Simona Popescu

Va fi Ponta noul Prostănac?

Luați aminte fraților și cruciți-vă. Asistăm la cea mai mare operațiune de manipulare politică făptuită de la precedentele alegeri prezidențiale încoace. De fapt am putea deja să ne întrebăm: la fiecare scrutin prezidențial se naște câte un Prostănac ? Dacă vi se pare ciudată întrebarea, citiți mai departe și lamuriți-vă.

La alegerile trecute, relațiile lui Geoană cu Mogulul Media SOV și vizita făcută acestuia de candidatul PSD în preajma alegerilor i-au adus prezidențiabilului respectiv o înfrângere spectaculoasă. L-a caracterizat chiar Patriarhul partidului său – Ion Iliescu: Un Prostănac. Cum istoria se repetă, s-ar putea ca acum să-l avem pe al doilea, în persoana lui VV Ponta. Să analizăm faptele.

Mogulul Media Voiculescu se află în pușcărie pentru o lungă perioadă. Mai are de pierdut și ceva din avere, lucru și mai greu de suportat. Dar nu vă grăbiți să-i plângeți de milă deoarece omul controlează cel mai influent post de știri din România. Și SOV controla cel mai influent post de știri în 2009.  Acum, mai mult decât atât, anteniștii și-au declarat solidaritatea deplină cu angajatorul lor. De asemenea, partidulețul său de buzunar este bine-mersi în Parlament și Guvern.

Se știe foarte bine că personajul nu are multe idei, dar cele pe care le are sunt incredibil de fixe. Cea mai cunoscută dintre ele este suspendarea lui Băsescu. A reușit să o impună de două ori, și poate vă gândiți că el speră că treia oară va fi cu noroc. Nici nu știți câtă dreptate aveți.

Vedetele postului său se dau de ceasul morții să-și convingă invitații pesediști că VV Ponta nu are nici onoare și oricum nicio șansă să câștige fotoliul de la Cotroceni dacă nu-l suspendă pe Băsescu măcar o zi. De ce se leagă de termenul de minim o zi? Ele spun că e o chestiune de onoare și, în definitiv, o demonstrare în fața electoratului a faptului că Premierul nu este marioneta ascunsă a Președintelui actual și că numai așa ar câștiga cu siguranță alegerile. În caz contrar, le-ar pierde cu aceeași siguranță.

În același timp, Antena acordă largi spații de manevră lui Tăriceanu și oamenilor lui din Partidul Aspirator Liberal proaspăt format. Ba chiar PC-ul lui Voiculescu și-a creat grupuri parlamentare comune cu PSDliberalii. Aceste fapte nu prea par periculoase în viziunea Premierului deoarece el are impresia că sunt făcute pentru a-i întări coaliția susținătoare. Dar aici se înșeală amarnic. Totul e făcut în favoarea Patronului PC.

Insă, o suspendare acum a lui T. Băsescu va fi un dezastru electoral pentru VV Ponta și o mare catastrofă pe plan economic și pentru imaginea externă a României. Dar, în același timp, o victorie uriașă a mogulului. Atât împotriva lui Băsescu, dar mai ales asupra Justiției. Cum? De ce? De ce suspendare chiar și numai pentru o zi?

Gândiți-vă și voi, mai puțin de o zi îi este suficientă Șefului Senatului, devenit șef de stat cu puteri depline, răsfățatul Antenelor și aliatul politic cel mai apropiat al PC, să semneze actul de grațiere a lui D. Voiculescu. Pretextele sunt furnizate zilnic de anteniștii destoinici și loiali patronului lor. Deja Tăriceanu a ieșit public la înaintare cu inițiativa suspendării.

Iar, în cazul suspendării Președintelui, VV Ponta – din funcția de Premier și sef al PSD – nu se va opune grațierii și va privi cum aspirațiile sale prezidențiale vor pieri precum cele ale lui Geoană după vizită nocturnă la SOV. De ce? Pentru că vestea grațierii lui Voiculescu nu va cădea bine unei mari părți din electorat, inclusiv acelora care acum nu votează din scârbă față de politicieni, și pe care o va mobiliza la urne. Și ghici împotriva cui vor vota acești oameni?

Chiar dacă nu va fi de acord cu suspendarea în vederea grațierii, VV Ponta nu va avea o viață ușoară. Va fi presat mediatic zilnic să accepte, fix până în ziua alegerilor. Nu știu însă dacă își va permite să piardă electorat din cauza presiunilor antenei. Va trebui să fie bărbat totuși și să ia o decizie în cele din urmă. Așa că vă întreb: va cădea VV în capcană?  Vom avea un nou Prostănac?

***

Citește și:

Mihai Goțiu: Ce ne spune cel mai recent (și scârbos) atac la adresa lui Johannis

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Va fi Ponta noul Prostănac?

 1. Manuela Teodorescu

  Pai atunci, sa se faca! Tariceanu va fi presedinte si-si va servi stapanii, pe Voiculescu si Ponta. Nu stiu in ce ordine. Iar Basescu ii va face o campanie furibunda Elenei Udrea. Si tot Ponta va castiga. Asa cum a castigat detasat dupa ce l-a suspenda pe Basescu in iulie 2012. Johannis trebuie sa intreprinda ceva spectaculos ca sa castige. Deocamdata pare un candidat slab, fara vlaga, fara convingere. Electoratul asta conservator/comunist va decide ca de obicei rezultatul, in timp ce clasa mijlocie si tineretul vor sta acasa cu constiinta impacata ca nu au cu cine vota.

  Reply
 2. sorin

  Eu stiu ca presedintele interimar nu se poate bucura de aceleasi drepturi, ca cel ales; printre care asta cu gratierea; da instabilitatea politica ne face vulnerabili potentialilor investitori, plus miscari sovietice via UDMR, ne vor imbolnavi; deci o manifestatie in piata ar fi o solutie

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ sorin: ideea nu e ce ar putea sau nu ar putea face din punct de vedere legal președintele interimar, ci de ceea scenariul transmite că ar putea face; chestia cu ”mișcările sovietice via UDMR”, recunosc că nu o prea înțeleg și nu investitorii în sine sunt o problemă, ci acel tip de investitori care nu se deosebește prea mult de hoții noștri

   Reply
 3. Emil

  Legea nr. 546 din 2002 prevede nişte paşi care trebuie parcurşi. Mă îndoiesc că, tehnic, se poate într-o zi acorda graţierea. Aşa că, dacă nu v-aş fi citit şi alte articole, v-aş spune că aţi intrat în campanie electorală proUdrea şi că astea sunt gulgute electorale băsiste.

  Reply
 4. Simona Popescu

  Ma bucur ca articolul a suscitat interes. Reamintesc totusi ca Ambasada SUA i-a atras atentia in mod expres lui Antonescu in 2012 sa nu-l gratieze pe Adrian Nastas, iată, deci, interimarul avea acest drept si el există in continuare. Referitor la procedurile privind gratierea, se va dovedi ca nu sunt o piedica, cum nu au fost o piedica nici Constitutia si prevederile legale la suspendarea din 2012. Daca Tariceanu il va gratia pe Voiculescu, intr-o zi sau in mai multe, e o chestiune de nuanță, oricum suspendarea va dura mai mult de o zi. Ca ziarist, în ultimii 24 de ani am tras fara intrerupere semnale de alarmă. Acum m-am referit la un plan bine pus la punct si bine executat.
  In rest, mi-am pastrat independenta in toti acesti ani, nu ma implic in campanii si nici nu ma intereseaza in mod special vreunul dintre candidati.

  Reply
  • Puiu

   In orice tara din lume, intr-o situatie incerta, din punct de vedere juridic, Adrian Nastase ar fi fost gratiat; C Antonescu este ultimul care ar fi facut-o. Interventia ambasadei SUA a avut rol propagandistic; iar modul in care se bucura idiotii, la fiecare comunicat al acestei ambasade, este degradant!

   Adrain Nastase, Voiculescu, Rusia sunt, intr-un talmes-balmes intelectual, pe post de Big Brother pentru poporul naiv; nu uitati, cartea „1984” a fost scrisa in America si nu este o parabola la comunism ci la societatea americana; la manipularea practicata prin consum si teama!

   In „Ferma animalelor” dupa caderea „tiranilor” vin la putere tirani mult mai…animale, mai porci!

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ puiu: ”Ferma animalelor” a fost inspirată de deziluzia provocată de revoluția stalinistă și după experiența pe care Orwell a trăit-o în timpul războiului civil din Spania; ”1984” a fost generată de deziluziile (personale) legate de prestația laburiștilor veniți la putere în Marea Britanie – ambele cărți sunt scrise după întoarcerea în Anglia;
    cam la fel de aproximative sunt și referințele d-voastră legate de ”situația incertă” d.p.d.v. juridic a lui Adrian Năstase – de fapt, ”incertitudinile” l-au ajutat cu vârf și îndesat să scape cu niște pedepse echivalente cu cele ale hoților de găini;
    ați absolvit cumva la Institutul ”Șincai”?

    Reply
 5. Codrut

  Praf din asta in ochi a fost aruncat si cand a ajuns Antonescu „presedinte”. Atunci urma sa fie iertat Nastase. Si nu s-a intamplat. Isi dau si ei seama ca nu pot face asta. Ca ar iesi scandal. Si nu ma refer la „scandal politic”, telenovelele astea de tot incearca toata lumea sa le propuna.

  In loc sa fim ultragiati ca avem de ales dintre toti hotii pe cel mai putin hot (si nu ne dam seama niciodata ca toti sunt mana in mana), sa ne indignam ca niciunul dintre candidati nu propune un program, o idee, un plan sa schimbam ceva in tara asta ca sa mearga lucrurile cum trebuie, noi cadem, ca de obicei, in patima „luptei politice” care nu e decat o „rafuiala” intre ei, praf in ochi, ceva sa avem impresia ca unii vor sa lupte cu altii, ei sunt „buni”, ii „schimba”, ii „dau jos”.

  Ma lasa rece numele si apartenenta politica. Ma intereseaza in schimb ce a facut pana acum si ce vrea sa faca din momentul in care ajunge pe fotoliu la Cotroceni. Are solutii viabile pentru noi, astia de suntem „intrebati” doar o data la cativa ani ce nume si figura ni se pare mai atragatoare? Are un plan pentru tara asta? Isi propune sa schimbe si altceva decat hotii celorlalti cu hotii lor?

  Si daca nu o sa realizam ca nu vom schimba niciodata acest sistem corupt prin schimbarea „reprezentantilor” acestui sistem…atunci o sa mai traim asa mult si bine. Sistemul trebuie schimbat in sine, nu omul. Omul e coruptibil, ii oferi sansa sa fie corupt, va fi.

  Polemicile astea o data la cativa ani nu ma fac sa cred decat un singur lucru. Ei isi permit sa ne fure pentru ca noi suntem atat de dobitoci incat uitam extraordinar de repede ca ala de tipa acum „HOTII!” a fost si el hot la randul lui. Depinde de talent, care e bagat mai mult in seama, se pozitia de „underdog” atunci cand e in opozitie si oamenii tind sa ii sustina pe cei care „lupta impotriva sistemului”. Dar nimeni nu realizeaza ca toti sunt hoti domnule, si nimeni nu se agita sa schimbe sistemul in sine, sa nu mai poata fura, sa ii bage pe toti de au furat la puscarie, dar pe toti, si de la aia si de la ceilalti. TOTI.

  Asteptam solutii, nu telenovele. Altfel mai traim inca 20 si de ani asa, avand impresia ca traim in democratie (votul nostru e oricum prea putin important, daca e sa iasa cineva anume, se gasesc voturi undeva, am trecut prin asa ceva de cateva ori, daca e nevoie sa nu conteze voturile, se gasesc solutii de invalidare, etc).

  Toate porcariile astea sunt pentru cei cu ochii deschsi doar la televizor, nu conteaza postul. Atat timp cat altcineva le spune cine e bun si cine e rau, in functie de post, ei cred, pentru ca e de ajuns pentru ei sa le spuna altcineva ce sa creada si ce sa gandeasca.

  Reply
 6. Ioan Petrescu

  In sfarsit un comentariu coerent al unui om cu”scaun la cap” care judeca cu mintea proprie!
  Sant in totalitate de acord!

  Reply
 7. ion pascu

  Romanii doresc un presedinte cu proiect de tara nu politruci ce se dau de dreapta sau stinga /
  Ceaciru dupa multe experiente a ajuns sa se creada buricul dreptei si al justitiei / totul in interes personal ./
  Parca nu seamana cu europa capitalista de dreapta ………….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *