Romania Curată

Un caz de autorizație ilegală sesizat de Asociația ”Salvați Bucureștiul” intră în atenția Parchetului

La sesizarea Asociației ”Salvați Bucureștiul”, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a început o anchetă în cazul emiterii de către Primarul Sectorului 6 a unei autorizații de construcție presupus ilegală, în cazul supraetajării unui imobil. Iată comunicatul asociației:

”Comunicat Valea Danului nr. 35-37 Sector 6 București

Un nou caz de autorizație ilegală de construire, sesizat Asociației Salvați Bucureștiul și față de care am sesizat autoritățile, intră în atenția Parchetului. Pentru rezumatul acestui caz, vedeți mai jos.

La data de 23.12.2013 Primarul Sectorului 6 a emis pentru terenul din str. Valea Danului nr. 35- 36 o autorizație de construire pentru realizarea unui imobil de locuințe colective cu regim de înălțime S+P+2E+M, iar la data de 08.06.2015. Primarul a emis o nouă autorizație de construire pentru același imobil în scopul realizării unor modificări interioare și supraetajare rezultând astfel un regim de înălțime S+P+3E+M.

Cazul a intrat în atenția Asociației Salvați Bucureștiul după ce un vecin a înregistrat o sesizare pe www.juristurban.ro, call-centerul asociatiei, fiind identificat cu numărul 1093. În urma analizelor făcute de specialiștii asociației s-au identificat mai multe nereguli, cele mai grave fiind cele de încălcare a legii și a Regulamentului Local de Urbanism al Sectorului 6. În fond prin cele două autorizații s-a încălcat Regulamentul Local de Urbanism, astfel că regimul maxim admis prin regulament este de P+2E, iar prin prima autorizație s-a autorizat realizarea unui imobil cu regim de înălțime P+2E+M și prin a doua de P+3E+M. De asemenea, cea de a doua autorizație încalcă prevederile legale întrucât a fost emisă în scopul supraetajării unei construcții nefinalizate și nerecepționate.

Asociația Salvați Bucureștiul a formulat sesizări către instituțiile statului abilitate să efectueze controlul de legalitate și de asemenea a solicitat, printr-o plângere prealabilă, Primarului Sectorului 6 să revoce autorizațiile. În urma sesizărilor, Prefectul Municipiului București a solicitat atât Primarului cât și Inspectoratului Regional în Construcții București-Ilfov să efectueze controlul de specialitate.

Primul răspuns al Primarului Sector 6 din data de 07.10.2015 a fost: „Ca urmare a adresei Asociației Salvați Bucureștiul înregistrată la Instituția Prefectului Municipiului București […] vă comunicăm următoarele: […] S-au verificat documentațiile care au stat la baza autorizațiilor de construire menționate mai sus și suntem în măsură a vă preciza că s-a respectat întrutotul legislația în vigoare, respectiv Legea nr. 50/1991, PUZ Coordonator Sector 6 și nu în ultimul rând normativele cu privire la proiectarea și elaborarea documentațiilor”.

Prin răspunsul Inspectoratului de stat în Construcții din 13.10.2015, am fost informați că sesizarea adresată acestora de către asociație a fost transmisă către Poliția Locală Sector 6 – Serviciul Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal. În data de 21.10.2015 Primarul Sectorului 6 a transmis un nou răspuns către asociație prin care și-a păstrat poziția inițială. Însă, în data de 11.12.2015 Inspectoratul de Stat în Construcții a revenit cu o adresă către asociație prin care făcea următoarea precizare: „Reprezentanții instituției noastre s-au adresat Primăriei Sector 6 în vederea verificării respectării prevederilor legale la emiterea Autorizației de Construire pentru imobilul cu adresa str. Valea Danului nr. 35-37, sector 6, București. Autorizația de Construire și documentația ce a stat la baza emiterii ei nu au fost puse la dispoziția inspectorilor în construcții din cadrul I.R.C.B.I. deoarece au fost preluate spre verificare de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Municipiului București. În aceste condiții, urmează a ne conforma soluției dispuse de organele menționate mai sus.”

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului  Instrumente pentru accesul la justiție al ONG-urilor,finanțat prin granturile SEE, 2009-2014, în cadrul Programului Fondului ONG în România. Conținutul acestui comunicat nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE, 2009-2014. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesati www.eeagrants.org. Pentru informații despre Fondul ONG, accesați www.fondong.fdsc.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Un caz de autorizație ilegală sesizat de Asociația ”Salvați Bucureștiul” intră în atenția Parchetului

  1. Adrian

    http://www.anpm.ro/documents/16241/3127527/Proiect+Decizia+etapei+de+incadrare+UPSCALE.doc/3fed84ca-e3d8-4f14-a273-1b4ef17773f3?version=1.0

    http://www.anpm.ro/documents/16241/3127449/ANUNT+incadrare+UPSCALE.doc/ae8dac25-f369-4d6e-b83f-b6aa03986d4d?version=1.0

    Evident, pot fi două construcții distincte(diferență mare la nr de etaje).. Dar ar trebui precizat expres pentru evitarea oricăror discuții. După cum poate fi eroare de dactilografiere. În orice caz cele două acte sunt puse sub semnul întrebării, ceea ce, evident, nu deranjează câtuși de puțin Apm.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *