Adrian Popescu

Uninominali patati: argument pentru restrangerea imunitatii 6 parlamentari de la PDL, 6 de la USL au dosare penale

Introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare din 2008 a fost privit cu mare speranta in ideea ca se va face o oarecare curatenie pe scena politica romaneasca. Nu s-a intamplat asa si asta o demonstreaza faptul ca majoritatea parlamentarilor pe numele carora au fost deschise dosare penale, in ultimii patru ani, sunt tineri si la primul mandat. Analiza efectuata de Alianta pentru o Romanie Curata arata ca 12 parlamentari (6 de la USL, 6 de la PDL) alesi la primul mandat au dosare penale (3 condamnati deja, 7 trimisi in judecata si 2 aflati in faza de urmarire penala).

Practic, se certifica faptul ca acestia au ales cariera politica doar in dorinta de a avea o plasa de siguranta in cazul in care vor fi pusi sub investigatii de procurori, cu alte cuvinte aveau nevoie de imunitate parlamentara.

Liderii USL au anuntat azi ca doresc modificarea legii electorale, pentru a impiedica parlamentari gen Mihail Boldea sa mai intre in viitorul Parlament. Victor Ponta si Crin Antonescu nu au explicat insa ce se va intampla cu parlamentarii din partidele lor care au dosare penale. Vointa politica se va vedea in momentul in care discutia va ajunge in primul rand la votarea masurilor pentru restrangerea imunitatii parlamentare doar pentru declaratii politice. Daca se va ajunge!

Parlamentari condamnati

Pop Virgil, ales deputat din partea PNL, autosuspendat din partid, condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani in forma agravata.

Popescu Cosmin, ales deputat din partea PDL, acum independent. Condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei pentru fals intelectual si favorizarea infractorului in legatura cu infractiuni de coruptie, in cazul dosarului „Stramutati de lux”.

Nicolae Dobra, PDL – trimis in judecata in martie 2009 pentru stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate, fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand autoritatii publice sau institutiilor publice, in cadrul unei actiuni de vanzare a acestora, savarsita de cei care au atributii de conducere, de administrare, de gestionare. A fost achitat in prima instanta.

Parlamentari trimisi in judecata

Tudor Chiuariu, PNL – trimis in judecata in decembrie 2010 pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, in dosarul Posta Romana.

Marian Ghiveciu, PSD – trimis in judecata in decembrie 2011 pentru instigare la infractiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial.

Iftimie Dragos, deputat PDL – trimis in judecata in decembrie 2010 pentru spalare de bani si o evaziune fiscala de o jumatate de milion de euro. In urma cu cateva zile, a anuntat ca demisioneaza din Parlament.

Dan Pasat, deputat PDL – trimis in judecata in aprilie 2011 pentru santaj si amenintare. A fost acuzat ca a facut presiuni asupra unor primari, consilieri si reprezentanti ai unor societati comerciale pentru a primi contracte din bani publici in favoarea firmelor sale.

Monica Iacob Ridzi, PDL – trimisa in judecata in mai 2011 in dosarul 2 Mai pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, participatie improprie la infractiunea de acces fara drept la un sistem informatic, participatie improprie la infractiunea de a modifica, sterge sau deteriora date informatice, fara drept.

Mugurel Surupaceanu, PSD – trimis in judecata in mai 2009 pentru spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice. Este acuzat ca, alaturi de fosti directori de la Complexul Energetic Turceni, a achizitionat, cu incalcarea prevederilor legale si la un pret supraevaluat, un utilaj nefolositor si uzat.

Florin Turcanu, PNL – trimis in judecata in ianuarie 2011 pentru fals intelectual si uz de fals. Este acuzat de 19 falsuri intelectuale si de noua fapte de uz de fals, pentru ca a consemnat nereal faptul ca membri ai organizatiei politice au fost exclusi din partid.

Parlamentari aflati in faza de urmarire penala

Mircea Banias, PC (fost PDL) – cercetat penal pentru aderare la un grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la delapidare in dosarul de evaziune fiscala si contrabanda din Portul Constanta.

Si, ultimul pe lista cu voia dumneavoastra:

Mihail Boldea – ales deputat PDL in circumscriptia Galati, trecut pe la UNPR, acum independent. Este acuzat ca este liderul unei retele ce se ocupa cu inselaciuni imobiliare, prejudiciul fiind de peste 1,5 milioane euro. S-a emis mandat de arestare in lipsa, dupa ce a disparut rapid, din tara cu putin timp inaintea ridicarii imunitatii sale parlamentare.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Uninominali patati: argument pentru restrangerea imunitatii 6 parlamentari de la PDL, 6 de la USL au dosare penale

 1. Măuzes

  Adrian Năstase (PSD), Cătălin Voicu (PSD), Miron Mitrea (PSD) şi Dan Voiculescu (PC) nu sînt parlamentari?

  Reply
 2. Alnaibii

  Articolul este pentru parlamentari alesi la primul mandat, altfel, Parlamentul e plin de penali.

  Reply
 3. Romania curata

  Articolul se refera numai la parlamentarii alesi la primul mandat, adica pe uninominal. Nastase, Mitrea si Voiculescu au si ei dosare penale, sunt la al treilea sau al patrulea mandat.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *