Romania Curată

Urmărit internațional, Florian Walter, patronul Romprest, se află în Dubai. România nu are acord de extrădare cu Emiratele Arabe Unite

Omul de afaceri Florian Walter, deţinătorul pachetului majoritar de acţiuni la Universitatea Cluj și acționarul majoritar al companiei de salubrizare Romprest, a obţinut, în 13 iulie, drept de rezidenţă în Dubai, Emiratele Arabe Unite, țară cu care România nu are semnat un acord de extrădare, scrie enational.ro. Florian Walter a fost dat în urmărire internațională în data de 20 mai.

Florian Walter a fost dat în urmărire internaţională în baza unui mandat emis de Tribunalul Prahova. Omul de afaceri era căutat din 15 mai, după ce instanţa a emis pe numele lui un mandat de arestare în lipsă, în urma unor percheziţii care au avut loc la data de 6 mai.

„La data de 2 iunie 2015 a fost primită confirmarea faptului că Walter Florian a fost arestat la solicitarea autorităților române și se află la dispoziția organelor judiciare din Emiratele Arabe Unite. Imediat, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională – Biroul Național Interpol a informat Tribunalul Prahova și Ministerul Justiției, care au demarat procedurile în vederea extrădării”, afirmă Poliția, într-un comunicat.

Florian Walter este suspectat că, în perioada 2013-2014, a constituit și coordonat un grup infracțional organizat care ar fi desfășurat operațiuni financiare din sfera evaziunii fiscale și a spălării banilor, prin reducerea artificială a profitului impozabil și TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăți și utilizarea de societăți comerciale tip fantomă.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului este estimat la 4,5 milioane de euro.

Florian Walter le-a povestit jurnaliștilor de la enational.ro că locuieşte într-un apartament din Dubai, și că nu a fugit înainte de 6 mai fiind prevenit de cineva, așa cum s-a vehiculat, ci „se afla în vacanță în Europa în ziua demarării operațiunilor de la București. Ulterior, el a aterizat în orașul din Emirate.

Finanțatorul ”U” Cluj spune și că s-a atentat la viața sa. „Au vrut să mă omoare! Puteam să fiu mort la ora asta!”, spune Florian Walter, care anunță că nu se va întoarce curând în România. „Nu pot să vin în România! De ce să mor în România? Sper ca după atâtea luni să pot să-mi văd fiica”, mai spune omul de afaceri.

Florian Walter le-a mai declarat jurnaliștilor că a efectuat șapte zile de arest la sosirea în Dubai și, deși acum se află sub control judiciar, luni a primit viza de rezidență în Emiratele Arabe Unite, țară cu care România nu are semnat un acord de extrădare.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *