Adrian Popescu

UPDATE: Arma secreta a PDL GUVERNUL DECRETEILOR

Premierul desemnat Mihai Razvan Ungureanu a anuntat lista completa a noului Executiv propus Parlamentului spre validare: Vicepremier – Marko Bela, MAI – Gabriel Berca, Finante – Bogdan Dragoi, Economie – Lucian Bode, Externe – Cristian Diaconescu, Transporturi -Alexandru Nazare, Mediu – Laszlo Borbely, Turism – Cristian Petrescu, Aparare – Gabriel Oprea, Cultura – Kelemen Hunor, Justitie – Catalin Predoiu, Comunicatii – Serban Mustea, Munca – Claudia Boghicevici, Educatie – Catalin Baba, Sanatate – Ladislau Ritli, Agricultura – Stelian Fuia, Afaceri Europene – Leonard Orban.

”Sunt fete noi, profesionisti exceptionali, oameni cu care am lucrat, pregatiti sa dovedeasca nu doar o generatie de schimbare politica, ci si una de principiu. (…) Le voi cere competenta, profesionalism, responsabilitate, decenta, modestie si, foarte important, disponibilitate de dialog, in asa fel incat intentiile guvernului sa poata fi auzite peste tot acolo unde exista beneficiari, intre cetatenii Romaniei. Pornesc cu ganduri realiste si nu de la principiul ca urmeaza sa fiu schimbat. Nu voi fi un prim-ministru care vine in fruntea Guvernului pentru a pleca. Cred in soliditatea guvernamentala si politica”, a declarat Ungureanu.

Citeste programul de guvernare

Practic, toti ministrii PDL au fost schimbati, iar UDMR si UNPR si-au pastrat portofoliile. De asemenea, raman cei doi tehnocrati Catalin Predoiu la Justitie si Leonard Orban la Ministerul Afacerilor Europene.
Citeste:
declaratie de avere – aici

declaratie de interese – aici

Premier: Mihai Razvan Ungureanu. Fidel al presedintelui Traian Basescu, platit de mogulul Dinu Patriciu pentru opinii de politica externa

Absolvent al Facultatii de Istorie de la Universitatea “Al. I. Cuza” Iasi, Ungureanu a fost ministru de externe (decembrie 2004 – martie 2007) in timpul Guvernului Tariceanu, fiind si membru al PNL. Apropierea de Traian Basescu duce la o disputa cu Tariceanu si cu plecarea din PNL si cu demisia din fruntea MAE. Disputa a pornit dupa ce Tariceanu l-a acuzat ca l-a informat dupa trei luni de retinerea a doi muncitori romani in Irak, acuzati de spionaj, in vreme ce Traian Basescu fusese informat imediat.

In noiembrie 2007, Traian Basescu il propune pentru sefia SIE, functie ocupata pana in prezent.

Potrivit declaratiei de avere disponibila pe site-ul SIE, sotii Mihai-Razvan si Daniela Ungureanu au incasat, in anul 2011, aproape 500.000 de lei, din care 355.933 lei provin dintr-un contract de „servicii de consultanta medicala” incheiat de Daniela Ungureanu cu OMV AG, Viena.

De asemenea, Daniela Ungureanu, de profesie medic, este angajata Institutului Cllinic Fundeni, de unde a incasat in anul 2011 aproape 50.000 de lei.

Mihai Razvan Ungureanu a castigat de la SIE in anul 2011aproximativ 66.000 lei, si alti 28.500 lei ca profesor la Universitatea Bucuresti.

In declaratia de avere, premierul desemnat a trecut faptul ca este membru in consiliul director al revistei Foreign Policy Romania, publicatie editata de holdingul Adevarul, detinut de magnatul Dinu Patriciu. Pentru articolele scrise in publicatia lui Patriciu, seful SIE a incasat suma de 1.963 lei.

Ministerul Agriculturii : Stelian Fuia, declarat de ANI in conflict de interese

Considerat un apropiat al lui Emil Boc, Stelian Fuia este deputat PDL de Calarasi si din septembrie 2010 este presedinte al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Parlament.

In anul 2008, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul General, acuzandu-l pe Fuia de conflict de interese, deoarece, in calitate de director al Statiunii de Cercetare Fundulea, a incheiat un contract cu firma SC Procera Agrochemicals Romania SRL la care detinea 50% din actiuni.

Potrivit ultimei declaratii de avere, Stelian Fuia are 50% dintr-un teren agricol de 50 de ha cumparat in 2005 in comuna Frumusani (Calarasi) si un teren intravilan de 2.187 de mp in Fundulea (Calarasi). El mai detine o casa de locuit de 150 de mp in Fundulea si un apartament de 65 mp in Bucuresti.

Deputatul are actiuni la trei firme SC Synchem Agroindusries SRL, SC Procera Biofuels SRL si SC Fuia Management & Investiments SRL.

La capitolul venituri, Stelian Fuia a trecut un salariu de 52.893 de lei indemnizatia de deputat, 51.250 de lei ca cercetator stiintific la Procera Agro si 72.000 de lei din functia de manager la SC Procera Agro SRL.

Ministerul Dezvoltarii si Turismului: Cristian Petrescu. Sotia sa a primit contracte ca avocat de la CNADNR

Inlocuitorul Elenei Udrea are 41 de ani si este deputat PDL de Bucuresti. Este absolvent al Facultatii de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii Ecologice si are un master in Ecoturism si Protectia Mediului.

In declaratia de avere, el a trecut trei contracte de asistenta juridica, in valoare de 54.000 euro si 4,6 milioane lei (un milion de euro), incheiate de cabinetul de avocatura al sotiei cu CNADNR, ce au ca obiect “reprezentare si asistenta juridica in procedura de expropriere pentru autostrazile A2 si A3”. Contractele au fost incheiate in anii 2004 si 2006, prin selectie de oferta, si sunt inca in derulare.

Cristian Petrescu este presedintele Asociatiei Profesionistilor din Turism din Romania, calitate in care a primit de la colega sa de partid, ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, trei contracte pentru promovarea turistica: “Drumul vechilor cetati dobrogene”- 950.000 lei, “Traseu turistic Maramures-Bucovina”- 989.000 lei si “Trasee tursitice si de agrement din Transilvania” – 989.000 lei.

Intr-o postare de Romaniacurata.ro, Cristian Petrescu se apara sustinand ca a cunoscut-o pe sotia sa abia in 2008, pe cand contractele de la CNADNR au fost primite in 2004 si 2006, iar casa de avocatura incaseaza doar 10% din acele contracte.

Ministerul Comunicatiilor: Razvan Mustetea. Tanar cu multe ramificatii in mediul de afaceri din Vrancea

Razvan Mustea, 34 de ani, este propunerea PDL pentru Ministerul Comunicatiilor. Este deputat de Vrancea si seful Organizatiei de Tineret a PDL, fiind lector universitar la Universitatea Romano-Americana din Bucuresti.

Potrivit declaratiei de avere, Razvan Mustetea are o casa de 672 mp in Voluntari (Ilfov), dobandita prin donatie si un imobil in Bucuresti de 170 mp, doua terenuri, unul in Ilfov, altul in Bucuresti. Este proprietarul unui autoturism Porshe. Mai poseda o colectie de ceasuri si bijuterii in valoare de peste 60.000 de euro. In ultimul an, a avut venituri din chirii (spatii comerciale) de aproximativ 100.000 de lei pe an.

Presa locala din Iasi relata in 2003 ca Razvan Mustetea s-a casatorit cu Ana Maria Furtuna, fiica vicepresedintelui CJ Vrancea, Horia Furtuna, in mandatul 2004-2008, din partea Aliantei PSD-PC, un apropiat al lui Marian Oprisan. Horia Furtuna a intrat ulterior in PDL, ajutandu-l apoi pe ginerele sau sa se impuna in filiala locala a partidului.

In plus, Razvan Mustetea este fiul lui Ionel Mustea, principal sponsor al PD-L Vrancea si unul din cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Vrancea.

Ministerul de Interne: Gabriel Berca, traseist politic pe relatia PNL-PDL

Gabriel Berca are 43 ani si a fost prefect al judetului Bacau in perioada 2005-2008. Intre martie-decembrie 2008, a ocupat functia de sef al Secretariatului General al Guvernului, in timpul guvernarii Tariceanu.

A fost ales senator pe lista PNL in alegerile din 2008, iar in iunie 2010, Berca a demisionat din PNL si ulterior a fost numit presedinte interimar al PDL Bacau. In Senat, Gabriel Berca este membru in Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii.

Ministerul Transporturilor: Alexandru Nazare, mana dreapta a Ancai Boagiu

A intrat in administratie publica in 2005, in calitate de consilier al Ancai Boagiu, fiind mana sa dreapta in Ministerul Integrarii Europene.

La alegerile pentru Parlamentul European din 2009, Nazare s-a aflat pe lista PDL, insa nu a prins legislativul european. A devenit consilier al lui Theodor Stolojan, ales eurodeputat, timp de trei luni, din august pana in octombrie 2009.

In aprilie 2010, Nazare a fost numit secretar de stat in Ministerul de Finante
, iar cand Anca Boagiu a fost desemnata ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare a revenit sub conducerea acesteia, ca secretar de stat.

Nazare are 32 de ani, este din Onesti si a obtinut licenta in stiinte politice la Scoala Natio
nala de Stiinte Politice si Administrative din Bucuresti.

Ministerul Muncii: Caludia Boghicevici, invatatoare din Arad, sustinuta de Gheorghe Falca

Intre 1995 si 2000, Caludia Boghicevici, a fost invatatoare la Casa de Fete, Directia generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad.

Apoi a lucta ca auditor public intern, la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad, pentru ca, in 2003, sa detina functia de inspector de specialitate in cadrul aceleiasi directii.

La alegerile pentru legislativ, din 2008, a obtinut un fotoliu in Camera Deputatilor din partea PDL. A fost sustinuta puternic in alegeri de primarul din Arad, Gheorghe Falca.

In 2010, Boghicevici s-a mai aflat pe lista nominalizatilor pentru functia de ministru al Muncii, in 2010, insa Ioan Nelu Botis a fost preferat.

Ministerul Finantelor: Bogdan Dragoi, “intelectualul” guvernului

Inainte de cariera in zona administratiei publice, Bogdan Dragoi a lucrat in mediul privat. Timp de aproape doi ani (ianuarie 2002 – noiembrie 2003) a fost analist de afaceri al companiei Inquam Limited UK, dupa care a devenit asociat in cadrul companiei, firma ce detinea Telemobil in Romania. Dragoi infiinteaza apoi FocusSat SA Romania, al carei actionar si vicepresedinte este pana la vanzarea firmei celor de la UPC (in aprilie 2006). Urmeaza cateva luni in care este consilierul ministrului Integrarii Europene, Anca Boagiu (aprilie – septembrie 2006), de unde pleaca la Finante, fiind numit secretar de stat la propunerea PD.

Dupa ce a fost schimbat de la Finante in 2007, cand PD a fost scos de la guvernare de premierul Calin Popescu Tariceanu, Bogdan Dragoi e numit director general economic in Primaria Bucuresti, in timpul mandatului lui Adriean Videanu.
De altfel, presa a relatat ca tatal sau, Dan Dragoi, este un apropiat al lui Adriean Videanu.

Din 2009, Bogdan Dragoi este responsabil de asigurarea finantarii bugetului national prin functia de sef al Trezoreriei.
Ca avere, Bogdan Dragoi are patru terenuri, un autoturism Jaguar si o colectie de ceasuri de 215.000 euro.

Dragoi, in varsta de 31 de ani, este artizanul iesirii Romaniei pe piata externa prin vanzarea de euro-obligatiuni pe o perioada de 5 ani, la un randament de 5,29%.

El este unul dintre cei mai tineri demnitari romani. Si-a inceput cariera in administratie la varsta de 25 de ani in functia de consilier la Ministerul Integrarii Europene (aprilie 2006-septembrie 2006), fiind sustinut de Partidul Democrat.

Bogdan Dragoi a absolvit Tufts University, Fletcher din Boston, Massachusetts, cu distinctia Magna cum Laudae, fiind specializat in Relatii Internationale si Economie.

Ministerul Educatiei: Catalin Baba

Secretar de stat in Ministerul Educatiei, conferentiar universitrar si decan al Facultatii de Stiinte Politice si Administrative, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Catalin Ovidiu Baba (44 de ani) este numele propus de PDL pentru a-l inlocui pe Daniel Funeriu la sefia Ministerului Educatiei. Potrivit declaratiei de interese din mai 2011, Catalin Ovidiu Baba este membru in Consiliul de Administratie al SRTV. In 2009, Catalin Baba a fost sef al Cancelariei premierului, iar dupa desfiintarea Cancelariei a fost consilier de stat al premierului.

In octombrie 2009, Catalin Ovidiu Baba a fost numit secretar de stat la Ministerul Educatiei, pentru ca ulterior sa revina, cu aceeasi functie, in aparatul de lucru al primului-ministru.

Potrivit declaratiei de avere, Catalin Ovidiu Baba detine impreuna cu sotia 3.500 de mp teren forestier in Faget (Cluj), un teren intravilan de 588 de mp in Comuna Apahida (Cluj).

Mai detine doua depozite bancare la ING Cluj Napoca, cu 20.000 de lei si 30.000 de euro.

In 2010, a incasat un salariu de peste 52.000 de lei de la Universitatea Babes-Bolyai, aproape 30.000 de la Ministerul Educatiei, 19.519 lei de la SGG. Sotia sa, Alina Baba, a castigat 10.351 de lei de la SC Nagual SRL si 38.315 lei dintr-un PFA.

Ministerul Economiei: Lucian Bode

Deputatul Lucian Bode, seful organizatiei PDL Salaj, este propunerea pentru a ocupa postul de ministru al Economiei, dupa ce Andreea Paul Vass a refuzat nominalizarea.

Lucian Bode a absolvit in 1998 Universitatea din Oradea, Facultatea de Electrotehnica si Informatica, specializarea inginer electromecanic. De asemenea, are un masterat in „Managementul Securitatii in Societatea Contemporana”, la Facultatea de Istorie si Filozofie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

In perioada 2001-2008 a fost inginer Electrica S.A., Sucursala de distributie a energiei electrice Zalau. Sotia sa este educatoare la o gradinita din Zalau.

Declaratiile de avere si de interese ale ministrilor

Alexandru Nazare (PDL) – ministrul Transporturilor

declaratie de avere – aici

declaratie de interese (2010) – aici

Stelian Fuia (PDL) – ministrul Agriculturii

declaratie de avere – aici

declaratie de interese – aici

Cătălin Baba (PDL) – ministrul Educaţiei

declaratie de avere – aici

declaratie de interese – aici

Răzvan Mustea (PDL) – ministrul Comunicaţiilor

declaratie de avere – aici

declaratie de interese – aici

Claudia Boghicevici (PDL) – ministrul Muncii

declaratia de avere – aici

declaratie de interese (2009) – aici

Bogdan Drăgoi (PDL) – ministrul Finanţelor

declaratia de avere – aici

declaratia de interese – aici

Kelemen Hunor (UDMR) – ministrul Culturii

declaratia de avere – aici

declaratia de interese – aici

Laszlo Borbely (UDMR) – ministrul Mediului

declaratia de avere – aici

declaratia de interese – aici

Ritli Ladislau (UDMR) – ministrul Sănătăţii

declaratia de avere – aici

declaratia de interese – aici

Cristian Diaconescu (UNPR) – ministrul Afacerilor Externe

declaratia de avere – aici

declaratia de interese – aici

Gabriel Oprea (UNPR) – ministrul Apărării

declaratia de avere – aici

declaratia de interese – aici

Catalin Predoiu – Ministerul Justitiei

declaratie de avere – aici

declaratie de interese – aici

Leonard Orban – Ministerul Afacerilor Europene

declaratie de avere – aici

declaratie de interese – aici

Lucian Bode – Ministerul Economiei

declaratie de avere – aici

declaratie de interese – aici

Gabriel Berca – Ministerul Administratiei si Internelor

declaratie de avere – aici

declaratie de interese – aici

Cristian Petrescu – Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

declaratie de avere – aici

declaratie de interese – aici

Marko Bela, vicepremier

declaratia de avere – aici

declaratia de interese – aici


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “UPDATE: Arma secreta a PDL GUVERNUL DECRETEILOR

 1. Chiş Costel

  Chestia cu decreteii o gasesc deranjanta din punct de vedere moral .Mai meditati .Nu e bine sa judecam oamenii dupa momentul in care au venit pe lume in urma unui decret ,fara vointa lor cum nu e bine sa discriminam oamenii dupa rasa etc etc .In pofida faptului ca sunt ferm convins ca basescu a facut mult rau acestei tari permiteti-mi sa cred ca Mihai Razvan Ungureanu este un om cu potential .De notat ca nu am tangenta cu serviciile si nu il cunosc personal .Este doar o opinie.

  Reply
 2. cms.sef(r)de politie PRECUP FL

  Nimic semnificatv,profund,nimic serios…aceeiasi MARIE ,cu o alta palarie…acest guvern are si mai multe dezavantaje decat cel care s-a auto-demis;LIPSA DE EXPERIENTA SI MAI MARE;VOR COPIA LA INDIGO…abureala si lipsa de profesionalism a celor care au demisionat;Sunt la fel de pofticiosi..in ceea ce priveste adunarea de valori si avere;Nimic nu-i recomanda profesional,decat vrajelile din c.v.-urile politice;Incorsetarile F.M.I si ale altor institutii internationale pe care practic le VOR SLUGARI CA NISTE VERITABILI LACHEI SI SLUGI..CE SUNT IN DEVENIRE.Apropos de averile declarate(si mai ales de cele nedeclarate):DE UNDE AU AVUT ASEMENEA POSIBILITATI DE..ADUNAT ASTFEL DE AVERI?..domnul nou premier,chiar nu stie nimic sau se face ca ploua…vorba lui nenea IANCU:(TOTI)MARI FARSORI,MARI GOGOMANI…la asa reactie publica e de mirare ca BERCEA MONDIAL NU ESTE PE LISTA DE PROPUNERI PENTRU VREUN MINISTER..apropos de se fac astfel de discriminari?BERCEA ARE DE FAPT ACELASI CARACTER SI..COMPORTAMENT,de ce ne este rusine sa recunoastem…SINCER ROMANIA ESTE CONDUSA SI CUCERITA DE BANDITI,INFRACTORI ,MAFIOTI ,TUPEISTI..avem o mare problema:ne trebuie mai multe locuri in puscarii decat in scoli…ce parere aveti?

  Reply
 3. elenick

  Adecvarea/seriozitatea demersului acestui guvern sunt sublime si “lipseste cu desavarsire”. M-am uitat pe cv-urile acestor indivizi si m-am luat cu mainile de cap. NIMIC nu ii recomanda penru aceste posturi de baza in stat; practic intre Job Description si competentele lor este o prapastie uriasa care nu poate fi acoperita, nici macar de recomandarile de la partd . Cei mai “pe dinafara” sunt :

  -Cristian Petrescu, cu studii de Educatie fizica la Fac. Ecologica, master in Turism – totul la ff si pe bani, la baza mecanic auto. L-am vazut si la televizor, este un troglodit gen Igas, cu tupeu si obraznicie maxime. Va imaginati ca asta e pus ministru peste cel mai bogat/demanding minister, al Dezvoltarii Regionale unde problemele de absorbtie si de control la fondurile europene au ajuns critice in acest moment?

  – Lucian Bode/Min. Economiei – subinginer/inginer (nu se stie) la Univ. Oradea (celebra fabrica de diplome a clanului Maghiar), care inainte de deputatie a lucrat la Electrica Oradea, de fapt nici nu a lucrat caci a fost lider de sindicat. Va puteti da seama ce poate face acesta intr-un Minister complex ca Min. Economiei, in prag de vanzare de active ale celor mai valoroase Regii autonome?

  – Claudiu Dragoi si Razvan Mustea – 2 bamboo-isti cu Porsche si Jaguar in cap, primul facand studii “inalte” la o fac. obscura din State , al doilea absolvent de varf de “particulara”, amandoi in siajul Elenei Basescu…. frate, astia ministri????

  – Nazare si Claudia Boghicevici – 2 purtatori de mape ai ministrilor pe care i-au servit, ultima invatatoare la baza, apoi dupa o fac pe repede inainte face 3(trei) mastere simultan la aceeasi fabrica de diplome- Univ. Vasile Goldis/Arad; ce om normal ar face asta in realitate? sunt clar diplome pe bani, fara valoare, fara sens, doar ca sa umfle CV-ul.

  -Stelian Fuia – un mafiot marca PDl care a falimentat Institutul de Cercetari de la Fundulea, se lauda cu angajarea la Monsanto – ar trebui sa se rusineze de experienta la ac. companie – promotoarea&loby costisitor pt produse/organisme modificate genetic dispretuite in toata Europa.

  Nu am timp sa ma refer si la ceilalti, dar sunt cam in aceeasi cofa! sa nu-l uitam pe „eminentul” general Oprea care de la izmene a ajuns ministru la Aparare, semi- alfabetizat si el…

  Fratilor, pe mana astora dam tara in perioada urmatoare? sau de fapt o lasam tot pe mana “vechilor” care vor face jocurile/treburile din spatele lor, ca si pana acum? Ca sa stim si noi, macar….

  Reply
 4. Meda

  Toti cei nascuti dupa 1967 sunt decretei….asa cum avem artistii decretei, vezi Cristian Mungiu, procurori decretei, vezi Codruta Kovesi si Victor Ponta, securistii decretei, vezi George Maior, analistii de comunicare decretei, vezi Adriana si Claudiu Saftoiu, viceguvernatori BNR decretei, vezi Bogdan Olteanu, strategi decretei, vezi Cozmin Gusa, antrepenori decretei, vezi Robert Negoita si Dan Diaconescu in direct, instalatori decretei, vezi Dorel si foarte multi papgali decretei…nu stiu de ce n-am putea investi un guvern majoritar decretel. Generatia aceasta ne va plati pensiile, asa ca hai sa nu ne mai batem joc de ei.

  Reply
 5. simona

  Excelentă remarca cu decrețeii! E generația care și-a omorât ”tatăl” spiritual la Revoluție. Studiile de psiho-sociologie o consideră o generație cu totul deosebită.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *