Romania Curată

Universitățile, controlate de doi membri ai „Academiei de Plagiat”

Doi dintre responsabilii cu învățământul superior din Ministerul Educației fac parte și din conducerea Școlii Doctorale a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) a SRI, la care au fost descoperite până în prezent cele mai multe teze de doctorat plagiate, scrie Emilia Șercan în PressOne. Este vorba despre secretarul de stat Gigel Paraschiv și despre Ion Ciucă, directo în minister.

Paraschiv, care face parte din conducerea Școlii Doctorale a Academiei SRI în vara lui 2016, moment în care această instituție se afla în plin scandal legat de o mulțime de doctorate plagiate, a fost numit membru în Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD) al ANIMV cu două zile înainte ca fostul ministru Adrian Curaj să aprobe componența noului CNATDCU.

Ciucă este director al Direcției Management Universitar și Resurse Umane din Direcția Generală Învățământ Superior și a mai fost membru în CSUD la ANIMV între 2011 și 2015. A fost numit pentru un nou mandat de 4 ani tot pe 8 iunie 2016, la fel ca Gigel Paraschiv, potrivit unui răspuns oficial primit de la Academia SRI.

Prezența celor doi „în poziții de conducere din Ministerul Educației, în chiar structura care se ocupă de coordonarea și controlul universităților, corelată cu calitatea ambilor de membru în conducerea Şcolii Doctorale a Academiei SRI, îi plasează pe cei doi atât în incompatibilitate, cât și conflict de interese din punct de vedere juridic. Dar și moral”, scrie Emilia Șercan.

Lista lucrărilor de doctorat plagiate, cu decizii definitive sau în cazul cărora autorii au renunțat la titlul academic, cuprinde nume precum Gabriel Oprea, fost coordonator de doctorate, Bogdan Licu, procurorul general adjunct al României,  Radu Stroe, fost ministru de Interne, Mihai Stănişoară, fost ministru al Apărării, Daniel Moldoveanu, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate, Romeo Raicu, fost şef al Comisiei parlamentare de control al SIE, Mihail Tudose, fost ministru al Economiei, Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 2, Adela Popescu, fosta secretară a lui Gabriel Oprea şi Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea, ultimii cerând, în vara anului trecut, retragerea titlurilor de doctor.

Citește articolul integral pe PressOne.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *