Adrian Popescu

UPDATE: Flagrant conflict de interese: ARC le cere demisia! Sapte deputati si-au angajat ilegal sotiile la birourile parlamentare

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea cercetarii deputatilor Károly Kerekes (UDMR) si Ioan Cindrea (PSD), pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese, dupa ce acestia si-au angajat ilegal rude apropiate la birourile parlamentare din teritoriu.

Reamintim ca saptamana trecuta, ANI a mai descoperit cinci deputati care au facut acelasi lucru, Oana Niculescu Mizil (PSD), Sonia-Maria Draghici (PSD), Mihai Radan (minoritati), Stelica Iacob Strugaru (PDL) si András Levente Mate (UDMR).

Potrivit ANI, deputatul Ioan Cindrea a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea sotiei sale, Amalia Cindrea, in perioada 5 octombrie 2009 – 1 februarie 2011, in cadrul biroului parlamentar detinut in Circumscriptia electorala nr. 34 Sibiu. Beneficiul patrimonial obtinut de sotia deputatului PSD a fost de 35.061 lei (aproximativ 8.138 euro).
In prezent, Amalia Cindrea este subprefect de Sibiu. Despre cazul Cindrea, ARC a scris in exclusivitate.

De asemenea, deputatul UDMR Károly Kerekes a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiului sau, Szilard Kerekes, in perioada 2006 – 2010, si a sotiei sale, Ildiko Susana Kerekes, in perioada 2004 – 2009, in cadrul biroului parlamentar detinut in Circumscriptia electorala nr. 28 Mures.

Beneficiul patrimonial obtinut de fiul si sotia deputatului UDMR a fost de 99.083 lei (aproximativ 23.000 euro).

ANI sustine ca veniturile obtinute de rudele celor doi deputati in urma angajarii prin nerespectarea regimului juridic al conflictul de interese a fost in cuantum de 134.144 lei (aproximativ 31.138 euro).

Agentia transmite ca a initiat demersuri in vederea anularii contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.


* * *

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a descoperit saptamana trecuta ca deputatii Oana Niculescu Mizil (PSD), Sonia-Maria Draghici (PSD), Mihai Radan (minoritati), Stelica Iacob Strugaru (PDL) si András Levente Mate (UDMR) si-au angajat ilegal rudele apropiate la birourile lor parlamentare din teritoriu. Prejudiciul se ridica la 46.000 euro. Inspectorii de integritate cer acum Parchetului General sa ii cerceteze penal pe cei cinci parlamentari, pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese. De asemenea, ei risca sa fie destituiti din functie.

Oana Niculescu Mizil si-a angajat mama, Lidia Niculescu Mizil Stefanescu, din 29 aprilie 2009 – prezent, la Biroul Parlamentar detinut in Circumscriptia electorala nr. 42 Bucuresti.

Sonia-Maria Draghici si-a angajat fiul, Doru Vladimir Draghici, in perioada 2 martie 2009 – 1 iulie 2009, respectiv 21 septembrie 2009 – prezent, in cadrul Biroului Parlamentar detinut in Circumscriptia electorala nr. 5 Bihor.

De asemenea, deputatul Mihai Radan si-a angajat atat fiul, Liubomir Mile Radan (2004 – prezent), dar si sotia, Elena Radan (in perioada 2006 – 2008), in Biroul Parlamentar – Circumscriptia electorala nr. 11 Caras-Severin.

Deputatul PDL Stelica Iacob Strugaru si-a angajat fiul, Radu Iacob Strugaru, incepand cu data de 1 iunie 2009, in cadrul Biroului Parlamentar – Circumscriptia electorala nr. 7 Botosani.

Si deputatul UDMR András-Levente Mate este acuzat ca si-a angajat ilegal sotia, Erzsebet Mate, in perioada 16 martie 2010 – 1 ianuarie 2011, in cadrul Biroului Parlamentar – Circumscriptia electorala nr. 13 Cluj.

Inspectorii de integritate au calculat ca beneficiul patrimonial total, obtinut de rudele celor cinci deputati in urma angajarii prin nerespectarea regimului juridic al conflictul de interese, este de 196.332 lei (aproximativ 46.745 euro).

Pe langa sesizarea Parchetului General, ANI a initiat demersuri in vederea anularii contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

Deputati cu averi mari

Oana Niculescu Mizil este nepoata fostului demnitar comunist Paul Niculescu-Mizil, fiind casatorita cu libanezul Jimmy Thome. A fost introdusa in politica de catre primarul Marian Vanghelie, cel care a ajutat-o sa castige un loc de deputat, reprezentand cartierul Ferentari. Detine actiuni la cinci companii (cu o valoare de 1,6 milioane lei si 680.000 euro), un teren la Snagov, doua apartamente in sectorul 1 al Capitalei, bijuterii de 800.000 USD, iar in conturi are 1,5 milioane euro si 178.000 franci elvetieni.

La fel de impresionanta este si averea deputatului UDMR de Cluj András Levente Mate: 11 terenuri, trei apartamente, o garsoniera si o casa. In 2010, a incasat de la Camera Deputatilor suma de 73.000 lei, iar casa sa de avocatura a avut venituri de 95.000 lei. In declaratia de avere, parlamentarul UDMR a trecut faptul ca sotia sa a primit in 2010 de la Camera Deputatilor suma de 7.576 lei.

Sonia-Maria Draghici – deputat PSD de Bihor, detine un teren in comuna Paleu, o casa in Oradea si o alta pe care a vandut-o anul trecut. In 2010, a castigat 52.000 lei de la Universitatea Oradea, unde este profesor, 49.000 lei de la Parlament, iar sotul a castigat 42.000 lei, fiind director la AJOFM Bihor.

Stelica Iacob Strugaru – deputat PDL de Botosani este actionar la doua companii (cu o valoare la zi de peste un milion de lei) si are in proprietate un teren si o casa in orasul Darabani, plus un apartament in Iasi. In declaratia de avere a trecut un venit de la Parlament in cuantum de 51.000 lei in anul 2010, iar sotia este director la una din companiile familiei, SC Iacobs SRL, cu un salariu de 6.600 lei pe an.

Miha Radan are in proprietate doua terenuri si doua case in Caras-Severin. In 2010, a castigat 37.000 indemnizatia de deputat si 39.500 lei din pensie.

Pentru acest flagrant conflict de interese, ARC le cere celor cinci deputati sa-si dea demisia si sa faca loc altor alesi care sa inteleaga ca banii statului nu sunt pentru propriile mame, sotii si beizadele.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “UPDATE: Flagrant conflict de interese: ARC le cere demisia! Sapte deputati si-au angajat ilegal sotiile la birourile parlamentare

 1. ALEGATORUL

  DACA ACESTI TICALOSI NU-SI DAU DEMISIA IN 48 DE ORE, ATUNCI TREBUIE INFORMATI SI LAMURITI ALEGATORII DIN COLEGIILE ELECTORALE CARE I-AU TRIMIS IN PARLAMENT SA LE RETRAGA INCREDEREA PRIN REFERENDUM. CU PARUL NU SE POATE REZOLVA PT CA NU-I CIVILIZAT. DACA INTRA AUTORITATILE STATULUI SA TRATEZE PROBLEMELE IN ACESTE DELICTE DUREAZA CEL PUTIN CAT O GENERATIE DE OAMENI SAU „MERMELESC” SITUATIA CA IN TOATE CAZURILE DE PANA ACUM.

  Reply
 2. STRUTOCAMILA ANI

  Infiintarea ANI este ultima confirmare a neputintei (INCOMPETENTEI) statului de a
  stavili sau combate marele flagel care se numeste CORUPTIE si va avea ca insemnatate in contacararea acestui tip de infractionalitate, echivalenta, „influenta razelor de luna asupra galosilor de guma” demonstratie care se face pe un consum bugetar insemnat.
  Atributiile ANI(institutie care nu are nici caracteristici-competente administrative nici judiciare) in lumea civilizata dominata de rationalitate le executa FISCUL care este cea mai exigenta autoritate de stat. (Obama nu si-a putut numi doi coechipieri ,consilieri-experti, pentru ca in cazierul fiscal acestia aveau mentiuni pentru intirzierea cu citeva luni a platii unui impozit anual de 300 dolari, in timp ce in Romania unii demnitari sau politicieni nu numai ca nu platesc impozitele si taxele anuale, dar nici cheltuielile cu utilitatile de la numeroasele lor imobile dobintite in cele mai multe cazuri in mod fraudulos).

  Reply
 3. Grecu

  Si la noi in zona Bacau – Onesti e acelasi lucru : deputatul Vreme , acum asa zis ministru al comunicatiilor, o are pe sotie la cabinet, ceva cumetri , fini , rude mai indepartate si alte neamuri, in plus a angajat si prin minister! Cercetati si o sa aflati mai multe ! Lista aia cu 5 e mult prea mica !

  Reply
 4. VLAD TEPES

  DL Grecu mergeti in colegiu electoral care l-a trimis in Parlament si spuneti-le ca VREME a comis o lista de ilegalitati si retrageti-i increderea pe baza de tabele cu semnatura si datele din B.I. sau C.I. ale fiecarui alegator. Un ex. il dati la Parlament, unul lui direct si originalul la I.C.C.J..Trimiteti cativa alegatori cu plancarde si vuvuzele care sa-i picheteze intrarea la minister, la locuinta din Buc. si Onesti. Asta se numeste „SOMATIE A SOCIETATII CIVILE” si este cea mai importanta institutie de drep public.

  Reply
 5. M.O.

  cred ca daca ar fi avut onoare… deja isi dadeau demisia… dar la asemenea mitocani, nu ai ce sa ceri; asa ca:afara fara jacmaneala din banii nostri, afara !

  Reply
 6. doru

  Oare ,pot da crezare opozitiei?Ma intreb cati din cei gasiti in incombatilitate,cu averi nejustificate au fost condamnati?Se pare ca opozitia i-si face de cap in sensul ca i-si permite modificarea ANI.Cert este ca nu am vazut inca un caz rezolvat de justitie,care sa se lase cu condamnari,etc.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *