Romania Curată

UNJR consideră că mutarea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției este inacceptabilă

UNJR i-a solicitat ministrului justiției Tudorel Toader sa retragă din proiectul de modificare a legilor justiției orice referiri la Inspecția Judiciara, “pentru ca acestea sa facă obiectul unui proiect de lege distinct”.

“Propunerea actuala, cu mutarea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei, este inacceptabila. Inspectia Judiciara comporta probleme complexe, care necesita o abordare separata si profunda. Va trebui facut in acest sens un studiu comparat cu alte sisteme de drept pentru a gasi cea mai buna solutie pentru Inspectia Judiciara, o solutie care sa ii intareasca independenta si sa ii asigure o functionare eficienta”, s-a spus in scrisoare.

UNJR a mai solicitat, de asemenea, ministrului sa revina asupra varstei si experientei minime de a intra la INM. In proiectul sau ministrul justitiei a conditionat intrarea la INM cu varsta de 30 de ani si o vechime de 5 ani in domeniul juridic.

“Datele statistice arata ca impunerea unei experiente minime, cumulate cu varsta minima, vor avea ca efect direct imposibilitatea ocuparii posturilor vacante din sistem. Acest efect se va rasfrange negativ asupra judecatorilor de la judecatorii care sunt deja supra-aglomerati, dupa cum am atras atentia in mod constant. Solutia propusa atat de asociatii, cat si de CSM, de prelungire a perioadei de pregatire, raspunde mult mai bine necesitatii de a avea judecatori definitivi cu o suficienta experienta profesionala, care sa dubleze pregatirea teoretica, fara a implica si riscurile propunerii actuale”, a aratat UNJR.

Cu privire la forma data raspunderii materiale in proiect, UNJR isi mentine pozitia ca aceasta “incalca dispozitiile art. 52 alin. 3 din Constitutie referitoare la conditia exercitarii functiei cu rea credinta si grava neglijenta. De asemenea, formularea propusa este atat de laxa incat nu circumscrie in nici un mod limitele raspunderii, lasand loc arbitrariului.”

UNJR a mai solicitat acordarea unei perioade tranzitorii “pana cand prevederile referitoare la schimbarea regulilor referitoare la promovare vor intra in vigoare, pentru a evita blocarea accesului la nivelurile superioare si a asigura fluiditatea acestora in anii imediat urmatori intrarii in vigoare a legii”.

UNJR a mai solicitat ministrului sa mentina “toate amendamentele care separa cariera procurorilor de cea a judecatorilor, precum si separarea atributiile celor doua sectii din CSM in privinta carierei”, precum si “toate recomandarile facute de Comisia 1 a CSM care duc la intarirea statutului si independentei judecatorilor”.

“Intregul proiect de modificare a legilor justitiei trebuie sa aiba ca scop intarirea independentei justitiei, adica a statutului si independentei judecatorilor, ca si conditie intrinseca a dreptului cetatenilor la un proces echitabil”, a aratat UNJR.

“Propunerile pe care le-am facut conduc la intarirea statutului si independentei judecatorilor si ne asteptam sa tineti cont de ele”, si-a concluzionat UNJR scrisoarea.

Scrisoare integrala trimisa ministrului justitiei Tudorel Toader poate fi accesata mai jos:

———————————————————-

3 octombrie 2017

Ministrului Justitiei
Domnul Tudorel Toader

Stimate domnule ministru,

Am luat nota de intentia pe care v-ati exprimat-o de a lua in considerare propunerile venite din interiorul sistemului de justitie, motiv pentru care va trimitem propunerile pe care le-am inaintat si Consiliului Superior al Magistraturii, pe marginea proiectului privind legile justitiei.

Raportat la situatia actuala, va solicitam urmatoarele:

1. Sa scoateti din actualul proiect de lege orice propuneri referitoare la Inspectia Judiciara pentru ca acestea sa faca obiectul unui proiect de lege distinct. Propunerea actuala, cu mutarea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei, este inacceptabila. Inspectia Judiciara comporta probleme complexe, care necesita o abordare separata si profunda. Va trebui facut in acest sens un studiu comparat cu alte sisteme de drept pentru a gasi cea mai buna solutie pentru Inspectia Judiciara, o solutie care sa ii intareasca independenta si sa ii asigure o functionare eficienta.

2. Sa reveniti asupra conditiei de varsta si experienta minima pentru a intra la INM. Asa cum am aratat si in amendamentele noastre, datele statistice arata ca impunerea unei experiente minime, cumulate cu varsta minima, vor avea ca efect direct imposibilitatea ocuparii posturilor vacante din sistem. Acest efect se va rasfrange negativ asupra judecatorilor de la judecatorii care sunt deja supra-aglomerati, dupa cum am atras atentia in mod constant. Solutia propusa atat de asociatii, cat si de CSM, de prelungire a perioadei de pregatire, raspunde mult mai bine necesitatii de a avea judecatori definitivi cu o suficienta experienta profesionala, care sa dubleze pregatirea teoretica, fara a implica si riscurile propunerii actuale.

3. Sa reveniti asupra propunerilor referitoare la raspunderea materiala, in conditiile in care acestea incalca dispozitiile art. 52 alin. 3 din Constitutie referitoare la conditia exercitarii functiei cu rea credinta si grava neglijenta. De asemenea, formularea propusa este atat de laxa incat nu circumscrie in nici un mod limitele raspunderii, lasand loc arbitrariului.

4. Sa acordati o perioada tranzitorie pana cand prevederile referitoare la schimbarea regulilor referitoare la promovare vor intra in vigoare, pentru a evita blocarea accesului la nivelurile superioare si a asigura fluiditatea acestora in anii imediat urmatori intrarii in vigoare a legii.

5. Sa mentineti toate amendamentele care separa cariera procurorilor de cea a judecatorilor, precum si separarea atributiile celor doua sectii din CSM in privinta carierei.

6. Sa mentineti toate recomandarile facute de Comisia 1 a CSM care duc la intarirea statutului si independentei judecatorilor.

Intregul proiect de modificare a legilor justitiei trebuie sa aiba ca scop intarirea independentei justitiei, adica a statutului si independentei judecatorilor, ca si conditie intrinseca a dreptului cetatenilor la un proces echitabil.

Propunerile pe care le-am facut conduc la intarirea statutului si independentei judecatorilor si ne asteptam sa tineti cont de ele.

Cu stima,

Judecator Dana Girbovan
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “UNJR consideră că mutarea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției este inacceptabilă

 1. Dumitru

  Mie-mi place Dana Girbovan. Nu ca as fi vreun expert in drept, insa pare a avea pozitii constructive. De exemplu, in corul de fraieri care zbiara impotriva guvernului, UNJR, prin vocea Danei Girbovan, vine cu propuneri exacte. Si critice (dar argumentate) si mergand in sensul guvernului.

  Reply
 2. Piticar

  Din păcate de-a lungul anilor -din 2003 încoace – CSM și IJ au devenit zi cu zi un „Sindicat al crimei organizate și corupției din Just-RO”. Ultimul capitol încheiat la aderare, Just-RO rămâne o pată pe Steagul României a corupției sistemice și agregate traficată politic, administrativ și personal (pe promovări /funcții/foloase financiare) .
  CLAR ceva trebuie schimbat.
  Dl. Ministru Toader a înțepat punga cu puroi a Just-RO, iar reacțiile sunt de notorietate.
  Un bolnav care nu își recunoaște boala NU se va vindeca niciodată.

  Cât despre încrederea Consumatorilor români în serviciile Just-RO …
  NO COMMENT! La pământ.
  Controlul Consumatorilor asupra calității și incoruptibilității serviciilor din Just-RO, trebuie instituit urgent.
  Deja suntem în Haos judiciar și corupție sistemica agregata politico-judiciara și administrativ-bancara.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *