Adrian Popescu

Un nou caz de corupţie la Ministerul Educaţiei. Fraude din banii europeni destinaţi prevenirii abandonului școlar

Procurorii DNA au descins astăzi (luni) la sediul Ministerului  Educaţiei, după ce au primit informaţii privind fraudarea unui proiect POSDRU, cu o valoare de finanţare de 18 milioane lei, destinat prevenirii abandonului şcolar în rândul copiilor romi.

În paralel, la Senat, Comisia Juridică a amânat pentru 28 octombrie discutarea cererii DNA de ridicare a imunităţii senatorilor Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăileascu, implicaţi în dosarul Micosoft. Motivul: dosarul venit de la DNA nu are filele numerotate, astfel că senatorii se tem să nu fie acuzaţi că au sustras documente din dosar.

Fraude cu proiecte destinate copiilor romi

DNA a început ancheta în acest caz după ce un denunţător le-a semnalat procurorilor mai multe nereguli în derularea proiectului intitulat POSDRU/8/2.2/S/3-ID.2194 – „Toţi la grădiniţă, toţi în clasa I. Programe integrate pentru creşterea accesului la educaţie şi a nivelului educaţional al copiilor din comunităţile defavorizate, cu precădere romi, în anul 2008-2009” – Axa prioritară 2 – „Învăţare pe tot parcursul vieţii”, DMI 2.2 – „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii”. Proiectul beneficiază de finanţare din partea UE în sumă de 15.929.018 lei, iar valoarea totală este de 18.500.000 lei.

Procurorii au indicii că nu există documente justificative pentru cheltuielile efectuate în cadrul proiectului şi pentru cererea de rambursare depusă.

Pentru a acoperi frauda, funcţionarii din minister s-au apucat să refacă documentaţia şi să falsifice acte, fiind exercitate presiuni în acest sens asupra expertului Paşa Policov, de la Direcţia Generală Învăţământ în Limbile Minorităţilor.

Mai mult, când procurorii au descins la Ministerul Educaţiei, o maşină a încercat să părăsească în grabă curtea instituției, însă a fost oprită de poliţişti şi controlată, găsindu-se două laptopuri, despre care ocupanţii autoturismului au spus că nu ştiu ale cui sunt. Anchetatorii bănuiesc că laptopurile erau folosite pentru a reface documentele din proiect.

Deocamdată nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare, dar ancheta vizează echipa de management a proiectului, formată din: Rodica Bruss (consilier), Andrea Dobrican (consilier juridic la UMFPE – Ministerul Educaţiei), Liviu Ionuţ Popescu (director la Direcţia Financiar – Monitorizare OIPOSDRU), Raluca Vlădăreanu (consultant la cabinetul ministrului Educaţiei), Rosemarie Economu (consilier juridic), Adrian Onaca (manager public), Mirabela Amarandei (consilier personal la cabinetul secretarului de stat), Ingrid Magda Roşca (consultant la cabinetul secretarului de stat), Rodica Cristian (consilier).

Există informaţii privind implicarea în acest caz a secretarului general adjunct din Ministerul Educaţiei, Gabriel Liviu Ispas. Acesta este un fost lider al studenţilor din anii 2000 şi un apropiat al Ecaterinei Andronescu.

Ce prevedea proiectul

Potrivit Ministerului Educaţiei, scopul acestui proiect este era „prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii în rândul copiilor cu vârste între 5-8 ani din 420 de comunităţi dezavantajate, cu pondere ridicată de romi, cu precădere în localităţile rurale şi urbane mici, din România prin implementarea de alternative educaţionale pentru preşcolari şi părinţii acestora”. Proiectul este derulat prin Direcţia Generală Învăţământ în Limbile Minorităţilor şi Relaţia cu Parlamentul, în parteneriat cu Fundaţia RUHAMA, având ca perioadă de desfăşurare noiembrie 2008 – decembrie 2009.

Peste 8.400 de copii din mediul rural, cu risc de părăsire timpurie a şcolii au participat în 2010 la activităţile celor 423 grădiniţe de vară. De asemenea, în anul şcolar 2010-2011, aproximativ 6.400 de copii au participat, pe perioada clasei I, în programul „Şcoala după şcoală”. În plus, peste 10.000 de părinţi sau tutori au beneficiat de informare şi consiliere, din care 5.000 au fost implicaţi în programul „Şcoala părinţilor”. Cel puţin acestea sunt activităţile declarate de Ministerul Educaţiei ca fiind derulate în cadrul proiectului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Un nou caz de corupţie la Ministerul Educaţiei. Fraude din banii europeni destinaţi prevenirii abandonului școlar

  1. NEAMTUL

    Doamne ce blestem pe capul unui popor blajin aceasta CATRINA (Ecaterina Andronescu) trebuie sa-si dea demisia pe veci din orice functie publica, nu are pic de bun simt, nu are onoare, nu are demnitate si nici pic de rusine. Sa-si scrie memoriile si studiile de mare chimista si sa nu mai polueze mediul public. A fost suportata destul. Trebuie HUIDUITA pe unde e vazuta in public altfel nu constientizeaza se comporta ca o drogata.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *