După ce zilele trecute Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) a scos în dezbatere publică, după 18 ani de nerespectare a legii, Regulamentul de punere în aplicare a dispozițiilor Legii nr.146/2002 pentru punerea în ordine a fundațiilor județene pentru tineret, au început să apară reacții pozitive ale organizațiilor de tineret.
A spart gheața Forumul Tinerilor din România (FTR), care astăzi nu doar că a făcut un apel la tineri să trimită propuneri pentru îmbunătățirea regulamentului propus, ci a și salutat mult așteptata acțiune a ministrului Ionuț Stroe pentru intrarea în legalitate a acestor fundații județene pentru tineret atât din punct de vedere organizatoric, cât și la nivel de gestionare a patrimoniului ce trebuie pus la dispoziția tinerilor.
Redăm poziția semnată de Alin Grigore, președintele Forumului Tinerilor din România ⤵️
Subiectul fundațiilor județene pentru tineret și cea a Municipiului București este dintotdeauna unul fierbinte, iar pe această cale salutăm inițiativa Ministrului Ionuț STROE care a pus în sfârșit în dezbatere regulamentul de punere în aplicare a dispozițiilor Legii nr. 146/2002, după ani de zile și numeroase solicitări pe această temă către Ministerul Tineretului și Sportului (MTS).
Interesul manifestat se datorează în mare parte faptului că acestea dețin patrimoniul Uniunii Tineretului Comunist (UTC), multe dintre acestea sunt inactive, iar unele chiar în paragină. Consider că în tot acest timp, din 1990 și până în prezent, acestea ar fi putut să dezvolte numeroase activități de impact pentru tineri ținând cont de resursele administrative de care dispun. Rolul acestora trebuie să fie acela de centru polarizator, în care tinerii vin și desfășoară activități pentru generația lor, pentru întreaga comunitate din care fac parte și nu numai. Până în prezent singura fundație județeană cu care am putut colabora este Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), care este o excepție datorită oamenilor implicați, aceasta putând fi un model de bună practică.
Tocmai de aceea am lansat și rugămintea ca tinerii din întreaga țară să ne trimită pe această cale opiniile și propunerilor lor, mai ales că aceștia știu de la firul ierbii cum funcționează lucrurile. Cu siguranță actualul regulament poate fi îmbunătățit, iar în urma informațiilor primite, în urma consultărilor online, Federația noastră o să vină cu un set de propuneri constructive. Îmi doresc ca tinerii să fie implicați în funcționarea acestor fundații de tineret, acestea să își ”deschidă porțile” și să contribuie din plin la construcția viitorului acestei țări!
Forumul Tinerilor din România reprezintă 155 de organizații de tineret din țară prin intermediul cărora sunt promovate valori ca participarea, egalitatea, respectul pentru diversitate și minorități, recunoașterea, nediscriminarea și inovația. Scopul acesteia este de a reprezenta tinerii din România și totodată de a-i încuraja, susține și implica în activități și proiecte prin intermediul cărora să-și atingă potențialul maxim.