Alina Mungiu-Pippidi

USR în loc de PNL, sau proiectul Drulă pe înțelesul tuturor

Proiectul unui partid alternativ, pe reguli altfel, care să fie reprezentativ, nu expresia unei găști de partid, deschis meritocrației din societate și capabil să furnizeze cadre și legi noi, care să reflecte cei douăzeci de ani de educație occidentală a vreo cîteva generații a eșuat cu ultima sa încercare (și ea slabă) de reșapare în mîinile tehnocratice ale lui Dacian Cioloș. Per total, a fost o încercare mai puțin simpatică decît URR și infinit mai puțin curată și de succes decît PAC de pe vremuri. Mai de succes însă decît PAR-ul lui Varujan Vosganian, care a fost repede capturat de oligarhi, Forța Civică a lui MRU și partidul cu nume de nereținut al Monicăi Macovei, din care o trupă întreagă s-a și transferat la USR.

Își pune cineva întrebarea de ce un grup închegat și bine relaționat intern, condus de Cristi Ghinea, a tot cîștigat în fața unor amatori ca Nicușor Dan și compania, pe de o parte, și a unui om cu maniere, bun doar să fie diplomat, dar nu să joace la rupere, ca Dacian Cioloș? Cred că nu, dar pentru cine nu pricepe hai să explicăm clar.

Cristi Ghinea, care era singurul dintre editorialiștii de la Hotnews (exceptînd pe colegul lui de bancă Ciprian Ciucu) mult înainte să aibă vreo reputație și înainte să existe pe acolo Contributors (tot de ei creat, unul din multele proiecte de manufacturizat opinie publică) e cel care și-a asumat răspunsul la articolul meu vechi despre PDL-ul lui Băsescu, „Îl spălăm sau facem altul?”, publicînd un apel la exprimarea interesului din partea publicului nu pe vreun blog, ci direct pe siteul „agenției de știri” Hotnews, cum ar veni oficial, și culegînd practic pe toți cei care s-au exprimat cu acea ocazie, întîlnindu-se cu potențiali finanțatori, construind cum s-ar zice baza de date informativă.

Mișcarea spontană de la Colectiv a luat-o înaintea acestui proiect, ca și numirea lui Cioloș prim ministru, dar recuperarea a venit rapid, via Clotilde Armand, care l-a adus în partidul lui Nicușor Dan pe Ghinea în vara lui 2016, după ce ajunsese ministru că titulara nu a vrut să dea SRI datele noastre personale pe bani europeni. Ghinea a făcut după aceea o treabă excepțională aducînd pe cine știa el din exercițiul precedent și din partidul Monicăi Macovei, pe care a aruncat-o peste bord fără a clipi (după ce încurajase ambițiile ei prezidențiale naive) și cooptînd/recrutînd oameni noi, cărora li s-au promis rente pe viață în schimbul solidarității absolute. Luptele cu cei care nu făceau parte din rețea au dus la închegarea unui grup de interese care s-a profilat fără jenă – Lucian Viziteu pe față declara în comisia de supraveghere a SRI că e acolo să apere SRI de dușmanii săi, dar și fără mari talente, care la alegerile locale nu a avut mari resurse umane, și de asta a lăsat în față și pe oameni care nu erau chiar ai lor, precum Coliban, sau a cîștigat cu înțelegeri din culise, ca la Viziteu și la Clotilde victorii pe care electoratul nu i le-ar fi dat altfel. Sunt deja vreo trei ani de cînd acest grup exclude din partid pe toți cei care îi stau în cale, chiar dacă au cîștigat alegeri interne, și epurează listele de cine nu e al lor indiferent de profilul public al acelora, gen Vlad Alexandrescu, Mihai Goțiu, Dan Lungu, etc. Nu le trebuie celebrități, că ei sunt o unitate cvasimilitarizată, le trebuie doar oameni care și-ar omorî și părinții ca să parvină și care par în Parlament sau la televiziune copii după același model de robot tras la indigo, recitînd orice, fără nuanțe afective, fără un strop de originalitate, li s-a dat un script unde zice că cine nu e cu ei e cu rușii și deși nu deosebesc Harkovul de Rostov o țin langa cu asta. Bulai e singurul mai excentric. Din acest grup, unii, ca Vlad Voiculescu, Claudiu Năsui sau Cătălin Drulă, au în spate familii prospere prin firme descinse din Securitate, cum a documentat Marius Oprea, firme care iau contracte de la instituțiile de forță și astăzi, și care au deja ani buni de cînd s-au profilat ca noua generație de dreapta. Pentru acești oameni au lucrat o masă de voluntari, din care o parte au sperat și au reușit să parvină prin politică, acesta fiind motorul oricărei asocieri politice la noi, și o parte au fost pur și simplu fraieri.

Acest grup de parveniți a ajuns pe val pentru că a trebuit să culeagă cineva voturile celor dezamăgiți de liberali (și care nu erau clienți) în 2020, și a fost aruncat peste bord cînd fără voie de sus s-au considerat indispensabili în acest aranjament și au vrut să cucerească mai mult decît tarlaua care le era arendată. 

Cum marile jocuri se vor face în funcție de cine va avea un candidat de succes la președinție erau cît p-aci sa piardă partidul cînd baza sa, în mod rațional, l-a ales pe Cioloș președinte. Chiar dacă nu au alternativă reală la el (Drulă e mai puțin charismatic chiar decît George Simion), au avut atît de mult de cîștigat din aranjamente că nu le-a fost frică să piardă pe singurul lor candidat, sunt siguri că se poate fabrica unul nou. De opinia europeană îi doare strict în cot. Au un asemenea tupeu că după ce au aranjat pe bani europeni să își facă campanie internă cu Monitor PNRR (mișcare riscantă, pentru care e posibil să dea socoteală cine și-a spus semnătura) strigau că nu iau nici un ban, deși iau pe declarațiile lor, nu pe ale altora. Evident, sunt oameni de asemenea valoare că atunci cînd nu mai sunt miniștri redevin șomeri sau se duc în pozițiile ridicole unde așteptau vremuri mai bune înainte de 2016. E partidul din lume cu cei mai mulți doctori care nu au lucrat o zi în cercetare sau în știință. Să zicem că universitățile noastre nu sunt tocmai deschise și de asta nu au avut acces, dar nu există nici măcar dovezi că au încercat. Ciudat, nu ? Mai puțin, dacă concepem că și doctoratul a fost pentru ei doar o treaptă din pregătirea de luptă. Acesta e doar grupul doctorilor din partid, că în rest există o mare trupă de oameni fără diplome sau diplome luate după zece ani. Coliban, care are o bază electorală, a fost imediat pus la locul lui cu un kompromat privitor la diplomă (mai exact absența ei), tolerată cînd l-a înscris în CV special ca să fie vulnerabil. Știți cît a durat atunci cînd a deschis gura să critice team Barna pînă să i se găsească această problemă în CV? Vreo 12 ore, din care noaptea de la mijloc, evident că era la dosar.

Cum poate fi reformat un grup care a eliminat și asasinat sistematic pe toți disidenții (au mai și achiziționat pe vreo cîțiva, gen Seidler)? Grupul a dovedit cert talent, dar un talent exact precum al partidelor precedente, la făcut gașcă și izolarea partidului de societate, că dacă deschizi ușa, cum voia Cioloș, la think-tankuri și oameni de afaceri riști să te trezești cu unii mai competenți, cu alte păreri, iar meritocrația team Barna este strict ca la celelalte partide, cei mai merituoși sunt chiar ei. Ah, nu sunt citiți băieții ăstia despre politică de loc, legea de fier a oligarhiei de partid și toate acelea, sau complet cinici, dacă votanții sunt fraieri și vor să fie fraieriți, le dăm nu meritocrație, ci pe noi înșine. În fond după ce asta devenise clar tot au păstrat votanții mai educați, doar ceilalți sau dus la AUR. E drept că aveau ajutorul sistemului, de la televiziuni cu grade la reviste pentru intelectuali subvenționate din banii serviciilor, care nu pot arăta un bilanț curat.

Și  cine să-i conteste, avînd în vedere că și Nicușor Dan, și Dacian Cioloș sunt, în feluri diferite, niște antitalente ca lideri, Nicușor că e mai degrabă autist (deși nu merită campaniile contra lui sponsorizate de Gabi Firea), Cioloș că refuză să practice vreun discernămînt, vrea să lucreze cu toată lumea, cînd într-o asociație voluntară caracterul contează, nu e ca o birocrație europeană selectată de un serviciu de resurse umane. Iar ceilalți? Se tem pur și simplu că renta (banii de la stat pentru partid) va rămîne la grupul Ghinea-Barna dacă ei rup partidul. Pare un motiv mic și trivial, dar acesta e motivul pentru care toți cei dați afară au plecat cu coada între picioare și nu au reușit să strîngă vreun grup, că nimeni nu vrea să piardă logistica de partid, deși în România s-a văzut de multe ori că facțiunile rupte se descurcă cu logistica dacă au motivație și susținători, vezi PMP, grupul Orban, etc.

Cam jalnic, mai ales că atunci cînd am scris prima oară despre potențialul unui asemenea partid în România liberă îl proiectam ca pe un partid ideologic, cei 15% care sunt ecologiști pe bune, social liberali (pe linia valorilor proiectate de mine ani de zile, cu destui susținători, adică nenaționaliști, seculariști, pro-acordul de la Dublin, pro-minorități, pro-politici sociale dar sceptici față de managementul statului, etc). Foarte ușor pentru disidenții plecați să ridice steagul unui asemenea partid coerent ideologic și să revină la idealurile USR dinainte de a fi adoptat calea parvenită. USR Verde, pe trendul european, care nu va lua niciodată mai mult decît am prezis, dar va aduce civilizație și ceva ce lipsește din spectrul politic.

În loc de asta Drulă va veni cu propunerea radicală a USR în loc de PNL, pe principiul nu a mers cu spălatul, facem altul. USR vrea să capitalizeze pe voturile de dreapta, și așteaptă momentul cînd PNL va pierde toți votanții (la care va ajuta) ca să se prezinte la cine trebuie drept succesori, nu parteneri. Dacă nu merge, și parteneri – mai au timp să aștepte, și parteneri vor ajunge dacă sistemul nu selectează pe candidatul lor la președinție. Că autonomia lor nu e totală, strigă la Iohannis, că îl știu pe plecare, dar nu strigă la serviciile secrete. Nu scot nici pîs, parcă ar fi CTP. Dimpotrivă, se bat pentru favoruri. Pe o piață foarte înghesuită.

Și Bulgaria i-a încurajat, de ce nu Drulă, are toate calitățile, vorba aceea, ce, Iohannis a avut vreo charismă? AUR le pune niște probleme, dar încrederea în sistem e mare, AUR dacă nu e infiltrat corespunzător face atîtea prostii că îi rezolvăm cu procuratura. 

De asta USR nu mai există ca partid alternativă, a devenit un tipic partid de gașcă, și nu există vreo relansare a USR fără o scindare, în care mai importantă a credibilitatea și mesajul decît logistica. Dar cine să o facă, avînd în vedere că toți cei care au stat atîta vreme acolo știu ce controlat este accesul la mass media, dacă lui Simion i se deschid larg ușile e că ceea ce face el e în avantajul cuiva. Cea mai gravă problemă logistică pentru reformatorii/disidenții USR ar fi accesul la mass media, nici Cioloș nu a avut destul, l-au masacrat în lipsă, și așa a ieșit nu pe plus, că a avut onoare, ci pe minus, că a fost slab. 

Deci suntem iarăși înapoi la întrebarea dacă îl spălăm sau facem altul. Dar nu avem cum să îi răspundem dacă nu vorbim pe față despre problemele esențiale, parvenitism și amestec necuvenit în politică.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

35 thoughts on “USR în loc de PNL, sau proiectul Drulă pe înțelesul tuturor

 1. joenegut

  Mă rog care sunt argumentele că Simion este mai carismatic decât Drulă? Când pandemia se va termina, vine și vara fără gaze, Simion carismaticul va avea mari probleme. Că proști făcuți grămadă sunt destui în România e clar, dar că Simion este carismatic?

  Reply
  • carcotasul

   este, dom’le, tocmai fiindca are de oferit acel tip de „carisma” care place masselor – numeroase – de mitocani patrioti care-l inconjoara. ce altceva conteaza ?

   Reply
  • Marius

   Deci ca de obicei, aceleasi teorii ale conspiratiei : Lui Nicusor i s-a furat partidul, Ciolos n-a fost lasat sa faca nimic. Deci partidul a fost confiscat iar de forte oculte. Ranchiuna fata de Ghinea ( apropo, era vreunul in stare de la PNL sa semneze ceva ? ) iese iar la lumina. Dar nu inteleg, Ghinea n-a fost de la inceput in acest partid ? Nu are dreptul sa discute, sa aiba opinii, preferinte ? Cat despre Ciolos, el va ramane in istorie ca omul care a adus PNL la 20% ( bine ala micu o sa-l aduca la 16%) si ca cel care s-a opus conversiei CHF la cursul istoric si a blocat legea, motiv pentru care o multime dintre prietenii mei nu au vrut sa mai voteze USR in 2016. In acest moment, Drula pare singurul din USR cu ceva potential

   Reply
  • Sie

   Vă dau eu exemplu de charimsă. Apare Simion azi sau ieri cu o poză gen ”tin ridicat steagul României” și stă cu steagu în mână în fața unei statui de general. Scena e una cretină pentru orice om un pic educat si cu bun simt. Rezultatul pozei? Vreo 24,000 de likeuri și vreo 3000 de replici admirative.

   Reply
 2. Gabriel Rădeanu

  Partidele și liderii politici din România sunt (conform logicii funcționale normale a democrației) …după chipul și asemănarea electoratului.
  „Marea impostură”prezidențială Klaus,a generalizat preconcepția tâmpită că orice cretin poate fi idolul națiunii…deoarece l-am reales pe idiot!
  In ceea ce privește opțiunea politică,lucrurile doar par ceva mai complicate din perspectiva alegătorului român, însă până la urmă totul se reduce la susținerea unora care să „le-o tragă” altora… aceștia din urmă aflați de regulă la putere.
  O filozofie socială atât de limitată nu are cum să producă progres,deoarece proiectele politice sunt fără formă, conținut sau susținători,singurul obiectiv psihologic activ fiind „revanșa” mai mult sau mai puțin „sexualizată”.
  Singura soluție posibilă ar fi să schimbăm „masa de alegători” cu electorat sudez,danez sau german…
  Pentru mine personal,care sufăr de același handicap specific românilor privind implicarea socială,este copleșitoare și oripilantă atitudinea oportunistă a Occidentului,care profită fără milă de lipsa generalizată a intereselor clar definite în societatea românească.
  Cu alte cuvinte puteam să continuăm să fim ipocriți, lași, mișei, turnători,sau limitați la interese personale dacă am fi rămas închiși în lagărul României comuniste… odată cu deschiderea către Vest suma acestor nimicnicii umane devine fatalitatea națiunii române…pe care din păcate o merităm!

  Reply
 3. bunul samaritean

  „Privitor ca la teatruTu în lume să te-nchipui:Joace unul şi pe patru,Totuşi tu ghici-vei chipu-i,”sau cum USR iese incet, incet ,pe poarta din spate a politicilor liberale din Romania .Un parcurs , total gresit , al USR ce a beneficiat , incepind cu anul Alegerilor Europarlamentare ,de sprijinul unor cetateni de factura liberala familii ce si-au partajat votul si care au convins si pe altii asemeni lor cum ca USR estre viitorul politicii Romanesti .Ne-am inselat .USRPLUS , la aceea vreme , a incercat impreuna cu fostul sef al PNL sa preia intreaga masa de votanti ai dreptei si sa se pozitioneze anti Presedinte chiar din timpul si cu putin inaintea Alegerilor Parlamentare din Romania . Atunci a inceput declinul celor doua partide .Cetatenii dezamagiti de deciziiile neconforme si in cascada a sefului PNL nu au trecut, asa cum se anticipa, in a vota USR.Ceea ce a urmat se stie totul culminid cu incercarea de a se impotrivi deciziilor Sefului Statului acolo unde s-a vazut foarte clar cine au fost perdantii .Noul USR, ce ar trebui sa vina in forta in politica romanersaca , cu o noua conducere, nu are cum mai pacali electoratul de
  dreapta . Asocierea cu AUR a fost fatala ca si„ fuga e rusinoasa dar sanatoasa” de la guvernare .Norocul Romaniei a fost tot Presedintele Iohannis ce a anticipat mai tot ce urma sa vina peste noi .Gaselinita cu „ generalul ”Ciuca Premier ca si cea cu oferirea puterii a unei Aliante PNL,PSD , impreuna cu coaptarea UDMR in structurile de conducere ale tarii , a fost de exceptie .Alianta de guvernamint are peste 65 de procente intentie de vot in Parlamentul tarii , capacitind astfel forta de a pune in practica toare deciziile UE si toate cerintele cetatenesti pina in anul 2024 .Acum totul este facubil si posibil si Alianta are marea sansa de a cistiga si viitoarele alegeri ale anului 2024 conducind astfel Romania pina in anul 2028 .

  Reply
 4. Lucian Nicolescu

  Doamnă Pippidi,
  1) Am mai spus-o: nu tatăl lui Drulă a adus în SRI generalii de Securitate care și-au înstăpânit, după 1990, Romania. Asta au realizat-o Iliescu, Măgureanu, Brucan & Co. Atunci, în martie 1990 – Târgu-Mureș.
  2) Există cercetători științifici între Gigeii și Georgeii de la PSD, PNL, UDMR și n-am auzit eu?
  3) Am citit cu foarte mare atenție articolul și am rămas, foarte serios, pe gânduri. Suntem cumva blestemați sau condamnați să nu reușim să aducem țara asta la liman? Să nu existe în România caractere? Să ne conducă doar hahalere, incompetenți și, mai nou, șmecheri și profitori?
  4) Am crezut cândva că ne vom rupe vraja și vom alunga duhul rău. Articolul dumneavoastră m-a trezit la realitate din vis.
  Totuși: Ce-i de făcut?

  Reply
  • marius

   daca voi ati imbratisat Securitatea cumparata de corporatii impotriva pesedistilor atunci ce viitor vrei sa mai aiba Romania. Nu stii ca proiectul Securitatii usr este globalismul antinational?!!!
   Si acum te miri de ce este distrusa Romania!!!
   liberalizarea hotiei de la utilitati… nu uita ca esti direct responsabil de aceasta tilharie prin votul pe care l-ai dat acestor securisti ce acum incearca sa se dezica de acest genocid financiar-economic ce o sa ne duca in colaps si anarhie incepind cu aprilie!!!!!!
   p.s. si poate vin vremurile cind usristii alaturi de penelisti si pesedisti o sa fie alergati pe strada…

   Reply
   • Mas

    Hai ca esti simpatic. Ala cu Antenele e ok ca e securistul vostru , al PSD. Si ca PSD are nevoie de el sa-si transmita mesajele zi de zi.

    Reply
    • marius

     e stramosul tau mai puisor de securist, pentru noi romanii sinteti toti la fel adica securisti, voiculisti, useristi, penelisti, pesedisti sinteti toti niste securisti antiromani iar in scurta vreme o sa fiti toti la un loc luati cu …

     Reply
 5. Tautu

  Si totusi ce merita dl „care e mai degraba autist” ? Cred .ca deliciile descrise atat de plastic de Mihai Eminescu

  Reply
 6. Laur22

  O “societate civilă” ….. din civili

  întreabare fundamentala aici este: a fost / este partidul verde bun pentru Germania ?

  Eu stiu ca voi credeți că prin definitzie ecologistii sunt ceva misto și OK da eu îi stiu pe unii care vă pot face o lista lunga de tampenii monumentale care s-au facut în Germania din cauza ecologistilor si din pricina cărora azi, aici, acum Germania e mai în căcat decât i-ar impune contextul internațional să fie (vezi Frantza vecină).

  Da înainte sa ni-ii luăm de model pe Die Grune poate că ar trebui să ne întrebăm , zic eu, dacă genul ăsta de partide identitare, radical ideologizate, care resping de palano orice discutzie critica care ar indrazni sa le pună la îndoiala fundamentele ideologiei lor sunt OK ?

  Nu zic da spui, privind cat de ideologizat si radical e PBS ori radioul public american încep să mă îndoiesc de ideea ca e bine sa „weponize the stupidity” pentru ca reacția normală în toate societatțile normale la cap si la suflet e legitimarea unora gen Trump / Zemour / Orban ca reacție normala la asaltul instituțional al celor care se autiontituleaza „progesiști” dar sunt numit de adversarii lor „degenerați”.

  Uitați-va al autismul actual al Annalena Baerbock card se trezeste recitand harneli de seminarii de „societate deschisa” din poziția de ministru de externe al Germaniei trebuind sa fie trasa de mânaca de cancelarul Scoltz.
  Proviți la ea și întrebați-va daca așa ceva e sustenabil ?
  Caaa din poziția de mâncător de brasoave la seminarii poți să militezi pentru o politica externe bazată pe „principii” însă din poziția de ministru de exterene ai în spatele tău povara economiei exportatorului numarul 3 mondial economie care depinde in intregime de free export & import . Iar acesta nu funcționează doar pe baze de „principii”.

  Deci daca vă apucați să faceți altul n-ar strica să îl faceți …… ALTFEL.
  Altfel decat va imaginați voi că ar fi trebuit sa funcționeze în mod ideal USR.

  Cât despre ce-i de facut ?
  Cine stie poate că ar trebui făcut altceva, altfel și nu ar mai fi cazul să ne propunem să repetam același greseli pe care noi le-am comis în mod repetat .
  Cine stie poate că ar fi cazul să lăsăm „societatea civila” sa fie ….. formată din civili.

  Reply
 7. x

  Specimenele USR-iste care au distrus si paraginit Capitala, si nu se mai termina, Nicusor Dan, Clotilda, Mihaiu, Ghinea caruia i s-a permis sa-si faca un PNRR personal platit din banii publici, Voiculescu cu 5-6 incendii de spitale, Bulai ala din Parlament cu insulte adresate Mantuitorului simbol al crestinilor, Dragu aia cu „oamenii muncesc pt 3-4 dolari/zi in unele Tari”, Ciolos cu excentricitati comportamentale – si nu avem loc aici sa listam toata adunatura ce-si zice usr, vor fi maturati la scrutinul 2024, si, speram ca vor fi si inculpati pt praduirea nemiloasa a banilor publici. Restul sunt palavre.

  Reply
  • Codruta

   Ce „bani publici” au „praduit”? :O
   Da niste exemple clare si concrete!
   Pana una-alta, daca e vorba de „inculpati pentru praduirea nemiloasa a banilor publici”, mai bine te-ai uita la PSD (in top) si, la oarece distanta (asta din lipsa de timp, nu de dorinta), la PNL >:

   Reply
   • Laur22

    @Codruta

    https://www.antena3.ro/actualitate/locale/document-baza-dezvaluiri-rafila-consultanta-693-2-000-euro-zi-629448.html

    la 5 Milioane buget alocat Agentie a Medicamentului 25 milioane buget pe consultanță pentru inființarea respectivei agentzii care urmau să se ducă ghici la cine ?

    Si da a apărut la Antena 3 ca doar documentele în cauza nu era sa apara la oficina lui VV HotNews & co nu asa ?

    Așa se fură în Romania de 20 – 30 de ani .
    Prin externalizarea statului.
    Si când nu prea a rămas mai e mult de privatizat a rămas extrem de mult de externalizat prin „consultață”

    Se face un PNRR de stat la care se adaugă o monitorizare ….. privată (privați de-ai noștri desigur).

    Reply
 8. Cinicul

  Un articol care trebuia ilustrat cu un citat biblic: Părintii au mâncat agurida si copiilor li se strepezesc dinții.
  Oamenii trebuie judecați după ceea ce fac ei si nu ce au făcut părintii. Daca Micea Geoana putut fi promovat la conducerea Nato trebuie sa dea șansa si lui Drula care se dovedise totuși cel mai bun ministru din defunctul guvern liberal.
  PS
  Trebuie sa vina cineva sa ne repete mai sus, ad nauseam, ca avem acum șansa unica de a avea o coaliție cu 65% in Parlament care pot înfăptui miracolele care nu s-au întâmplat timp de 32 de ani cat au fost alternativ sau împreuna la putere. Acele miracole se numesc furtul împreuna si nu furtul pe rand.

  Reply
  • Cinicul

   PS
   La critica doamnei AMP la adresa lui Cristian Ghinea, indiferent ce părinti are, nu pot decât sa subscriu.

   Reply
 9. Gelu

  unii, ca Vlad Voiculescu, Claudiu Năsui sau Cătălin Drulă, au în spate familii prospere prin firme descinse din Securitate, cum a documentat Marius Oprea,. pai Marius Oprea vorbește acolo doar de tatăl lui Drula. care Drula explică cum tatăl lui , șef de secție la fabrica de calculatoare, a intrat în firma după 89, înaintea spionului SIE.

  Pai, cu așa „documentare” putem spune și că aici, doamna Pippidi a documentat că ….

  cîştigat cu înţelegeri din culise, ca la Viziteu şi la Clotilde victorii pe care electoratul nu i le-ar fi dat altfel electoratul

  pai cum lansați așa acuzații..din avion, ca din bombardierul Tupolev?

  Reply
  • Mas

   Taica-su era sef de sectie, adica inginer , da ? Ca firma era controlata de securisti, acum ce vrei sa spui ? Ca toti care am lucrat pe la firme controlate de securisti, suntem securisti ? Eu am lucrat 3 ani intr-o firma controlata de securisti ( ca asa erau majoritatea prin anii 2000 – private si nu prea). Deci si eu sunt securist ?

   Reply
   • marius

    suta la suta esti un contopist al securitatii, duhoarea comentariilor securiste pe care faci te da de gol :)))

    Reply
 10. andrew

  nu am fost de multe ori de acord cu parerile dvs, dar de data asta cred ca sunt corecte in totalitate. o sa mai astept articole clarificatoare ca acesta de la dvs.

  Reply
 11. Jean

  Nu știu dacă drulizarea USR are la bază o strategie sau e cârpeală pe bază de sfânta inspirație de moment.
  Pentru votanții USR (foști, ca mine), Drulă are obligația (nu zic „morală”, că nu cred că termenul are vreo sonoritate pentru el, om al eficienței în primul rând economice) să iasă public și să dea un răspuns lui Marius Oprea, însă un răspuns, nu o cimilitură precum „Părinții mănâncă aguridă și copiilor li se strepezesc dinții”, cum a expediat repede problema beizadeaua fostă ministru la Sănătate.
  USR – o mare gogoașă plină cu democrație internă. De-aia-i așa pufoasă!

  Reply
  • Mas

   Taica-su era securist sau firma era securista ? Orice idiotenie scoate pe gura tovarasul Marius Oprea ca deh, primeste banutii de la guvern sa scrie tampenii e luata ca adevar valabil ? Eu am lucrat 3 ani intr-o firma controlata de securisti. Ca in anii 2000 cam toate firmele private era de fapt controlate de ei. Asta ma face securist ? Inteleg ca taica-su era inginer si probabil aia aveau nevoie de oameni si cu cap sa conduca procesele ca nu conducea securistul departament de programatori. Cat despre democratia din USR, poate ca nu e ceea ce se astepta lumea dar oamenii pe care-i stiu din USR la nivel de adm locala erau foarte ok.

   Reply
   • HJ

    Chestiunile etice nu se expediază cu răspunsuri la chestiuni tehnice. Și ofițerii naziști au executat ordine, că doar nu erau să lichideze evrei în noroaiele Rusiei membrii propagandei de la Berlin. La fel, soldații SS habar nu aveau să fabrice Zyklon B, deci era nevoie de chimiști. Chimiștii erau (toți) naziști? Nu. Pare exagerată paralela? Nu știu, căutați articole ale unor autori precum Peter Singer (există și-n română). Dacă vă e prea departe, ca timp și specialitate, căutați un roman – Suflete zbuciumate, de Stefan Zweig – puteți începe cu ultima pagină.
    Culmea e că colaborez cu unii din administrația locală de la USR și știu că sunt OK. Mai știu că sunt curați și idealiști, însă nu despre ei este articolul, dacă citim atent.
    Cât de securist sunteți, nu știu. Încercați să vă răspundeți, dacă vă interesează. Dacă v-a ajutat în carieră relația cu Securitatea, da, sunteți, un pic, chiar dacă aderați acum cu tot sufletul la idei liberale (să zicem).

    Și mai e ceva ce vă scapă: sistemul în care securitatea era importantă era unul peren și a rămas, în mare parte, prin translatarea lui în economic-politic, pentru că are o însușire pe care o are și sistemul capitalist actual: e unul darwinist! Selecție. După deviza cine-a rămas viu și în picioare e bun. Poate să vorbească despre morală. Ceea ce se și întâmplă, că doar morții nu pot vorbi, cel puțin, la televizor. Numai că morala / etica e vorbită de cei morți, precum Aristotel, Iisus, Kant, Spinoza etc. Să programezi calculatoare e bine, dar nu e neapărat Binele. (Și dacă recitim atent articolul, Drulă-senior nu e luat la refec pentru că a programat calculatoare, ci pentru altceva.)

    Reply
 12. Ciobanul Bucur

  Nu-nteleeeg! Cine imi explica si mie chestiile astea doua?:
  1. „strigă la Iohannis, că îl știu pe plecare, dar nu strigă la serviciile secrete. Nu scot nici pîs, parcă ar fi CTP. ” (Cum e CTP?)
  2. „dacă lui Simion i se deschid larg ușile e că ceea ce face el e în avantajul cuiva.” (In avantajul cui?)

  Reply
 13. Goagl

  @Cioban

  CTP, mare iubitor de SRI…
  Simion lins undeva de Mihai Gadea, ce nu pricepi? PSD ii vrea , nu ca ar vrea sa guverneze cu ei, dar pot sa ameninte oricand ca fac majoritate cu ei dupa alegerile viitoare.

  Despre Drula- Moise Guran i-a facut un portret bun: cel mai destept si cel mai cinic dintre ei.

  Reply
 14. Laur22

  Dincolo de dihotomia partid alternative / partid de gasca ce parere avetzi despre analiza facuta acestui partid de duoul dinamic Rogozan – Ernu

  https://www.libertatea.ro/opinii/generatia-de-aur-ignorati-de-partidele-mari-si-de-stat-tinerii-ramasi-fara-educatie-si-fara-job-se-vor-indrepta-spre-extreme-3972438

  „La ultimele alegeri, am avut o vagă senzație că partidele s-au întrecut între ele care să ofere mai multe avantaje și să reprezinte cât mai bine clasa sus-pusă și clasa de mijloc, urbană, educată și foarte vocală. Pe lângă grupurile „aservite partidelor”, interesul imens a fost către această „clasă creativă”. Însă acest procent este destul de mic. Dacă PSD și PNL încă arată cel puțin declarativ un interes pentru un grup mai mare – practic, făcând politici direcționate către „investitorul strategic” și clasa de mijloc -, atunci USR o spune cu subiect și predicat că ei nu vor să reprezinte decât acest grup. Nu e nimic greșit în asta, doar că atunci, automat nu au cum să depășească 10%”

  mai multe detalii in link
  https://www.libertatea.ro/opinii/altfel-despre-aur-sau-ce-se-intampla-cand-explodeaza-facturile-demonizezi-ani-in-sir-stanga-si-presari-niste-bor-de-tip-vechi-3965589

  „Ați îngropat stânga. Na-vă AUR.
  Realitatea tristă e că, în estul Europei, atâta și-au dat europenii silința să îngroape orice discurs progresist social, încât au reușit. Dreapta ceva mai centristă și-a săpat singură groapa. Au omorât stânga, au tot urlat la sindicate, la muncitori că nu-și fac treaba, au tot apărat băncile, OMV-ul și profitorii din energie, iar acum groparii lor vor fi dreptacii care bat spre extremă. Un fond ultraconservator a existat întotdeauna, nimeni nu l-a contestat în mod real. Nici măcar intelectualii care se dau acum de ceasul morții că „vai, pericolul”. Vorba aia, când am ajuns la 18 ani în București, în 1996, tocmai câștiga alianța „dă dreapta” alegerile și i-am găsit pe toți în genunchi în Piața Universității urlând „Tatăl nostru”. N-aveam eu multă minte atunci, dar aveam atâta minte cât să-mi zic în gând „fuck off, dacă asta e calea nouă și modernă, atunci mai bine citesc literatură și la revedere”. Nu, n-are nicio legătură cu liderii. Are mult mai mare legătură cu ce se întâmplă economic, cu devastarea unei clase sociale aparte, ceva ce e numit fie mică burghezie, fie clasă de mijloc, fie antreprenoriat mic și mijlociu etc. Și nu toată clasa de mijloc, ci aia mai primitivă, mai de oraș mic, de business învechit, care stă să moară. Clasa de mijloc care o duce bine era luată de USR – și ăștia s-au închipuit mari lideri, deși partidul lor a răsărit firesc din businessul cu fonduri europene, din corporatism, din funcționărism bine plătit. În ultimii zece ani, practic strada a împins două partide în față – unul neoliberal, unul ultraconservator, de multe ori publicul lor amestecându-se la aceleași manifestații. Cea mai mare greșeală ar fi să crezi că acest val a apărut din organizări subterane, deși șeful AUR, Simion, cu galeria lui de fotbal și cu „Basarabia e România”, numai străin de servicii nu pare. Sau că a fost generat de „live”-uri pe Facebook. Astea-s doar efecte. Au văzut la USR o formă eficientă de a arde etapele și de a urla în camera telefonului, au copiat metoda și au îmbunătățit-o. Patronul mic și nervos Deci nu vă mai mirați atâta de „fenomenul AUR”. Și de măiestria lui Simion-Șoșoacă de a crește antimască. AUR a ieșit din fireasca devastare a afacerilor mici de către marele capital. Simplist vorbind, dar verificabil și justificabil cu rafturi întregi de studii, când crize financiare îți macină aceste straturi mijlocii, lucrurile o iau razna: clasele mijlocii se duc puternic la dreapta, căutând în autoritarism sprijin, salvare. Ce tip de salvare? În general, asuprirea altora, în general din păturile de jos sau minoritari. Iar în România avem replici celebre din zonă. Principala grijă a clasei de mijloc nu pare să fie nici propriile facturi, nici faptul că micile lor businessuri nu merg decât dacă mai evazionează pe ici, pe colea. Nu, principala problemă e asistatul social și faptul că salariile minime cresc. Mica burghezie nu-și dorește, de fapt, prea mult să dea jos elite financiare, cât să aibă la îndemână o armată de lucrători și mai praf, pe care să-i angajeze pe firimituri. Deocamdată nu avem organizații paramilitare care să îndreptățească o etichetă de „fascism”, avem doar un comportament agresiv de influencer isteric. Și avem doar ultraconservatorism cu care suntem, de fapt, foarte familiari. Au reușit să se închege un partid pentru că au văzut de la Trump că „e voie”. De aia e și AUR, de fapt, atât de iubit și de televiziuni, și de multe cârtițe de extremă dreapta din celelalte partide. N-ar fi Titus Corlățean (PSD) sau Ben Oni Ardelean (PNL) buni de AUR? Ba da, sunt fix de acolo. Partidele și clasa de mijloc România a tot susținut clasa de mijloc. Anul trecut în august, statisticile spuneau că există vreo 10% din angajați (adică, aproximativ jumătate de milion de oameni) care au salariul mai mare de 1.000 de euro. Ăștia abia se califică la statutul de proletariat decent. Apoi, mai sunt mici afaceri care obțin venituri puțin peste medie după eforturi foarte mari. Mai sunt tot soiul de rentieri, „retrocedați”, cu un discurs apucat antistânga. La o estimare personală, clasa de mijloc din România, adică niște familii care să-și permită și vacanțe, să aibă și ceva capital pentru o educație ca lumea pentru copii, nu depășește două milioane. Din 18. Sigur, că mai sunt vreo două milioane care se închipuie în această clasă de mijloc, doar pentru că beau o bere în centrul Clujului sau Bucureștiului. Sunt tineri aspiranți care cum se ating de o multinațională se îndrăgostesc de un stil de viață de „român mediu superior” celorlalți. Dar aici învinge mai mult discursul decât realitățile. Realitatea statistică ne spune că am avut mereu o clasă mijlocie ruptă în coate, pentru care s-au făcut mari eforturi, în general am lăsat zone întregi de business netaxate corect și am și tăiat drepturile celor de sub ei, „lucrătorii” pur și simplu. Cum se repartizează această clasă de mijloc, în funcție de partid? Până acum, PSD lua partea administrativă. USR, partea privată din marele urban, în general corporatiști sau rentieri de oraș mic. AUR a venit să ia și el o felie importantă din antreprenorii care lucrează în zone expuse riscului: industria turismului, industria lemnului (da, deși urlă că apără pădurile, sunt multe companii care au devenit auriste din dorința de a deveni singurele care fură lemn, nu doar vioara a doua după corporații). Deși par destul de diferite, USR și AUR împart multe din aceste zone de mijloc. Ce au specific e că unii au și o clasă de mijloc crescută din proiecte europene direct, pe când ceilalți au clase de mijloc, în mod tradițional ignorate de statistici, păturile de afaceriști medii din zone rurale și mic-urbane. Și să nu uităm. Prezența la vot e din ce în ce mai mică în România. Asta pentru că doar clasele de mijloc, unii bugetari și pensionarii mai simt o miză în alegeri. AUR e și produsul acestei inhibări a electoratului mare. Nervii acelui electorat (cetățenii uitați, muncitori formali sau informali) ar putea fi atrași la următoarele alegeri de extrema dreapta, ca în multe alte părți de lume unde stânga nu-i mai reprezintă. Diabolizarea stângii Prezența publică a stângii a fost semiinterzisă în România, acceptată doar de unii mai luminați, dar cam atât. Sindicatele trec periodic prin demonizări. Reglementarea pieței este diavolul. Tot satanic era să mai și contești măsuri sălbatice de business luate la insistența lobbyului românesc sau european: liberalizarea energiei, privatizările în sănătate și educație etc. Românul mijlocaș rupt în coate a rămas după pandemie rupt și în fund, dar e gata să apere capitalismul care l-a făcut praf. De ce? Nu știe să trăiască altfel. Singurul ideal e să fie el un soi de patronaș frumos și liber, cu „mașină pă firmă”. Într-un fel metoda extremei drepte se repetă și medical, și economic: pe de o parte spun că există imunitate de turmă, inclusiv împotriva sărăciei, și când mori de la sărăcie îți spun că ai murit de la vaccin sau de la vreun ajutor social.”

  Nu zic da spui pe cine ar trebui oare sa repreznte acest partid nou / ori doar spalat ?
  Pe clasa de mijloc reala :
  ” La o estimare personală, clasa de mijloc din România, adică niște familii care să-și permită și vacanțe, să aibă și ceva capital pentru o educație ca lumea pentru copii, nu depășește două milioane. Din 18. ”

  Ori pe clasa de mijloc wanabe :
  „Sigur, că mai sunt vreo două milioane care se închipuie în această clasă de mijloc, doar pentru că beau o bere în centrul Clujului sau Bucureștiului. Sunt tineri aspiranți care cum se ating de o multinațională se îndrăgostesc de un stil de viață de „român mediu superior” celorlalți. Dar aici învinge mai mult discursul decât realitățile. Realitatea statistică ne spune că am avut mereu o clasă mijlocie ruptă în coate, pentru care s-au făcut mari eforturi, în general am lăsat zone întregi de business netaxate corect și am și tăiat drepturile celor de sub ei, „lucrătorii” pur și simplu. ”

  Si ce te faci cu restul de 14 milioane de alegatori cu hahahaha „lucratorii pur si simplu” ?
  Plus ca pentru gonflarea artificiala a clasei de mijloc la acest nivel excesiv de umflat de 2 milioane de omeni , au fost belitzi cu munca in conditiztii de sclavie alte 14 milioane de oamnei pentru ca sa li se poata da scutilrile de taxe din care s-au ridicart multzi dintre cei actualii 2-4 milioane de hahaha „mijlocasi”.

  Altminteri despre impartizirea electorala a acestor 2-4 milioane Rogozanu scrie frumos :
  „Cum se repartizează această clasă de mijloc, în funcție de partid? Până acum, PSD lua partea administrativă. USR, partea privată din marele urban, în general corporatiști sau rentieri de oraș mic. AUR a venit să ia și el o felie importantă din antreprenorii care lucrează în zone expuse riscului: industria turismului, industria lemnului (da, deși urlă că apără pădurile, sunt multe companii care au devenit auriste din dorința de a deveni singurele care fură lemn, nu doar vioara a doua după corporații). ”

  Deci USR-url reformat ce altceva decat corporatistii si rentierii de oras mic ar trebui sa reprezinte ?

  Diferentza dintre USR si AUR fiind in opiniua lui Rogozanu :
  „USR și AUR împart multe din aceste zone de mijloc. Ce au specific e că unii au și o clasă de mijloc crescută din proiecte europene direct, pe când ceilalți au clase de mijloc, în mod tradițional ignorate de statistici, păturile de afaceriști medii din zone rurale și mic-urbane. ”
  iar a lui Ernu :
  „USR și-a activat strict sectorul ONG de orașe mari, tot activismul civil urban și această clasă de mijloc care stă pe rețele, care produce multă muncă imaterială, așa-numita „clasă creativă” a urbanului mare. ”

  Daca e sa aibe dreptate , AUR reprezinta o versione romanesca a nemultzumiri turce de oras mic din Anatolia din care s-a intrupat Erdogan si al sau partid.
  Cu ce rezultate se poate vedea cu ochiul liber.
  Eu ca pasionat de tehnica nu pot sa nu apreciez modul in care a crescut industria aeronautica militara a Turciei sub Erdogan ceea ce a foist cu neputintza inante de el, da oare asta sa fie suficient ?
  Nu zic da spui .

  Romania are nevoie de o expresie politica similara Justice and Development Party din Turcia .
  Ciudat nume nu asa ?
  Ciudat de asemanarore cu PiS Pravoi I Spravelnivosh (Law and Justice ) din Polonia.
  De un partid care sa se aglutineze in jurul conservatorismului social care este definitoriu atat in Romania cat shi in Polonia cat si in Turcia si a nevoii de crestere economica care sa produca rezultate la firul ierbii la micul afacerist din orasul mic ori de la tzara.

  Si nu doar in „clasa sus-pusă și clasa de mijloc, urbană, educată și foarte vocală. Pe lângă grupurile „aservite partidelor”, interesul imens a fost către această „clasă creative ”. ori a „clasă de mijloc care stă pe rețele, care produce multă muncă imaterială, așa-numita „clasă creativă” a urbanului mare”

  Ceea ce AMP pare sa ignore e cresterea exploziva in Ro a „NEET (Not in Education, Employment or Training). El se folosește pentru a descrie categoria de tineri (15-29 de ani) care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare. ”

  Adica a ceea ce se numeste in USA white trash care tineri fiind au tendintza a fi activi politic si care nu prea par a fi sensibili la acadeaua traditzionala USR-ista a lui „fara coruptzie ajungem departe” nu pentru ca n-ar fi acesta un drog misti ci pentru ca incep sa se dedulcesca la niste droguri mai tari , avenseaza de la marihuana lui „n-ar fi rau sa fie bine si prinde-i pe hotzi” la la cocaina lui „ashtai sunt de vina prinde-i si snopeste-i” :

  „prin aceste supape deschise de economie vor țâșni toate mărețele învățături ale extremei drepte. Ți-e foame? Vezi că e de la neomarxiști, romi, evrei din Ocultă sau asistați social. ”

  Iar ca sa nu se ajunga acolo poate ca ar trebui sa le oferin si micului intreprinzator si celor din white trash category de mai sus o solutzie economica un spatziu de existentza care sa le permita sa faca orice altceva decat fac acuma si anume sa privesca direct in ochii vitorului si sa vada cum vine trenul sa ii spulbere.

  Reply
  • Ion Iocan

   Vad ca iti demonstrezi ideile pe analize sociale prin care aduci argumente justificative cresterii miscarilor de genul AUR. Daca e asa cum spui tu de ce nu se demonstreaza aceeasi tendinta si in Moldova lui Maia Sandu? Concluzia e simpla, si tu si madam AMP bateti campii!

   Reply
 15. Nila

  De fapt situatia actuala se datoreste incapacitatii serviciilor de a lucra pentru tara si nu pentru gastile lor. Vazand ca USR-istii au alta agenda si vor sa tulbure firea lucrurilor, au luat decizia indiferent de consecinte sa-i alunge de la guvernare, dand ordin din centrul de comanda la Iohanis, Ciolacu, Grindeanu si catorva descreierati de la PNL sa faca o uniune. Ce mai conta broscoiul inghitit dupa ce s-au scuipat si injurat, daca ordinul era clar si viza in opinia lor supravietuirea unei stari de lucruri convenabila pentru oranduire. Si poate nici nu-i interesa altceva decat ca Justitia sa ramana o masa amorfa care ascunde de zeci de ani potlogariile pe care le fac. Si au fost destule, de la genocidul din 89, la mineriade, privatizarea in mod oneros a tot ce aprodus tara asta in 50 de ani cu sudoare. Sa ne aducem aminte de devalizarea bancilor( Bancorex, Agricola, Internationala a religiilor, teapa Caritas, sau altele strigatoare la cer si de care nu raspunde nimeni, prin care a fost tepuita si spoliata populatia acestei tari, inselaciuni facute cu sigla institutiilor statului. Si atunci cum sa te miri ca populatia nu are incredere in institutiile acestui stat corupt ce ofera contracte sociale profitabile doar unor categorii de forta si bugetarilor? Cum sa te miri ca milioane de cetateni romani si-au luat lumea in cap satui sa vada ca muncesc pentru bunastarea unor speciali in timp ce ei si copiii lor crapa de foame cocosati de taxe si facturi? Daca statul roman plange de grija facturilor romanilor, de ce in loc sa subventioneze facturile cu sume exorbitante, nu da acesti bani pentru ca oamenii sa-si instaleze panouri solare pentru a produce electricitate si instalatii solare de incalzit apa. Explicatia ar fi ca de fapt statul nu doreste sa-i piarda de clienti buni de muls oricand bugetul are nevoie de bani.
  Fara presiunea unui val care sa porneasca din Europa asa ca in 89, sistemul feudal instaurat dupa 89 in Romania nu se va schimba prin alegeri libere, reinventandu-se si pacalindu-ne la nesfarsit cu asa zisi oameni noi, fabricati in laboratoare si televiziuni iar Johanis e cel mai bun exemplu. Vom sti ca lucrurile se misca atunci cand Justitia va fi libera sa-si faca treaba si sa-i traga la raspundere incepand de la Iliescu si pana la ultimul securist care a semnat o privatizare in dauna statului fara sa urmareasca clauzele contractuale, atunci cand vom fi egali in fata legii fara categorii exceptate, si atunci cand va exista o lege a raspunderii ministeriale. UE si americanii ne suporta pentru ca au un partener de dialog care a dovedit ca poate sa-si tina populatia sub control, am cedat pentru mici avantaje personale de la pamant la bogatiile tarii tot ce am avut, dar ne detesta si nici nu au incredere in noi.
  Si Basescu a fost securist, dar sub domnia lui au fost singurele incercari de a reforma acest stat feudal ce ne apasa grumazele(ala grasu ce sta in spate la ala slab), ceea ce ne da speranta ca or fi si securisti buni. Si daca si Drula o fi unul dintre aia buni ? Premise ar fi la cum s-a miscat, si ce alta alternativa avem? AUR ?

  Reply
 16. Neo

  Cel mai mult îmi place la analiștii politici de dreapta când ei spun despre ai lor că sunt niște nenorociți. După fiecare zvîrcolire și schimbare de lideri apar ca prin minune dovezi compromițătoare ale micimii personajelor. Viteza cu care apar nu e întâmplătoare. Dovezile erau puse deoparte și nu așteptau decât momentul când subiectul devia de la linia trasată. Ca prin minune apar plagiate, facultăți neterminate, trecut dubios, pe alese. Noua generație care penetrează politica e așadar jalnică. Dacă nu merge cu doctoranzii atunci ce-i de făcut ? Să apelăm la plugari ? Păi nu mai avem pământ de arat. Poate la cismari. Dar nu mai repară nimeni pantofi. La muncitori, precis. Offf… Nu mai sunt muncitori că nu mai sunt nici fabrici. Poate la penalii noștri ? Ei, drace !

  Reply
 17. Jo Hannis

  Citat „Grupul a dovedit cert talent, dar un talent exact precum al partidelor precedente, la făcut gașcă și izolarea partidului de societate, că dacă deschizi ușa, cum voia Cioloș, la think-tankuri și oameni de afaceri riști să te trezești cu unii mai competenți, cu alte păreri, iar meritocrația team Barna este strict ca la celelalte partide, cei mai merituoși sunt chiar ei. ” Fraza descrie exact ce este USR sau PLUS sau AUR sau PSD sau PNL sau PMP sau etc.Găști, grupuri de oameni care intra în politica pe cariera prefabricata sprijiniți de sisteme de inserție dirijate de organizații sau grupări din organizații oculte formate in jurul sau înauntru unor instituții ale statului care desi nu au in legile de organizare aceste atribuții le încalcă zilnic pentru ca ei au tupeul necesar ca legea o fac eu. Acești indivizi si formațiunile lor politice sunt usor de recunoscut dupa siguranța afișata. Au spatele acoperit orice ar face. Asa este Catu de exemplu liberal intr-o economie monopolista. Sau Barna globalistul fara doctrina sau George Simion naționalistul limitat la campanii anti masca si proiectul imposibil al unirii cu Basarabia desi basarabenii nu vor. Oamenii apăruți de nicăieri, săvârșind fapte care pe alții iar fi băgat în pușcărie, întorc Romania pe dos si supun cetățenii la experimente sociale tip ” liberalizarea pietii energiei” in numele „economiei de piata” intr-o tara fara piata de energie. Au „spate” si nu le pasa de lege. Apoi vin in fata electoratului sa ceara voturi in numele „programelor politice” ale partidelor pe care le reprezinta de fapt niste minciuni sfruntate. Isi bat joc de electorat. Au tupeu de taximetrist care se jura pe sănătate ca te duce pe drumul cel mai scurt la gara. Nu contează decât sa prindă 15-17% ca sa isi asigure poziții pentru sefi si sa aiba o baza de negocieri oculte in Parlament. O sa observați ca nici unul din aceste partide nu au o doctrina romanească care sa respecte poporul roman si sinele social istoric al romanilor. Cei de stanga o trag cu bugetarii si pensionarii dar economia evazionista protejata ocult nu permite. Si se imprumuta. Fac socialism pe datorie la banci. Cei de dreapta o trag cu economia de piata intr-o economie fara de piata ci doar monopolista a serviciilor secrete care, nu platesc impozit. Asta ar mai lipsi. ce suntem noi in tara asta?! Si unii si altii niste excroci politici.Oamenii se uita cand la unii cand la altii si voteaza ori raul cel mai mic, sa se mareasca pensiile sau de-ai dracului cu ala ca-i mai al dracului. Johannis a contribuit la daramarea unui mit ca nemtii sunt oameni cinstiti, eficienti, muncitori.Nu toti. Iata ca el este total invers. Un tip vanitos fara prea multa carte care s-a pomenit tras intr-o piesa de teatru politic. Fostul premier de la Grivco care cauta sprijin politic si imunitate dupa aventurile ca primar al Sibiului pe multi bani EU in proiecte pe care nu le vrea cercetate s-a pomenit ca a primit mai mult decat a cerut fiind facut direct presedinte. Lui caruia nu-i pasa de romani nici cat negru sub unghie. El care este inebunit sa aiba bani fara sa-i cheltuie.El 5 case luate cum se stie. Tocmai el s-a trezit ca l-au pus astia presedinte. Avea dreptate Ponta sa se supere. El macar aveau un buzunar de seminte sau de popcorn ca farama de romanism in el. Acuma ni-l pregatesc pe Drula. Cel cu ranga.Om de actiune care va ” musca din dusmanii poporului Roman” cu ranga. El e pregatit ca un George Simion mai calm care si-a luat medicamentele. George Simion se arde repede ca nu are nimic altceva decat antivaccinism si fara masca. Pana in 2024 se dezumfla si ramane ara program politic. O aparitie de senzatie este APR Dragnea. A declarat – Cautam oameni care se pricep. Alianta Ptr Patrie are un simbol destinat mai degraba unei clinici de fertilizare in vitro. Un barbat si o femeie care tin un copilas.Sub un acoperis.Programul politic este ridicol. Zice asa 1.Construirea unui „destin national”. Se stie ca destinul este soarta adica fatalitate.Nu se poate construi. 2. Protectia familiei este ” ratiunea fundamentala prin care rolul statului trebuie reconsiderat.” Nici Farfuridis nu putea sa o dea mai bine. 3. Traditii si obiceiuri. Ignatul porcului, pomana porcului,tuica etc Zice „Afirmarea onesta a romansimului”…….. ” atat in spatiul de existenta a natiunii romane, ca intreg” (Aici se baga pe felia AUR) cat si ” in dialogul universal cu celelalte popoare”. Intergalactic. Vezi ” crapul romanesc” si ” tomatele romanesti” de-ale noastre patrioate. Tineti-va bine 4. Recuperarea economica. Dragnea si-a ales colaboratorii pe spranceana. La Oradea de ex. Kinga Jakab care a absolvit un curs de clovn. La Alexandria Carmen Dan-ministru de interne, la Constanta Raj Tunaru -pentru culoare locala si Ghe Slabu atot detinator de terenuri retrocedate ilegal in Mamaia de Mazare. Iata ce ne rezerva viitorul.O alta gasca flamanda.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *