Romania Curată

USR propune o lege care anulează sau plafonează pensiile speciale

Parlamentarii Uniunii Salvați România au depus un proiect de lege prin care pensiile speciale sunt abrogate pentru 7 categorii profesionale (personalul aeronautic civil navigant profesionist, personalul auxiliar al instanțelor și al parchetelor, funcționarul public parlamentar, corpul diplomatic și consular, angajații Curții de Conturi, judecătorii Curții Constituțională, parlamentarii) și plafonate pentru magistrați și militari la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima luna de activitate.

Inițiatorul proiectului, deputatul USR Claudiu Năsui, a declarat că miza este una de moralitate a statului român.

Deputatul USR Claudiu Năsui

„România a tolerat și tolerează un sistem de pensii cu două viteze. Cu toți contribuim după aceleași reguli, dar nu primim pensii după aceleași reguli. USR pune pe tapet problema pensiilor speciale, noi suntem contra lor, nu este adevărat că nu avem ce face. Trebuie ca statul român să fie imparțial”, a declarat Claudiu Năsui care a explicat de ce sunt menținute, prin proiectul USR, pensiile speciale pentru militari și magistrați.

„În primul caz este o cutumă a NATO, în al doilea, o recomandare în acest sens a Comisiei de la Veneția”, a arătat Claudiu Năsui.

Proiectul prevede ca în cazul acestor două categorii pensia nu poate fi mai mare decât solda/salariul brut lunar din ultima luna de activitate înainte de data pensionării, actualizat la zi cu rata inflației și creșterile salariale/majorările soldei de grad și funcție ale militarilor/magistraților.

Proiectul USR prevede și deductibilitatea integrală a contribuțiilor individuale la pilonul 3 facultativ de pensii, prin care categoriile profesionale ce ies la pensie mai devreme pot compensa stagiul parțial de cotizare.

„Să transformăm sistemul de pensii din România care acum este și părtinitor și cu un deficit în creștere, care se va majora din motive demografice, într-unul în care toți să beneficiem de aceleași reguli”, a declarat Claudiu Năsui.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *