Romania Curată

România Curată se alătură solicitării UNJR către Guvern: Modificarea Codului penal și a celui de procedură să se facă transparent

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) solicită Guvernului Grindeanu să nu adopte nici o ordonanță de urgență care vizează activitatea autorității judecătorești, cum ar fi modificarea Codurilor, fără ca aceasta să fi fost pusă în dezbatere publică și fără să fi fost transmisă spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

UNJR atrage atenția asupra faptului că, în cursul întâlnirii avute pe 10 ianuarie 2017 cu Ministrul Justitiei, Florin Iordache, acesta și-a asumat revizuirea cadrului normativ deja existent prin consultări cu corpul magistraților, în vederea asigurării unei legislații clare, coerente și previzibile, potrivit unui comunicat al uniunii.

În ceea ce privește necesitatea punerii în acord a Codului Penal și a Codului de Procedura Penală cu deciziile Curții Constituționale, Ministrul Justiției a cerut sprijinul asociațiilor profesionale ale magistraților, urmând ca acestea să contribuie cu propuneri într-un termen rezonabil.

„Adoptarea în secret a unei ordonanțe de urgență care să modifice Codurile contravine flagrant bunei credințe și deschiderii asumate de noul ministru al Justiției la întalnirea cu asociațiile profesionale ale magistraților, creaza confuzie și pune magistrații în situația de a aplica imediat dispoziții legale imprevizibile”, se arată în punctul de vedere al UNJR.

„Magistrații înțeleg necesitatea punerii în acord a legislației actuale cu deciziile Curții Constituționale, însă subliniează că acest proces trebuie făcut în mod pe deplin transparent, cu respectarea normelor constituționale și legale de procedură legislativă, incluzând solicitarea avizului prealabil al Consiliului Superior al Magistraturii, conform prevederilor legale”, adaugă magistrații.

„UNJR atrage atenția Guvernului Grindeanu că adoptarea în secret a unei ordonanțe de urgență ce privește activitatea autorității judecătorești ar constitui un derapaj constituțional extrem de grav. O asemenea practică ar ignora cu desăvârșire CSM-ul, adică instituția abilitată să analizeze, în condițiile avizului consultativ, atât conținutul actului normativ, cât și consecințele adoptării sale. Ca atare, UNJR solicită Guvernului Grindeanu să pună în dezbatere publică orice proiect de act normativ și să solicite avizul Consiliului Superior al Magistraturii, atunci când actul normativ în cauză privește activitatea autorității judecătorești”, somează UNJR.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “România Curată se alătură solicitării UNJR către Guvern: Modificarea Codului penal și a celui de procedură să se facă transparent

 1. CETATEANU

  „Conform art. 73 alin. 3 din Constitutia Romaniei, gratierea colectiva se dispune prin LEGE organica. In acest domeniu nu pot fi adoptate nici ordonante de catre Guvern, potrivit art. 115 Constitutie. Legea 546/2002 arata ca numai Ministerul Justitiei poate initia o LEGE de gratiere”.

  Reply
 2. ??????

  Să remarcăm totuși ca acuala coaliie politică de guvernare nu a obinut un vot politic pentru modificarea politicilor în domeniul penal ?
  Cum comentați despre activitatea UNJR în condiiile în care magistrații au restricționat prin lege dreptul la asociere și activitai de natură sindicală ?
  Cât din activitatea UNJR considerați ca se constituie în activitate cu scop profesional ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *