Adrian Popescu

USR critică legea PSD anti-societate civilă: ONG – urilor le va fi interzis să critice puterea

USR a depus astăzi două proiecte de legi care urmăresc sprijinirea finanțării sectorului non-profit de către cetățeni prin majorarea și extinderea instrumentului fiscal de redirecționare a unei cote din impozit, către ONG-uri.

 

Legea Plesoianu-Nicolae sufocă ONG-urile

Propunerile legislative vin ca urmare a modificărilor aduse Codului Fiscal de guvernul Tudose, care afectează finanțarea sectorului ONG de către cetățeni, și în contextul în care PSD a declanșat o acțiune de suprimare a vocilor critice din societatea civilă, prin legea Pleșoianu-Nicolae privind asociațiile și fundațiile.

Unul dintre proiectele de modificare a Codului Fiscal majorează cota care poate fi redirecționată de către cetățeni pentru susținerea entităților nonprofit, unităților de cult și pentru acordarea de burse private de la 2% la 3,5% din impozitul pe venit. Majorarea ar urma să compenseze integral pierderea pe care o produce sectorului non-profit scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%.

Al doilea proiect de lege extinde instrumentul de redirecționare la veniturile obținute din investiții. Astfel, proiectul propune posibilitatea ca persoanele care obțin venituri din investiții să poată redirecționa până la 2% din impozitele datorate statului pentru susținerea entităților nonprofit, unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private. Aceste venituri provin din dividende, dobânzi, transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, transferul aurului financiar, lichidarea unei persoane juridice.

„PSD vrea să suprime orice urmă de contestare a abuzurilor și minciunilor sale. Astăzi ținta PSD este societatea civilă care critică atacul PSD împotriva justiției și proasta guvernare. Vedem cum printr-o lege inițiată de killerul de serviciu al lui Liviu Dragnea, Liviu Pleșoianu, PSD urmărește ca în sectorul ONG să rămână doar organizațiile care sunt animalele de companie ale puterii. Dacă legea va fi adoptată, ONGurilor le va fi interzis să critice puterea, ca o condiție a primirii statutul de utilitate publică, și vor fi desființate, dacă nu publică sursele de venit, în condițiile în care mulți donatori se tem de represalii. Vedem și cum, prin mai multe modificări ale Codului Fiscal, finanțarea societății civile de către cetățeni și companii este diminuată semnificativ. Lupta și munca ONGurilor a fost esențială pentru ca România să fie o societate democratică și mai incluzivă social. Fără fonduri, acestea nu-și pot îndeplini în continuare misiunea. Dorim să le sprijinim prin întărirea mecanismului prin care cetățenii pot redirecționa o parte din impozitele datorate statului către sectorul non-profit”, a declarat deputatul USR Adrian Prisnel.

Cetățenii contribuie din ce în ce mai mult la finanțarea ONGurilor, acest fapt fiind și o recunoaștere a rolului social al acestora. Aproape două milioane de cetățeni, însemnând 30% din contribuabili, au optat în 2015 pentru redirecționarea cotei de 2% din impozitul pe venit către organizațiile non-guvernamentale. Astfel, 28000 de organizații non-guvernamentale au fost finanțate cu 143 de milioane de lei prin instrumentul 2%.

Proiect a la Viktor Orban: Fundatiile si asociatiile sunt obligate sa publice la fiecare 6 luni o declaratie detaliata de venituri si cheltuieli

Plenul Senatului urmeaza sa dezbata si sa voteze, in calitate de prima camera sesizata, un proiect de lege initiat de parlamentarii PSD Liviu Plesoianu si Serban Nicolae care introduce modificari dure pentru organizatiile neguvernamentale, acestea fiind obligate sa publice, între altele, la fiecare sase luni, o declaratie detaliata de venituri si cheltuieli in care sa fie mentionata fiecare persoane care a dat bani respectivei fundatii sau asociatii si valoarea acestui venit. Daca acest lucru nu se intampla la timp, ONG-ul respectiv isi inceteaza „de indata” activitatea.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “USR critică legea PSD anti-societate civilă: ONG – urilor le va fi interzis să critice puterea

 1. red

  De ce n-ar publica și companiile de stat, precum și cele private care lucrează cu bani publici un bilanț de venituri și cheltuieli la 6 luni? Măsura ar trebui să-i placă clovnului Pleșoianu, pe care unii, cu genunchii moi, îl numesc killer.
  Domnilor și doamnelor din USR și cei câțiva din PNL care faceți opoziție, nu mai manifestați public frică de pesedei! Stați lângă ei, priviți-i în ochi, simțiți-le respirația grea și contrați-i de aproape, nu post-factum și nu prin ziare!
  Poate nu-i adevărat că s-a dat din afară și de foarte sus și din toate părțile liber la jaf și că mai avem o șansă ca țară!

  Reply
 2. Kross

  Trebuie sa recunoasteti ca este un pericol sa lasi aceste finantari nereglementate.Imaginativa ca un multimiliardar al lumii care are o avere mai mare decit pib-ul Romaniei finanteaza si destabilizeaza tara cu o suma de bani care pentru el sint bani de buzunar.Este un risc care nu mai trebuie acceptat.Finantarile transparente trebuie premise .

  Reply
  • MIB

   Asa este, numai ca din ambele directii. Mai sunt astfel de multimiliardari care nici nu se ascund, fac politica pe fata, atat pe scena mare in general cat si in Europa Centrala in particular. Dar, desigur, dumneavoastra nu va refereati la finantarea partidelor politice. Si nici la Vladimir Putin.

   Reply
 3. N. C.

  ”Proiect a la Viktor Orban”. Inițiatorii (împreună cu senatorii PSD și UDMR care au susținut ieri proiectul de amendare a OG 26/2000) l-au depășit și pe Orban și pe Putin (pe care nu îi interesa decât să ”demaște” ONG-urile finanțate din exterior). PSD vrea să știe și cine le-a direcționat 2% din impozit insolentelor ăstea de ONG-uri care îndrăznesc să îi tragă pe politicieni de mânecă atunci când o iau razna și uită cine și de ce i-a trimis în parlament.

  Reply
 4. MAREAN

  In cei 27 de ani de ANARHIE -zisa tranzitie sau democratie orginala in RO VALORILE AU FOST INTOARSE CU JOSUL IN SUS, IMORALUL TRANSFORMAT IN MORAL, ILEGALUL IN LEGAL, MINCIUNA IN ADEVAR, RUSINEA, CINSTEA, DEMNITATEA SI ONOAREA au disparut ca valori umane din societatea roamaneasca, TAMPITI fac pe DESTEPTI (deoarece si-au cumparat diplome si titluri). NULITATILE UMANE se pretind ELITE sau POLITRUCI .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *