Romania Curată

Un fost ministru al Justiției propune ca modificarea codurilor să se poată face o singură dată pe an

Senatorul Robert Cazanciuc, președintele Comisiei juridice a Senatului, propune, într-o scrisoare adresată președintelui CSM, Mariana Ghena, și ministrului Justiției, Tudorel Toader, instituirea printr-un Memorandum a unui mecanism de consultare permanentă între puterile Legislativă, Executivă și Judecătorească, prin care să se stabilească și ca modificările/completărilor codurilor să se poată face o singură dată pe an.

„Vă propun ca împreună să începem demersurile pentru instituirea unui mecanism de dialog permanent între reprezentanții celor trei puteri: Legislativă, Executivă și Judecătorească, ai cărui termeni să fie stabiliți într-un Memorandum. Rezultatele dialogului dintre reprezentanții celor trei piloni ai statului ar putea sta, de asemenea, la baza unui acord politic între partidele reprezentate în Parlament, astfel încât eventualele modificări/completări ale codurilor să aibă loc o singură dată pe an, după un calendar agreat, în care să fie alocat timp suficient dezbaterilor publice și parlamentare”, afirmă Cazanciuc, într-un document postat pe Facebook, cu prilejul Zilei Justiției.

De asemenea, el afirmă, în documentul publicat pe Facebook, că prin acordul politic respectiv ar trebui să se convină și ca deciziile Curții Constituționale a României ce reclamă modificări normative în materia drepturilor fundamentale să fie aplicate de îndată.

Cazanciuc consideră că această colaborare în privința justiției ar trebui să aibă în vedere și: continuarea Programului Național de Investiții în infrastructura instanțelor din capitalele de județ, conform Memorandumului adoptat de Guvern în 10 decembrie 2014; realizarea Cartierului pentru Justiție — Justice District — în București, pentru a soluționa problema lipsei spațiilor necesare instanțelor și parchetelor, în cadrul unui proiect de reabilitare urbană derulat în parteneriat cu Primăria Capitalei și Ministerul Culturii; implementarea cât mai rapidă la nivel național a proiectului Dosarul electronic; asanarea normativă, în condițiile în care numărul mare de acte normative adoptate și modificarea frecventă a legislației au condus la o diminuare a încrederii populației în sistemul de drept.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Un fost ministru al Justiției propune ca modificarea codurilor să se poată face o singură dată pe an

 1. N.D.T.

  Gura păcătosului … Deci până acum nu există un mecanism de dialog permanent între puteri. În aceste condiții, multe capătă sens. Ba chiar trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu că nu ne-am împrăștiat și mai rău.

  Consensul dintre partide este o altă poveste veche (guvern de largă uniune națională, pact pentru educație, bla-bla-bla). FSN-ul lui Iliescu era o emanație, guvernul lui Dragnea se „degajează’, atmosfera duhnește.

  În societățile tradiționale era invers: se băteau o zi pe an și-n rest se supuneau regulilor. La noi e mai original: se vor scuipa și-și vor băga cuțite în spate tot anul și vor practica dialogul o zi. La urma urmei, ar fi un progres.

  Reply
 2. Covaci Sofia

  Dă, odată pe an și toate odată că autorii/redactorii și-au bătut joc de ele, bulversând efectiv totul. Credeam că parchetul de va sesiza cumva pentru modul defectuos al redactării mai cu seamă că s-au încasat foarte mulți bani. Personal sper că redactorii sa „beneficieze” din plin de munca lor!

  Reply
 3. Voican Madalina

  DA. Excelenta propunerea ca modificările/completărilor codurilor să se faca o singură dată pe an. In acest fel se vor putea reglementa in timp toate problemele ce apar pe parcurs din practica.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *