Adrian Popescu

UPDATE: Nastase s-a impuscat, Ponta s-a dus de urgenta la spitalCutremur in politica romaneasca: Adrian Nastase a fost condamnat definitiv la doi ani inchisoare in dosarul TROFEUL CALITATII

Un complet format din cinci judecatori de la Curtea Suprema, condus chiar de presedintele acestei instante, Livia Stanciu, a decis in unanimitate condamnarea fostului premier Adrian Nastase la doi ani inchisoare cu executare in dosarul Trofeul calitatii. Decizia este definitiva si va fi pusa imediat in executare, iar Nastase va fi incarcerat. Desi i-a admis in parte recursul si a schimbat incadrarea juridica, instanta a mentinut pedeapsa aplicata de Curtea de Apel Bucuresti.
Condamnari cu executare au primit si ceilalti inculpati din dosar: fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Jianu, a luat 6 ani, Marina Popovici – 5 ani, Bogdan Popovici – 6 ani, Diana Gasparovici – 5 ani.
Fostul premier Adrian Nastase este acuzat de DNA ca, in 2004, a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion. Manifestarea „Trofeul calitatii in constructii” a fost organizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase.
De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat. Organizatoarea simpozionului incriminat a fost Irina Jianu, inspectorul general al Inspectoratului de Stat in Constructii, functie in care a fost numita ca urmare a relatiilor la nivel inalt pe care le avea in PSD, sustin anchetatorii. Taxele de participare au fost de cinci milioane de lei vechi pentru persoanele fizice (circa 125 de euro la acea data) si 15 milioane de lei vechi (aproape 400 de euro la acea data) pentru cele juridice. In total, s-a strans suma de 67,4 miliarde de lei vechi.

Instanta a dispus in cazul lui Nastase interzicerea unor drepturi, printre care si dreptul de a candida si de a fi ales intr-o functie publica, el urmand a plati in solidar cu ceilalti inculpati si sumele imputate de procurorii DNA.
Completul de judecata care l-a condamnat pe Adrian Nastase la inchisoare a fost format din judecatoarele Livia Stanciu (presedinta ICCJ), Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrascu si Ioana Alina Ilie.
Fostul premier fusese condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in prima instanta, iar instanta de recurs a mentinut sentinta, dar a schimbat incadrarea juridica a faptei comise de Nastase, respectiv a inlaturat forma continuata a infractiunii.
Iata ce a decis completul de la ICCJ:

• A admis recursul declarat de inculpatii Nastase Adrian, Jianu irina, Gasparovici Diana, Popovici Bogdan, Popovici Marina si Vasile Cristian impotriva sentintei nr 176 din 30 ianuarie 2012.

• A casat in parte sentinta penala atacata numai in ceea ce priveste incadrarea juridica a faptei retinute in srcina inculpatului Nastase Adrian si cu privire la individualizarea judiciara a pedepselor aplicate Jianu irina, Gasparovici Diana, Popovici Bogdan, Popovici Marina si Vasile Cristian.

• In baza art. 334 CpP a schimbat incadrarea juridica a faptei retinuta in sarcina inculpatului Nastase Adrian din infractiunea prevazuta de art. 13 din legea 78/2000 cu aplicarea art 41. alin 2 CP in infractiunea prevazuta de art 13 din legea 78/2000 si mentine pedeapsa principala de doi ani de inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit a, b si c CP pe o durata de doi ani dupa executarea pedepsei principale.

• A inlaturat sporul de un an inchisoare aplicat inculpatei Jianu Irina Paula urmand ca inculpata sa execute pedeapsa rezultanta de 6 ani inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit a, b si c CP pe o durata de cinci ani dupa executarea pedepsei.

• A redus pedeapsa aplicata inculpatei Gasparovici Diana pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata prevazuta de art.26 rap.la art.248 rap.la art.248/1 C.pen. combinat cu art.17 lit.d din Legea nr.78/2000 si cu aplic.art.41 al.2 C.pen, de la 6 ani inchsioare si 5 ani interzicerea drepturilor la 5 ani de inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit a, b si c CP pe o durata de cinci ani dupa executarea pedepsei principale.

• A inlaturat sporul de un an inchisoare aplicat inculpatului Popovici Bogdan urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa rezultanta de 6 ani inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit a, b CP pe o durata de cinci ani dupa executarea pedepsei.

• A descontopit pedeapsa rezultanta de 7 ani inchisoare si cinci ani interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit a, b CP aplicate Popovici Marina Ioana in pedepsele componente pe care le repune individualitatea lor inlaturarea sporului de un an inchisoare.

• Reduce pedeapsa stabilita inculpatei Popovici Marina pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata prevazuta de art.26 rap.la art.248 rap.la art.248/1 C.pen. combinat cu art.17 lit.d din Legea nr.78/2000 si cu aplic.art.41 al.2 C.pen, de la 6 ani inchsioare si 5 ani interzicerea drepturilor la 5 ani de inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit a, b si c CP pe o durata de doi ani dupa executarea pedepsei principale.

• A redus pedeapsa stabilita inculpatei Popovici Marina pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani de la 6 ani inchisoare la 4 ani inchisoare.

• A redus pedeapsa stabilita inculpatei Popovici Marina pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata de la 2 ani inchsioare la un an inchisoare.

• In baza art.33 lit.a, 34 lit.b si 35 C.pen. contopeste pedepsele sus mentionate iar inculpata va executa pedeapsa cea mai grea, de 5 ani inchisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev.de art.64 lit.a, b C.pen.

• A inlaturat sporul de un an inchisoare aplicat inculpatului Vasile Cristian urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa rezultanta de 6 ani inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art. 64 lit a, b CP pe o durata de cinci ani dupa executarea pedepsei.

• A mentinut celelalte dispozitii ale sentintei penale recurente.

Ce alte dispozitii a hotarat instanta de fond in dosarul Trofeul Calitatii (pe 30 ianuarie) si au fost mentinute la recurs, potrivit sentintei anuntate miercuri:

• Instanta a mai dispus conficarea sumei de 38.217 lei de la Adrian Nastase.

• Adrian Nastase, Gasparovici Diana, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, companiile S.C. A ROND S.R.L si Eurografica SRL au fost la plata a 3.337.452 lei despagubiri civile catre partea civila Inspectoratul de Stat in Constructii.

• Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian si companiile S.C. A ROND S.R.L si Eurografica SRL au fost condamnati la 3.143.931 lei despagubiri civile catre partea civila Inspectoratul de Stat in Constructii.

• A fost mentinut sechestrul DNA asupra sumei de 118.650 dolari apartinand inculpatului Nastase Adrian.

• Instanta a mentinut sechestrul pe patru imobile detinute de catre Jianu Irina Paula, Gasparovici Diana, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana si Vasile Mihail Cristian.

• De asemenea Adrian Nastase si coinculpatii din dosar au fost obligati la plata a 50.000 lei cheltuieli de judecata.
Adrian Nastase a fost condamnat pentru incalcarea prevederilor Articolului 13 din Legea 78/2000: Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani. Lui Adrian Nastase i-au fost interzise timp de 2 ani dupa ispasirea pedepsei urmatoarele drepturi (conform Art. 64 literele a,b,c din Codul Penal): dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savarsirea infractiunii.

Potrivit sentintei, s-a admis recursul pentru toti inculpatii, schimba incadrarea juridica a faptei lui Adrian Nastase, dar mentine sentinta de inchisoare de doi pentru Adrian Nastase cu executare si interzicerea unor drepturi. Alte amanunte aici
Reactia agentiilor de presa
Reuters: Condamnarea lui Năstase, un semnal că România încearcă să combată corupţia

Condamnarea fostului premier Adrian Năstase reprezintă „un semnal” că România „încearcă să abordeze preocupările Uniunii Europene privind corupţia răspândită”, scrie agenţia Reuters, prezentând pe larg cazul fostului premier român.
„Instanţa supremă din România a confirmat miercuri că fostul premier Adrian Năstase va trebui să execute doi ani de închisoare pentru corupţie, Bucureştiul trimiţând un semnal că încearcă să abordeze preocupările Uniunii Europene privind corupţia răspândită”, comentează Reuters.
„Eşecul României şi Bulgariei – cele mai noi şi cele mai sărace state UE – în combaterea corupţiei a condus la blocarea eforturilor acestora de aderare la Spaţiul Schengen”, precizează Reuters, observând că Năstase devine singurul lider politic de rang înalt condamnat la închisoare după căderea comunismului în 1989.

Associated Press: Adrian Năstase, primul lider politic român postdecembrist condamnat la închisoare

Fostul premier Adrian Năstase este primul lider politic român de rang înalt care ajunge la închisoare după înlăturarea regimului comunist în 1989, notează Agenţia Associated Press.
AFP: Condamnarea lui Năstase, un caz rar la nivel european pentru un fost premier

Condamnarea lui Adrian Năstase este o sentinţă rară la nivel european pentru un fost prim-ministru, notează Agenţia France-Presse

„Fostul premier român Adrian Năstase a fost condamnat miercuri la o pedeapsă definitivă de doi ani de închisoare pentru acte de corupţie, o sentinţă rară în Europa pentru un fost prim-ministru”, notează AFP.
De altfel, „Năstase este cel mai înalt oficial politic condamnat până acum în România pentru acte de corupţie”, subliniază AFP, notând că fostul premier este considerat de analişti mentorul politic al actualului prim-ministru Victor Ponta.
Putini fosti sefi de Guvern din Europa au primit condamnari la inchisoare
Constantin Dascalescu, prim-ministru al Romaniei in perioada 1982-1989. In 1991 a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru genocid. 5 ani mai tarziu a fost pus in libertate deoarece era grav bolnav. A murit in 2003, dupa ce si-a petrecut ultimii ani din viata in anonimat.

Bettino Craxi, premier italian intre 1983-1987. Condamnat la inchisoare pentru fapte de coruptie, a fentat executarea pedepsei fugind din Italia, unde nu s-a mai intors niciodata pana la moartea sa.

Iulia Timosenko – fost premier al Ucrainei, executa o pedeapsa de 7 ani de inchisoare pentru abuz de putere. Opozitia ucraineana si unii lideri europeni denunta o condamnare cu substrat politic.

Ivo Sanader – fost premier al Croatiei, a facut arest preventiv. El este judecat in prezent pentru fapte de coruptie.

Geir Haarde – fost premier al Islandei, a fost condamnat la inchisoare in aprilie 2012 dupa ce si-a dus tara in colaps financiar, in 2008. Geir Haarde va contesta sentinta la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului.

Pavlo Ivanovych Lazarenko – fost premier al Ucrainei, a fost condamnat la inchisoare de justitia din SUA, in anul 2006, pentru spalare de bani si frauda.
UPDATE

SE PARE CA NĂSTASE AR FI VRUT SĂ SE SINUCIDĂ: A fost scos din
locuinţa din Zambaccian în ambulanţă, pe targă

Fostul premier a
fost scos, in jurul orei 11.30 din locuinţa sa din Zambaccian în ambulanţă, pe
targă, acoperit cu o pătură albastră şi având un fular în jurul gâtului.

Doi reprezentanţi ai Poliţiei
Capitalei au venit, miercuri seară, la reşedinţa lui Adrian Năstase din Strada
Zambaccian, precizând la intrarea în imobil că acesta va fi dus, în primă
instanţă, la medic, potrivit procedurilor, iar apoi in arest.

După câteva momente, a sosit şi o
ambulanţă, iar echipajul medical a intrat în garajul subteran al imobilului.

Ulterior, in lumina reflectoarelor, camerele de luat vederi au incercau sa surprinda imagini din orice unghi posibil, Nastase fiind scos din imobilul din Zambaccian pe targa si dus la spitalul Floreasca. Ar fi urmat sa fie operat dupa investigatii, fostul ministru PSD al Sanatatii Daniela Bartos spunand ca glontul a ramas in gat. La ora 12.00, Victor Ponta s-a dus de urgenta la spital. „Nu puteam sa stau acasa. Am venit sa vad cum se simte. O sa astept noaptea aceasta sa vad cum va evolua situatia. Nu am dreptul sa vorbesc despre justitie. Era obligatia mea sa vad in ce stare se afla un om in aceasta situatie”. Liderul PSD nu a ezitat sa speculeze politic tragicul eveniment: „Ma intreb daca Traian Basescu este fericit acum”.

Procurorii au declansat rapid o ancheta. La diferite posturi de televiziune in noaptea de miercuri spre joi s-a prezentat urmatoarea versiune: Adrian Năstase a încercat să se sinucidă după ce poliţiştii au venit la locuinţa sa, el provocându-şi o rană în zona gâtului cu un pistol. Adrian Năstase are o plagă latero-cervicală, aproape de vena jugulară, produsă cu o armă de foc de calibrul nouă milimetri. Insa Nastase nu a fost operat, dupa cum spuneau ca se va intampla surse medicale apropiate de PSD, dupa analize constatandu-se ca glontul a iesit. In jurul orei 1.00, Adrian Nastase se afla la terapie intensiva, era constient, starea sa fiind este stabila.


Dupa
operatia efectuata la spitalul Floreasca, medicii au precizat ca Nastase mai
ramane 14 zile in spital

Operaţia
fostului premier Adrian Năstase a fost efectuată joi în Secţia de Chirurgie
Plastică a Spitalului Floreasca din Capitală, pentru îndepărtarea ţesuturilor
distruse pe traseul glonţului, si s-a încheiat în jurul orei 11.00, după circa
60 de minute.
Starea fostului premier este bună, au
precizat, pentru MEDIAFAX, surse medicale. „Din fericire, nu au fost
leziuni vitale. Nu va rămâne cu sechele, ci cu cicatrice”, a mai spus
Lascăr.
Adrian Năstase a fost norocos, pentru că nu i-au
fost afectate structuri anatomice vitale, a declarat şeful Clinicii de
Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr, potrivit căruia, la
operaţia de joi, medicii au realizat tot ce şi-au propus. Medicul a precizat că fostul premier va mai rămâne în spital
aproximativ 14 zile.
Adrian Năstase se află sub
tratament şi consiliere psihiatrică la Spitalul Floreasca din Capitală şi
prezintă risc de infarct, a declarat, joi, medicul Şerban Brădişteanu, şeful
echipei care l-a operat pe fostul premier, potrivit căruia pacientul este sub
supravegherea Poliţiei.
Avocaţii lui Adrian Năstase au anuntat ca depun
o cerere de amânare a executării pedepsei, motivată de condiţiile extraordinare
în care se află fostul premier, condiţii ce s-ar putea răsfrânge în mod negativ
şi asupra familiei acestuia, a declarat avocatul Ion Cazacu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “UPDATE: Nastase s-a impuscat, Ponta s-a dus de urgenta la spitalCutremur in politica romaneasca: Adrian Nastase a fost condamnat definitiv la doi ani inchisoare in dosarul TROFEUL CALITATII

 1. FLORESCU IOAN

  De data aceasta justitia a facut dreptate.Nu si in cazul altor demnitari romani acuzati de coruptie.Iar Nastase trebuia sa se fi gandit atunci cand a incalcat legea si nu sa recurga la gestul suprem.De fapt calcarea legilor in picioare indiferent de suportul social ca referinta al individului tine de moralitatea acestui popor.Avem si noi in jurul nostru destui care incalca legea.Procentual as estima astfel:la 100 romani 200 dintre ei sunt corupti sau corupatori.Sa ma ierte D-zeu dar nici eu nu fac exceptie.

  Reply
 2. george

  nu e niciun cutremur, asta e normalitatea..un om esenta a coruptiei sistematice trebuia de mult sa ajunga la puscarie..Ce-i cu textele astea de spalat creierul?? ” cutremur in politica”..nu..un gest normal!

  Reply
 3. arletty

  halucinant comportament la un fost prim ministru. daca decizia „suicidului” ii apartine, foarte rau, la fel de rau daca i-a fost inspirata de avocati&colegi de gasca (mi-e greu sa le spun partid, totusi) Poftim exemplu de ins responsabil, care face o „nefacuta” pe langa lege si apoi se mira ca asa ceva are si urmari, iar cand acestea sunt abordate de justitie, ne anunta ca e victima politicii tiranului. Adica acest individ a fost prim ministru al Romaniei !!! Dumnezeule, dar pe ce lume traim ?? Or, de fapt omul e inocent ca un crin regal si cei care il vad vinovat de matrapazlacuri or fi intr-o grava eroare ? Justitia – in sfarsit – parca incepe sa isi faca treaba, iar de aici pleaca si atacurile furibunde la adresa dlui Basescu – nu mi-e deloc simpatic, dar trebuie sa recunosc ca a pus umarul la urnirea unor reforme, atat cat s-a putut. Cred ca daca planurile urzite de sfertodocti smecheri si patrioti pana la limita propriilor interese
  in frunte cu Felix devin realitati, s-a cam terminat cu orice reforma. Iar liberalii – fete tot mai palide, personalitati de doi bani, si aceia gauriti. Jalnic + infinit.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *