Romania Curată

UNJR va da în judecată guvernul Grindeanu pentru Hotărârea de Guvern privind SIPA

Președinta UNJR, Dana Gîrbovan, a anunțat că după ce hotărârea de guvern privind SIPA va fi publicată în Monitorul Oficial, judecătorii vor pune în mișcare demersurile necesare pentru a acționa in judecata Guvernul Grindeanu pentru modul in care a adoptat aceasta hotărâre de guvern.

Între motivele care stau la baza acestei decizii, Gîrbovan a amintit, într-o postare pe Facebook, faptul că CSM nu a avizat această HG, dar și faptul că desecretizarea arhivei SIPA naște „suspiciunea ca serviciile de informații si politicienii doresc sa intre legal in posesia conținutului acestei arhive cu scopul de a șantaja magistrați”.

Redăm integral postarea Danei Gîrbovan:

„Pe data de 6 iunie 2017 Ministerul Justitiei a emis un comunicat in care a publicat mai multe puncte de vedere cu privire la proiectul de hotarare de guvern initiat in 2016 de ministrul Raluca Pruna prin care se dorea inventarierea – din nou – a arhivei SIPA/DGPA. Comunicatul respectiv nu face decat sa confirme pozitia asociatiilor profesionale ale magistratilor care au acuzat lipsa de transparenta cu privire la modul in care, la initiativa ministrului justitiei Tudorel Toader, guvernul a adoptat pe data de 31 mai hotararea privind reinventarierea arhivei SIPA.

Astfel, in sedinta de Guvern din data de 31 mai 2017, cand s-a vorbit despre suplimentarea ordinii de zi cu hotararea de guvern privind arhiva SIPA, la intrebarea premierului Grindeanu daca „avem toate avizele, ca sa nu…”, ministrul justitiei Tudorel Toader a confirmat ca „avem toate avizele”.

In urma reactiilor publice de protest cu privire la modul lipsit de transparenta in care s-a adoptat aceasta hotarare de guvern, ministrul justitiei Tudorel Toader a lasat sa se inteleaga ca ar exista un aviz al CSM-ului dat acestei hotarari.

Ceea ce s-a prezentat in comunicatul Ministerului Justitiei pe data de 6 iunie nu este „avizul CSM”, ci doar un „punct de vedere” al unei directii din cadrul CSM.

Proiectul de hotarare initiat in 2016 de ministrul Raluca Pruna, si cu atat mai putin proiectul secret adoptat in 2017 de guvern la initiativa ministrului justitiei Tudorel Toader, nu are nici un aviz din partea CSM.

CSM-ul a clarificat intr-un comunicat emis public pe data de 2 iunie aceste aspecte.

Mai mult, asemenea asociatiilor magistratilor, CSM-ul a solicitat pe data de 16 mai Ministerului Justitiei sa faca publice toate rapoartele si documentele privind aceasta arhiva, astfel incat intreaga opinie publica sa stie ce s-a intamplat pana acum cu ea, lucru pe care ministrul justitiei nu l-a facut.

Hotararea de guvern privind arhiva SIPA initiata de ministrul justitiei Tudorel Toader nu doar ca risca sa acopere sau sa impiedice cercetarea prezumtivelor ilegalitati semnalate in spatiul public cu privire la ceea ce s-a intamplat cu aceasta arhiva de peste 12 ani, dar naste din nou suspiciunea rezonabila ca serviciile de informatii si politicienii doresc sa intre legal in posesia continutului acestei arhive cu scopul de a santaja magistrati.

Dezinformarea ca CSM ar fi avizat aceasta hotarare de guvern este numai una dintre multele inadvertențe din afirmatiile ministrului Toader cu privire la aceasta hotarare de guvern, care a fost facuta in asa mare secret incat nici pana azi, la o saptamana dupa adoptare, nu-i stim continutul.

In urma mai multor solicitari din partea presei confirm ca, dupa ce hotararea de guvern va fi publicata in Minitorul Oficial, vom pune in miscare demersurile necesare pentru a actiona in judecata Guvernul Grindeanu pentru modul in care a adoptat aceasta hotarare de guvern.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “UNJR va da în judecată guvernul Grindeanu pentru Hotărârea de Guvern privind SIPA

 1. N. C.

  „serviciile de informatii si politicienii doresc sa intre legal in posesia continutului acestei arhive cu scopul de a santaja magistrati”
  Cred ca exista o solutie simpla de a le dejuca planurile santajistilor: magistratii care se stiu santajabili sa demisioneze si sa le lase locul unora (mai) integri.

  Reply
 2. Nelu Stiuca

  UNJR si AMR cand sunteti de acuzat atunci cand dormeati in bocanci si SIPA functiona sau acum cand sunt demascate abuzurile comise de catre aceasta structura mafiota realizata impotriva JUSTITIEI ….???……CUM REZOLVAM IN CAZUL DE FATA PROBLEMA CREDIBILITATII JUSTITIARILOR INDIFERENT CE SE VA ALEGE DE SIPA , cineva poate sa incendieze aceasta arhiva …………………….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *