Probabil euro nu s-ar fi oprit din creștere până pe la 4,45 de lei săptămâna aceasta dacă cei de la BNR n-ar fi intervenit discret pentru a calma nervii nejustificați ai unei piețe prea subțiri și oricum cu prea indirecte legături cu Cipru. Presiunea de creștere exista oricum în piață și, dacă jucătorii tranzacționează cu gândul la un nivel de curs, evenimentele politice și economice sunt mai mult pretexte. Așa și cu criza asta cipriotă de acum. Ea este de fapt o altă haină a crizei grecești, dar efecte mai importante pot avea deciziile stupide de la Bruxelles, care după eșecul planului cu tăierea depozitelor par acum să încerce o aruncare a Ciprului în brațele Turciei. Șansele de izbândă ale unui astfel de plan sunt cam aceleași. Bine, bine, o să vă întrebați, dar ce are rata mea în euro cu criza din Cipru. Exact, nu are legătură, chiar dacă veți vedea probabil multe explicații pe la televizor în acest sens.
Cursul euro/leu încheie săptămâna la 4,42 dar tendința naturală de creștere intervenise oricum încă de săptămâna trecută și va mai continua probabil și săptămâna viitoare. Este posibil ca cei de la BNR să amâne o decizie de scădere a dobânzilor în acest context, dar și dacă vor lua această decizie nu cred că vom vedea imediat euro mai sus de 4,45 de lei. Din contră, după ce toate aceste semne de întrebare își vor fi primit răspunsul n-aș exclude o întoarcere a cursului euro spre 4,4 lei. Dar nu mai jos.
decizia stupida din bruxelles a fost doar cand a lasat cipru (si grecia) in euro.
in rest, sistmeul bancar cipriot e un balon (ca si in luxemburg, de altfel, poate doar un material un pic mai de calitate, care inca il mai tine), da grecia n-are asa ceva, ci doar un stat care trebuie jumulit de cetateni, la concurente cu politicieni (ca in romania).
poate de aceea nu e asa cautat leul pe piata, adica ce garanite are?