Romania Curată

Un nou atac cibernetic este în plină desfășurare

Un nou atac cibernetic este în plină desfășurare la scară mondială, la un nivel mult mai ridicat decât precedentul, dar mai putin vizibil, a anunțat France Presse, citând o firma de securitate cibernetică.

Noul atac țintește aceleași  vulnerabilități ca și precedentul ransomware WannaCry, dar, în loc să blocheze fișierele dintr-un calculator, folosește sutele de mii de calculatoare infectate în primul val pentru a identifica si valorifica monedă virtuala.

Potrivit experților se securitate cibernetică, a fost identificat un nou atac cibernetic legat de WannaCry, numit Adylkuzz. În loc să dezafecteze complet un computer infectat prin criptarea datelor și solicitarea unei plați de răscumparare, Adylkuzz folosește computerele pe care le infectează pentru a crea în background monedă virtuală, numită Monero, și apoi pentru a o transfera autorilor virusului.

Simptomele atacului includ pierderea accesului la resursele partajate Windows precum și degradarea performanțelor calculatorului și/sau server-ului, efecte pe care unii utilizatori nu le pot identifica imediat.

„Deîndată ce este silențios și nu deranjează utilizatorul, virusul Adylkuzz este mult mai profitabil pentru ciber-criminali. El transforma astfel utilizatorii infectați în susținători financiari involuntari ai agresorilor lor, afirmă experții.

Potrivit oficialităților, primul val de atacuri cu virusul WannaCry a afectat peste 300.000 de calculatoare.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *