Romania Curată

Uniunea Salvați Bucureștiul: Cum cheltuie Primăria banii noștri

Uniunea Salvați Bucureștiul, partidul candidatului la primărie Nicușor Dan, a publicat pe site-ul propriu, usb.ro, o analiză referitoare la risipa banilor publici din Primăria București și cum poate fi aceasta stopată. Iată articolul:

”Deși știm cu toții că în București se fură la fel ca în toată România, nimeni nu pare să aibă vreo soluție. Totul este învăluit de mister și suntem încurajați zi de zi să rămânem neputincioși in fața acestei situații, deși rezolvarea sa este extrem de simplă, aproape banală: prin cheltuieli la vedere.

Cu ce ne confruntam

Curtea de Conturi a dezvăluit recent ca primăriile bucureștene au cheltuit 310 lei pe un fir de crizantemă sau 2.800 de lei pe un coș de gunoi, ajungând la cheltuieli 600 de milioane de Euro în 7 ani pentru întreținerea spațiilor verzi. Cât o linie de metrou. Iar asta este doar un exemplu. Momentan, cetățenii nu pot verifica niciunul dintre cele trei niveluri ce compun cheltuirea banului public: facturile, contractele, bugetul.

  1. Liste de plăți – ele există uneori, dar nu și bunurile și serviciile pentru care au fost făcute, deci informația este inutilă.
  2. Contractele prin care se cheltuie banii publici nu sunt publice.
  3. Bugetele sunt adesea publice, dar sunt strict contabile, fără să poți întelege ușor cheltuielile. Exemplu: tot ce știm despre 60 de milioane de Euro din bugetul Primăriei este că sunt „alte cheltuieli cu bunuri și servicii”. Atâta tot. Alt exemplu: tot ce știm despre cele 10 milioane de Euro care compun 90% din bugetul Clubului Sportiv Municipal reprezintă „materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional”.
  4. Licitațiile – atunci când sunt organizate prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice, licitațiile sunt formale, cu ofertant unic sau cu ofertanți deja înțelesi între ei.
  5.  Lipsa de evidență a activelor municipalității – nu știm nimic despre valorificarea terenurilor, clădirilor, spațiilor publicitare ale Primăriei, dar cifrele nu arată bine. Exemplu: încasările din părcarile Primăriei sunt de 4 ori mai mici decât încasările din contractul cu parcările Dalli, păgubos și el pentru municipalitate.

Cum schimbăm în bine?

Citește continuarea textului pe usb.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *