Alina Mungiu-Pippidi

Unde USR ia felicitări că a pus-o pe Monica Macovei pe locul 1 la europarlamentare

Există un partid în România care a preluat integral agenda de curățare a vechii clase politice a societății civile. Era nevoie: nici măcar cele zece puncte din Contractul cu clasa politică scris de mine în 1996 și asumat de CDR nu au fost puse în practică, 22 de ani mai tîrziu, ce să mai vorbim de lucrurile asumate prin contractele de integritate cu partidele din 2004. Dintre politicieni, cea care a făcut cel mai mult să le pună în practică a fost, desigur, Monica Macovei. Pot exista obiecții la felul cum a făcut-o, că nu am auzit multe comentarii de la ea despre protocolul DNA- SRI, despre cum s-a jefuit din greu în timpul lui Băsescu de trupa Cocoș-Udrea în vreme ce DNA aresta pe cei din regimul precedent, sau despre faptul că atîtea personaje au devenit cam ușor din eroi anticorupție, criminali – alde Eva, Georgescu, Negulescu – dar cert e că agenda actuală anticorupție din politică e a ei, și mai mulți oameni ca niciodată sunt mobilizați în sprijinul ei. Eu nu mă recunosc în agenda asta, totdeauna am fost de părere că votanții, mai mult ca procurorii, trebuie să facă ordine și că actul de guvernare, nu actul de justiție, e cel mai eficient în a preveni corupția, sau Italia nu ar fi pe locul 27, și Estonia la 10 la capitolul integritate în lume.

Cert este însă că ingredientele actuale ale politicii USR sunt copiate sută la sută din agenda ei: anticorupție radicală pe cale judiciară, jos penalii, să ne sancționeze Bruxelles, și dat fiind că USR e un partid de opoziție și nu are nici măcar primării unde să arate ce poate e probabil că asta e agenda justă pentru a căpăta voturile populist-radicalilor noștri. Mai mult, o parte din ei au venit chiar din fostul partid al Monicăi Macovei, M10, care a rămas un mister de cine și de ce a fost creat, că în mod evident Monica nu avea șanse la turul doi, fiind loială lui Traian Băsescu mult după ce acesta devenise impopular. Filiale întregi din partid au trecut la ceea ce era prezentat la acea vreme ca ”proiectul lui Nicușor Dan”, și au fost primiți cu program cu tot – care a și triumfat – și fără discuții despre traseism, deși altfel unii membri spumegau pe tema traseismului vechii clase politice.

A mai urmat o singură mișcare îndemînatică, și întreaga trupă de radicali antipenali au fost înregimentați, dar fără Nicușor Dan și fără Monica Macovei. Doi politicieni care mai greșiseră, desigur, dar care aveau și unele calități în comun: veneau din societatea civilă și nu erau controlabili, dincolo de oportunisme de moment, de nici un fel de centru de influență ocult din statul paralel. Ba, mai bine zis, erau cu totul necontrolabili.

Am zile, la distanță de casă, cînd navighez rapid pe Internet și cred că USR e partidul MM. Am uitat că nu mai are unul, sau ce s-a întîmplat cu el. Tot Poli, omul ei la toate, e factotum.

Aș fi uitat și că există, dacă nu m-ar fi petiționat unii că o mare nedreptate urmează să se petreacă în partidul care duce lupta noastră mai departe.

Anume, s-ar fi ținut niște alegeri interne pentru Parlamentul European la care s-a înscris tot felul de lume intrată în USR de pe stradă, și în paralel s-au profilat și niște favoriți spriijiniți de sus în jos și agreați cu alții dinafara partidului.

Partidul adunat de Monica și Nicușor a cam ajuns deja pe mîna cui trebuie și e de mirare că se găsesc cîteva zeci de fraieri, care, vrînd să ajungă în Parlamentul European cu tot dinadinsul nu au priceput pînă acum cum merge treaba. Evident, nu se întreabă ce e cu partidul ăsta și de ce aceia cu programul, cu numele și cu ideea nu mai sunt deloc pe acolo (luptătorii pentru integritate nu par să fie sensibili la chestiuni de proprietate, credibilitate, din astea), dar sunt forțați să observe că e ceva în neregulă pentru că au crezut că iau parte la niște alegeri adevărate pe care le pot cîștiga, cînd de fapt totul a fost deja ales.

Desigur, e posibil să nu am dreptate, caz în care pe primul loc pe lista USR va fi Monica Macovei, că ea a dus în Parlamentul european bătălia anti-PSD, pe locul doi Nicușor Dan, și tot așa, oamenii care au creat această mișcare în societate și nu băieții cu ochi albaștri care le-au luat-o și care mai au cîțiva fraieri de semănat pe drum pînă să le iasă pasiența completă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

18 thoughts on “Unde USR ia felicitări că a pus-o pe Monica Macovei pe locul 1 la europarlamentare

 1. Dumitru

  USR a fost un partid cu care aproape am votat. Primul partid post-1989 care chiar m-a inspirat. Reusise asta prin fixarea unor obiective foarte clare legate de patrimoniu, atat ecologic, cat si urban. Era o alegere logica : daca economia merge (datorita politicilor ultra-liberale) e nevoie si de politici conservationiste (care dealtfel avea si suport popular enorm, atat de mare incat o buna parte a populatiei a votat pentru niste necunoscuti). In plus, era un partid transparent unde cei de la varf aveau optiuni clare democratice.

  Am ajuns acum ca USR sa fie asociat cu Monica Macovei, al carei merit este (citez din AMP, dar cred ca are dreptate) „că ea a dus în Parlamentul european bătălia anti-PSD”. Asta da obiectiv politic. Ce crestere economica, ce anti-coruptie. Devine evident ca generatia „Piata Universitatii” are un singur obiectiv in viata : sa ia puterea in Romania, chiar daca asta inseamna distrugerea ei economica si subminarea institutiilor fundamentale. Ce mai conteaza ca vor fi sclavii birocratiei de la Bruxelles si infeudati intereselor germane. Ca trebuie sa faca tot ce li se cere (taiat salarii, cerut mai putine fonduri europene, etc.). Vor sa fie ei tartori in RO. Pana la urma, ii inteleg. Sa fii tartor in RO e placut, si cei care au gustat din placerile vilelor cu circuit inchis (pe care le vezi cam peste tot, repartizate intre Biserica si Securitate) probabil vor sa se intoarca.

  Reply
  • Marius

   Vreau sa vad si eu o declaratie a cuiva din USR care sa sugereze ca ca ei ar fi sustinut distrugerea economica a Romaniei, subminarea institutiilor fundamentale, ca noi sa fim sclavii birocatiei si intereselor germane ? Asta e retorica marca PSD ( de fapt sectiunea PRM, Codrin Stefanescu) adica 100% politica ieftina populista. Eu am votat acest partid si nu am ce sa-i reprosez. Daca nu va convine in UE , sunteti liber sa emigrati in Rusia lui Putin, acolo aveti parte de un nationalism iluminat, unde PIB/loc este mai mic ca in Romania dar nu-i asa, ce mai conteaza nivelul de trai, daca Putin le gadila orgolilul cu cheltuieli pe armanent de zeci de miliarde de euro.

   Reply
 2. Marc

  Tare puți a PSD, Dumitre! Ți se pare mai normal să împrumutăm 8 mld.€ pe primele șase luni 2017, probabil și mai mult pe ultimele șase, deci 15-20 mld. pe an (în 10 ani de pesedeală, Doamne ferește, ar fi un PIB întreg) decât să tăiem pensiile și salariile unor bugetari?! Ți se pare normal să amânăm pentru finalul lui 2020 plata celor 500€ la naștere, în condițiile scăderii demografice accentuate?! Ți se pare normal ca bătălia împotriva clicii mafiote pesediste ce distruge statul de drept, să nu fie dusă și în Parlamentul european, una din puținele instituții ce-i mai poate trage de mânecă pe escrocii ce au capturat țara ?!

  Reply
  • Dumitru

   Poate eu put a PSD, dar comentariul Dvs. pute a Securitate, ceea ce e mai nasol. Da, problemele majore sunt scaderea demografica si datoria externa. Da, de la plecarea lui Ponta PSD nu mai guverneaza asa de bine. Dar experienta arata (e.g. un an de Ciolos/Iohannis) ca in secunda cand PSD pleaca de la guvernare cine vine in loc vinde tara si mai repede decat PSD. Asa ca sloganele comuniste cu „clica mafiota pesedista” lasati-le pentru fraieri. Ia, ca exemplu : nu cumva guvernul Ciolos, prin ministrul Voiculescu, a distrus medicina de transplant din Romania ? Nu cumva absorbtia de fonduri europene a scazut la practic 0 sub Ciolos ? Si pentru ce ? Ca pana la urma Ponta tot omul Securitatii era, dar macar era mai spalat decat astia ca Dvs.
   PS: nu mi-as permite sa fiu atat de marlan incat sa va iau la pertu, in conditiile in care nu ne cunoastem.

   Reply
   • Sorin

    Deci cum a observat Marc „lumina calauzitoare” vine la dv. din Kiseleff 10. Aceiasi propaganda gaunoasa spusa de cei de la PSD pe unde mai prinde. Si binenteles nelipsita Securitate care nu-i asa dă greutate acuzatiilor , desi e moarta de 29 de ani. Macar va diferentiati de trolii PSD prin lipsa marlaniei specifice acestora.

    Reply
 3. Fiat justitia, et pereat mundus!

  Comisarul Catani nu a reusit inca sa distruga toata MAFIA, dar se bucura de toata simpatia maselor largi de oameni ai muncii si de tot sprijinul popular necesar – pentru ca oportunistii sa profite PECUNIAR* dupa urma lui (fie si) deturnandu-i partida, miscarea, actiunea civica sau chiar PARTIDUL cu care va bulversa Lumea Politica dimb-dimbOvitzeana mai ceva ca un BERLUSCONI italia. Bine-nteles, e o fictiune – pe linga faptul ca Italia era pe atunci, ca si acum, membru fondator al UE, leagan al civilizatiei occidentale si tzara dezvoltata, iar noi suntem ceea ce suntem dintotdeauna -, insa cauta sa devoaleze adevarata natura a actorilor si organizatzia lor Da baza. Vorbim despre organizatii politice manipulate, sforarite, de alte Organizatii – oculte, chiar ilegale, daca nu ale dusmanilor statului -, prin niste papushoi predestinati si tot felul de papushele, care-si impun AGENDA DICTATA, publicului, viciind grav DEMOCRATIA insasi – cele mai recente exemple sunt SRI-Viziteu, Drula si Autostrada VIRTUALA…
  *(daca nu privilegii nemeritate, in neam, prin feudalizarea debutului mileniului 3, ca si inaintasii lor creati de comunism ca HAITA dupa chipul feudalismului sovietic transplantat si acceptat.

  Reply
 4. Cristina Gorgos

  USR a fost, de la început, o construcție bizara al carei succes de public nu se explica altfel decât prin bizareriile de comportament ale liderilor din primul val: gangaveala enigmatica a matematicianului Nicușor Dan, elocventa fioros accentuată a Clothildei Armand, obrăznicia cu iz de Piața Gării a cuplului Bazgan-Chichirau, insolenta de student nihilist a lui Seidler șamd. Nu erau ca ceilalți, nu emulau nici modelul nomenclaturist nici pe cel securist de școala veche, făceau, pur și simplu, avangarda; nenorocirea e ca, odata intrați in mainstream, s-au văzut nevoiți sa renunțe la procedeele avangardiste sau sa cedeze locul pedestrasilor, trupetilor din randul doi și trei rămași de la Macovei sau de la alți avangardiști eșuați in establishment, a doua varianta fiind cea câștigătoare. Au dispărut cu toții, mai întâi Nicușor Dan care și-a eliminat camaradul matematician, Moroianu, in clipa când acesta i-a semnalat sursa dubioasa a fondurilor de campanie fiind anihilat și el imediat după aceea, apoi Bazgan, loiala șefului, s-a desprins de Chichirau lăsând in balta duetul atât de eficient in luptele de strada—Clothilde, Amazoana nr 3, rămăsese deja pe drumul dintre soț și șef când s-a rupt camaraderia savanților—și-au apărut din străfunduri alde Barna, un nimeni pe modelul Cioloș cu eternul factotum Politeanu, ocupati doar sa facă petiții grotești împotriva “penalilor” care sa împingă partidul pe cerul înstelat al UE. Un eșec anunțat, deci, acest USR, iar dacă Alina Mungiu Pippidi are dreptate cu recuperarea macovistilor rămași șomeri de pe vremea MM-ului—și eu cred ca are, data fiind prezenta factotumului in combinație—anunțul a apărut încă de pe vremea când Macovei, egeria miscarii anticoruptie, se “umaniza” , in campania din 2014, dansând tango pe micile ecrane. Un procuror- greco-catolic-loial securistului Basescu care onduleaza pe muzica străzii din Buenos Aires înainte de-a tăia capetele mogulilor ce-i imortalizează aparițiile scenice nu poate fi mentor decât pentru alți bizari—vezi catolica Clothilde, mama a patru copii in viața, corporatista și soție de savant, amazoana a unei municipalități balcanice, mancatoare de pesediști pe pâine, adică modelul francez 1789 pe miriște— și dacă Securitatea, de rit nou sau vechi, construiește partide pe baza de bizarerie apoi asta culege, eșec pe toată linia, imposibil de salvat chiar si cu ajutorul impostorilor, ma rog, al infiltraților din randul doi și trei pusi sa susțină șandramaua. Și-așa ajungem la concluzia bizara ca ceea ce trebuie reformat nu e faimoasa clasa politica ci infama Securitate, lucrare mai grea și decât munca lui Hercule la grajdurile lui Augias pe care nu văd cine și-ar putea-o asuma. In orice caz, primul pas ar fi sa ne lăsam de spectacole avangardiste și sa votam, naibii, cu ochii deschiși. Sau sa votam, pur și simplu, ca și Obama tot asta striga: don’t boo, don’t hashtag, just vote! și el știe bine ce spune ca reprezentant al avangardei americane —președinte de culoare-imigrant-protestant-educat–tata de familie, istenem! ce concoctie—doar trebuie sa-l asculte careva.

  Reply
  • LILIANA TIMOFTE

   La ora aceasta, fie ca vreti sa recunoasteti sau nu, Alianta USR-PLUS este singura varianta politica viabila pt alegeri, tinand cont de ce s-a intamplat in Romania de la Revolutie. Eu de ex nu am votat de vreo 20 de ani (locuiesc in afara granitelor), dar acum pe 26 mai voi vota cu ei.

   Reply
 5. Marius

  Logica dumneavoastra este stramba. In primul rand , acuzati USR de ceva ce va fi, adica niste alegeri interne pe care le considerati deja fraudate. Apoi, o tot dati inainte ( nimic nou, si Tariceanu si Dragnea considera la fel) ca USR e partidul facut de SRI. Lasand la o parte faptul ca omul care a facut partidul, s-a luptat vreo 10 ani cu mafia imobiliara din Bucuresti si nu a aparut din neant, nu aveti absolut nicio dovada in legatura cu acest fapt. Si este si ridicol sa crezi ca USR e controlat de securisti , eu nu pot sa cred ca un partid intreg poate fi controlat. Acolo sunt 50-60 de oameni in conducere, nu sunt 2-3. Acum, ca or fi si inflitrati, se poate, asa cum sunt peste tot. Dar de aici pana la a spune ca USR e partidul securistilor, e cale lunga. Si pe logica asta, hai sa vedem, PSD a fost controlat si este controlat de 30 de ani de niste gasti de interese de prin judete care , de exemplu, ii forteaza mana lui Dragnea sa puna tot felul de talambi ca ministri care sa traga niste sfori pentru ei ( adica niste contracte). Dar sigur, e perfect acceptabil, normal si corect in opinia dumneavoastra ca un grup de interese restrans sa controleze PSD dar e perfect inacceptabil ca USR sa fie inflitrat de securisti. Ca USR are o politica in care accentul cade pe lupta anticoruptie , pe un sistem bazat prea mult pe puterea justitiei, e iarasi un pic exgerat. Va pot spune eu care primesc mailuri saptamanale cu activitatea USR in Parlament, ca se ocupa de multe , multe alte lucruri incepand de la amendamente pe legile administratiei locale, pe sanatate ( adica au fost singurii care au spus clar ca sunt provaccinare), pe eduatie, pe transporturi ( puteti vedea amendamentelele lui Catalin Drula care sunt de foarte bun simt), pe educatie, etc. Dar sigur, pe cine intereseaza ce fac oamenii aia, important e doar ca se pozitioneaza (poate exagerat) pe zona justitiei.

  Reply
  • viatza bate filmu

   Amendamentele de bun simt ale deputatul USR : autostrada VIRTUALA va avea o finanțare predictibilă, an de an, va fi realizată din fonduri europene din !actualul exercițiu financiar european, precum și din următorul, va avea punctul de plecare De La !Prut și va asigura conexiunea cu Republica Moldova și că demararea procedurilor se va face în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Marele EXPERT pe transporturi a lui Ciolos nu se inscrie totusi in Partidul acestuia? Dar care sunt studiile sale cu referire la TRANSPORTURI in general? Credeti ca este corect sa denumesti o Autostrada Virtuala din multiple cauze care pot fi enumerate: Autostrada UNIRII, cand in mod evident nu are nimic in comun cu vreo Unire, ci dupa cum e trasata cu o viitoare eventuala DEZUNIRE, via Budapesta? (lucru bine stiut de Cătălin Drulă)

   Reply
 6. Andrei

  Ce noroc ca ne-ati deschis ochii…Noi ne uitam numai la scandalul momentului, de care nu scrieti nimic cand e PSD la mijloc. Asa ca ne intrebam daca Tudorel Toader nu stie sa citeasca si a ajuns aunt t sus prin dosar de cadre, sau a facut un fals si atunci e un erou national, ca toti eroii grupului infractional organizat.

  Reply
 7. Bozo

  Dibaci articol, felicita criticand. :)
  E un mod inteligent de a evita avalansa de comentarii negative de la fundamentalistii ce percep lumea exclusiv in alb sau negru.

  Reply
 8. Petru

  Citez „anticorupție radicală pe cale judiciară”. Doamna Mungiu-Pippidi,poate fi altminteri decat radicala lupta impotriva coruptiei? Cu actuala clasa politica , indiferent de culoare, putem spera la anticoruptie prin actul de guvernare ?

  Reply
 9. Ciobanu Doru-Calin

  Stimata d-na Mungiu-Pippidi,

  Poate nu pricepem noi prea mult din politica, desi romanii se pricep toti la fotbal si politica, dar un lucru este cert: Daca 25 din 28 tari ale UE, la care adaugam Comisia de la Venetia, GRECO, ambasade occidentale etc. sustin pe un ton ferm ca actuala coalitie PSD-ALDE-UDMR distruge statul de drept atunci cred ca trebuie sa ne punem in mod SERIOS niste intrebari! Oare este o coincidenta faptul ca sputnik lauda cu MAJUSCULE distrugerea statului de drept in Romania? Sau rusia ne iubeste asa de mult incat sa le dam crezare? Mai intai sa ne restituie tezaurul, sa se retraga din Transnistria si apoi o sa mai vedem!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *