Romania Curată

Un director Romsilva şi-a prejudiciat propria regie. El a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Mihai Axinte, director în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, Direcția Silvică Botoșani, la data comiterii faptelor, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că, în perioada 2007-2008, Mihai Axinte, având calitatea de director în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva – Direcția Silvică Botoșani, cu intenție, a facilitat diminuarea fondului forestier național, proprietate publică a statului român.

Pentru ca această diminuare să se realizeze, Axinte a refuzat dispunerea inițierii unor acțiuni civile la instanța judecătoreasă competentă în vederea constatării nulității absolute a două hotărâri ale Comisiei Județene de aplicare a legilor fondului funciar Botoșani și a unui titlu de proprietate.

Cele două hotărâri ale Comisiei Județene și titlul de proprietate au dus la retrocedarea, cu încălcarea prevederilor legale, a suprafaței totale de 358 hectare teren cu vegetație forestieră unei persoane care nu avea cetățenia română și nu putea beneficia de dispozițiile legale privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafețele de terenuri cu destinație forestieră, deși obligativitatea efectuării acestor demersuri juridice a fost stabilită în sarcina sa printr-un raport al Corpului de Control al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

În cursul anului 2007, Mihai Axinte, prin raportul corpului de control al Regiei Naționale a Pădurilor de a efectua demersurile juridice necesare la instanța de judecată competentă în vederea constatării nulității absolute a titlului de proprietate și a actelor subsecvente, cu rea credință și în numele Regiei Naționale a Pădurilor, a cumpărat suprafața de 351 ha teren cu vegetație forestieră de la aceeași persoană pentru suma de 2.439.450 de lei, provenind din fondul de conservare și regenerare a pădurilor.

Această sumă reprezintă prejudiciul material cauzat Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva – Direcția Silvică Botoșani (la care se adaugă suma de 37.782 de lei, reprezentând cheltuieli conexe) și folosul necuvenit obținut de persoana neîndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate pentru aceeași suprafață de teren.

În cauză au fost instituite măsuri asigurătorii în ceea ce privește mai multe imobile aparținând inculpatului Mihai Axinte, în vederea asigurării posibilității de reparare a pagubei materiale cauzate Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva – Direcția Silvică Botoșani.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *