Cristian Ghingheș

UNSR: un viitor mai bun pentru fundațiile de tineret

După reacția fermă a Forumului Tinerilor din România, a venit rândul altei structuri federative de nivel național să salute publicarea proiectului de regulament pentru fundațiile pentru tineret. Ne referim la Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR), care apreciază totodată procesul de consultare a tinerilor cu privire la aspectele regulamentului scos în dezbatere publică.

În comunicatul lor, studenții precizează că tinerii nu au avut acces în conducerea fundațiilor în lipsa normelor de aplicare a legii și că demersurile pentru aceste reglementări au mers foarte greu, oficialii MTS fiind cei care nu puneau pe lista de priorități acest lucru. Starea de ilegalitate trebuie să înceteze de îndată, iar această lege să fie în sfârșit respectată, afirmă UNSR.

Care sunt efectele benefice ale regulamentului propus, potrivit UNSR:

  1. În primul rând, se reglementează modalitatea de organizare și funcționare a consiliului de conducere a fundațiilor pentru tineret. Consiliile de conducere vor fi compuse, potrivit legii, din trei persoane numite de consiliile județene, respectiv CGMB (Consiliul General al Municipiului București) și din două persoane alese de către organizațiile de tineret din județul respectiv.
  2. Un aspect foarte important de precizat este că la momentul numirii celor trei persoane de către consiliile județene, mandatele actualelor conduceri încetează. În realitate, încetează o stare de ilegalitate deoarece nu există în momentul de față nicio conducere a unei fundații care să fie legal constituită potrivit Legii nr. 146/2002, cu modificările și completările ulterioare. Totodată, în conformitate cu Legea nr. 146/2002 și Legea nr. 350/2006 în sfârșit, tinerii vor fi implicați cu adevărat în funcționarea acestor fundații pentru tineret, existând cadrul legal pentru implicarea acestora și nu unul la discreția celor care dețin ștampila fundației.
  3. Sunt reglementate aspectele referitoare la supravegherea și controlul fundațiilor pentru tineret. La nivelul fiecărui județ există sau trebuiau să existe comisii de evaluare, supraveghere și control, care se înființează prin ordin al prefectului în maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a regulamentului. Va fi efectuat un cel puțin un control anual.

UNSR reunește peste 60 de asociații studențești și de tineret din 14 centre universitare ale țării, printre scopurile organizației numărându-se dezvoltarea și afirmarea profesională, respectiv evoluția cunoașterii și cercetării în condițiile respectării statului de drept și a drepturilor omului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *