, unde erau amestecate vaccinuri absolut critice cu unele fără vreo miză serioasă. Dar le-am făcut. Am considerat că raportul dintre beneficii și riscuri este în continuare net favorabil.

La al doilea copil am făcut o mulțime de vaccinuri peste schemă – inclusiv unul care nu se găsea nicăieri în farmacii și a trebuit să-l comand online din Grecia (la recomandarea medicului). Motivul? O vulnerabilitate la naștere care ar fi făcut chiar și o boală ușoară mult mai complicat de suportat. Deși erau mai multe vaccinuri, n-am mai ridicat nici o sprânceană – tot pe baza raportului dintre riscuri și beneficii.

Însă îmi revendic/rezerv/arog dreptul ca, dacă vreodată un vaccin mi se pare inoportun sau periculos, să îl refuz oricât de „obilgatoriu” ar fi!

Deci, vaccinarea îmi pare un subiect etic teribil. Istoric, adunând și scăzând, și-a dovedit eficiența. Dar riscuri există întotdeauna, mai mici sau mai mari, cunoscute sau nu, recunoscute sau nu. Chiar și în cazul medicamentelor ordinare, procesul de autorizare durează ani buni iar efecte adverse extreme continuă să fie descoperite chiar și după decenii.

Beneficiile există la rândul lor și sunt de obicei cu un ordin de mărime mai mari. Doar că statistica și matematica își au limitele lor. Un exemplu cu cifre rotunjite la cel mai apropiat ordin de mărime: un vaccin previne o boală care ucide unul dintr-o mie. La rândul lui, prezintă un risc de unu la un milion să fie el însuși letal. Rațional, decizia e simplă, doar că apare o singură problemă: victima nefericită – 0,001% – a vaccinului ar fi avut totuși 99,9% șanse să scape de boală. Cinismul necesar al medicinei poate îl va considera o pagubă colaterală sau cel mult un martir, dar pentru el și familia lui nu este decât o tragedie. Iar dacă a fost obligat să o facă, este o crimă.

Următoarea limită a statsticii apare în momentul în care numărul vaccinurilor tot crește. Fiecare vaccin în plus previne boli din ce în ce mai puțin probabile sau periculoase, în timp ce riscurile se multiplică, nu doar matematic ci și din complexitatea interacțiunilor, care devine imposibil de anticipat. Există mii de boli care teoretic pot fi prevenite prin vaccinuri, dar nimeni nu are încă pretenția să ne imunizăm pentru toate – că am avea brațele înțepate mai ceva decât consumatorii de heroină – este de bun simț și general acceptat că undeva trebuie trasă o linie.

Unde? Probabil că nu știe nimeni și chiar și cei care pretind că știu nu se înțeleg între ei. Rămâne un proces lent și dureros, de încercări și erori, cu o mulțime de succese pe parcurs și presărat de tragedii.

Dar mai periculoasă decât orice în tot procesul ăsta este aroganța științifică, a celor care cred că pot decide pentru alții deși nu au nimic personal de pierdut ci doar de câștigat.

Nu! Vaccinarea este o negociere socială permanentă, în care politicul, economicul și chiar dezbaterea profesională (!) trebuie să joace doar roluri secundare.

Continuarea pe riscograma.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

75 thoughts on “Vaccinarea cu forța este o crimă!

 1. Munteanu

  Articol criminal care a ucis deja cativa copii bolnavi de Rujeola si foarte probabil va face multe alte victime printre fetele ne-vaccinate cu Gardasil. E absurd sa accepti sa aiba vre-un rol parintii in vaccinarea propriilor copii. Medicii stiu ca practica medicala interzice parintilor sa-si trateze proprii copii chiar si cand parintii sunt calificati ca medici. Peste tot in lume vaccinul este obligatoriu fara a se cere consimtamantul parintilor calificati sau nu ca medici. Bigotismul si numai bigotismul parintilor lasa copiii ne-vaccinati. In SUA este trimeasa politia pentru a vaccina copii bigotilor si in cazul bigotilor inarmati chiar armata cu tankurile. Este regretabil ca nu sunt exclusi din medicina acei medici care cred in Dumnezeu. Nu poti fi un bun medic cand astepti tratamentul de sus.

  Reply
  • ruxandra

   Nu înțeleg ce v-a supărat. Articolul este excelent, echilibrat și util celor ce vor decide. Felicitări autorului.

   Reply
  • DJ

   @Munteanu: este cel mai echilibrat si de bun simt articol pe care l-am citit in ultima vreme despre acest subiect! Constat cu stupoare ca nu numai anti-vaccinistii pot fi fanatici, ci si cei pro, ceea ce mi se pare aberant! Fara prea multe argumente, ambele parti se improasca cu noroi. Acest articol poate sa reprezinte un inceput al dezbaterilor serioase.
   PS: Afirmatia „Peste tot in lume vaccinul este obligatoriu …” poate fi incadrata cu lejeritate la categoria fake news.

   Reply
   • Munteanu

    PPS Ai dreptate admit ca in Afganistan sunt inca zone controlate de talibani ca tine unde e foarte probabil ca medicii nu indraznesc sa vaccineze fetele cu Gardasil si armata Afgana nu e in stare sa protejeze medicii. In SUA insa Gardasil a fost obligatoriu spre disperarea dementilor religiosi ca tine unii dintre ei inarmati. In cel putin un caz medicii au adus vaccinul cu tankurile armatei caci nici politia nu a putut proteja medicii de dementii religiosi inarmati. Armata a fost nevoita sa construiasca un pod pana la casa bigotului caci pe cel vechi nu puteau trece tankurile dar in final tankul a trecut si fata a fost vaccinata.

    Reply
    • Cristi

     Mai, Munteanule, sa stii ca cei mai periculosi fanatici sunt cei atei, asa ca tine, care cred ca le stiu pe toate, se cred progresisti si evoluati, iar in realitate sunt doar scarnavii umane fara caracter, fara scrupule! Timp de 45 de ani neamul romanesc a fost condus de asemenea ticalosi intoleranti care cu zel de criminal in serie erau gata sa apese pe tragaci in numele stiintei si al progresului, si credeam ca am scapat de ei. Imi aduc aminte cat a speculat presa moartea actorului Tecuceanu pentru a face campanie de vaccinare impotriva virusului AH1N1, iar mai tarziu s-a dovedit ca moartea i-a fost cauzata de o infectie intraspitaliceasca. Te temi pentru sanatatea altora? D e ce, de vreme ce ateii fanatici ca tine nu se gandesc decat la propria lor persoana? Ti-e teama de boli trnsmise de persoanele nevaccinate? De ce , de vreme ce te-ai imunizat pana la dementa cu toate vaccinurile posibile si pe tine si pe copiii tai, ca,de!, asa e stiintific! Daca teama de copiii nevaccinati duce pana la excluderea lor din scoala, atunci ori vaccinurile sunt ineficiente pentru cei care le-au facut, ori asistam la cea mai cumplita dictatura si care deschide calea celor mai feroce abuzuri: dictatura sistemului medical!

     Reply
     • Munteanu

      Adaug ca nici familia pilotului nu are dreptul sa calatoreasca cu avionul pilotat de el. Familia si pilotul pot calatori in general gratuit dar numai cu acele avione pilotate de piloti calificati ne-inruditi cu ei. Ce-ar ieshi daca nu ar fi interdictia sa vazut in avionele prabushite conduse de copii sau sotia pilotului evident ne-calificati sa piloteze.

    • DJ

     Exemplu de doua tari „controlate de talibani” unde vaccinarea NU este obligatorie: Franta si Suedia.
     Exact ce ziceam mai sus, aruncare de cuvinte fara nicio logica sau o minima documentare.

     Reply
     • Munteanu

      Suedia este controlata de talibani dupa ce un taliban platit de CIA l-a assasinat pe Olof Palme si alt taliban si el platit de CIA a assasinat-o pe Ana Lindh. Despre Franta ti-am scris in detaliu mai jos ce a patit Ludovic al 16-lea pentru ca doar a recomandat si nu a impus Francezilor vaccinarea contra Rujeolei care il ucisese pe Ludovic al 15-lea nevaccinat. Ludovic al 16-lea s-a vaccinat in public si a rugat toti Francezii sa faca la fel dar putini l-au ascultat si astfel a izbucnit revolutia Franceza. Nu cred ca cineva din Franta de azi care evident cunoaste povestea cu revolutia indrazneste sa faca vaccinul facultativ caci daca nu mai e obligatoriu vaccinul se aduce iar ghilotina de la muzeu.

    • Gjk

     Dupa gardasilul àla au murit multe fete, tu pe ce lume traiesti si de ce o compari pe doamna cu un taliban? Japonia Coreea si multe state au inchis vaccinarea definitiv datorita acestui Gardasil. Pastrati decenta, este un site public, articolul este de bun simt si documentat. Va vindeti neamul sa va fie rusine.

     Reply
  • AVE

   Ai dreptate – dl. Munteanu – articol care se vrea echidistant dar fara a pastra o linie corecta.
   Cauzele nevaccinarii sunt multiple, DAR, in ultimul timp a aparut o cauza clara numita : REFUZ VACCINARE PE BAZA DE INFORMATII FALSE, LIPSITE DE LOGICA SI IDIOATE DEA DREPTUL.

   Prin urmare – in spiritul articolului – vaccinarea obligatorie elimina clar o cauza de nevaccinare – supradecizia parintilor asupra deciziei medicului de a face vaccinul. Supradecizie – adica cam ce se face in politica – decizii luate de nespecialisti peste deciziile corecte specializate.

   Acum de ex. – am copil mic pana intr-un an si nu pot merge cu el nicaieri ca nu stiu daca nu cumva stranuta unul langa el si face rubeola – ca nu pot sa il vaccinez pana la 12 luni.
   Asa ca mai usor cu pianul pe scari; daca mergem pe aceiasi idee va invit sa nu mai consideram obligatorie de exemplu deplasarea pietonilor pe trotuar si traversarea numai prin locuri special amenajate. Va pot oferi o gramada de argumente (absurde sau nu) ca de fapt e un abuz si ca pietonii ar fi mai in siguranta daca ar merge pe strada. Si la fel putem considera orice obligatie derivata din faptul ca traim in societate.

   O zi buna!

   Reply
   • AVE

    Domnule Munteanu – dar sunteti intr-o grava eroare :
    „””E absurd sa accepti sa aiba vre-un rol parintii in vaccinarea propriilor copii. „””

    Cum sa nu aiba voie Gica de la sculerie si doamna care face curat pe scara blocului sa ia o decizie in functie de propriile cunostinte fata de un program asa „controversat” ca vaccinarea. Doar asta au facut de cand se stiu – cercetare in domeniul imunitatii ……

    Reply
   • DJ

    Caz concret: intra parintii in cabinetul medicului, hotarati sa-si vaccineze copilul, si dupa ce discuta cu domana doctor schema de vaccinare, acestia o intreaba, cu calm: „Ne puteti spune cate ceva despre posibillele efecte avdverse, care am auzit ca sunt trecute si in prospect?” La care doamna doctor mai sa nu le dea cu ceva in cap: „Vaccinul este bun, da? Nu veniti aici cu teorii conspirationiste! Trebuie sa-i facem vaccin copilului si gata!”

    Acest tip de reactie este mai influent decat o mie de vedete anti-vaccin. SI cate alte doamne doctor ca ea nu sunt in toata tara…

    Reply
  • IonL

   Munteanu nu pricepi ca Mengle a pikat la Nurnberg; pe cine vrei sa convingi ca un koktail de toxine organice si anorganice care schilodesc generatii sunt Sanatate ? Esti un terorist marxist care trage numai minciuni expirate! Vaccinare este o frauda si un bussines, asa ca daca vrei sa convingi cu prima ocazie bea continutul unui vaccin si cauta-ne !

   Reply
   • Munteanu

    Te rog sa nu-l calomniezi pe dr. Josef Mengele. A fost un medic foarte bun care a facut si cercetare in domeniul medicinei. Cercetarile pe care el le-a facut au contravenit eticii medicale doar in timpul WW2 cand foarte probabil dr. Mengele a executat ordinele criminale ale shefilor lui nazisti caci altfel ar fi fost si el ucis. Toate astea s-ar fi spus la proces si foarte probabil el ar fi fost achitat. In Paraguay „don Jose” este stimat si azi pentru binele pe care l-a facut localnicilor. Politistul din localitatea din Paraguay unde a trait spune si azi ca daca veneau acolo vanatorii de nazisti ii impusca cu pistolul lui pentru a-l proteja pe „don Jose”. Politistul discutase cu „don Jose” si el ii spusese ca ii e rushine pentru ce a facut in WW2 si ar fi dorit din tot sufletul ca Hitler sa nu conduca Germania si WW2 sa nu fi fost nici-o-data declanshat.

    Reply
  • cristina

   fals nu mai raspanditi informatii false! nu sunt obligatorii vaccinurile peste tot, nu sunt toate obligatorii, sunt tari in care unul singur este obligatoriu! daca nu stiti si e clar ca nu stiti nu va mai dati cu pararea! mintiti cu sfruntare oameni simpli! eu traiesc intr-o asemenea tara! sa va fie rusine , dar cred de fapt ca sunteti un nobody! aflati de la mine oamenii destepti (cu studii sau fara) nu isi vor vaccina copiii oricate legi s -ar da! vor fugi unde vor vedea cu ochii, si nu vor vaccina ! doar stiti foarte bine ce fel e romanul, se descurca oriunde ar fi si este capabil sa inventeze orice ca sa faca cum vrea el!

   Reply
  • Elena

   Nu au murit de rujeola în primul rând….ci este o manipulare pentru cei care nu gandesc decât la acest nivel care și voi îl exprimati, acei copiii au murit de cu totul alte probleme, un doctor cu frica lui Dumnezeu ă explicat foarte clar.
   Toți acei copii și chiar adulți au murit din alte motive….malformații congenital pneumonie, multiple traume,….etc dar nici unul dintre cazuri nu ă murit de rujeola sau boli care susțin hoții de vaccinuri.
   Sunteti orbii….nu vedeti ca exista mafia vaccinilor, cu astfel de problema s-a confruntat România și în anii anteriori….vaca nebună, gripa avizată, etc.
   Cat de prost sa fii și să nu gândești câtuși de puțin.
   Vaccinarea trebuie să fie liberă, cine vrea și este convins de beneficiile lor să facă ce vrea cine nu, să fie Nu*
   Aceasta este dreptul la libera exprimare, libertate etc.

   Reply
  • Ramona

   DEZINFORMAT la maxim……traiesc in USA si vaccinurile NU SUNT OBLIGATORII….chiar azi am fost la dept de sanatate pt un formular prin care refuz si care trebuie predat la scoala.

   Reply
  • grecu g

   In general nu ma intereseaza cata gramatica stie fiecare, dar cand cineva vine si comenteaza un articol care pare a fi gandit, analizat si cu bun simt, te intrebi ce credibilitate prezinta comentariile unor persoane care nu s-au informat nici macar sa scrie in limba materna?

   Reply
 2. flesh

  Din cauza lipsei de educatie, lipsei de informatii, lipsei de intelegere a informatiilor, vor fi intotdeauna parinti care vor refuza sa le faca copiilor lor un vaccin sau mai multe. De aceea, obligativitatea vaccinarii e menita sa-i protejeze pe acesti copii si pe toti ceilalti. Aceasta obligativitate devine insa o masura dictatoriala, care poate fi folosita ca o arma de cei care detin puterea.
  Cei care detin puterea sunt, de fapt, cei care ne-au adus in situatia asta. Interesul lor ca oamenii sa fie mai putin educati ca sa fie mai usor de manipulat a dus la lipsa aceasta de intelegere a beneficiilor vaccinarii. Interesul lor de a fura a dus la aceasta saracire a sistemului sanitar, care a dus mai departe la o concurenta mica la facultatile de medicina. Oameni mai putin pregatiti au devenit medici. Medici incompetenti au facut gresit vaccinarea si au facut rau unor copii. Aceste cazuri nu au fost mediatizate, dar oamenii au aflat, din gura in gura. In concluzie, problema incepe de sus, de la cei care ne conduc.
  Ei trebuie sa creeze un cadru legislativ solid si institutii serioase care sa vegheze asupra celor care fac vaccinuri, asupra oportunitatii administrarii fiecarui vaccin. Nu doar o lege care obliga.

  Reply
  • Irina

   Sa inteleg ca medicii care au facut vaccinarea in mod gresit si au ranit copii au fost inlaturati? Nu mai reprezinta un pericol fiindca li s-a luat de tot seringa din mana. Sau?

   Reply
 3. M. G.

  Excelent articol!!! Ar trebui gasit un echilibru intre folosirea fortei si dreptul de a discuta oportunitatea unui vaccin. Nevaccinarea provine de cele mai multe ori din lipsa de preocupare a personalului medical de a informa segmentul de populatie ignorant. Dumnezeu ar trebui scos din aceasta ecuatie iar clericii care se pronunta, pe baza unor texte produse cu mii de ani in urma de populatii de pastori si agricultori primitivi, ar trebui aspru pedepsiti pentru atitudini etice fara fundament dar care pot avea un impact important la segmentul de populatie ignorant. Acest segment este din pacate in continua crestere. Nimeni nu a facut o statistica legat de proliferarea unor infectii provenite din atingerea cu buzele a unui obiect sau a unor maini de catre mii de persoane. Impotriva unor asemenea practici nu se pronunta eticii cu barba costumati in negru!!

  Reply
 4. Octavian Duliu

  Domnul Munteanu are perfecta dreptate. Domnul Davidescu, deși sa declara un partizan al vaccinării, prezintă si discuta numai excepții. Rezultatele vaccinării trebuie a fi prezentate si discutate folosind descriptori statistici, bazați pe valorii medii, erori standard si probabilități. Prezentarea excepțiilor drept regula este apanajul unei mari categorii de ziariști ahtiați după senzațional sau a celor care nu înțeleg despre este este vorba sau nu au capacitea mentala si un minimum de cunoștințe științifice în acest domeniu.

  Vaccinarea obligatorie poate intra în aceeași categorie cu dreptul la viata, si educație pentru că în momentul în care cineva nevaccinat si contaminat contaminează pe cei din jur, si lucrul acesta sa întâmpla acum in cazul epidemiei de rujeola, comunitatea in numele dreptului la sănătatea trebuie sa reacționeze.

  Respingerea vaccinării amintește de practicile medievale si numai o educație adecvata si ne-obscurantistă, bazate pe cunoștințe științifice reale si nu pe pseudo-stiinta sau ezoterism trebuie sa permită si lui ”Țața Floarea” care ”stă într-un sat înfundat, este săracă, proastă, are patru clase, și patru copii” să înțeleagă că este responsabilă de sănătatea si viitorul celor ”patru copii”.

  Cum vor reacționa femeile ce se vor îmbolnăvi de cancer de col uterin când vor afla ca printr-un simplu vaccin contra papilo-virusului administrat înainte de pubertate ar fi putu evita îmbolnăvirea. Ar trebui sa le fie ”recunoscătoare” pseudo-specialiștilor si formatorilor de opinie pentru ceea ce li se întâmpla.

  Si exemplele pot continua la nesfârșit.

  Reply
  • Irina

   Ma gandesc la cat de smerit ati fi vorbit daca ati fi fost o exceptie. Va doresc sa nu fie nevoie sa intelegeti vreodata despre ce se discuta in articol!

   Reply
 5. sorin

  Nu cred ca autorul incepe bine articolul. Vaccinurile trebuie sa fie facute, cele necesare, recomandate de toti medicii din lume si NU un parinte are competenta de a alege.
  Nu parintii ar trebui sa hotarasca daca fac sau nu un vaccin obligatoriu copilului lor. De asta sunt medici si sistem sanitar.

  Reply
  • Valentin

   Medicii trebuie sa hotareasca? Sunt de acord, dar care medici ? De familie, pediatrii, psihiatrii, cardio…
   Nu cei care au specializare in imunulogie ar trebui sa fie un reper ?
   Si daca sunt doctori imunologi, carti documentate care nu recomanda vaccinarea atunci ce facem ?

   Reply
   • Gjk

    Cum sa hotarasca un medic? Ca sa hotarasca trebuie sa aiba o statistica, care nu exista. Trebuie sa aiba prospectele acelea de 62 de pagini care se gasesc doar in Japonia nde guvernul a dat in judecata pe cei responsabili cu vaccinarea pentru ca au murit copii dupa Gardasil si s-au trucat statisticile. Deci cum sa concluzioneze un medic ?

    Reply
 6. AlinaMP

  Ouch, ce text libertarian. Da bun. Da, frumos ar fi daca am avea fonduri sa convingem pe fiecare ca legea e obligatorie, sa ii numim un individual coach de igiena si civilizatie, si sa platim avocati la toate exceptiile, care totdeauna exista si sa avem timp sa stam prin talk shows cu adeptii antidarwinismului si altele la fel. Cum insa nu avem si am fost medic, sustin vaccinul obligatoriu, ca si trimiterea la puscarie- din pacate, vine prescriptia, cum spune Sorin Paveliu- a politicienilor care au ruinat cadva excelentul institut Cantacuzino.

  Reply
  • Lucian Davidescu Post author

   După ce m-au tot acuzat unii recent de „extremă stângă”, libertarianismul e deja ca o briză.

   Cred doar că cea mai puternică valență a statului este aia persuasivă, numai să știe să o folosească cu cap.

   Reply
   • Munteanu

    Domnule Davidescu, logica dumneavostra este falsa si distorsioneaza grav adevarul. Spuneti ca doar 1 procent ar muri datorita bolii si 0,001 procente ar muri datorita vaccinului si apoi il plangeti pe cel 0,001 mort datorita vaccinului. Doar 1 procent mor intr-o populatie vaccinata. La epidemia de ciuma din1348 60 de procente au murit datorita bolii si foarte probabil cei 40 la suta care au supra-vietuit au capatat imunitate naturala deci tot un fel de vaccin primitiv caci vaccinul e foarte vechi si a fost mereu perfectionat in cursul timpului. Cel care a murit datorita intolerantei la vaccin trebuia doar el diagnosticat si nevaccinat dar probabil tot ar fi murit daca imunitatea lui era atat de slaba incat n-a rezistat la vaccin. Deci logica dumneavoasta foloseste rezultatul problemei ca premiza si deci trage concluzii false. Doar 1 la suta sunt afectai de boli azi datorita vaccinarii majoritatii populatiei. Orice comparatie poate fi facuta doar cu situatia din 1348 cand nu exista vaccin cu toate ca si atunci metode primitive de vaccinare existau si de aceea au murit doar 60 la suta dintre Europeni.

    Reply
  • Dumitru

   O parte din vaccinuri trebuie sa fie obligatorii (e.g. tetanos, poliomielita) altele nu (ca hepatita B). Ar trebui sa se existe un prag clar (risk/benefits) care determina introducerea unui vaccin intre cele recomandate sau intre cele obligatorii. Exista si faimosul „principiu de precautie” dar din pacate studii independente nu sunt deloc incurajate (ghici de ce). Si mai exista, in cele din urma, si dreptul parintilor de a decide ce e periculos pentru copiii lor (in limite rezonabile).

   Sunt insa 100% de acord cu investigatia de la Cantacuzino. Pe cat punem pariu ca DNA nu o sa-si bage nasul, desi e vorba de siguranta nationala mult mai clar decat in alte spete…

   Reply
 7. Laura G

  Un articol foarte foarte bun, pentru ca poate deschide o dezbatere utila. Eu vad lucrurile pe mai multe niveluri:

  1. O dezbatere teoretica, sau ideologica sa spunem: cine trebuie sa decida asupra vacinarii, parintii sau statul. Nu cred ca asta e dezbaterea cea mai importanta.

  2. Ce vacine sunt necesare („obligatorii”), si ce vacine sunt facultative. Aici parerea mea este ca cel mai bine ar fi sa ne luam dupa altii; de bine de rau, prin alte tari este un sistem care merge, cu efecte clare asupra sanatatii publice. Bun, peste tot exista probleme etice, influenta industriei farmaceutice, etc, etc (chiar exista erori) – dar nu cred ca Romania are capacitatea administrativa de a dezvolta un sistem mai bun, cel putin pe termen scurt. Asa ca solutia cea mai buna, pentru moment, este sa copiem ce fac altii.

  3. Cum facem ca in Romania rata vacinarii sa creasca, tinand cont de conditiile specifice (sociale, economice, demografice, etc) din Romania. Asta e dupa mine ideea principala a articolului, si aici e absolut adevarat ca vacinare prin decret nu se poate (sau se poate, daca trimitem din usa in usa in ultimul sat echipe medicale sa faca astfel de vacinari, dar asta nu o sa se intample). Si aici chiar avem nevoie de good old policy development: analize statistice, consultari, solutii multi-sectoriale, etc ….

  Reply
 8. andreescul

  Domnule Davidescu,

  Aveti dreptate, tema (obligativitatii) e complicata, discutia e complexa. De ce, atunci, o simplificati? Iata doar un exemplu: „Rațional, decizia e simplă, doar că apare o singură problemă: victima nefericită – 0,001% – a vaccinului ar fi avut totuși 99,9% șanse să scape de boală. Cinismul necesar al medicinei poate îl va considera o pagubă colaterală sau cel mult un martir, dar pentru el și familia lui nu este decât o tragedie. Iar dacă a fost obligat să o facă, este o crimă.”

  Dupa logica asta, statul nu ar putea obliga mai pe nimeni la mai nimic: o centura de siguranta salveaza 4 vieti din 10, dar, rarissim, o vicima ar fi scapat daca nu ar fi purtat-o; o arma de foc poate ucide in stanga si-n dreapta dar, rarissim, posesorul isi poate salva cu ea viata; s.a.m.d.

  Vaccinara obligatorie ii protejeaza pe oameni (mai ales pe unii care nu pot decide in cunostinta de cauza, tema pe care o eludati aproape complet) de altii – indiferent daca e vorba de cei apropiati (parinti, in speta), sau de terti necunoscuti. Desigur ca linii trebuie trase (si se trag, de fapt). Dar de aici si pana la „Vaccinarea cu forța este o crimă!”…

  Reply
  • Lucian Davidescu Post author

   Da, obligativitatea centurii de siguranță este din aceeași categorie de probleme etice. Dar imediat apoi intervin diferențele – în primul rând că sancțiunea este totuși minoră, în al doilea rând consecințele nu se mai factorizează cu altele (e.g. două centuri sunt mai sigure decât una singură presupun, dar nu mai escaladează nimeni cu propunerile).

   Reply
   • Munteanu

    Cuvantul „vaccin” vine de la vaca caci la 1348 medicii au constatat ca unii dintre cei care beau lapte de vaca infectat cu ciuma fac o forma mai ushoara a bolii si in general supra-vietuiesc si capata si imunitate.

    Reply
 9. Dumitru

  Exceptional articol, la mijloc intre doua extremisme : unul anti-vaccinal (care de fapt e foarte redus) si unul pro-vaccinal, pe care il banuiesc binisor finantat de multinationalele farmaceutice.

  Reply
  • Dumitru

   Addendum : cred ca si Romania va introduce obligativitatea vaccinala la un numar mare de boli. E o ofensiva la nivel mondial cu chestia asta, iar in Europa piata de sanatate inca nu e suficient capusata de industrie (asa cum se spune, „mai e loc de crestere”).

   Reply
  • Izabell

   Stiu clar copil nevaccinat si care merge la scoala in Statele Unite (nu e la stat pt ca acolo multi se straduiesc sa nu ii duca la scolile de stat ca e dezastru, chiar si cei cu copii vaccinati complet, cel putin parintii care vor sa facaa ceva cu viata copiilor lor). Nu mai dezinformati atata!
   Cei care cred ca e obligatoriu sunt cei care nu sunt suficient informati pentru ca ei cred ceea ce li se spune evita sa citeasca mai mult si sa se informeze.
   Obligativitatea vaccinarii e chestie exagerata care va crea mai mult haos si probleme de sanatate si nemultumiri in randul popolatiei.

   Reply
  • coslan

   Draga domnule Lucian Davidescu,
   Ca un anti vaccinist ce sunt, cu parere de rau va informez: conform OMS (organizatia mondiala a sanatatii) vaccinurile vor fi obligatorii pe tot globul.
   treaba este ca anti vaccin sunt cei care au vaccinat si apoi s-au documentat.

   Laura G: nu te poti lua dupa altii caci in tara noastra de exemplu se vaccineaza anti TBC de cand ma stiu si ghici ce…. Romania este campioana la TBC. Sunt tari care nu vaccineaza anti TBC caci nu sunt cazuri. Plus ca sunt pe tulpini diferite bolile, te vaccinezi de o tulpina si te imbolnavesti de alta tulpina. Pana atunci, hai sa mai bagam o doza dubla de BCG.

   Eu ma duceam la farmacie sa dau comanda de vaccin, plus ca voia sa-mi vanda mai multe fiole, ca asa veneau, nu imi puteau vinde doar o doza. Asadar, pentru o injectie trebuia sa platesc 1000 RON. Am zis ca asta e, daca trebuie, trebuie, sanatatea copilului este cea mai importanta pentru orice parinte.

   Cand trebuia sa nasca sotia eram cu totii eram impacientati sa beneficieze copilul la nastere de toate dozele de vaccin necesare. Cum credeti ca s-a produs ruptura? Cum am ‘emigrat’ eu in tabara cealalta?

   Am povestit unui coleg de munca ca nu are vaccinul anti hepatita B in clinica unde urma nasterea. Colegul a ras si m-a facut prost, ca nu stiu nici macar ce-i hepatita B si eu vreau sa vaccinez impotriva ei.

   Treaba e ca avea dreptate, eram un fraier care voia sa vaccineze, invocam faptul ca ‘ma bazez pe experti’, ‘am incredere in doctori’, ‘sunt inginer software si vaccinul ca si tehnologia reprezinta o evolutie a umanitatii’, ‘cei ce sunt anti vaccin sunt niste indoctrinati, pupatori de icoane’, eram exact ca majoritatea celor care vaccineaza si mai eram si inginer software… Ii consideram extremisti si nebuni pe cei ce nu vaccinau. Si de aici a inceput documentarea. Informarea a fost foarte dura, luni de zile mi-a luat sa inteleg ca suntem in mare confuzie, concluzia fiind, ca in ziua de astazi conteaza ENORM igiena si alimentatia sanatoasa. Chimicalele fie ele din alimente sau vaccinuri nu mai erau prietenele mele.

   Este datoria tuturor parintilor sa se informeze OBLIGATORIU atat contra cat si pro. Parintele este responsabil de sanatatea copilului lui. Daca citesti numai anti vaccin, ai o problema, daca citesti numai PRO, iar ai o problema. Ca sa decizi, trebuie sa te documentezi temeinic atat PRO cat si CONTRA.

   Cum ii spun eu colegului meu de munca sa-si vaccineze copilul, cand al lui, imediat dupa vaccinare a paralizat??? CUM???

   Am intrebat pe toata lumea de copii autisti, situatia este HORROR. Eu am peste 30 de ani si nu am avut colegi autisti in scoala. Acum autistii, ADHD, cancerul zici ca sunt boli uzuale la copii. Mai si celebram o zi a autismului. Daca pentru voi autismul este genetic, afla ca pe prospectul unor vaccinuri, reactie adversa este chiar autismul. Deci, am ajuns sa inteleg ca autismul nu este boala genetica asa cum ma invata televizorul. Eu NU am avut colegi autisti in nicio scoala pe unde am umblat si acelasi lucru doresc si scolarilor din ziua de astazi.

   Nu mai credeti prostiile de la televizor, mergeti la prieteni si faceti o statistica. Care este nevaccinat, care vaccinat, care este mai bolnavicios, care nu este bolnavicios.

   Faceti voi statistica asta pentru ca statul roman sau orice alt stat din lume NU ESTE INTERESAT de astfel de studii. Companiile farmaceutice nu mai spun… ce interes au ele sa nu-si vanda produsul, cand la dezbaterile pe tema vaccinarii de la guvern si-au trimis agentii de vanzari GSK, Merk si Sanofi Pasteur. Foarte usor de reperat la acele dezbateri acesti agenti pentru ca apareau cu nume, prenume cat si compania la care lucreaza pe foile de inscriere facute publice online pe site-ul ministerului :)

   Reply
 10. AVE

  Excelent :
  Ati spus – „Apoi trebuie să fie cumva responsabili și personal…
  Eu unul aș avea încredere într-un vaccin nou dacă toți șefii, specialiștii și muncitorii unui producător s-ar inocula ei și familiile lor înainte să-l pună pe piață. Inclusiv CEO-ul „mare”, dacă-i vorba de o companie multinațională!”

  Hai de exemplu sa aplcam aceasta masura si politicienilor – sa raspunda personal de deciziile proaste pe care le iau.

  A – scuzati – suntem in Ro si aici abuzul in serviziu sau deciziile proaste nu se cuantifica si nu se pedepsesc decat la privat. La stat marim salariile.

  Reply
  • AVE

   Si tot in acelasi spirit – hai sa nu facem obligatorie vaccinarea; dar tratamentul si spitalizarea copilului si a celor infectati de acel copil pt. ca nu a fost vaccinat sa cada in sarcina parintelui acelui copil.

   Reply
   • Ramona

    Copilul vaccinat e protejat de vaccin. Copilul nevaccinat ar fi vulnerabil. Si o intrebare: aproape toata gradinita (vaccinata) a facut varicela, forme de toate felurile, in functie de copil. Unde este protectia vaccinului? Unde oare? Daca ar fi atat de eficiente vaccinurile, nici nu am avea acces la ele. In plus, nimeni nu este interesat de efectele pe termen lung, cum este explozia de alergii, cancere etc. care a aparut dupa introducerea vaccinarii in masa…

    Reply
   • Irina

    Doar cu conditia sa puteti demonstra dincolo de orice dubiu ca acei copii s-au îmbolnavit de la copilul nevaccinat si nu de la doamna care nu are rapelurile la zi (eventual vreun parinte care a zabovit prea mult in clasa). A propos, noi astia mai in varsta nu avem ROR-ul facut si nici vaccinul antihepatita B. Conform CDC si DTaP-ul trebuie refresh-uit. In rest, numai iubire!

    Reply
   • Izabell

    Si pentru copilul vaccinaat si care are efect advers cine suporta spitalizarea? dar pentru cel vaccinat care a facut chiar boala respectiva + pentru cei pe care i-a infectat fiind contagios dupa vaccinarea ROR ca nici macar nu au stiut [parintii ca nu e chiar OK sa il duca la mall?
    Hai ca e usor doar sa aruncam cu pietre …
    pentru un copil cu alergie nasoala dupa vaccin cine suportaa toate analizele? statul cumva? cine imi garanteaza ca dupa urmatorul vaccin copilul meu va fi la fel ca inainte de vaccin sau chiar mai ok? imi garanteaza cineva ca al meu copil nu iintrra in soc anafilactic?
    Stiti cred, ca sunt cazuri in care unii care desi au fost imunizati cu vaccin nu au dezvoltat deloc anticorpi, dar in schimb au dezvoltat alte probleme de sanatate?
    hai sa ne intrebam si unde sunt acele analize complexe si screeneng-uri care se fac copiilor inainte de vaccin si care in alte tari sunt foarte normale doar la noi in Romania nu??

    Reply
  • Irina

   Atunci sa lasam coriptii sa cumpere vaccinurile. Oare ce o sa aleaga? Calitatea? Mita? Categoric calitatea primeaza ;)

   Reply
 11. AVE

  Dintr-un articol mai bus:
  „”””””Să zicem că pentru politicile de sănătate publică s-ar face de regulă consultări, deși astfel de consultări nu se fac practic nicăieri în lume (o încercare recentă de referendum pe tema vaccinării în California a eșuat lamentabil). Dar să zicem că s-ar face.
  Cum adică trebuie să „configureze împreună”, publicul și autoritățile, programele de vaccinare? Ar trebui, poate, ca Ministerul Sănătății să solicite opinia fiecăruia dintre noi, de la sculer-matrițer la neurochirurg, în ceea ce privește schemele de vaccinare? Ar trebui să fie întrebat publicul la dezbaterea de pe 10 Mai ce părere are despre răspunsul imun la capside virale vs. viruși atenuați? Adică ce competență are publicul larg de a decide care vaccinuri sunt sau nu sunt necesare?
  Folosind mai departe acest principiu democratic, publicul ar trebui consultat și informat exhaustiv în legătură cu orice îi privește sau îi poate privi în mod direct (adică tot), ceea ce ar conduce la falimentarea rapidă a bugetului de stat prin cheltuieli de referendum. În această utopie publicul este cel care ar trebui probabil să sfătuiască medicii specialiști în legătură cu protocoalele de tratament în bolile cronice, căci și acelea au repercursiuni (sic!) asupra comunității. Ceea ce ar fi aberant.

  Reply
 12. Alexandra g.

  Un articol bun, echilibrat si aproape de obiectiv. Ce se intampla la noi: razboaie vaccinisti/anti vaccinisti, in timp ce conducatorii indeplinesc ordine, isi duc planurile la bun sfarsit. Pe principiul tara arde si baba se piaptana.
  Informarea este la un nivel scazut, populatia fiind f influentata si manipulata prin tot felul de mijloace si asta nu face decat sa inversuneze mai rau oamenii impotriva sistemului. Habar nu am unde vom ajunge…

  Reply
 13. Aurora Mihaela

  Cred ca accentul nu trebuie pus pe vaccin ci pe obligativitate. Obligativitatea trebuie respinsa total daca nu ne consideram vite si daca nu vrem sa traim intr-un lagar. Legea pusă în discuție e un proiect abuziv, ilegal si anticonstituțional încălcând Constituția (art.22, 26, 29, 32, 34), alte tratate internaționale, printre care și Codul de la Nuremberg (art.1, 2, 4-10), Legea pacientului 46/2003, jurământul lui Hipocrate și Codul de deontologie medicală (cap.1, art. 3; cap.2, art.11, punctele 1,2; art. 12. punctele 1, 2; art.13, art.14.). Toate acestea protejeaza libertatea pacientului sau tutorelui, interzic actele medicale si cercetarile stiintifice fortate oti de care ar fi ele, cat si medicilor le da dreptul dar si obligatia de a informa corect pacientul despre riscuri si beneficii. De aceea spun cu toata forta nu obligativitatii vaccinarii. Vaccinurile daca sunt eficiente sau nu, daca contin mai mult riscuri decat beneficii asta face obiectul unei discutii separate.

  Reply
 14. Adelina

  Felicitari pentru articol, foarte bine punctat si obiectiv! Fiind mama, eu am tinut in pantecele mele copilul pe care l-am asteptat 8 ani! Nu statul! Va dati seama ca il iubesc ca pe ochii din cap, si in niciun caz nu i-as vrea raul! Consider ca eu trebuie sa decid pentru el, el fiind minor. Nu vreau sa devenim inca niste „aliniati” in hoarda ce merge spre abator! E dreptul meu si al fiului meu sa aleg care vaccinuri sunt bune pentru el, si care nu!… Guvernantii se joaca de-a Dumnezeu cu noi, si asa ceva nu se face! Mai ales cand sunt pusi acolo din banii mei, ai dvs, si a altora ca noi! Si nu ma refer doar la legea vaccinarii… ci la tot haosul si mizeria care este acum intr-o tara candva infloritoare!

  Reply
  • Munteanu

   Si ce-ai facut in cei 8 ani cat ai asteptat copilul ? Foarte probabil ti-ai cumparat un catzel pe care evident l-ai vaccinat caci altfel ti-l luau hingherii si il ucideau iar acum refuzi fetei tale acelashi tratament care i-a facut bine catzelului. Catzelul va trai, fata pe care pretinzi ca o iubesti va muri de cancer ne-vaccinata cu Gardasil. Sper ca ea sa-ti reprosheze ca ai ucis-o.

   Reply
 15. Dragoș

  Acesta este un articol sorosisto-neomarxisto-progresisto-liberal. Văd mulți „democrați”, care în comentariile lor pseudointeligente susțin vaccinarea obligatorie și alte năzbâtii de acest fel, ignorând cu nonșalanță cazurile copiilor vătămați și omorâți de vaccinuri.

  În SUA, adică în așa-zisa „lume liberă și civilizată”, autoritățile plătesc despăgubiri uriașe familiilor ai căror copii au fost vătămați de vaccinuri. Deci, lozincă conform căreia „vaccinăm că așa e bine”, este o aberație contrazisă de statistici.

  Una dintre minunile promovate de activiștii pro-vaccinare este aceea că „vaccinurile au eradicat boli”. Fals. Nu vaccinurile au eradicat bolile, ci nivelul de trai, adică igiena.

  De exemplu, „gripa spaniolă” nu a fost niciodată „spaniolă”, ci a fost o gripă a vaccinurilor, motiv pentru care acesta este considerată a fi „controversată”. La fel și cu poliomielita, boala nu a fost eradicată, ea există și astăzi, iar poliomielita era cauzată de insecticide și pesticide.

  Toată „religia” vaccinurilor se bazează pe „zeul” Louis Pasteur, dar și pe un alt „zeu”, Edward Jenner.

  Reply
 16. Daiana

  Chiar asta ii lipea Romaniei, in rest avem de toate: avem sistemul sanitar pus la punct complet, nu avem lipa de personal, nu avem lipsa de aparatura si medicamente nicaieri, avem scoli si gradinite, profesori si educatori, justitie dreapta, parlamentari corecti, venituri bune, mancare aleasa pe spranceana si chiar si libertate de exprimare.. NOT! Pana una alta, sa se injecteze ei cu ce doresc, daca insista, ne putem „intalni” la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.. deocamdata nu ma agit prea tare pentru ca nu locuiesc in Romania si nu doresc sa-mi cresc copiii in mizeria si haosul pe care le-au facut „desteptii” de la conducere, dar, daca va fi cazul vreodata sa ma intorc, o sa mor cu ei de gat pentru orice „tratament” pe care vor sa mi-l faca mie sau familiei mele „obligatoriu”.

  Reply
 17. Smaranda

  Frumos! Un om care vede lucrurile clar si echilibrat. Chiar dacă are o alta parere, o expune civilizat fara sa imi limiteze libertatea mea la opinie! Felicitări!

  Reply
 18. Valentin

  Domeniul medical este o stiinta exacta ? NU este.
  Deci putem prespune ca un vaccin poate avea o scapare. De fapt, chiar circula un video de la conferinta a Institutului Pasteur unde se spunea fix aceast lucru. Adica un lot de vaccinuri poate contine o eroare care duce la decese, complicatii etc, si ca urmare pe cale juridica se poate ajunge la falimentarea companiei producatoare.
  Aveti statistici din zonele unde nu se vaccineaza din varii motive (izolare, etc) ?
  Copii de acolo mor pe capete ? Nu cred, altfel sarea presa in sus si numai despre asta se vorbea peste tot.
  Cand ai scris acest articol te-ai documentat putin sa vezi ce-au scris autorii care sunt impotriva vaccinarilor ? Unii dintre ei sunt imunologi si au un cuvant greu de zis, nu pareri.

  Reply
 19. Valentin

  Domnul Octavian Duliu ai scris mai jos:
  „Vaccinarea obligatorie poate intra în aceeași categorie cu dreptul la viata, si educație pentru că în momentul în care cineva nevaccinat si contaminat contaminează pe cei din jur, si lucrul acesta sa întâmpla acum in cazul epidemiei de rujeola, comunitatea in numele dreptului la sănătatea trebuie sa reacționeze.”

  Da-mi vor sa citez pe Dr. Tetyana Obukhanych, doctor in imunologie al universității Harvard declară: ”Nevaccinații nu sunt un pericol, reprezintă zero risc.”
  aici ai si sursa:
  http://yournewswire.com/harvard-unvaccinated-children-risk/

  Data urmatoare cand te lansezi in afirmatii vino te rog cu articole, carti, studii care indica ceea ce zici.

  Reply
  • Bună ziua mea

   Comentariul ăsta e și pentru celelalte ale tale. Articolul lui Lucian Davidescu e echilibrat ca atitudine, și – poate cel mai important – argumentat. Dar tot ce vezi și înțelegi din el e că e pro-vaccinare.

   Și la un articol muncit, tu vii cu un articol de pe yournewswire? Un site conspiraționist? Cu Tetyana Obukhanych? De ce ar fi de referință ce spune doamna Tetyana? Doar pentru că spune yournewswire că a terminat Harvard și asta o face o somitate ce trebuie ascultată?

   Poftim, află despre doamna Teyana: https://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorblog.php/appeal-to-false-authority-who-is-tetyana-obukhanych/ Un alt articol documentat, dar care va trece pe lângă tine doar pentru că-ți contrazice credința – vaccinul e rău.

   Reply
  • Munteanu

   Prostii ! idioti utili platiti de fanaticii bigoti bogati sunt peste tot. Vaccinurile salveaza vieti de mult. In timpul marii epidemii de ciuma papa pe atunci la Avignon a fost vaccinat de medicul lui Francez, Guy de Chatillon. Papa a scapat, milioane de alti Europeni au pierit. Ludovic al 15-lea a murit de Rujeola cauzata se pare de niste cartofi infectati. Ludovic al 16-lea s-a vaccinat impotriva Rujeolei in public deci a fost toata viata imun la aceasta boala. El si Maria-Antoneta mancau cartofi inclusiv prajituri facute din cartofi dar poporul Francez stiind ce-a patit Ludovic al 15-lea refuza sa manace cartofi si cand painea s-a treminat a inceput revolutia Franceza. „Sa manance prajituri ( din cartofi )” a spus Maria-Antoneta. Regele a fost ghilotinat si aceasi pedeapsa trebue aplicata tuturor celor care se opun vaccinului obligatoriu chiar si daca ei se vaccineaza.

   Reply
 20. Valentin

  AVE ai scris mai jos:
  „Adică ce competență are publicul larg de a decide care vaccinuri sunt sau nu sunt necesare?”

  Adevarat multi dintre noi nu avem competente in medicina, dar sunt multi doctori imunologi care sunt impotriva vaccinarii. Eu ca parinte trebuie sa aleg ce e mai bine pentru copilul meu. Si am ales vaccinarea naturala, hrana sanatoasa, miscare, aer, soare …

  Reply
 21. RIpper

  Nu pot sa nu remarc cat de dogmatice pot deveni pozitiile „stiintifice” si cum se identifica ele in intoleranta cu cele ale habotnicilor religiosi. Dragii mei, stiinta merge inainte din contradictii nu din consens… daca era dupa voi inca sustineam si acum, alaturi de toti savantii secolului 16 ca Pamantul este plat. Pe undeva, din reactiile unei parti a celor care a citit acest articol foarte bun din punctul meu de vedere, razbate un iz elitist de-mi muta nasul. Ce daca cineva e spalator pe jos sau sculer matriter sau gunoier, asta inseamna ca nu-si iubeste copilul si nu poate lua cele mai bune decizii pentru el? Pai poate inseamna ca nu ar trebui sa aiba nici drept de vot pentru ca la urne nu decide doar pentru el, ci pentru o tara intreaga…

  Si va rog frumos…nu mai comentati ca si cum vaccinarea obligatorie este singura solutie la prostia unora. Tot ce este impus de stat nu este bun. Daca era bun, oamenii deja o faceau fara a fi nevoie de impunere. Cum sa ai incredere in autoritatile statului cand sistemul sanitar este la pamant, la fel cum sunt mai toate prin tara asta? Scandalul Hexifarma anybody? Sau ne facem ca uitam?

  O lege a vaccinarii obligatorii este la fel de dezgustatoare si de nociva ca o lege care interzice vaccinarea cu desavarsire. Toti oamenii trebuie sa aiba dreptul de a alege pentru ei. Voi cum vreti ca societatea sa evolueze cand o mana de politruci si nu stiu ce reprezentanti ai unor interese private iau astfel de decizii in locul oamenilor? Am crezut ca am iesit din paradigma secolului XX in care statul (cine plm e statul… un odios si arhaic construct abstract) ia decizii pentru toti propovaduind un „bine general” pentru societate. Simplul drept de a alege ii face pe oameni sa devina mai informati. Impunerea unor astfel de obligatii ii intoarce la starea de animale care nu stiu mai bine si nu vor sti niciodata mai bine.

  Reply
 22. Lara

  Este primul articol pe care il citesc unde este cantarit impactul unei obligativitati din mai multe puncte de vedere. In Germania, unde vaccinarea este doar recomandata, s-a cochetat la un moment dat cu ideea obligativitatii pentru a creste rata de vaccinare. Dupa ce au studiat situatia pe toate fetele cu mai multi specialisti din domenii diferite, au ajuns la concluzia ca obligativitatea ar avea efectul opus celui scontat: ar duce la reducerea ratei de vaccinare. Prin urmare au renuntat la idee si au mers in continuare cu recomandarea vaccinarii si informare adecvata.

  Reply
 23. Florentina Popescu

  Si ce te faci cu partintii candva pro-vaccinisti convinsi care au devenit, vaccinand, anti-vaccinisti convinsi?! Eu sunt unul dintre aceia! Am 3 copii, 2 rasvaccinati si dupa fiecare vaccin , in in foarte scurt timp apareau probelemele ce nu se rezolvau decat cu o (mai scurta sau mai mulga, dupa caz) spitalizare. Si, din vaccin in vacin, ca nu m-am invatat minte… am ajuns cu 2 copii cu imunitatea in pioneze! La cea mai mica adiere de vant ei fac cand brosiolite/bronsite, sunt astmatici, au poli-alergii de tot felul… agitati, irascibili si nervosi si sar ca mingile de ping pong… Aa, da, sa nu uit, desigur, cu au luat ei boala din vaccinurile care trebuiau sa ii imuzizeze: rotarivirusul din Rotarix si rubeola de unde oare?! Aaa, incredibil! Indata dupa Vaccinul care trebuia sa il protejeze de rubeola a facut boala! Si nu o forma usoara! Ci una foarte urata! Si la cateva luni iar soc si groaza: testat sanguin nu prezinta nici un fel de anticorpi specifici! Cu alte cuvinte am dat bani grei degeaba si am mai si intoxiat copilul de pomana cu metale grele, ADN strain si alte minunatii…(ca pe atunci se plateau – am dat pe Rotarix 1000lei). Dee ce am continuat sa le fac? Pt ca am crezut de fiecare data medicii: ”vaaai, doamna se poate, vi se pare! Nu din vaccinuri sunt problemele lor! Mi-a luat mult sa pun la cap toate venimeltele… Dar si cand m-am trezit!! Din pacate mult prea tarziu… copiii mari au ADHD si astm si multe alte probleme cu alergii de care nu or sa scape toate viata, probabil…
  La al 3-lea copil am decis sa nu mai vaccinam. Si, surpriza totala! Soc si groaza!! Sunt diferente enorme intre el si ceilalti 2 copii rasvaccinati si al 3-lea nevaccinat. Difenrente imense de-a lungul celor 3 ani jumate in care am studiat atent etapele dezvoltarii lui. Si orice raceala ce a cules-o in zbor de la ceilallti cel nevaccinat a fost primul care zbruda in cel mai scurt timp. Ceilalti zaceau vreo 10-12-14zile…
  Vazand cu ochii mei efectele nu negative, si groaznice asupra copiilor mei si ca nu mi-au adus nici macar un singur beneficiu: cu cei 2 copii am totalizat vreo 150 zile de spitalizare, va intreb, dragilor, DE CE AS MAI AVEA VREODATA INCREDERE IN VACCINURI? Cand, cireasa de pe tort, cand inca eram in indoiala daca aleg bine sa trec in taara anti-… am facut mai mult intr-o joaca vaccinul antigripal AH1N1. Din noaptea aia de dupa vaccin n-am mai fost om vreo 3 saptamani! Febra 40-41 vreo cateva zile, convulsii, dureri puternice de cap, stari de voma, am luat (clar ca din vaccin) o gripa intr-o forma atat de urata incat nu eram in stare sa ma ridic din pat – mergeam la pipi tinandu-ma de pereti si faceam 10min pana acolo… erau doar cativa m de parcurs. Diagnostic la spital? Meningo-encefalita! Din pacate am ramas nu numai cu dureri de cap pe viata – periodic, imi revine o forma urata de sinuzita ce mi-a fost dat sa patesc in acl context, in imediata apropiere de timp cu vaccinul. Daca incerc sa ma ridic dupa ceva cazut jos, simt cum se invarte totul cu mine si simt puroi in sinusuzi. Mai trec mergand la salina, facand aerosoli… Reapare la alte 2 luni si ma tine cate o saptamana… Dar, ce sa faci! Unde nu-i cap… vai de picioarele-mi! Asa ca m-am invatat minte!
  Bineinteles ca legea obligativitatii mi se pare si mie o crima! Avand un asa istoric negativ ce mai urmeaza? Sa sa astept sa intru direct in soc cardiac? Aaaa, da, si bineinteels, cireasa de pe tort e ca acel vaccin m-a cadorisit si cu o boala auto imuna! Sindrom Crohn. Multumescu-ti drag partid!

  Reply
  • Bogdan

   Imi pare foarte rau pt problemele d-voastra. E groaznic ceea ce spuneti si am intalnit-o la foarte multe persoane. Din fericire noi nu am avut astfel de probleme dupa vaccinarea celui mare cu toate vaccinurile si baiatului mai mic pana la 4 luni.
   Pot sa confirm insa ca baiatul mai mic e mult mai sanatos si s-a dezvoltat mult mai bine decat cel mare. De vreo 2 ani insa si cel mare a devenit foarte rezistent pt ca face mult sport si folosim multe alimente care sa-i dezvolte o imunitate puternica.
   Multa sanatate tuturor.

   Reply
  • Celia

   Si eu pot confirma ca fiica mea, vaccinata doar pana la 4 luni (ne-am oprit din cauza reactiilor adverse urate de dupa fiecare vaccin) este mult mai sanatoasa decat copiii din anturajul nostru care sunt complet vaccinati. Nu a lipsit niciodata pe motiv de boala de la gradinita/scoala. Cand era la gradinita, au fost destule zile cand era doar ea cu inca niste nevaccinati, restul fiind rapusi de tot felul de otite/pneumonii si altele.

   Reply
 24. Anca

  Articol echilibrat. Felicitari.
  As avea de adaugat: ca bolile contagioase nici nu omoara 1/1000 si nici reactiile foarte rare nu depasesc1/10000!
  Obligativitatea mea ca parinte de a-mi vaccin copilul cu ceva impus trebuie sa aiba „acoperire” in raspunderea legiuitorului, a companiilor farmaceutice si a medicilor care recomanda vaccinarea.

  Reply
 25. Michaela

  Articolul este interesant, și chiar dacă autorul este pro-vaccinare, mesajul este clar : NU vaccinării forțate!

  Reply
  • Bună ziua mea

   Cum adică „chiar dacă autorul este pro-vaccinare”? Pentru Dvs. pare că ar conta mai mult poziția autorului – e pro-vaccinare, deci „mă opun la orice ar zice”. Argumentele nu contează, le expediați cu „articolul este interesant”. Interesant e cum funcționează logica – nu aia din cărți, ci cea cu care lucrăm în fiecare zi.

   Reply
  • Munteanu

   Ba da vaccinarea trebue sa fie obligatorie, fortata daca e cazul. Dupa cum ti-am spus deja Ludovic al 15-lea a murit de Rujeola care ucisese si multi locuitori ai Americii unii dintre ei cultivatori si consumatori de cartofi. Se pare ca regele s-a imbolnavit dupa ce a mancat niste cartofi infectati. Ludovic al 16-lea stia toate aste deci s-a vaccinat impotriva Rujeolei in public si a recomandat tuturor Francezilor sa se vaccineze si ei. A recomandat dar nu a impus nimanui asta si putini s-au vaccinat. Cum toti Francezii stiau deja cum murise Ludovic al 15-lea refuzau sa manance cartofi in loc sa procedeze ca Ludovic al 16-lea care se vaccinase si apoi manca cartofi. Cand s-a treminat painea a izbucnit revolutia Franceza. „Sa manance prajituri ( din cartofi )” a spus Maria-Antoneta. Asa supra vietuiau deja Spaniolii, Austrieci, Germanii, Englezii, Irlandezii, Peruanii, Mexicanii si multi altii. Regele si regina au fost ghilotinati. Nu se stie ce s-ar fi intamplat daca Frncezii ar fi fost vaccinati fortat de rege si apoi convinsi sa manance cartofi care nu erau ei de vina ci Rujeola necombatuta cu vaccin care l-a ucis pe Ludovic al 15-lea. Cuvantul „cartof” sau „chartof” cum spunea Ludovic al 16-lea nu exista azi in limba Franceza dar Francezii mananca „pomme de terre” si sunt azi toti vaccinati impotriva Rujeolei.

   Reply
 26. Bogdan

  As vrea sa va corectez, riscul cu 1 la 1 milion este o mare minciuna.
  Sa luam vaccinurile impotriva HPV si experienta Japoniei.
  De ce credeti ca japonezii au renuntat la programul de vaccinare impotriva HPV?
  Pt ca la Gardasil a fost o rata de 1 efect grav la 3500 de vaccinati iar la Cervarix a fost unul la 6000. Riscul de deces in Japonia, de cancer de col uterin, este aproximativ de 2/100000.
  Ca sa-ti faci o idee cam cat de periculos sunt aceste vaccinuri impotriva HPV. Mai nou au scos si Gardasil 9 care are o cantitate dubla de hidroxid de aluminiu fata de Gardasil.
  http://ijme.in/wp-content/uploads/2017/04/252the82_lessons_learnt.pdf

  The Japanese government stopped giving the Gardasil vaccine in 2013 after health officials recorded nearly 2,000 adverse reactions, according to the Tokyo Times.
  http://www.tokyotimes.com/side-effects-in-young-girls-take-gardasil-out-from-japanese-market/

  Un studiu facut in SUA, care fie vorba intre noi, au un sistem de raportare mai vechi si bine pus la punct, a descoperit ca mai putin de 1% din reactile adverse la vaccin se raporteaza:

  „Preliminary data were collected from June 2006 through October 2009 on 715,000 patients, and 1.4 million doses (of 45 different vaccines) were given to 376,452 individuals. Of these
  doses, 35,570 possible reactions (2.6 percent of vaccinations) were identified. This is an average of 890 possible events, an average of 1.3 events per clinician, per month. These data were presented at the 2009 AMIA conference.”

  „Adverse events from drugs and vaccines are common, but underreported. Although 25% of ambulatory patients experience an adverse drug event, less than 0.3% of all adverse drug events and 1-13% of serious events are reported to the Food and Drug Administration (FDA).
  Likewise, fewer than 1% of vaccine adverse events are reported. Low reporting rates preclude or slow the identification of “problem” drugs and vaccines that endanger public health.
  New surveillance methods for drug and vaccine adverse effects are needed. Barriers to reporting include a lack of clinician awareness, uncertainty about when and what to report, as well as the burdens of reporting: reporting is not part of clinicians’ usual workflow, takes time, and is duplicative.”

  https://healthit.ahrq.gov/sites/default/files/docs/publication/r18hs017045-lazarus-final-report-2011.pdf

  Concluzia d-voastra este foarte corecta, vaccinarea nu poate fi obligatorie.

  Reply
 27. Ana

  Oare 1 la 100000 este chiar proportia corecta. Orice reactie adversa in ochii mei poate sa fie grava. Credeti ca toate reactiile adverse sunt raportate iar datele statistice publice actualizate?
  Stiti ca statul roman prin MS si ANMDM nici nu fac diferenta intre microgram si miligram cand vine vorba de vaccinuri pediatrice(cautati prospectul tradus si autorizat de ANMDM pentru vaccinul hexaxim si observati unitatea de masura pentru Al)?
  Oare este normal ca un secretar de stat si consilier prezidential sa doreasca introducerea vaccinarii obligatorii, dar el sa nu isi vaccineze copiii?

  Reply
 28. fanae

  Comentarii pro și contra – că așa e în democrație!… Totuși, o întrebare se impune – și rămâne în așteptarea unui răspuns: de ce ABIA ACUM aflăm că un vaccin poate avea efecte secundare?… Dau un exemplu: vaccinul antirabic realizat de Louis Pasteur (1885)!… Restul este tăcere! Cu respect, un vaccinat.

  Reply
 29. sofia

  „Eu spun ca directorul de producție al vaccinurilor Sanofi Pasteur știe mai mult despre vaccinuri decat un medic de familie, decât ciumeții care au fost pana acum la „Sănătate” sau decât secursitul asta tumefiat de alcool, Tudose!
  Bine, politicienii știu exact ce fac: sunt niște asasini plătiți din afara! Concesia de a-i considera niste prosti inculți si periculoși o fac doar medicilor vaccinisti! Politicienii sunt ucigași cu premeditare, medicii vaccinisti sunt complici – e simplu!”

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *