Simona Popescu

USL a anuntat ARC ca doreste sa semneze Carta Alba a Bunei Guvernari

Alianta pentru o Romanie Curata a primit raspunsul oficial din partea Uniunii Social Liberale, semnat de presedintele PSD, Victor Ponta si presedintele PNL, Crin Antonescu.

„USL îşi manifestă deschiderea totală spre dialog şi îşi afirmă disponibilitatea de a semna Carta Albă a Bunei Guvernări. Principiile care stau la baza acestui document, precum şi măsurile pe care le conţine trebuiau de mult implementate. Faptul că acest lucru nu s-a întâmplat până acum face ca ele să se impună ca o necesitate ce nu mai suportă amânare. Carta Albă a Bunei Guvernari oferă un excelent suport pentru salvarea şi consolidarea democraţiei româneşti, pentru refacerea relaţiei dintre guvernanţi şi guvernanţi, pentru reclădirea încrederii populaţiei în partidele politice şi în instituţiile democratice.

Cititi aici integral
SCRISOAREA USL CATRE ALIANTA PENTRU O ROMANIE CURATA

Susţinem demersul ARC nu doar prin prisma convergenţei la aceleaşi valori ale democrației participative, bazată pe dialog, toleranță și inclusivitate, ci şi pentru că ele au fost transpuse într-o serie de propuneri pe care şi USL pe promovează în spaţiul public şi în Parlament. Menţionăm aici eliminarea traseismul politic la parlamentari, după modelul existent deja la primari, instituirea unor mecanisme care să asigure un proces electoral corect, limitarea practicii ordonanţelor de urgenţă şi asumării răspunderii Guvernului, implicarea mai accentuată şi într-o manieră mult mai structurată a societăţii civile în procesul decizional, asigurarea unei reale independenţe a justiţiei şi îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate prin MCV, reducerea numărului de parlamentari, creşterea raspunderii – administrativă şi materială – şi responsabilizarea magistraţilor faţă de actul de justiţie etc. USL îşi exprimă încă o dacă convingerea fermă că orice guvernare nu se poate realiza decât împreună cu societatea şi în condiţiile unui dialog constant şi sistematic cu mediul asociativ. Ne dorim o colaborare durabilă cu societatea civilă organizată şi un dialog sincer care să conducă la permanentizarea regulilor bunei guvernări”, se spune in mesajul trimis ARC de cei doi lideri ai USL.

Membrii Aliantei pentru o Romanie Curata au finalizat pe data de 5 februarie procesul de consultari cu membrii si abonatii platformei si au invitat partidele parlamentare sa semneze CARTA ALBA A BUNEI GUVERNARI precum si sa incepa un dialog pentru transpunerea in practica a masurilor din acest document. Va reamintim, Carta Alba a Bunei Guvernari contine propuneri referitoare la organizarea partidelor politice, la masuri administrative si legislative privind buna guvernare. Propunerile au fost trimise celor cinci presedinti ai partidelor parlamentare si inregistrate oficial la cabinetele acestora.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a fost primul politician din România care a reacționat public față de Contractul pe care societatea civilă îl propune tuturor actorilor ce alcătuiesc astăzi clasa politică. Monica Macovei a declarat, pentru Romaniacurata.ro, că susține principiile și revendicările formulate de societatea civilă și consideră că respectarea și îndeplinirea acestora sunt absolut necesare pentru buna guvernare a României.

Ulterior, Mircea Geoana a salutat de asemenea iniţiativa ARC pe care o considera „un demers energic şi structurat al societăţii civile pentru promovarea iniţiativelor anti-corupţie şi de bună guvernare, care este mai necesar ca oricând”. Geoana ne-a declarat ca „o parte din politicieni pot şi trebuie să contribuie la acest demers, menit până la urmă să separe şi în politica românească lichelele şi profitorii de oamenii de bună-credinţă”. “Contractul cu Clasa Politică este necesar realităţilor politice, economice şi sociale ale României de astăzi pentru ca el desavarseste „un triunghi operaţional Stat-Piaţă-Societate si poate regla o Românie polarizată, sărăcită şi divizată”,a transmis ARC Mircea Geoana.

Asteptam in continuare raspunsul celorlalte partide destinatare.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

23 thoughts on “USL a anuntat ARC ca doreste sa semneze Carta Alba a Bunei Guvernari

 1. Ioan Rosca

  Si eu trebuie sa cred ca ARC crede in asemenea farsa? Sa inghit demagogia celor care au distrus Romania pina a cazut in ghearele ramurii PDL? Pina la urma, ce vrea aceasta „parte a societatii civile”, sa le mai dam o sansa criminalilor? Daca nu, de ce nu a pus conditia esentiala ca toti semnatarii sa aiba si trecutul conform principiilor Cartei?

  Reply
 2. INCORUPTIBILUL

  Mircea Geoană este fiul lui Ioan Geoană, fost general în armata R.S.R. și șef al Comandamentului Apărarii Civile, învinuit în dosarul Revoluția română din 1989 pentru genocid.
  Dupa schimbarea regimului Iliescian din Romania post decembrista, in 1996 Mircea Geoană a fost menținut pe întreaga durată a președenției lui Emil Constantinescu, ca ambasador în Statele Unite ale Americii. Una dintre explicații a fost aceea că Geoană cu maiestrie de securist consiliat a stiut să traga sforile la Washington prin intermediul privatizarilor frauduloase din Romania (vezi Uzina de Mecanica Fina Sinaia). S-a impus regimului Constantinescu, după 1996, trimitandu-i acestuia o scrisoare prin care și-ar fi exprimat(in mod caraghios si demagogic) bucuria că, în sfârșit, „am scăpat” de „stafiile trecutului” sau „de cancerul democrației românești” al regimului Iliescu. Scrisoarea de cersetorie trimisă prin fax si lucraturile securiste recunoscute public chiar de fostul presedinte Constantinescu, l-ar fi determinat să-l mențină la Washington ca ambasador pe Geoană.
  Din categoria faptelor nesabuite, care contrazic orice calitate de diplomat, facute de “prostanac” – cum l-a botezat pe buna dreptate Iliescu – face parte și vizita secretă efectuată de Geoana la Moscova în anul 2009, pentru normalizarea relațiilor dintre Federația Rusă și România, vizită care a fost inițial negată și apoi recunoscută.
  În timpul campaniei electorale din 2009, soția lui, Mihaela Geoană, în calitate de președinte al filialei Crucea Roșie din România, a lansat campania „Be Red” în același timp în care partidul acestuia, PSD, lansa campania „be Red, be Cool”. De asemenea, din luna octombrie și până la debutul lunii decembrie s-a derulat în toată țara proiectul Crucii Roșii „Banca de alimente”, transformat de președinta Geoană în mită electorală pentru PSD. Tot in aceasta campanie pentru candidatura la functia de presedinte, Geoana a facut circ politic si mediatic cu VANTU si BASESCU.
  În ianuarie 2010, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul în vederea cercetării averii lui Mircea Geoană, pentru că nu a declarat cumpărarea unui teren și apoi vânzarea acestuia, un antecontract pentru cumpărarea unui apartament în valoare de 733.000 euro și nici dividende încasate de Mihaela Geoana. Oare de averea din SUA pe care Gioana a acumulat-o fraudulos in cei 8 ani de ambasador are date si informatii ANI?
  Cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea (fratele sotiei), este președintele Eximbank unde a fost numit de puterea PDL ocazie cu care din aceasta functie a praduit multa valuta.
  Mihaela Geoană este Președinte a „Societății Naționale de Cruce Roșie din România” din aprilie 2007, a Fundației „Renașterea pentru Educație, Sănătate și Cultură”, precum și a ONG-ului „Millenium for Human Rights” unde au fost alocate in mod fraudulos mari sume

  Reply
 3. Romania Curata

  Mircea Geoana e un senator, unul care a fost votat de milioane de oameni, cu doar citeva mii de voturi mai putin decit Traian Basescu. Monica Macovei e membru in Parlamentul European si prietena a ARC,d ar pina acum nu a resuit sa influenteze prea mult guvernarea actuala. USL sint particul cu care azi ar vota cei mai multi dintre romani.
  Carta nu se adreseaza viitorilor politicieni, ci celor actuali, care guverneaza azi si vor guverna dupa alegeri. Daca doriti mai mult decit sa facem aici o gazeta de perete, o sa intelegeti de ce respectam angajamentele tuturor, si le vom reaminti daca le incalca, nu doar prin scris ci si prin iesit in strada. E un semn bun ca se alatura lumea, vointa dvs, celor care ati semnat aici, conteaza.

  Reply
 4. Catalin

  Cam cat valoreaza semnatura policitienilor mostrii pe un asemenea document? Valoreaza oare mai mult decat o promisiune populista in plina campanie electorala?

  Reply
 5. Laura

  Au zis ca semneaza, asa, fara sa negocieze o virgula ? Nu mi se pare ca au luat carta foarte in serios atunci …

  Reply
 6. Ildiko Badescu

  FELICITARI USL, IAR PENTRU CARCOTASI AM 2 RECOMANDARI:SA CITEASCA URMATOARELE RANDURI SI/SAU SA INTRE IN POLITICA SI SA FACA EI TREABA MAI BUNA (ca deh numai cine nu munceste nu poate fi criticat)

  ATENTIE ! PDL&co si PPDD nu dorm, iar sondajele de opinie sunt orientative si valabile pe termen scurt !

  Privitor la schimbarea care a avut loc , adica Boc schimbat cu Ungureanu, din punctul meu de vedere s-a schimbat Necuratul cu taicasau; Pe de alta parte, asta pare sa fi fost adevarul pe care nu l-am cunoscut noi. Romania de ceva ani buni o fi fost condusa de SIE in colaborare si cu alte servicii secrete (in special STS) care au vegheat ca alegerile trecute (2009) sa fie furate si in tara, dar mai ales in exetriorul ei; Una dintre conditiile esentiale ca Ro sa fie membra UE este ca sa fim o democratie autentica, iar cu voturi furate/cumparate si cu partide care fura startul campaniei electorale (vezi PPDD), etc. nu mai dam semne de democratie reala, functionala. Acesti mimi ai democratiei pare ca vor sa pacaleasca si UE prin agentii lor aflati prin Europa (si pe unde or mai fi) care nu se stie exact cu ce se ocupa si in folosul cui lucreaza ei pe acolo !

  Seara butonand telecomanda televizorului ma uit si la OTV, dar ma crucesc. Aud si acolo, ii aud si pe oameni vorbind pe la colturi sau prin alte parti si toti afirma ca s-a furat din tzara.

  Politicienii nu au fost la putere singuri, ci au fost votati si girati de oameni, de milioane si milioane. Acum toti se leapada ca Petru de IIsus si nu vor sa isi asume raspunderea votului dat la momentul respectiv.

  Intelegerea democratiei de catre romani este un proces de lunga durata si de succesiuni in asumarea raspunderii pentru succesul sau insuccesul a ceea ce s-a votat !

  Populatia fiind dezamagita de faptul ca pentru ce a votat nu s-a indeplinit, ar vrea sa stea acasa si sa nu mai voteze; Este cea mai mare greseala posibila, pentru ca de acel vot depinde viata fiecaruia dintre noi. Din pacate schimbarile in bine (sau in rau) se produc in urma votului si au loc cu fiecare campanie electorala. Votarea pana la urma este un exercitiu, iar cetateanul ar trebui sa constientizeze rolul lui la acel vot ca pe mesajul Olimpiadelor: Ai castigat (votand) continua (sa votezi) ! Ai pierdut (votand) continua (sa votezi) !

  Si intr-o familie este greu sa obtii armonizarea, buna intelegere si mai binele. Adevarul este ca nici in familie nu ai o garantia ca la semnarea actelor de casatorie ai tras un loz castigator !

  Am o intrebare simpla pentru acuzatorii de furturi: Daca toti stiu, stie si OTV de hoti si de hotii, de ce nu se adreaza organelor competente ?

  Altfel mie mi se pare ca este tainuire de probe sau o telejustitie ieftina, din care sigur nu are de castigat poporul roman.

  S-au tot schimbat un om providential cu alt providential, iar acum Dan Diaconescu se prezinta ca noul om providential. Nu omul providential aduce mai binele si nu el garanteaza respectarea sistemului democratic.

  T

  Reply
 7. Ania

  Imi pare rau,dar nu sunt deloc impresionata de faptul ca USL a semnat Carta.Nu cred deloc in ei dar,cum ati mentionat mai sus,macar veti avea posibilitatea sa-i trageti la raspundere daca,ajunsi la putere,nu vor respecta Carta.

  Reply
 8. Ioan Rosca

  Este foarte bine ca se pune problema „contractului politic”, pe care eu o vad astfel:
  – orice partid este obligat sa precizeze, in platforma sa, masurile majore pe care le va lua daca e ales, obtiunile pentru care va vota (obligatoriu la vedere, afisat pe Internet); iar constitutia prevede sanctionarea inselaciunii politice
  – orice candidat pus pe lista electorala, semneaza un contract civil (macar cu partidul , daca nu gasim alta solutie) care prevede despagubiri civile pentru daune de imagine; in clipa in care respectivul decide sau voteaza invers decit s-a angajat prin asumarea platformei
  Am detaliat problema intr-un text mai vechi:
  http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-1-2009-6
  Am citit lista propunerilor societatii civile si am comentat caracterul ei amnistiant. Eu am negat dreptul ca indivizii care v-au raspuns sa semneze o astfel de Carta. Nu se mai pune problema sa-i credem pe cei care au distrus deja Romania, sistemic, fara sa mai conteze cum a contribuit fiecare la crima. Viitorii conducatori trebuie sa provina din majoritatea care nu au participat la jaf.

  Reply
 9. Mihai Tabaras

  Nu inteleg de ce faceti reclama celor care au distrus Romania! Chiar si comentariile noastre sunt o reclama pt exact cine nu trebuie! Ioan Rosca propune ceea ce ar trebui sa faceti, adica o lista cu toti care nu mai au ce cauta la guvernarea tarii (adica totii politicienii actuali) si acestia nici macar nu mai trebuie sa apara pe paginile dumneavoastra. Trebuiesc ignorati cu desavarsire! Promovati oamenii care vor cu adevarat binele tarii si al cetatenilor ei!

  Reply
 10. Sibian

  Cuvintul odata dat depinde numai de noi sa veghem sa fie si respectat. Comentatori pe ARC, nu mai cereti la altii sa ii traga de mineca pe Ponta si Antonescu daca nu-l respecta. Noi cei care venim regulat aici, impreuna, o sa veghem la asta.

  Reply
 11. Adrian Van

  Incerc sa ma abtin sa vb despre demagogia USL, atat timp cat au fost la guvernare si nu au respectat niciodata aceste principii chiar daca promiteau si inainte de a fi alesi.
  Dar sa vedem care ar fi partea buna. As vrea sa stiu daca Carta a fost propusa spre semnare si PDL-ului. Gestul USL-ului ar trebui sa ii oblige si pe ei sa o semneze, si sa o respecte in mandatul actual.
  Pt Romania Curata: Exista un raspuns al actualei guvernari la propunerea de sustinere a Cartii?

  Reply
 12. LEVITCHI MIHAIL

  Am mai spus si repet ca nu trebuia acea scrisoare trimisa lui Crin si Ponta,atata timp cat in partidele lor sant pleava societatii,de la care pentru prima data a pornit coruptia,evaziunea fiscala si jaful in toata tara.Acum,pe seama nemultumirii populatiei o fac pe Fecioara Maria?USL = zero ideologie,zero economie,zero pragmatism socio-economic,+sloganuri oribile si defaimatoare.Actuala clasa politica trebuie sa dispara de pe harta romaniei.Hai sa facem un partid majoritar numai din romani care sa guverneze tara.Doamne ajuta.

  Reply
 13. Romania curata

  Carta a fost trimisa tuturor partidelor si asteptam in continuare raspuns din partea tuturor destinatarilor.

  Reply
 14. Nick Sava

  Unul din punctele recunoscute „comune” intre Carta si programul US: este „traseismul. Dar nu mai tirziu decit acum citeva saptamini, Banias a fost acceptat in PC p si exista vorbe ca Ciugodaru s-ar intoarce si el la PC. Din cite stiu, PC este parte din USL, ba chiar din alianta PNL-PC! Se pare ca „traseisti” (tradatori) sunt NUMAI eci ce parasesc USL, nu si cei ce vin… Probabil pina la coada cor semna cu toti Carta. Si ce? Vot fi monitorizati – si ce? Ce putere are Societatea Civila (organizata si ne) sa amendeze pe cei ce nu isi tin promisiunile? Sa ii schimbe dupa 4 ani? Cu cine? Niciun politician din cei existenti nu si-au erespectat vreodata cvreuna din promisiunile din campanie! OK, hai sa desfacem sampania: Ponta si Crin au semnat Carta!

  Reply
 15. Gogu

  Sunt un liberal convins ,dar semnatura celor doi nu este suficienta ,penru a avea incredere deplina in sustinerea Cartii Albe a Bunei Guvernari aesta scrisoare trebuie semnata si aprobata in birourile permanente ale celor doua paretide si acceptata in Congresele celor doua partide.Guvernarea se face de Guvern care dupa alegerii semnatura celor doi sa nu .faca doi bani.Cei doi nu formeaza U S L,poate voi avea incredere cand voi vedea semanturile lui Munteanu,Tarata,Mocanu,Mazare,Oprisan,Rebenciuc,Fam.Miron Mitrea,Bonbonel,Iliescu cu toata camarila neocomunista.Atunci am avea incredere in unitatea USL si puterea celor doi in partidele lor.Noi trebuie sa veghem sa nu ne lasam insalati de dulaii care trimit catelusii la inaintare.

  Reply
 16. mircea enache

  Apelul catre lichele , le era mai de recomandat celor doi . Candva ( poate ) vor face cunoscut carui fapt m-au ocolit – fiind in primul rand – in 24 ian a.c. in Piata Unirii din Iasi . Faptul ca pretindeam ,, Eu sant un papa lapte , dar in turma , cer capul Adevaratului Barbat „sa le fi dat de gandit ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *