Romania Curată

UNJR si AMR au solicitat CSM sa apere independența justiției față de pretinsele presiuni făcute de procurorul-șef DNA asupra unui procuror inspector

UNJR si AMR au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, pe data de 21 septembrie 2017, “sa se sesizeze de indata in vederea apararii independentei intregului sistem judiciar fata de pretinsele presiuni pe care procurorul-sef DNA Laura Codruta Kovesi le-ar fi facut asupra procurorului inspector Mihaela Focica, desemnata sa cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori DNA”.

Solicitarea vine ca urmare a publicarii unei inregistrari ambientale a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-sef adjunct al Inspectiei Judiciare, si procuroarea Mihaela Focica, procuror inspector care a facut verificari la DNA, unde aceasta din urma ar recunoaste ca “procurorul-sef DNA Laura Codruta Kovesi ar fi facut presiuni asupra ei in lucrarea care ii era desemnata si in care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala savarsire de catre acestia a unor abateri disciplinare”.

“Daca faptele mentionate in acea inregistrare se confirma, acestea reprezinta incalcari extrem de grave ale independentei justitiei, prin imixtiuni si presiuni ale procurorului-sef DNA Laura Codruta Kovesi in activitatea Inspectiei Judiciare, prin care se incalca nu doar independenta acestui procuror inspector, dar si independenta sistemului judiciar in ansamblul sau”, au aratat UNJR si AMR in scrisoarea catre CSM.

“Este absolut necesar ca inspectorii judiciari sa actioneze in deplina libertate si independenta, orice presiuni facute asupra lor rasfrangandu-se asupra intregului sistem judiciar”, au aratat cele doua asociatii profesionale. Afirmatia se fundamenteaza pe Legea 317/2004 care, la art. 72 alin. 1, a stabilit ca “inspectorii judiciari isi desfasoara activitatea in mod independent si impartial”.

“Pe de alta parte, inspectorii judiciari trebuie sa isi foloseasca independenta conferita de lege pentru a cerceta toate plangerile cu care sunt sesizati, in mod obiectiv, eficient si efectiv, indiferent din partea cui provin si pe cine vizeaza”, au mai spus asociatiile profesionale.

Acestea considera ca “imixtiunea grava devoalata de procurorul inspector Mihaela Focica necesita o reactie pe masura a CSM, garantul independentei justitiei”.

“De altfel, imixtiunea este recunoscuta si definita ca atare chiar de catre procurorul Gheorghe Stan, inspector-sef adjunct al Inspectiei Judiciare, care, in cursul conversatiei, se arata revoltat de cele intamplate si spune ca ‘Asta inseamna imixtiune! Clasica!’”, au mai aratat asociatiile in scrisoarea trimisa CSM.

Asociatiile profesionale au amintit in scrisoare ca “CSM a amendat ferm, in anii trecuti, declaratiile unor politicieni, jurnalisti ori functionari publici prin care respectivii criticau punctual actiuni ale procurorilor DNA, iar CSM a apreciat ca astfel de declaratii sunt acte care au afectat independenta sistemului judiciar in ansamblul sau. CSM trebuie, cu atat mai mult acum, sa actioneze pentru verificarea actiunii procurorului-sef DNA care, daca se confirma, afecteaza grav independenta, impartialitatea procurorului inspector si, prin aceasta, independenta sistemului judiciar in ansamblul sau.”

“Astfel de presiuni extrem de grave nu pot fi ignorate, nici trecute cu vederea, fiind absolut necesar a fi verificate cu toata seriozitatea de catre CSM, in calitatea pe care o are de garant al independentei justitiei”, s-a mai mentionat in scrisoare.

Asociatiile au solicitat “efectuarea unei anchete efective, audierea in sedinta publica a Plenului CSM a tuturor persoanelor implicate si intocmirea unui raport asumat de CSM in care sa se clarifice toate aspectele mentionate in acea inregistrare”.

“Independenta justitiei nu este un privilegiu al magistratului, ci un drept al cetateanului, tocmai de aceea CSM are obligatia sa actioneze si sa dovedeasca opiniei publice ca isi indeplineste fara intarziere obligatia prevazuta de art. 133 din Constitutie de a fi ‘garantul independentei justitiei’”, au afirmat magistratii in scrisoarea catre CSM.

Asociatiile si-au concluzionat scrisoarea reiterand solicitarea “CSM-ului sa se sesizeze de indata si sa verifice cu celeritate toate aspectele relatate in respectiva inregistrare si sa ia toate masurile care se impun in scopul apararii independentei sistemului de justitie in ansamblul sau impotriva presiunilor reclamate de un procuror inspector ca fiind exercitate de procurorul-sef al DNA”.

Scrisoarea integrala poate fi accesata la adresa:
http://www.unjr.ro/2017/09/21/unjr-si-amr-au-solicitat-csm-sa-apere-independenta-justitiei-fata-de-pretinsele-presiuni-facute-de-procurorul-sef-dna-asupra-unui-procuror-inspector/


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “UNJR si AMR au solicitat CSM sa apere independența justiției față de pretinsele presiuni făcute de procurorul-șef DNA asupra unui procuror inspector

 1. CMC

  La DNA ceva miroase rau de tot.
  Cam asa a fost si in cazul Coldea. A inceput sa miroasa tot mai rau pana nu s-a mai putut ascunde nimic.
  Adica nu chiar nimic, pentru ca tot nu se stie daca (si cand) Maior si Coldea „si-au platit” excursiile platite de fapt de Ghita…cel care incheia contracte chiar cu „firma” lor.
  Nu e o tara minunata?
  Sa nu uitam sa multumim si ambasadorilor straini pentru asta….

  Reply
 2. Marian

  UNJR, AMR, CCR sunt instutii bolsevizate aproape total asa ca inainte de a vorbi trebuie sa se debolsevizeze. Nu sunt in masura cozile de topor sa vorbeasca despre DNA, Kovesi sau Lazar.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *