Romania Curată

USR: PSD pune cruce intereselor României pe termen lung prin scăderea contribuțiilor la Pilonul II de pensii

Uniunea Salvați România (USR) semnalează că Guvernul PSD-ALDE pune cruce intereselor României pe termen lung prin scăderea contribuțiilor la Pilonul II de pensii, care era singura șansă de salvare a sistemului de pensii puternic deficitar.

În prezent, pensiile din pilonul I sunt finanțate în proporție de doar două treimi. Pentru a acoperi cealaltă treime se transferă bani de la bugetul de stat, tot din banii contribuabililor (din TVA, accize, impozit pe venit/profit, etc.). Așadar, diminuarea transferului de bani înspre pilonul II este de fapt o creștere de impozite, crede USR.

”Aberația zilei a venit de la premierul Tudose: randamentul pilonului I de pensii e mai mare decât randamentul pilonului II de pensii. De fapt, pilonul I de pensii nu poate avea randament pentru ca nu e o investiție. Banii colectați de la cei care lucrează, prin contribuțiile lor la fondul de pensii, în pilonul I de pensii, se plătesc imediat pensionarilor și nu se investesc, deci nu are cum să aibă randament. Mai mult, pilonul I de pensii are un deficit de 21 miliarde de lei în anul 2016 și un deficit previzionat de 28 miliarde de lei pentru finele anului 2017. Din păcate pentru România, Mihai Tudose este, din punct de vedere profesional-politic, chiar de nota zero, așa cum arată propria evaluare PSD”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler, membru în Comisia de Muncă.

USR solicită ministerului de Finanțe să facă publice toate documentele de analiză la care făcea referire prim-ministrul în declarațiile sale. Altfel, putem considera că Guvernul PSD-ALDE inventează un pretext legat de rentabilitate ce nu se susține în realitate pentru a justifica redirecționarea de bani către bugetul de stat grav deficitar, în contextul măririlor salariale din domeniul public făcute fără studiu prealabil de impact bugetar și care au scăpat de sub control.

”Din datele publicate de ASF în iulie 2017, statul român a virat până în prezent 30 de miliarde de lei în Pilonul II de pensii, iar activele valorează 37 de miliarde de lei. Rentabilitatea medie pe ultimele 24 de luni este la 4.7%, iar, în ultimul an randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%. Cifre destul de bune oricum le-ai privi. Trecerea către Pilonul II era singura șansă ca sistemul de pensii să devină vreodată sustenabil. Din păcate, PSD pune cruce intereselor pe termen lung ale României”, a spus, la rândul său, deptuatul USR Claudiu Năsui, membru în Comisia de buget și finanțe.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *