Adrian Popescu

USR: CCR ar trebui să judece norme și principii, nu persoane

Uniunea Salvați România cere demisia președintelui Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, după decizia CCR care constată, la cererea lui Liviu Dragnea și a lui Călin Popescu Tăriceanu, existența unui conflict juridic între Parlament și DNA doar pentru a obliga pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, să se prezinte în fața unei comisii parlamentare de anchetă.

„CCR distorsionează argumentele folosite în deciziile pronunțate anterior în așa fel încât să poată să instituie o obligație în sarcina lui Kovesi. Practic, Curtea a constat un conflict juridic între parlament și DNA doar pentru a oferi PSD-ului obligația Laurei Codruța Kovesi să se prezinte la pseudo comisia de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.  Prin decizia de astăzi care o obligă, nominal, pe Laura Codruța Kovesi să se prezinte în fața comisiei parlamentare de anchetă, și-a pierdut imparțialitatea pentru că se îndreaptă împotriva unor persoane anume. CCR judecă norme și principii, nu persoane”, a declarat Silviu Dehelean, deputat USR, membru al Comisiei Juridice.

„Valer Dorneanu, sub conducerea căruia Curtea Constituțională a României, o instituție fundamentală pentru democrație, se compromite definitiv, trebuie să plece”, a adăugat Silviu Dehelean.

Decizia vine după ce o instanță din România a arătat, în motivarea unei sentințe judecătorești, că CCR a încălcat legea și Constituția României când a decis cenzurarea opiniilor separate și concurente. Această situație este fără precedent.

USR a depus un proiect de lege care să oblige CCR la publicarea opiniilor separate și concurente și introduce noi criterii de selectare a judecătorilor CCR care să prevină politizarea instituției.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “USR: CCR ar trebui să judece norme și principii, nu persoane

  1. Grun Gheorghe

    In primul rand, in prezent CCR nu este decat o „adunatura” de indivizi mediocri, fara calitati deosebite in domeniul juridic, alesi (de fapt numiti) pe criterii pur politice de apartenenta la un partid sau altul.
    In toata lumea, Curtea Constitutionala este „consiliul inteleptilor”, format din cei mai renumiti specialisti in domeniul dreptului constitutional ; doar la noi sunt numiti tot felul de consiieri juridici, avocati fara cauze, doar pe baza apartenentei lor la o clica de partid.
    Ar fi urgent necesara o lege de modificare a modului de numire a membrilor CCR astfel incat aici sa ajunga exclusiv specialisti recunoscuti in domeniul dreptului, profesori universitari (recunoscuti si pe plan international si fara nicio afliliere politica), alesi pe baza propunerilor facute de magistrati, universitati, avocati si corpul consilierilor juridici.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *