Adrian Popescu

USR: În loc să apere independența Justiției, Tudorel Toader se face servitorul intereselor lui Liviu Dragnea

Deputatul Stelian Ion a susținut, marți, în plenul Parlamentului, o intervenție din partea USR cu ocazia citirii moțiunii simple împotriva ministrului Justiției Tudorel Toader.
Redăm discursul integral:

„Suntem astăzi aici pentru că pe 23 august ministrul Tudorel Toader a întors armele împotriva independenței justiției.Legile justiției în versiunea ministrului Tudorel Toader dau putere unui singur politician, respectiv Ministrului Justiției asupra magistraților, procurori și judecători. Această putere înseamnă subordonarea justiției politicului și  deschide calea presiunii și abuzurilor asupra magistraților.

Ministrul Justiției, în loc să apere independența Justiției, se face servitorul intereselor lui Liviu Dragnea, ale PSD și ale politicienilor cercetați sau judecați pentru corupție.

Este cea mai gravă încercare de subordonare a justiției de până acum pentru că se renunță la concepția anterioară care consacra o subordonare strict administrativă a Ministerului Public față de ministrul justiției, în favoarea unei subordonări funcționale. Noțiunea de independență a procurorului este practic golită de conținut.

Se dorește schimbarea regulilor în privința numirii și revocării Procurorului General al României, procurorilor-șefi ai DNA și DIICOT, precum și adjuncților acestora, din procedură fiind înlăturat Președintele României, pe care PSD încearcă sistematic să-l izoleze.

Numirea și revocarea din celelalte funcții de conducere din Parchetul General, DNA și DIICOT se va face tot de CSM, dar nu la propunerea Procurorului General al României și a procurorilor-șefi DNA si DIICOT, ci la propunerea …. Ministrului Justiției, numit și subordonat politic.

Mutarea Inspecției Judiciare din cadrul CSM în cadrul Ministerului Justiției constituie o gravă încălcare a independenței justiției, creându-se o formă de presiune și șantaj politic la adresa judecătorilor și procurorilor. Toți inspectorii judiciari, inclusiv inspectorul-șef și inspectorul șef-adjunct, vor fi numiți de…  Ministrul Justiției, numit și subordonat politic.

Se dorește înființarea prin lege a unei direcții specializate în efectuarea urmăririi penale pentru magistrați, care amintește de perioada comunismului totalitar. Doamnelor și domnilor deputați PSD: vă mai amintiți de cazul procurorului Panait care s-a sinucis în urma presiunilor Biroului de Anchete Speciale? Cine a efectuat atunci presiuni? Vă mai amintiți, sau preferați să uitați?

Numele ministrului Justiției, Tudorel Toader, continuator fidel al predecesorului său Florin Iordache autorul Ordonanței 13, va rămâne în memoria noastră ca un simbol contrareformei în Justiție. Aceste modificări că întorc România în perioada de dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, în epoca Adrian Năstase – Rodica Stănoiu, când închiderea și deschiderea dosarelor penale se decidea în ședințe de partid. Probabil vă mai amintiți de aceste momente.

Am fost foarte atent la cele expuse de domnul ministru. Domnia sa a reținut din episodul Ordonanței 13 doar acea anchetă, dar nu și miile de oameni care au ieșit în stradă.

Acest pachet de legi este un cadou otrăvit, împachetat într-un ambalaj care pare frumos. E adevărat că unele dintre aceste măsuri sunt necesare, dar esența este una nocivă. Ați strecurat printre măsurile necesare, niște puncte care, pur și simplu, aruncă în aer sistemul judiciar.

Foarte clar spun un lucru: nu s-a făcut dezbatere publică pe acest proiect. Se încearcă acum un simulacru, se mimează o dezbatere, însă proiectul ca atare nu se știa nici la 23 august anul acesta. S-a purtat o corespondență cu CSM și s-a reluat acea corespondență după ce s-a făcut alegeri acolo, în speranța că va fi un punct de vedere mai favorabil. Nu așa se procedează. Dezbaterea publică s-a făcut, probabil, doar cu șefii PSD.

Este foarte trist ca v-ați luat drept etalon, ca reper spre care tindeți, sistemul judiciar din Albania și din Republica Moldova.

În final, aș reaminti faptul că nici măcăr în programul dumneavoastră de guvernare nu există aceste propuneri, nici măcar ca idee. Dacă ați fi avut de gând să faceți aceste lucruri, era firesc să le puneți în programul de guvernare și să ne avertizați și pe noi ce urmează să faceți cu justiția.

În concluzie, vă cerem să opriți atacul la justiție, iar Tudorel Toader să plece din funcția de ministru!”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “USR: În loc să apere independența Justiției, Tudorel Toader se face servitorul intereselor lui Liviu Dragnea

 1. SDE

  Căutați dracului sprijin în populație și în afară, că pe-ăștia nu-i înțepați cu metafore!!! PSD-istul nu se prinde la bancuri și nu plânge când îl ironizați în epigrame. E ok să salvați România, dar mai trebuie s-o faceți și repede! Altfel va fi ca Ileana Cosânzeana care este salvată de Făt-Frumos după ce-a făcut un stagiu în castelul zmeului: va trece prin momente în care se va gândi cu nostalgie la zmeu. Doamnele știu cum e: once you got black, …

  Reply
 2. marius

  de parca securistii ce detin staborul numit justitie acum si care au fost cumparati de multinationale sunt mai breji decat securistii din spatele lui Dragnea :)))))
  se face transferul staborului de la o clica mizerabila de securisti catre o alta clica la fel de oribila de securisti :)))

  Reply
  • Dumitru

   De fapt, eu gasesc ca securistii din PSD/USL sunt mai OK, pentru ca au fost alesi. Aia din DNA (a.k.a. „Justitie”) au fost numiti si numai independenti nu sunt.

   Reply
 3. Dumitru

  In legatura cu „independenta justitiei” astept o luare de pozitie a USR in legatura cu dosarele contrafacute de DNA pe motive politice. Ma refer, de exemplu, la felul in care un (fost?) procuror spune ca a facut un dosar unui nevinovat pentru ca a candidat, cf. https://www.luju.ro/dezvaluiri/cazuri-patologice/libidinosul-zdreanta-procurorul-dna-mircea-negulescu-a-asaltat-o-pe-notarita-andreea-cosma-cu-sms-uri-de-iubire-dupa-ce-i-a-distrus-viata-sub-presiunea-dosarelor-a-obtinut-intalniri-cu-andreea-careia-ii-cersea-iertare-pentru-ca-i-a-inculpat-tatal-si-frate . Si sa nu-mi spuneti ca sursa nu e de incredere, ca-s dispus sa-l cred si pe Bivolaru daca imi zice ca 2+2=4.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *